Självklart kan man inte hoppa över Gran Vía, den hundraåriga pampiga paradgatan. Inte heller kan man missa det livliga folklivet på torgen Puerta del Sol och Plaza Mayor.
Vid Cibeles staty ställer spanska turister ofta upp sig för att ta en bild.
Att gå från bar till bar och provsmaka olika tapas är ett folknöje i Madrid.
Missa inte boulevarden Paseo de Recoletos och de tre konstmuseerna Prado, Reina Sofia och Thyssén.
I Madrid finns flera flamencoställen med uppträdanden varje kväll.
1 AV 5
Självklart kan man inte hoppa över Gran Vía, den hundraåriga pampiga paradgatan. Inte heller kan man missa det livliga folklivet på torgen Puerta del Sol och Plaza Mayor.
Foto: Shutterstock
2 AV 5
Vid Cibeles staty ställer spanska turister ofta upp sig för att ta en bild.
Foto: FOTOLIA
3 AV 5
Att gå från bar till bar och provsmaka olika tapas är ett folknöje i Madrid.
Foto: Shutterstock
4 AV 5
Missa inte boulevarden Paseo de Recoletos och de tre konstmuseerna Prado, Reina Sofia och Thyssén.
Foto: Thomas Gustafsson
5 AV 5
I Madrid finns flera flamencoställen med uppträdanden varje kväll.
Foto: Cornelia Nordström

Guide till Madrid: Njut av snälla storstaden

Magnifik konst. Bra shopping. Läckra tapas. Glödhet flamenco. Ett sanslöst uteliv. Madrid är Spaniens pulserande hjärta med ett utbud som slår det mesta. Men det är på bakgatorna man finner stadens själ.

Allt om Resor

Första intrycket av Madrid brukar vara omtumlande. Här finns storstadshetsen. Kommersen. Trafiken. Den spanska huvudstaden är intensiv. Utbudet är enormt.

Många förstagångsbesökare kommer inte heller längre än till de stora stråken. De fastnar. Inget fel i det.

Självklart kan man inte hoppa över Gran Vía, den hundraåriga pampiga paradgatan. Inte heller kan man missa det livliga folklivet på torgen Puerta del Sol och Plaza Mayor. Lika omistlig är boulevarden Paseo de Recoletos och de tre konstmuseerna Prado, Reina Sofia och Thyssén.

LÄS OCKSÅ: Älskade Spanien! 16 härligaste platserna

Lär känna Madrid

Men för att verkligen lära känna Madrid måste du lämna de turisttäta huvudstråken. Det är till fots djupt inne i de äldre centrala stadsdelarna du möter ett Madrid där varje kvarter är som en egen småstad.

Vandra genom gränderna och upplev folklivet i den unga, hippa stadsdelen Malasaña. Ta en lunch på en uteservering i avslappnade La Latina. Shoppa loss i modebutikerna i trendiga och gayvänliga stadsdelen Chueca. Upptäck den mångkulturella stadsdelen Lavapíes. Glöm inte heller bort Barrio de las Letras litterära kvarter med sina gallerier och eftertänksamma barer.

LÄS OCKSÅ: Madrid – ett säkert tips för en lyckad helgresa

Lätt att få vänner i Madrid

Dröj dig kvar i din favoritstadsdel och gör nya bekantskaper. Eftermiddagen varar längre i Madrid än i någon annan europeisk huvudstad men när dagen övergår till natt lever staden lever upp. Torgen är plötsligt fulla med lekande barn. På uteserveringarna samlas familjerna och i kvartersbarerna träffas grannar för att diskutera livets väsentligheter.

Det traditionella utelivet är det som tydligast skiljer Madrid från storstäder i norra Europa. I stället för att rusa hem direkt efter jobbet tar sig människorna tid att träffas och umgås. I Madrid är det lätt att få nya vänner.

LÄS OCKSÅ: Fem platser i Spanien du måste se innan du dör

GUIDE: Madrid, SPANIEN

Se & göra

1. Omskakande verk

Picassos Guernica räknas som världens mest kända moderna konstverk och skildrar Hitlers bombning av staden Gernika under spanska inbördeskriget. En starkare skildring av krigets vanvett finns inte. Hänger på Museo Reina Sofia, spanska nationalmuseet för modern konst.

