Praça do Rossio, Lissabons mest kända torg.
Vidsträckt utsikt från Castelo de Sao Jorge.
Klostret och världsarvet Mosteiro dos Jerónimos.
1 AV 3
Praça do Rossio, Lissabons mest kända torg.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 3
Vidsträckt utsikt från Castelo de Sao Jorge.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 3
Klostret och världsarvet Mosteiro dos Jerónimos.
Foto: SHUTTERSTOCK

Guide till Lissabon: Bästa tipsen i den vackra staden

LISSABON, PORTUGAL. I Lissabon hittar besökaren en bubblande matkultur, trendig shopping, ett högklassigt nattliv och smäktande fado. Och inte minst – Europas soligaste klimat med över 300 soldagar om året. Här är 21 tips på vad du kan göra i den vackra huvudstaden.

Allt om Resor

Portugals risiga ekonomi har medfört att stora delar av Lissabon står oförändrad sedan hundra år, med lager-på-lager av gamla vackra byggnader, en del i tydligt förfall till och med mitt i stadskärnan, grannar med lyxhotellen. Det skänker staden charm och äkthet.

Tidvis är det som att gå runt i ett designat utomhusbadrum. Husfasader helt klädda med kulört och mönstrat kakel som man måste vara svensk höginkomsttagare för att ha råd med på gästtoaletten. Portugals kakel är världsberömt och staden hyser – förstås – ett kakelmuseum, och överallt säljs de vackra plattorna som souvenirer. Sedan renässansen har portugiserna smyckat slott och kojor med glaserat, handmålat kakel tillverkat på recept från morerna, de araber som en gång härskade på iberiska halvön.

Eftersom staden är anlagd på en mängd kullar som är strikt avgränsade från varandra ger det inte bara rejäl motion utan även omväxling. Nerför en backe, upp på nästa – och vips har stadsbilden ändrats helt. Från Bairro Altos trånga gränder och låga 1700-talshus går man över gatan och möts av en vid vy mot fästningen, tre kullar bort. Med den lilla escaladoren, backspårvagnen som närmast är en bergbana, är man på två minuter nere i Restauradores och Baixa med sina storvulna paradgator, statyer och palats. Upp för nästa backe och du når fortets gamla stad Bairro do Castelo med närmast medeltida bebyggelse, kakelbutiker och pittoreska krogar. Nedanför kastellets murar möter den breda floden Tejo och atlantvindarna river i flaggor och vimplar på fartygen längs kajerna. Gatulivet är rikt, tiggare, trubadurer och turister minglar obesvärat.

Missa inte att åka spårvagnarna när du är i Lissabon Foto: SHUTTERSTOCK

Upptäck Lissabon via spårvagn

Alternativet till att promenera är tram-hopping, spårvagnssafari. Det är det roligaste sättet att upptäcka staden på, hoppa av och på de små kulörta hundraåriga dockskåpsvagnarna. Ibland är gatorna så trånga att man kan sträcka ut armen genom fönstret och nå husväggarna. De allra brantaste backarna trafikeras av särskilda escaladores, fordon med stora bakhjul för att hålla vagnen vågrätt. Strunta i målet för resan. Hoppa och njut! Köp flerdagarskort, Viva Viagem, och ladda på önskat belopp.

Fika är ett måste

Bakverken och konditorierna – bästa fikat i Europa. Kakan pastel de nata, en varm smördegsdröm fylld med kaneldoftande äggkräm, köar folk för att köpa med sig hem till lördagskaffet för 1 euro styck. Eller inta på något av stadens många kaféer som bullar upp med tusen olika beroendeframkallande läckerheter. Bra för magen men inte för midjan. Ett måste i Lissabon. Kaffet är som överallt i sydeuropa: bra. Intas sittande vid småbord eller stående, på väg ut i vimlet igen.

Fadosångare på en restaurang i Lissabon. Foto: SHUTTERSTOCK

Bairro Alto kvarteren som aldrig sover

Nöjeslivet i de trånga gränderna pågår dygnet runt. Små hål i väggen gömmer barer som öppnar vid midnatt. Restaurangerna ligger vägg i vägg och erbjuder nationalrätten bacalhão, sardiner, sallader, grillad fisk och kött för vad som måste vara Västeuropas lägsta priser. En varmrätt för under hundralappen, en stor stark för 25 kronor, en flaska gott rödvin från 150 kronor. På köpet får man fadosångarna med sina sorgsna kärleksballader. Men pass på – inget prat under framträdandena. Då blir du hyssjad av din inhemske bordsgranne som vill ryckas med av hjärta & smärta-texterna.

Text: Staffan Sjöberg

RESFAKTA: LISSABON

Res hit: Direktflyg till Lissabon, cirka 4,5 timmar.

