Navagio beach, Zakynthos.
1 av 3: Navagio beach, Zakynthos. Foto: SHUTTERSTOCK
Shipwreck beachs vackra skeppsvrak.
2 av 3: Shipwreck beachs vackra skeppsvrak. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN
Båtutflykt till Marathonissi, som kallas Sköldpaddsön.
3 av 3: Båtutflykt till Marathonissi, som kallas Sköldpaddsön. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

Guide till Zakynthos: Tips på utflykter och aktiviteter

Shipwreck beach på ön Zakynthos är en av Greklands mest fotograferade stränder. Kritvit sand, höga klippor och ett turkosblått hav toppat med ett rostigt gammalt fartyg!  Men ön är mer än så. Vad sägs om vandring under olivträden och cykling högt uppe bland de dramatiska klipporna i bergen?

Helene Lundgren

Zakynthos är en av de Joniska öarna på den grekiska västkusten. En liten frodig grön och bergig ö med varierade landskap med sandstränder, olivlundar, pinjeträd och vingårdar. Här kan man bo på lantgårdar, simma i grottor, spana efter havssköldpaddor och vandra i berg.

Shipwreck beach, en av Greklands mest fotograferade stränder. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

Guidad vandring i Giri och Louha

Högt uppe i bergen ligger små bergsbyar som bara har ett fåtal invånare. Här arrangerar Spiros Plessas guidade vandringar tillsammans med den österrikiska konstnärinnan Sabine Freitag.

- Zakynthos är ingen stor ö, men det finns varierade landskap med höga klippor i väst och grottor i norr. På de östra och södra delarna hittar man sandstränder, berg och dalar som passar utmärkt för vandring, berättar Sabine Freitag som har flyttat hit för att kunna få mer tid att måla.

Tillsammans med två islänningar klämmer vi oss in i Spiros bil och kör raskt upp mot bergen, förbi Bochali som ligger på sluttningen ovanför Zakhyntos stad. Bochali var öns gamla huvudort och här ligger ruinerna av ett gammalt slott, byggt av de venetianska härskarna. Härifrån får man en panoramavy över de båda kusterna. 

Längre upp i bergen ligger de små byarna, Giri och Louha, med stenlagda hus, vinodlingar och en liten bykyrka. Dessa bergsbyar blev inte förstörda under den stora jordbävningen 1953 som ödelade de flesta byggnaderna på ön och dödade hundratals människor.

- Zakynthos är idealisk för vandring med ett grönt landskap av pinjeträd, berg, slätter och hav. Här uppe i bergen hittar man lugnet med frisk luft och det finns en speciell bergskultur i byarna, säger Spiros Plessas.

Vandring från byn Giri med Spiros Plessas och Sabine Freitag från Fóra. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

Medicinblommor i Giris berg

På en innergård i byn Giri med sina 16 invånare hittar vi ett litet café utan någon skylt. Hela caféet är dekorerat med gamla föremål och det är som att tiden har stått stilla här i byn. Vi knackar på dörren och caféets ägarinna, Athanasia Kondili, kommer ut och kokar en kanna kaffe innan det är dags för en liten vandring till en vacker utkiksplats med utsikt över havet. På små grusvägar vandrar vi sakta förbi fårhagar där dikesgrenarna doftar ljuvligt av rosmarin och salvia. Uppe på berget växer många medicinväxter och jag plockar så mycket örter jag kan för att ha till vintern.

- Stanna, stanna, ropar Sabine Freitag entusiastiskt när hon ser ett lysande gult kungsljus och berättar för oss att blommorna är bra mot förkylning och hosta. Under första världskriget användes blommorna även som bedövningsmedel.

Utsikt över Zakynthos town från Bochali. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

Delikatesser på lokala tavernan i Saganakiost

Vi fortsätter vidare längs en smal väg ut till kusten vid Korakonisi för att se den röda solen sakta sjunka ner över havet och färga klipporna rosa och guld. Här finns en naturlig, stenportal där man kan klättra in genom en spricka och dyka ner i det uppfriskande havet på andra sidan. Efter solnedgången kör vi tillbaka till byn Louha för att äta middag på den lokala tavernan. In kommer den ena lokala hemlagade specialiteten efter den andra med kaningryta, biffar, fyllda paprikor och friterad Saganakiost. 

Lunch på Nobelos Restaurant, i St Nicolaos. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

Cykeltur på Vasilikoshalvön

Zakynthos har även många fina cykelvägar och nästa dag träffar vi Michalis Demetis för en cykeltur på Vasilikoshalvön. Här finns lugna landsvägar och grusvägar ner till St Nicolas strand som har ett litet kapell precis vid havet. 

