Kvarner heter regionen som ligger inklämd mellan Istrien och Dalmatien.
1 av 3: Kvarner heter regionen som ligger inklämd mellan Istrien och Dalmatien. Foto: Shutterstock
I Opatija badar man från terrasser då det är ont om sandstränder.
2 av 3: I Opatija badar man från terrasser då det är ont om sandstränder. Foto: ELISABET AXÅS
Vrbnik är ön Krks gourmethuvudstad.
3 av 3: Vrbnik är ön Krks gourmethuvudstad. Foto: Shutterstock

Guide till Kvarner: upptäck underbara och smakrika öar

Kvarner var ett av Kroatiens allra första turistmål. Redan på 1800-talet samlades kungligheter och adel i den här regionen på somrarna. I dag dröjer en doft av den fina världen kvar, men här hittar vi också vild natur och kristallklart vatten.

Hotellen ligger på rad, läckra som gräddtårtor med sina ornamenteringar och balkonger. Opatija är verkligen något annat än de medeltida städerna på andra sidan Istrien i Kroatien. För medan Rovinj och Porec grundades som romerska hamnstäder var Opatija redan från start ett ystert semesterparadis. 

Upptäck den historiska staden Opatija

Hit reste adeln och kungahusen i Europa, anförda av den österrikiska kejsarinnan Maria Anna vars besök 1860 blev startskottet för Opatija som dubbelmonarkin Österrike-Ungerns främsta badort. Under 50 år, fram till första världskriget, reste medlemmar av Europas kungahus och adel hit. Svenske Oscar II var en av dem. 

I början hängde de hos adelsmannen Iginio Scarpa som tog emot de första turisterna i sin Villa Angiolina. Senare bodde de på Hotel Kvarner som i dag är ett modernt spahotell. 

I dag är dubbelmonarkin sedan länge borta. Opatija har tillhört både Italien och Jugoslavien innan staden blev kroatisk på 1990-talet. Mycket av Opatijas elegans finns kvar, men den är ofta lite skavd i kanten. På vissa hotell skvallrar detaljer i entréer och trapphus om tidigare lyx, degraderad av heltäckningsmattor och solkiga gardiner. Andra hotell är renoverade till skinande lyxhotell, med priser därefter. 

LÄS MER: Upptäck nya "Mamma Mia"-ön Vis i Kroatien 

Franz Josefs promenad längs vattnet

När vi går på den tolv kilometer långa strandpromenaden Lungomare, även kallad Franz Josefs promenad, kan vi ana hur damerna runt förra sekelskiftet promenerade i sina vita klänningar med ryschiga parasoller som skydd mot solen. 

Promenaden slingrar längs havet, förbi badterrasser och en konstgjord stenstrand. För stränder är det brist på här. Det var inget 1800-talsturisterna efterfrågade. Nu har man fyllt på med grus längs vattenlinjen vid stranden Tomasevac. Rutschbana finns också. Barnen ska ha sitt, men Opatija är främst ett resmål för vuxna. 

Redan de första turisterna åkte gärna på utflykt. Turen gick ofta ut på havet, kanske till ön Losinj längst söderut i Kvarnerbukten. När botanikern Ambroz Haracic deklarerade att luften där var extra syrerik fick ön status som hälsoresmål och skeppsbyggarstaden Mali Losinj fick ett uppsving som turistort. Vid stranden Cikat i stadens utkant planterade man träd, anlade promenadvägar - och byggde hotell. 

LÄS MER: 15 favoriter i älskade Kroatien

I Veli Losinj ligger krogarna vägg i vägg i de pastellfärgade husen längs kajen. Foto: ELISABET AXÅS

Vandra och bada på uppfriskande Losinj 

Än i dag reser många hit för att kurera sig. Luften sägs vara bra för astmapatienter. Här finns gott om hotell av både äldre och nyare datum, ofta med spaanläggningar. Promenadvägar och vandringsleder går runt hela den södra delen av Losinj. 

Vi cyklar från Mali Losinj till den mindre staden Veli Losinj på en vandrings- och cykelväg som följer vattnet in i vikar och ut på uddar. I den vackra viken Valdarke kan man inte ana att det bara är någon kilometer till staden. Här finns privatrum att hyra, men inga hotell. På stranden ligger folk och solar på medhavda badlakan och luftmadrasser. 