Bästa tiden: Vår-sommar-höst. Vintern är kall och regnig.

Språk: Portugisiska och engelska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Låg till medel.

GUIDE: 17 TIPS I LISSABON

Av: Författaren Jonas Henningsson, ur boken ”Mitt Lissabon”

SE & GÖRA

1. Praça do Rossio

Av Lissabons alla stora torg är Praça do Rossio det mest berömda. Det anses vara det vackraste torget i Lissabon. Här hamnar de allra flesta för eller senare. Folkvimlet är konstant och torget är kantat av restauranger och kända kaféer som Cafe Nicola. De pampiga barockfontänerna ger verkligen en känsla av stadens storslagna historia. Ett bra ställe att hänga på, spana på folk och få en känsla för Lissabon som en verklig storstad.

Adress: Praça Dom João da Câmara 3

Lissabons mest kända torg. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Praça Luís de Camões

Torget med den imponerande statyn av 1500-talspoeten Luís de Camões markerar gränsen mellan de båda stadsdelarna Bairro Alto och Chiado. Torget är alltid välbesökt. Av turister, av kaffetörstande Lissabonbor (den lilla kuben som säljer kaffe på torget anser många har bäst bica i Bairro Alto) av jonglörer, av gatumusikanter och av poeter som reciterar sina verk. Kommer man hit vid jul lyser stora röda girlanger och ljus upp statyn och torget. Nationalskalden Camões står överst på piedestalen och tittar bort över gatan mot Largo de Chiado, grannstadsdelen, och de båda barocka kyrkorna Loreto och Encarnação.

Adress: Largo Luís de Camões

3. Praça do Príncipe Real

I stenhård konkurrens är detta mitt favorittorg i Lissabon. Praça do Príncipe Real ritades och anlades vid mitten av 1850-talet och stod klart 1860. Kring torget byggde de förmögna sina skrytbyggen och i dag ger dessa fina palatsliknande byggnader hela området en härligt charmig, elegant känsla. Dessutom ser man Castelo Sao Jorge härifrån vilket aldrig är fel. Mitt på torget står ett fint ciderträd som fungerar som en mötesplats för stadsdelens invånare. Namnet då? Jo, den berömde journalisten França Borges står som fin staty i parken, du kan inte undgå den.

Adress: Barrio Alto

4. Sé de Lisboa

Katedralen Sé Patriarcal är Lissabons äldsta religiösa byggnad. Genom historien har katedralen byggts om och till vid många tillfällen. Därför kan den arkitekturintresserade pricka av många stilar under besöket här: romansk, gotisk, barock och nyklassisk. Jag tycker insidan är ännu mer imponerande än exteriören. Med det gotiska valvet, den barockinspirerade sakristian och det nyklassiska kapellet, där för övrigt kung Alfons lämningar finns begravda. Katedralen är öppen för besök på vardagar. Bäst är att komma hit tidigt för ljuset och bästa stämningen. En mindre entréavgift tas ut men det är det definitivt värt.

Adress: Largo da Sé

Katedralen i Lissabon. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Elevador de Santa Justa

Hissen Santa Justa är en av Baixas bästa sevärdheter. Den eleganta hissen ritades av Raul Mesnier de Ponsard, en lärling till självaste Gustave Eiffel, och uppfördes vid förra sekelskiftet. Klar stod den i all sin nygotiska prakt, 45 meter hög, 1902. Ursprungligen drevs den av ånga, men den ersattes av elektricitet redan 1907. Den översta våningen har en terrass med utsikt över São Jorge-slottet, torget Rossio och Baixa.

Adress: Rua de Santa Justa/ Rua do Ouro, carris.pt/pt/ascensores-e-elevador

Den eleganta hissen ritades av Raul Mesnier de Ponsard, en lärling till Gustave Eiffel. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Castelo de Sao Jorge

Från Castelo de Sao Jorge har man svårslagen utsikt över stadsdelen Alfamas myller liksom över floden Tejo. Är barnen med på resan är det här ett perfekt utflyktsmål – de tycker ofta att det är spännande att utforska den gamla borgen, medan föräldrarna också njuter av vyerna. Glöm inte vattenflaskan, det kan bli riktigt varmt häruppe. Bästa sättet att ta sig hit är med spårvagnslinje 28 och sedan en kort promenad. Gratis guidade turer hålls vid klockan 12 och 16 dagligen.

