Guide till Sardinien – strändernas ö
SARDINIEN, ITALIEN. Det är drygt 150 år sedan Sardinien och Italien blev ett, men särskilt italiensk har ön aldrig blivit. Här finns en dramatisk och bitvis karg natur som ger själen sinnesro, men också vackra stränder och inte minst god mat.
Sardinien rymmer mer än tre miljoner får, men bara drygt hälften så många människor. Landskapet är kargt och stenigt, en plats för överlevare. Fåren är det utan all tvekan, men också alla de sarder som i årtusenden lärt sig att handskas med denna robusta natur.
Få turister gör sig omaket att ta sig an den östra sidan av ön sidan genom bergstrakterna Barbagia och Gennargentu med sin dramatiska kuststräcka den jungfruliga kustregionen Golfo de Orosei. Det är här vi börjar närma oss de sardiska rötterna och det är här den sardiska kulturen är som mest bevarad. Tidens gång har präglats av långsamma rörelser och förändringar. Traditioner från antikens Europa har bevarats väl, ett arv efter fenicier, kartager, romare, araber, bysantiner och spanjorer. Kusten vetter mot Italien vilket i hög grad präglat matkulturen. Sarderna har ofta känt sig åsidosatta, men 1962 fick de samma autonoma ställning som Sicilien.
– I fastlandets ögon är vi nog alltför reserverade, fåordiga och tillbakadragna, men inget kan vara mer fel, säger Liviana Murghia som är vår ciceron på resan söderut. Vi är inga bortkomna lantisar eller kusiner från landet, utan stolta, envisa och mycket generösa människor. Vi är sarder helt enkelt. Det är vårt isolerade läge som har bidragit till att bevara vår enkla livsstil, som dessutom sägs gynna ett långt liv.
Det faktum att Sardinien har flest 100-åringar i världen, tillsammans med Japan, förvånar därför henne inte.
– Hårt arbete och starka släktband är grundstenen i vårt liv. Här är det barnen eller släktingarna som tar hand om sina föräldrar. I vår kultur har den sardiska kvinnan rykte om sig att ta stort ansvar för familjen och så är det nog än i dag, åtminstone i bergsbyarna här på östra sidan av ön.
Smaragdkusten
Första anhalt på vår resa längs östkusten och jakten efter sardernas rötter blir, Costa Smeralda (smaragdkusten) i Olbiaprovinsen, eller smaragdkusten som den kallas med staden Porto Servo som knutpunkt. Hit kom den stenrike fursten Aga Kahn på 1950-talet, köpte upp nästan hela kustområdet och börja bygga upp ett semesterparadis för rika utlänningar. Det var de vackra stränderna som lockade. Idag är det här tummelplatsen för jetsetfolk från hela världen.
Resan från norr till söder tar bara fyra timmar om man tar det i ett svep, större än så är inte Medelhavets näst största ö. Men på denna sträcka växlar landskapet dramatiskt. På vägen från Smaragdkusten söderut gör vi ett stopp
i Oliena vid foten av Supramonte. Här ligger ett elegant gömställe, som nyttjats av en rad kändisar allt sedan det byggdes i mitten av 1960-talet. Stjärnor som Madonna, Richard Gere och Claudia Schiffer har tagit in här för att koppla av och komma bort ifrån den mediala kändisjakten. Restaurangen är känd som en av de bästa på Sardinien. Än i dag driver ägaren madame Pasqua sin gamla släktgård på bergssluttningen, en mycket personlig fyrstjärnig resort som passar väl in i konceptet agroturism.
– Långt innan ekoturism blev ett begrepp, hade vi klart för oss att allt vi gjorde på Su Gologone skulle vara i samklang med naturen och redan då började vi arbeta med närproducerad mat från trakten omkring, säger madame Pasqua.
Hennes intresse för smak och stil, inredning och konst har präglat hotellet. Interiören är fullt av vackra textilier i en blandning av gammalt sardinskt hantverk och modern design. Restaurangen är fullsatt och det är tur att vi har beställt bord. I den gigantiska öppna spisen står spädgrisspetten uppställda på rad. Vi äter av husets specialiteter pasta, lamm och get och serveras närproducerat vin, Cannonau, från trakten Nuoro.
Gastronomi med fokus på det lokala
Gastronomin på ön kännetecknas av egenproducerad mat som tillagas efter urgamla recept uppblandade med inslag av det moderna italienska köket. Nationalrätten är helstekt spädgris, maialetto, som tillagas på myrtenbädd, en delikatess som är vida berömd långt utanför landets gränser.