Efter nästa vik väntar ett nytt skådespel. Två delfiner hoppar ute i vattnet. Runt Losinj lever runt 200 flasknosdelfiner. Det säkraste sättet att se dem är att åka ut med båt, men med lite tur och en kikare kan man se dem från land. Vi ser hur utflyktsbåtarna bevakar dem på lagom avstånd. I Veli Losinj upplyser Losinj Marine Education Centre om hur man bäst umgås med de populära djuren. 

Trots sina namn (veli betyder stor och mali liten på kroatiska) är Veli Losinj den mindre av Losinjs städer. Men den är också den charmigare med sina pastellfärgade hus nere i hamnen. Här ligger flera restauranger men vi fortsätter runt nästa udde till Bora Bar i viken Rovenska. Här kombinerar den italienske kocken Marco Sasso fisk från Losinj med tryffel från Istrien till läckra men ändå enkla rätter. Ett utmärkt ställe för lunch innan bad vid stenstranden får bli cykelturens höjdpunkt. 

Krk har 68 vandringsleder på sammanlagt 300 kilometer. Foto: ELISABET AXÅS

Campa på lugna och frifulla Cres

En kort bro förbinder öarna Losinj och Cres. Cres är större, men har inte alls lika många besökare. Invånarna är inte så många heller, betydligt färre än fåren som betar i markerna. Särskilt på norra delen av Cres ser man ofta får längs vägarna. Över dem svävar gåsgamarna, enorma rovfåglar som lever på kadaver. Gamarna med närmare tre meter mellan vingspetsarna är en mäktig syn. Men de är hotade. I takt med att fårskötseln minskar hittar de färre döda djur att livnära sig på. 

Vi gör vårt bästa för att gynna de stora fåglarna genom att äta en bastant lunch på får och lamm på Konoba Bukaleta i byn Loznati, en restaurang som serverar just öns specialitet - lamm tillagat på alla tänkbara sätt, även som ingrediens i dessertkakan. 

Staden Cres är en härlig kontrast till både Opatija och Mali Losinj. Rester av ringmuren avslöjar att det här är en äldre stad. Innanför loggian och klocktornet från 1500-talet ringlar ett virrvarr av gränder mellan de putsade husen som ofta har blå skyltar. "Apartman" eller "sobe" betyder lägenhet eller rum att hyra. Här råder ingen brist på sängar, men det finns bara ett hotell. 

De flesta som kommer hit campar. Längs promenaden norr om staden ligger campingplatsen som avslutas med en naturistavdelning längst bort. På väg dit finns gott om plats att sola på stenstranden eller bland tallarna på andra sidan promenaden. Barn stojar på luftmadrasser och vuxna läser böcker i solstolar. Staden Cres är som gjord för en stilla semester. "No stress in Cres" läser jag på en båt i hamnen. 

LÄS MER: Favoriter i Kroatien: hitta bästa badorterna 

Stilla bad i den lugna viken Valdarke på Losinj. Foto: ELISABET AXÅS

Gå på vinprovning på Krk

Krk är den kroatiska ö som har flest turister. Flygplatsen och bron till fastlandet gör ön lätt att ta sig till. Skillnaden mot avstressade Cres är påtaglig när vi besöker Baska längst ner i söder. Här trängs vi mellan stånden där man säljer solglasögon och badskor nära den två kilometer långa stranden. Bakom ligger stora hotell och små pensionat. I vattenbrynet plaskar småbarnen medan de större studsar i en flytande hoppborg längre ut. 

Det är här de flesta besökare tillbringar sin tid på Krk men vi slår oss ner i staden Vrbnik på öns östra sida. 

I dalen utanför stan odlas vindruvor i långa rader. Druvan heter zlahtina och finns bara här. Ivan Juranic visar stolt familjens vintillverkning i en källare i utkanten av stan. Produktionen är inte stor, men 30 000 flaskor räcker till den egna krogen och några butiker på ön. 

- Vi är specialiserade på zlahtina, gör inga andra viner. Andra odlare har också chardonnay men de som kommer hit vill ha zlahtina, förklarar Ivan och håller upp en flaska mot ljuset. 

Vinet ska bli mousserande och innehåller fortfarande sediment från jäst. 

