Guide till Paris: guldkornen bortom turistfällorna

Paris är som ett underbart virrvarr av restauranger, vackra promenadstråk och museer. Men i myllret gömmer sig smultronställena du inte vill gå miste om. Allt om Resor tar dig bortom de populära turistattraktionerna till parisarnas stammishak och favoritområden.

Brunch är väldigt populärt på La Recyclerie. Foto: Shutterstock

1. Bruncha på den gamla tågstationen

Ät närproducerad mat på charmigt mathak.

La Recyclerie ligger en bit utanför hjärtat av staden, vid tågstationen Porte de Clignancourt, men det stoppar inte parisarna från att hänga på det hippa haket, i den omgjorda gamla tågstationen. 

Trästolarna och de slitna fåtöljerna vid de små borden i den maffiga lokalen och utomhus längs med rälsen är oftast fullsatta, från tidig morgon till sen kväll. Det är ett kafé, bar och restaurang i ett, men högst tryck är det på helgerna då brunch serveras i stället för den sedvanliga lunchen eller kaffestunden. Närproducerat och ekologiskt är på menyn och mycket av det som serveras kommer från de pickande hönsen och trädgårdslandet runt husknuten.

Hitta hit: 83 Boulevard Ornano, 75018 Paris.

larecyclerie.com 

 

Parc des Buttes-Chaumont har vacker natur att flanera i. Foto: Shutterstock

2. Häng i parken Parc des Buttes-Chaumont

Promenera i vacker natur.

Det finns gott om vackra parker runtom i Paris, men ett av huvudstadens äldsta och största grönområden – Parc des Buttes-Chaumont – bjuder på mer än blomkreationer och gröna slätter. Grottor, vattenfall, små fik, en sjö och en lång hängbro brer ut sig i den pampiga parken. 

Parc des Buttes-Chaumont ligger i utkanten av stadskärnan, i det 19:e distriktet, och från dess kullar har man utsikt över Sacré-Coeur i närliggande Montmartre. Parken är perfekt för längre promenader och välförtjänta vilostunder. 

Hitta hit: 1 Rue Botzaris, 75019 Paris. 

 

På marknaden St-Ouen finns många gamla fynd. Foto: Shutterstock

3. Fynda på Marché aux Puces de St-Ouen

Besök världens största antikvitetsmarknad. 

Det finns gott om seconhand-affärer och antikvitetsmarknader att välja mellan i Paris. På Marché aux Puces de St-Ouen på Port de Clignancourt, ligger marknaderna tätt intill varandra. Det är världens största antikvitetsmarknad med konst, kläder, smycken och köksartiklar. 

Även på Marché d'Aligre kan man göra många kap. Marknaden brer ut sig både inomhus med kvalitetsvaror och utomhus med betydligt billigare fynd. 

Hitta hit: Port de Clignancourt.

 

Quai de Jemmapes är ett mysigt område att strosa runt i. Foto: Shutterstock

4. Flanera längs floden Saint-Martin

Strosa runt i charmigt område.

Att köpa en baguette, några goda ostar och en flaska vin på kvällen för en spontan picknick är Paris i ett nötskal. Här tar man sig tid att njuta av god mat och trevligt sällskap. När det är fint väder sitter många livsnjutare på rad längs kajen vid La Seine, men det finns betydligt fler underbara promenadstråk längs floder att slå sig ned vid och upptäcka. 

Området Quai de Jemmapes, vid floden Saint-Martin, är till exempel ett måste för den som befinner sig i det 10:e distriktet. Små söta fik, restauranger och barer sträcker sig längs floden för dem som inte vill slå sig ner längs kajen. En gata från floden, på 10 rue de la Grange aux Belles, ligger även ett av de bästa kaffeställena i stan, Ten Bells, som även går an för bland den kräsnaste kretsen. 

Hitta hit: Quai de Jemmapes, 75010 Paris.

 

Marché Barbès är Paris billigaste matmarknad. Foto: Shutterstock

5. Upplev rushen på marknaden Marché Barbès

Upplev atmosfären på Paris billigaste matmarknad.

Precis vid tunnelbanestationen Barbes - Rochechuart i det 18:e distriktet är det ett himla liv två dagar i veckan när kvarterets stora matmarknad tar plats. Här kommer man långt på tio euro och kilovis med utländsk frukt, fisk och grönsaker byter snabbt hand. Det är hög ljudnivå, trångt mellan stånden, mycket folk och så långt bort man kan komma från de lugna och sansade bondemarknaderna som finns i vart och vartannat kvarter. Men även om man inte planerar att storhandla är den härliga atmosfären på Marché Barbès något att uppleva i sig.

Hitta hit: Boulevard de la Chapelle

marche.equipement.paris.fr/tousleshoraires

 

Charmiga Musée de l'Orangerie. Foto: Shutterstock

6. Kliv in i Monets blommiga värld

Besök ett charmigt museum.

Den som söker en konstnärlig oas, kan bege sig till parken Jardin Tuileries. Några minuters promenad från Louvren, ligger charmiga Musée de l'Orangerie där tempot är betygligt lugnare. Här kan besökare drömma sig bort i rum täckta med Claude Monets gigantiska målningar.

Kolla även upp vilka utställningar som är på gång i staden!

Hitta hit: Jardin Tuileries, 75001 Paris.

musee-orangerie.fr/en

 

På Galeries Lafayette kan man shoppa och njuta av utsikten från den hösta våningen. Foto: Shutterstock

7. Shoppa på Galeries Lafayette

Handla skor och kläder på enorm galleria.

Om du vill undvika turistbruset, så skippa den kända shoppinggatan Champs-Élysées och bege dig till Galeries Lafayette i det 9:e distriktet i stället. På boulevard Haussmann finns en galleria för inredningsfantaster på ena sidan vägen och en annan för kläd- och sminkälskare på andra. Men det är nog skofantaster som drar det längsta strået. Den enorma undervåningen är nämligen fylld till brädden med enbart skor! 

Hitta hit: Boulevard Haussmann 40.

LÄS MER: 10 saker att skippa i Paris – och vad du bör göra i stället