Adress: Rua de Santa Cruz do Castelo, castelodesaojorge.pt

Vidsträckt utsikt från Castelo de Sao Jorge. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Mosteiro dos Jerónimos

Klostret och världsarvet Mosteiro dos Jerónimos är imponerande i sin storlek. Portalen vid ingången är 32 meter hög, och verkligt praktfull i sitt uttryck. Varenda kvadratmeter är pietetsfullt utsmyckad. På Mosteiro dos Jerónimos tillbringade Vasco da Gama sin sista natt innan han gav sig ut på sin världsförändrande seglats 1497. Och här ligger da Gama begravd än i dag. På da Gamas dagar låg Mosteiro dos Jerónimos alldeles längs floden men i dag har vattnet dragit sig tillbaka några hundra meter. Platsen framför fylls av den fina trädgården Praça do Imperio. Inträdesbiljetten ger tillgång till både klostret och Belémtornet.

Adress: Praça do Império, mosteirojeronimos.pt

Mosteiro dos Jerónimos. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Solar do Vinho do Porto

Portvin är kultur i Portugal och för att förstå vurmen för den här söta sällskapsdrycken är ett besök på Portvinsinstitutet en bra start. Solar do Vinho do Porto verkar för att sprida kunskap om landets kändaste dryck. Det ligger i en del av Bairro Alto som andas klass och sofistikerad elegans, annars kan vissa gator vara ganska luggslitna. Här är det mondänt och förfinat, om än skönt slitet. Väl inne är det mjukt varma färger som möter besökaren och man glömmer snart bort stadens larm och kakafoni. Här kan man prova en mängd olika portviner av olika kvalitet, fler än 300 olika sorter finns innanför 1700-talsväggarna – och efter besöket förstår du så mycket mer om de olika varianterna, årgångarna, dofterna, smakerna och arvet.

Adress: Rua São Pedro de Alcântara 45, ivdp.pt

9. Mude – Museu do Design e da Moda

Ett måste för den som är intresserad av mode och design. I byggnaden, som tidigare hyste en bank, samlas stadens mode- och designintresserade, här pågår alltid något spännande. Basen i samlingen är affärsmannen Francisco Capelos samling på 2 500 objekt. Men MUDE visar också möbler, bland annat av Charles Eames och Philippe Starck, husgeråd och mycket annat. Håll utkik på hemsidan om du vill veta vad som är på gång. Ligger verkligen mitt i centrum på Rua Augusta.

Adress: Rua Augusta 24, mude.pt

10. Mercado da Ribeira

Lissabons mest historiska marknad. Den gamla trotjänaren som öppnade redan på 1200-talet fick en välbehövlig ansiktslyft alldeles nyligen och den har aldrig sett bättre ut än nu. Jag besöker inomhusmarknaden Mercado da Ribeira varje gång jag är i stan. Inte minst för en kopp kaffe på stående fot samtidigt som man småpratar lite med handlarna. Allra bäst är att komma hit riktigt tidigt när kommersen är som störst. När handlarna frenetiskt försöker övertyga kunderna, när stammisarna hämtar hem sina dignande kassar med grönsaker, fisk och kött. Bäst är att hänga kvar ganska länge för att verkligen känna på stämningen, beställa ett bra vin och en matbit och spana in energin i marknaden.

Adress: Avenida 24 de Julho 50

ÄTA & DRICKA

11. Pasteis de Belém

Ibland tror jag att alla besökare till Belém också besöker stadsdelens legendariska kafé Antiga Confeitaria de Belém. Kaféet som för enkelhetens skull kallas Pasteis de Belém, är berömda för sin custard tart – en söt, fyllig uppenbarelse som blivit legendarisk och som man prånglar ut massvis av dagligen. Kön ringlar alltid lång ute på gatan, succén verkar vara för evig. Bakverket kan man hitta på många andra kaféer i både Lissabon som i övriga landet – men ingen lyckas göra en exakt likadan som Pasteis de Belém. Kaféet håller hårt i det mytomspunna receptet, förstås.

Adress: Rua Belém 84-92, pasteisdebelem.pt

Pasteis de Belém, här säljs över 20 000 custard tart om dagen. Foto: SHUTTERSTOCK

12. Café Brasileira

Kanske det mest avbildade och omsjungna av alla kaféer i Lissabon. Café Brasileira är på snart sagt varje besökares lista över måsten, och självklart ska man gå hit även om det under högsäsongen ibland är galet mycket människor som har samma intention.

Jag brukar försöka slinka in här på lite udda tider, sätta mig långt inne i den härligt mondäna miljön där jag får njuta min bica ganska ostört.

Eller så hänger jag ute i solen på eftermiddagen och kollar när besökare omfamnar statyn av poeten Fernando Pessoa i sina ansträngningar att föreviga mötet digitalt. Det centrala läget i skärningspunkten mellan Chiado och Bairro Alto är perfekt.