– Italienarna från fastlandet åker ofta över till Sardinien bara för att få njuta av denna mat, säger madame Pasqua med stolthet i rösten.
Huvudingredienserna i den sardiska matlagningen är av naturliga skäl allt vad fåren ger, som till exempel mjölken som används för att göra pecorinoosten. Till den serveras det klassiska flatbrödet, pane carasau, doppat i olivolja.
Nästa dag är luften krispigt klar. Liviana tar oss med på en utflykt från kusten in i landet där vi passerar öns hjärta, staden Nuoro vid foten av bergsmassivet Monte Ortobene. Staden är känd för att ha fött en Nobelpristagare i litteratur, Grazia Deledda, som 1926 fick Nobelpriset för ett författarskap rotat i Barbagias bergsbyar runt staden Nuoro. Att en ung flicka i denna miljö kände sig kallad att bli författare är redan det märkvärdigt. Att hon därtill lyckades förverkliga sina ambitioner är anmärkningsvärt.
Med sikte på fiskebyn Cala Gonone
Efter en timmes resa på slingrande serpentinvägar passerar vi det sista krönet på den sista bergsryggen och ser den lilla fiskebyn Cala Gonone långt där nere i dalen. Den ligger i slutet av den brant stupande vägen som vrider och bänder sig mellan pinjeträdsbevuxna raviner och mynnar till slut ut i havet. Där nere i hamnen kommer den fläktande vinden emot oss, en fuktig men frisk vind fylld av salt havslukt. Himlen är blå, havet lugnt och sikten sträcker sig mot horisonten. Det är nästan så vi kan skönja Golfo de Oroseis klippiga strandformationer genom soldiset.
Byn ligger utsträckt i en båge längs hela bukten med berget i ryggen. Mitt i bukten ligger Costa Dorada, ett underbart litet familjehotell beklätt med murgröna och vinrankor, en naturens egen paketering à la konstnären Christo. Det drivs av en kraftfull italienare. Här serveras fisk och havets alla läckerheter i överdåd. Med utgångspunkt från Cala Gonone kan man ta båten bort till nästan orörda stränder med fantastiska bad, suverän snorkling, häftiga klippformationer och grottor.
Fin avslutning i charmiga Posada
Till sist når vi Posada på vår resa söderut. Vi slår oss ner på den lilla charmiga tavernan Sa Rocca i en av byns smala gränder. Utsikten över dalen nedanför är magnifik. Långt där bortom pinjeskogen ser vi havet. Plötsligt hör jag det karaktäristiska knattret från en liten mopedbil. Ett ljud som förstärks när det studsar mellan husväggarna i de smala gränderna. Det är Mario, Livianas pappa, som är på väg hem på sin lantliga kolonilott. På flaket har han lastat aubergine, apelsiner, en korg med fikon, lök och sallader av olika slag.
Han är smutsig och dammig efter hårt arbete, men strålande glad. Han skjuter upp kepsen, torkar svetten ur pannan och bjuder oss sedan på några färska fikon. Det håller på att dra ihop sig till oväder. Åskan mullrar och östanvinden, il grecale, driver havet i höga vågar långt upp på stranden in bland pinjeträden, som står som en skyddande mur framför husen längre in på land. En boskapshjord stretar i blåsten på en smal landtunga som riskerar att sköljas över av de stora vågorna. Vinden är förvisso allestädes närvarande på Sardinien. Inte konstigt att sarderna genom århundraden har skytt havet, även om de främsta orsakerna har varit rädslan för pirater och angripare från andra länder.
Njutning på restaurang Su Nuraghe
I värmen inne på restaurang Su Nuraghe kan vi beskåda skådespelet på tryggt avstånd. Bakom spisarna i det rymliga köket sätter kocken Ignazio genast i gång med att förbereda en fisksoppa, minosho, med färsk fisk från floden Posada, andra skaldjursdelikatesser som boccone, ett slags snäckor från trakten, och nyfångad bläckfisk som en fiskare just har levererat.
Ju längre dagen lider desto fler familjemedlemmar, släktingar och bekanta sluter upp och snart är festen i gång. De bästa vinerna plockas fram och i köket börjar kvällsmaten förberedas, som består av hemlagade pastakuddar fyllda med riccotta och mynta.
– Inget fusk här inte. I det här köket är snabbmaten bannlyst, likaså halvfabrikaten, säger Ignazio och plockar fram den handdrivna pastamaskinen och knådar ut pastadegen på marmorbänken.