Längre upp i bergen blir stigarna smalare. Det är kul att cykla mellan de djupa groparna på den sandiga vägen. Plötsligt syns en öppning mellan träden och det blå havet lyser igenom med säregna vita veckade berg på båda sidor. Stigen leder fram till den fina stranden Gerakas där de skyddade havssköldpaddorna Caretta caretta lägger sina ägg på stranden, från mitten av maj till slutet av augusti. Sköldpaddorna har en inbyggd magnetisk kompass och hittar tillbaka till stranden där de föddes, guidade av stjärnor och månljus. Runt Gerakas syns mycket speciella klippor som har tydliga lager av olika bergarter i skarpa färger av rött och vitt. Inte långt från Gerakas finns även en liten okänd strand och vi avslutar dagen med att bada ostört i det friska kristallklara vattnet.   

– Stranden är så hemlig att knappt lokalborna känner till den, berättar Michalis Demetis. 

Cykeltur på Vasilikoshalvön med Michalis Demetis från Zante Bicycle. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN / HÉLÈNE LUNDGREN

Shipwreck beach och Blå grottorna

En båttur till Shipwreck beach och Blå grottorna är något man inte ska missa och det går bara att ta sig till den unika stranden med båt eller fallskärm. Shipwreck beach är en vykortsvacker strand med ett turkosblått kristallklart vatten, en strand med små vita stenar och branta vita klippor på båda sidor. På stranden har ett estetiskt vackert skeppsvrak strandat. Fartyget gick på grund 1982, under färden från Turkiet med smuggelcigaretter. När ljuset letar sig fram mellan klipporna riktigt lyser rosten i solen. 

Stranden är välkänd i Kina tack vare en TV dokumentär. Den finns med på många kinesers att-göra-innan-jag-dör-lista, så räkna inte med att få ha stranden för dig själv. Hela dagen är det fullt med båtar som lägger till på stranden, men vid solnedgången är det tomt. 

På vägen tillbaka stannar turbåtarna till vid de Blå grottorna med sina höga klippformationer. Från båten hoppar vi i havet och simmar till grottan där solens strålar letar sig in och får vattnet att lysa i klarblått.

På Shipwreck beach finns ett vackert skeppsvrak på stranden. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

Familjegård vid stranden 

Många av turbåtarna till Shipwreck beach eller Navagio, som stranden heter, går från St Nicolaos och inte långt från den lilla båthamnen ligger byn Volimes. Det är öns största bergsby med några gamla kyrkor, och många gamla hus som har övergivits när människor har flyttat från byn. På en farm ute på landsbygden, inte så långt från byn bor Ioannis och Anastasia Katsaros. Deras hus ligger ensamt högt uppe på en kulle med en härlig utsikt över havet, och solnedgången från huset är magisk. 

Nedanför huset ligger familjens lantgård. Jag följer med när Ioannis ska utfodra gårdens hästar, åsnor, hundar, höns, får och ankor inför kvällen. Ioannis och Anastasia tar oss med för att se Shipwreck beach i solnedgången. 

Vi vandrar längs med toppen av klippan för att få den bästa utsikten över den berömda stranden som nu ligger helt öde. På den branta klippan har några personer samlats bland alla buskar av rosmarin för att njuta av solen som sakta sänker sig ner i havet. Väl hemma igen har Anastasia lagat fyllda paprikor till middag och bjuder på gårdens vin.

Grottor vid Porto Limnionas

Vaknar i den friska morgonluften och njuter verkligen av lugnet på landsbygden. Öppnar fönsterluckorna och drar in doften från havet, innan det är dags att köra vidare till Porto Limnionas, som ligger i en skyddad liten vik, omringad av klippor. 

Det kristallklara vattnet är turkosblått och på andra sidan viken finns det grottor att utforska. Längs sluttningen står bekväma solstolar och på familjerestaurangen serveras en riktigt god lunch med fisk och skaldjur av alla möjliga slag. Här kan man lätt spendera en hel dag. 

Porto Limnionas. Foto: SHUTTERSTOCK

Havssköldpaddor på Keri-halvön

En annan intressant plats att besöka är Keri-halvön där man kan spana efter havssköldpaddor och simma längs kustens grottor. Tillsammans med Spiros och Sabine ska vi vandra i bergen i närheten av den lilla byn Keri med sina små gränder, torg och fyr. 

Smala grusvägar leder till toppen av bergen, där utsikten är strålande över ett turkosblått hav och naturen doftar av timjan. Vi vandrar ner i dalen under olivträden och ser getter som har klättrat högt upp i lövträden för att få tag på de bästa bladen. I byn Alokabou blir vi blir inbjudna till en liten farm där det hänger stora tygkassar med getmjölk i trädgården.