Adress: Rua Garrett 120, abrasileira.pt/site

Café Brasileira. Foto: SHUTTERSTOCK

13. Casa de Pasto

Ingenting skvallrar om restaurangen på gatuplan. Där morsar jag på gänget som driver den lilla baren som hör till Casa de Pasto. Tar trapporna upp och möts av den varma, välkomnande lilla restaurangen där det känns som att tiden stannade vid förra sekelskiftet.

Stjärnkocken Diogo Noronha har lärt sig hantverket på Michelinkrogar runtom i Europa. Nu uppdaterar han den traditionella kokkonsten med sin egen tolkning, och han gör det suveränt bra. Jag brukar prova så många smårätter jag bara orkar med: Azeitão-ost, Ibericoskinka, spännande rätter på rotfrukter, spänstiga soppor, vilt med mera. Vinerna är både högklassiga och förvånansvärt prisvärda och matchar maten perfekt.

Adress: Rua de São Paulo 20, casadepasto.com

14. Belcanto

Belönades med sin andra stjärna i Michelinguiden 2019. Hit går man för fine dining i eleganta, sobra lokaler, men jag har varit här även för lunch och den är verkligen en upplevelse, rätterna är små konstverk i sig, och se till att ha gott om tid, för det går inte snabbt även om servicen är klanderfri. 

Adress: R. Serpa Pinto 10A, belcanto.pt/pt

SHOPPING & NÖJEN

15. Mesa de Frades

Något av det mest portugisiska som finns är fado - en typ av sorgsen och längtande sång som framförs till ackompanjemang av akustiska gitarrer. Det finns många fadoställen, men se upp för turistfällorna. Mesa de Frades är inrymt i ett vackert kaklat gammalt kapell. Levande ljus som enda belysning i kombination med den lilla lokalen ger en intim och speciell stämning. Artisterna reser sig i omgångar och sjunger, gitarristerna består. Du kan äta middag om du vill men bara ta en öl är också okej. 

Adress: Rua dos Remédios 139

16. LX Factory

Skön söndagsloppis i industrimiljö. Missa inte söndagarna då det gamla omgjorda industriområdet LX Factory med alla sina spännande butiker flyttar ut på gatorna och kör loppis. Mysigt och ett kul ställe att hänga på några timmar i jakten på några roliga minnen från staden.

Adress: Rua Rodrigues de Faria 103, lxfactory.com/en/homepage-en

17. Garrafeira Nacional

En av Lissabons bästa vinbutiker med dignande hyllor där man hittar många av de allra bästa portugisiska vinerna. Jag brukar låta personalen guida genom landets vinskatter, och man går alltid därifrån med nya kunskaper och upptäckter bland landets ungefär 350 inhemska druvor. Portugal är ett underskattat vinland och här går det fortfarande att göra fynd som inte går att göra i mer erkända vinländer. Garrafeira Nacional har dessutom ett svårslaget utbud av portvin.

Adress: Rua de Santa Justa, 18-24, garrafeiranacional.com

18. Embaixada

I stadsdelen Principe Real har hippa, trendiga människor öppnat restauranger, barer, butiker, gallerier och annat. I Embaixada (”ambassaden”), hittar man allt detta i ett elegant 1900-talspalats som ursprungligen hette Palacete Ribeiro da Cunha. Här satsar man på att visa upp portugisiskt hantverk, kultur, gastronomi, design och mode. En trendig (förstås) restaurang, Le Jardin finns. Moleskine har en butik, lokala designföretagen Storytailors liksom färgstarka Amélie au Théatre likaså. På uteserveringen Atalho Real hänger stadens moderiktiga klientel.

Adress: Praça do Príncipe Real 26, embaixadalx.pt

Embaixada. Foto: SHUTTERSTOCK

BO BRA

19. Browns Boutique Hotel Lisbon

Sobert inredda små lägenheter i stadsdelen Baixa, med kafé i entréplanet.

Adress: Rua da Vitória 88.

ANNONS: Läs mer och boka Browns Boutique Hotel Lisbon här [extern länk]

20. Lx Boutique Hotel 

Boutiquehotell med urbra läge där det klassiska Hotel Bragança en gång låg. Cykeluthyrning och nära till shopping.

Adress: Rua Alecrim 12

ANNONS: Läs mer och boka Lx Boutique Hotel här [extern länk]

LÄS MER: Guide till Algarve – sevärdheter och stränder

21. Hotel Metropole Lisbon

Frukost ingår! Denna tidsbubbla från 1900-talets mitt ligger mitt på det vackra torget som är stadens mittpunkt. Alldeles intill stadens mest kända kafé.

Adress: Praca D. Pedro IV Rossio 30

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Metropole Lisbon här [extern länk]