Jakten på sardernas rötter har vi åtminstone fått en glimt av under den här resan i österled. Staden Cagliari får bli ett annat kapitel i detta sökande.
RESFAKTA: SARDINIEN
Resa hit: Reguljärflyg från Stockholm, Göteborg och Malmö till Cagliari, Olbia eller Alghero med en rad olika flygbolag, oftast med mellanlandning. Flera charteroperatörer har destinationen. Det går även färjor från flera städer i Italien.
Bästa tiden: Juli–augusti är klimatet bäst för sol och havsbad.
Språk: Italienska och Sardiska. 1997 blev Sardiskan erkänt som det andra officiella språket. På turistorterna talas även lite engelska.
Valuta: Euro.
Prisnivå: Något lägre än på italienska fastlandet.
Ta sig runt: Hyrbil rekommenderas för att kunna ta del av Sardiniens vackra natur. På ön finns inga motorvägar utan mindre asfalterade vägar i gott skick.
Läs mer: sardegnaturismo.it
GUIDE: SARDINIEN
SE & GÖRA
1. Nuragborgar
För den som är intresserad av historiska lämningar är de förhistoriska nuragborgarna på Sardinien intressanta. Dessa mytomspunna konformade små stenhus är spridda över hela ön.
De byggdes av ett folkslag som fortfarande tillhör ett av de stora mysterierna i Medelhavsområdet. Nuragfolket tros härröra från så långt tillbaka som 1800- till 300-talet före Kristus.
De har inte lämnat några skriftliga dokument efter sig och fortfarande känner man till väldigt lite om dem. Men ett är säkert: de måste ha haft stor kunskap i byggnadskonst och varit väldigt välorganiserade. Vid Su Nuraxi nära Barumini, en avstickare från väg E25 mot Cagliari, finns en ansamling av dessa hus att beskåda.
2. Trenino Verde
För tågfantaster är ånglokståget Trenino Verde en upplevelse. Den följer gamla rutter på olika ställen runtom på ön med varierande längd. Ett par exempel är från staden Bosa på västkusten in i landet till
Macomer eller mitt på ön från Sorgone till Isili eller från Mandas mitt på ön till Arbatax vid östkusten.
3. Roccia dell'Orso
”Björnklippan”. Högt över Palau på nordöstkusten ligger den spektakulära utsiktspunkten. Här blåser det friskt och det är en av anledningarna till de häftiga klippformationerna, där en av dem liknar en stor björn.
Hitta hit: Nordöstkusten, nära Porto Cervo vid Capo d’Orso.
4. Ta båten till Korsika
Slå två flugor i en smäll och besök Frankrikes paradisö. Fyra mil norr om Alghero ligger hamnstaden Santa Teresa di Gallura. Väl framme kan du ta färjan i hamnen Porto Torres över till Korsika och staden Bonifacio. Rutten är tillgänglig mellan 30 mars och 29 september. Det finns flera avgångar under dagen och turen tar endast 50 minuter. Bil och cykel kan tas med på färjan. Pris: Tur-och-returbiljett kostar från ca 500 kronor. Det blir billigare om du bokar i förhand. Mer info: aferry.com
5. La Maddalena
Strax norr om Sardinien ligger en liten skärgård (Arcipelago della Maddalena) där La Maddalena är den största ön. Vill man inte åka så långt som till Korsika tar man med fördel en dagsutflykt till denna vackra och steniga ö. Här finns flera fina stränder som Bassa Trinita och Spalmatore.
Hitta hit: Båt/bilfärja från Palau.
6. Besök huvudstaden Cagliari
Sardiniens huvudstad heter Cagliari och ligger på södra delen av ön. Staden är inte lika välbesökt av turister och har länge varit en tillflyktsort för celebriteter och jetsetare. I Cagliari hittar man medeltidsområdet, Castello, med mycket bevarad arkitektur. Runt den här delen av ön kan man även träffa på frigående rosa flamingos. Missa inte promenadstråket Calamosca uppe på klippor utmed havet.
7. Alghero
Alghero brukar kallas för lilla Barcelona på grund av det spanska ursprunget och den katalanska arkitekturen som vittnar om tidigare epoker. Under två dagar i den gamla hamnstaden har vi hunnit äta ett stort antal skaldjursrätter, fått sardiska vänner och hittat till den fantastiska stranden Maria Pia. Den ligger inom gångavstånd från Alghero, och är en vacker vitsandad strand med pinjeträdsskog som bakgrund.