– Vill ni smaka på lite Pretza, hemgjord färskost gjord på getmjölk, frågar Giorgos Thomopouloss som har arbetat som jägmästare.

Färskosten smakar ljuvligt silkeslent med lite surdegsbröd och det dröjer inte länge innan det dyker upp små glas med ett lokalt vin som heter Verdea. Dagarna på Zakynthos är fulla av härligt oväntade möten längs vägen. Det gäller att inte ha bråttom på ön!

Vandring på Keri -halvön. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

 

RESFAKTA: ZAKYNTHOS

Resa hit: Solresor, TUI och Apollo arrangerar charterresor till Zakynthos från maj till september. 

Bästa tiden: Sommaren är het, våren och hösten är bästa tiden om man söker lugn och ro.

Restid: Direktflyg cirka 3 timmar.

Tidskillnad: +1 timme.

Språk: Grekiska, men många pratar engelska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Mat och dryck är billigare än i Sverige. 

Ta dig runt: Att hyra bil, fyrhjuling, scooter eller cykel för att uppleva mer av ön rekommenderas. Till Zakynthos stad går det lite bussar, men det är svårt att ta sig med buss upp till den norra delen av ön. 

RESGUIDE: 13 TIPS PÅ ZAKYNTOS 

SE & GÖRA

1. Shipwreck beach

Shipwreck beach är väl värt att se, både från stranden och högt uppe på klippan intill. Res med Theodosis Cruises.
Adress: St Nicolas, theodosiscruises.gr

2. Blå grottorna

Blå grottorna ligger nära Shipwreck beach och ljuset gör att vattnet lyser blått, theodosiscruises.gr

Underbart vackra Blå grottorna. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

3. Zante Bicycle 

Michalis Demetis arrangerar proffsiga, skräddarsydda cykelturer för både erfarna cyklister och turister som vill göra en liten cykelutflykt.
Adress: Vasilikos, facebook.com/zantebicycle

4. Bergsvandring

Spiros Plessas och Sabine Freitag arrangerar guidade bergsvandringar runt hela ön med chans att uppleva både natur och möten med människor. forazakynthos.com

5. Marathonissi

Marathonissi består av flera små öar som ligger strax utanför Laganas-viken. Öarna är obebodda och här kan man uppleva Zakynthos oförstörda natur som bäst. Man kan bada vid någon av stränderna på ön eller utforska havsgrottorna. Har man tur kan man även få syn på Caretta Caretta-sköldpaddorna som ofta lägger sina ägg här.

ÄTA & DRICKA

6. Komis Fish Tavern

Ligger nere i hamnen i Zakynthos stad och är en av öns bästa fisk och skaldjursrestauranger.
Adress: St Dennis Port, Zakynthos stad, komis-tavern.gr

7. Peppermint

Härlig personal och god lokal mat i Argassi.
Adress: Ligger nära kyrkan i Argassi, pepper-rest.com

8. Alektor 

Ligger nära Salomon Square i Zakynthos stad och serverar underbara sardiner och andra lokala rätter.
Adress: Salomos square, Zakynthos stad 

SHOPPING & NÖJEN

9. Laganas och Tsilivi 

Det finns lokalproducerad olivolja, honung och vin att köpa. Laganas är största partystranden med många barer och diskotek. Även Tsilivi har en hel del nöjesliv och i Argassi finns många restauranger och barer.

BO BRA

10. Nobelos Seaside Lodge

5-stjärnigt hotell som ligger vackert vid en egen liten strand och serverar mycket god, lokalproducerad ekologisk mat.
Adress: Agios Nikolaos, cirka 45 minuter från flygplatsen.
ANNONS: Läs mer och boka Nobelos Seaside Lodge här [extern länk]

11. Daphnes Villas

Maria Renhuldt är svensk och hon förälskade sig i ön så mycket att hon flyttade hit 1985. Hon och hennes man har byggt tio hus för uthyrning.
Adress: Porto Roma, Vasilokos
ANNONS: Läs mer och boka Daphnes Villas här [extern länk]

12. Andreas Katsaros Villas

Ioannis och Anastasia Katsaros bor på en farm där de har byggt fina traditionella stenhus som är till uthyrning.
Adress: Volimes
ANNONS: Läs mer och boka Andreas Katsaros Villas här [extern länk]

13. Logothetis Farm

Dionissis och Angela odlar oliver och arrangerar provsmakningar av olivolja. Farmen har även boende i små hus.
Adress: Vasililkos Zakynthos, Vasilikos
ANNONS: Läs mer och boka Logothetis Farm här [extern länk]

LÄS MER: Peloponnesos: Guide till sevärdheter och stränder