Calle de Santa Isabel 52. www.museoreinasofia.es

ANNONS: Boka biljetter till Pradomuseet och andra sevärdheter i Madrid  innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

2. Tre gånger världskonst

Efter Picasso och andra moderna mästare på Reina Sofia blir det Pradomuseet med konstnärer som Diego Velázquez och Goya. Intill väntar sedan Museo Thyssen-Bornemisza med baron Thyssens samling. Men en finare upplevelse är Museo Sorolla, tio minuters taxiresa bort, i 1800-talskonstnären Joaquín Sorollas vackra bostad. Sorolla var vän med Anders Zorn och de umgicks och inspirerade varandra. I hans vackra hem vill man stanna länge.

www.museodelprado.es, www.museothyssen.org, www.museosorolla.mcu.es

 

Äta & dricka

3. Gå på tapasrunda

Att gå från bar till bar och provsmaka olika tapas är ett folknöje i Madrid. Ett lättillgängligt område för en tapasrunda är kvarteren runt torget Plaza Santa Ana. En bra start är ett fat ibericoskinka och manchegoost på Cervecería Alemana.

Plaza de Santa Ana 6.

www.cerveceriaalemana.com

4. Världens äldsta krog

Casa Botin står noterad som världens äldsta restaurang i Guinness rekordbok med servering sedan 1725. Här har såväl Hemingway som amerikanska presidentfruar ätit. Stället hade kunnat bli en turistfälla men ägarfamiljen har bevarat traditionen och har vällagad mat till rättvisa priser. Pröva menyn för cirka 450 kronor med gazpacho som förrätt, helstekt spädgris och dessert. En halvflaska husets vin ingår också.

Calle Cuchilleros 17. www.botin.es

5. Palats för gastrotapas

Madrids nya matpalats Platea var tidigare ett stort biografpalats. Nu efter snillrik ombyggnad möter man fyra våningar med gastrobarer som serverar läckra tapasrätter och goda viner. Nytt, trendigt och gott.

Levande musik på kvällarna. Ligger precis intill Plaza de Coló.

Calle de Goya, 5-7. www.plateamadrid.com

 

Shopping & nöjen

6. Se glödhet flamenco

Flamenco är en av världens mest genuina kulturyttringar och klassas som världsarv av Unesco. Flamencons ursprung är södra Spanien, men den bästa flamencon kan man se i huvudstaden där alla stora stjärnor uppträder. Det finns många flamencolokaler i staden. Vill man äta middag och se en show på samma ställe är El Corral de la Morerí ett säkert kort.

Calle de la Morerí 17. www.corraldelamoreria.com

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Madrid som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

 

Bo bra

7. Svenskhotell i ny form

Hotel Suecia var svenskhetens centrum när Spanien öppnades mot omvärlden i början av 1960-talet. Här fanns svenskt näringsliv och skandinavisk klubb. Hotellet har nyligen totalrenoverats och tagits över av hotellkedjan NH för att bli deras prestigehotell i Madrid. Trendigt och lyxigt med oslagbart läge. Från 2 000 kronor natten.

Calle Marques De Casa Riera 4. www.nh.com

Resfakta

Resa hit: Direktflyg från Stockholm med Iberia Express och Norwegian cirka 3 000 kronor tur och retur. SAS flyger med mellanlandning för samma pris. Taxi från flygplats till centrum 30 euro fast pris. Metro från flygplatsen till centrum 5 euro.

Bästa tiden: Höst och vår, speciellt hösten är mild och skön. Undvika högsommaren om du är ovan vid värme. Temperaturen kan bli olidligt hög.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Spanska. Engelska talas på hotell och restauranger och av många yngre.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Cirka 30 procent lägre än i Sverige.

Bra att veta: Restauranger serverar lunch klockan 14-16. Kvällens middag äter man mellan 21 och 23. Boka bord om du vill ha plats på populär krog lördagskvällen. Alla barer har tapas för den som inte kan vänta till middagen.

Ta sig runt: Sevärdheterna ligger så samlade att de kan nås till fots. Metron är annars effektiv. Taxi rekommenderas, alla bilar har samma låga pris. Fångas på gatan. Betala enligt taxameter.

Läs mer: www.spanienportalen.se

Thomas Gustafsson

Ålder: 54 år.

Gör: Är sedan många år Sveriges enda ackrediterade korrespondent i Madrid. Har skrivit flera facklitterära böcker om Spanien, bland annat " Madrid - staden som aldrig sover".

Därför Madrid: Madrid upphör aldrig att fascinera. Har gjort flera försök att överge staden men återkommer alltid. l Madrid finns inget som är lagom. Kontrasterna är skarpa. Här finns pulsen. Intensiteten. Men trots storstadsstressen finns tid för spontana möten.