STRÄNDER
8. Cala Gonone vid Golfo di Oresei
Några av de finaste stränderna på östsidan av Sardinien hittar du runt Cala Gonone vid Golfo di Oresei som tillexempel Cala Luna, Cala Mariolu och Galoritzé. Stränderna nås bäst med båt från Cala Gonones eller Galettas hamn.
Eftersom flera av dessa bara kan nås med båt så är de oexploaterade och därmed helt oförstörda.
9. La Pelosa
La Pelosa i Stintino, stranden där James Bond gjorde en av sina scener ur ”Älskade spion”. Sarderna som vi träffade kvällen innan kallar Stintino för paradiso. Och mycket riktigt är det en strand som får oss att tappa andan. Med turkost vatten, ren vit sand och branta klippor som bakgrund, fulländar Stintino bilden av ett äkta paradis. Den gassande solen får oss att vilja svalka oss i det klara vattnet och vi passar även på att snorkla lite. Ett tips är att komma på morgonen då parkeringsplatserna fylls upp snabbt.
Hitta hit:
10. Lazzaretto och Spiaggia Bombarde
För den som inte vill åka så långt utanför Alghero är Lazzaretto och Spiaggia Bombarde två fantastiska stränder. Båda två ligger bara några minuters körning från staden.
ÄTA & DRICKA
11. La Paillote
Häftigt ställe som även har nattklubb på helgerna på sommaren. Italiensk restaurang med en egen stenstrand mitt bland klipporna. Vattnet är alltid vackert här och stället är sällan fullt då det är en aning undangömt.
Adress: Loc. Calafighera, Cagliari
12. Il Pomodore
En enkel men mycket trevlig italiensk familjerestaurang som ligger lite i utkanten av Porto Cervo, men som är en riktig hit. Deras vedungsbakade pizzor är berömda.
Adress: Costa Smeralda, Porto Cervo
13. Sa Rocca
I en liten gränd i Posada ligger denna lilla taverna med bedårande utsikt över havet. Ett enkelt och charmigt ställe och förmodligen bästa maten. Inte långt därifrån på samma gata ligger en liten mysig bar.
Adress: Piazza Eleonora D’Arborea, Posada
14. Su Nuraghe
Familjerestaurang i utkanten av Posada strax intill stranden. Stället är en utmärkt plats med vällagad italiensk mat och specialiteter hämtade från havet och floden Posada.
Adress: Viale Sardegna, 1 San Giovanni, Posada
BO BRA
15. Costa Dorada
Costa Dorada är ett underbart litet familjehotell med bra restaurang i Cala Gonone på den sardinska östkusten. Hotellet är mycket populärt. Det är ett ställe som man måste vara ute i god tid för att boka under högsäsong. Här serveras fisk och havets alla läckerheter.
Adress: Lungomare Palmasera 45, Cala Gonone
ANNONS: Läs mer och boka Costa Dorada här [extern länk]
16. Su Gologone
Resort belägen i en charmig villa i Oliena vid foten av Supramonte. Det har varit romantiskt gömställe för kändisar sedan det byggdes i mitten av 1960-talet, och restaurangen är känd som en av de bästa på Sardinien.
Adress: Localita Su Gologone, Oliena
ANNONS: Läs mer och boka Su Gologone här [extern länk]
17. Cervo Hotel Costa Smeralda Resort
Ett lyxigt femstjärnigt hotell med stor pool mitt i centrum av Porto Cervo på norra Sardinien, hotellet har en fantastisk utsikt över havet. Pris från cirka 1 500 kronor.
Adress: Costa Smeralda, Porto Cervo
ANNONS: Läs mer och boka Cervo Hotel Costa Smeralda Resort här [extern länk]
18. Hotel T
Ta en dag eller två i Cagliari, vid ankomst eller hemresa. Italienska televerkets huvudkontor i Cagliari byggdes om till ett lyxigt designhotell med spa, restauranger och stor bar.
Adress: Via Dei Giudicati No. 66, Cagliari
ANNONS: Läs mer och boka Hotel T här [extern länk]
19. Hotel la Torre Bari Sardo
Strax utanför Barisardo, vid Torre di Barì, ligger det här 4-stjärniga hotellet direkt vid stranden.
Adress: Loc. Torre di Bari
ANNONS: Läs mer och boka Hotel la Torre Bari Sardo här [extern länk]
LÄS MER: 12 tips på sanslöst vackra Korsika