Familjen Juranics restaurang Nada är ett givet mål på kvällen. Här serveras idel lokala rätter på fisk eller lamm - med det egna vinet Nada till. Vill man inte sitta inne serveras maten på terrassen med utsikt mot havet. Ett jazzband har ställt upp trummor och ståbas vid muren bredvid. 

Krks egen druva zlahtina odlas i dalen väster om Vrbnik. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 12 pärlor i Kroatien – charmigt och rofyllt 

Ät och drick gott i Vrbnik

Vrbnik är bästa valet på Krk om man vill äta och dricka gott, men stans stränder är inte mycket att skriva hem om. Inte förrän vi ger oss ut på vandring hittar vi en riktigt fin strand. Turen går längs vandringsled nummer 65 till Uvala Srscica. Stranden ligger i ett fågelreservat där vi precis som på Krk får se de enorma gåsgamarna. Den steniga stigen kantas av olivlundar och stengärdsgårdar som övergår i ett allt torrare landskap med vild dill och salvia mellan stenarna. 

Vi är alldeles ensamma på stigen, men när vi kommer fram till stranden ligger tre små motorbåtar där ute. På landbacken får vi sällskap av ett gäng får som betar bakom en stengärdsgård med en skraltig grind. 

Men på stenstranden är det bara vi. Havet är absolut kristallklart när jag försiktigt trippar i på de runda stenarna. Badskor är bra att ha i Kroatien, men inget man bär med sig på vandring. Väl i vattnet saknar jag dem inte. Jag tittar ner på stenarna som syns knivskarpt långt under mina fötter. 

På Nadas uteservering i Vrbnik kan man ibland njuta av livejazz till middagen. Foto: ELISABET AXÅS

LÄS MER: Maximera din tid i vackra Dubrovnik 

Tips i Kvarner, Kroatien

Se & göra 

1. Unik bronsskulptur

APOXYOMENOSMUSEET 

Bronsstatyn Apoxyomenos hittades i havet utanför Losinj 1996. I dag har den ett eget museum. 

Riva Losinjskih Kapetana 13, Mali Losinj muzejapoksiomena.hr 

 

2. Upplev delfiner 

LOSINJ MARINE EDUCATION CENTRE 

Själva delfincentret är inte så spännande, men de ordnar bra och hållbara delfinturer på havet. 

Kastel 24, Veli Losinj 

blue-world.org 

 

3. Välj vandringsleder 

KRK 

Krk har 68 vandringsleder. På öns turistbyråer finns en karta över alla leder. 

krk.hr/en/offer/Outdoor/walkingtrails 

 

Äta & dricka 

4. Nyfångad, färsk fisk! 

TRAMERKA 

Anspråkslös krog med nyfångad fisk på menyn i gastrobyn Volosko strax norr om Opatija. 

Andrije Mohorovicica 15, Opatija 

Facebook: Konoba Tramerka 

 

5. Enkelt och läckert 

BORA BAR TRATTORIA & TARTUFERIA 

Fisk och tryffel i en enkel krog på kajen på Veli Losinjs baksida. 

Rovenska 3, Veli Losinj 

borabar.net 

 

6. Ambitiös fiskkrog,  

NADA 

Ambitiös krog med tonvikt på fisk och skaldjur i vinbyn Vrbnik på Krk. 

Nada, Glavaca 22, Vrbnik 

nada-vrbnik.hr 

 

Shopping & nöjen 

7. Bra souvenirer 

MANUFAKTURA 

Vin, olivolja, tryffel och andra specialiteter från Kvarner och Istrien. Dessutom ekologisk kosmetika. 

Marsala Tita 112, Opatija 

manufaktura-souvenirs.com 

 

8. Både bar och museum 

VOLSONIS 

Osannolik blandning av bar och museum - beundra ett antikt Venusaltare till drinken. 

Vela Placa 8, Krk stad 

volsonis.hr 

 

9. Handla fint i ull för välgörenhet 

RUTA 

Den lokala frivilligorganisationen Ruta tillverkar tofflor, mössor och blommor av tovad ull. 

Ribarska 2, Cres stad 

ruta-cres.hr 

 

Bo bra 

10. Bo på designhotell 

VINOTEL GOSPOJA 

Detta designhotell som öppnade 2016 drivs av vinodlaren Gospoja är Vrbniks första hotell. Dubbelrum med frukost, i juni, från cirka 1 400 kronor. 

Frankopanska 1, Vrbnik 

gospoja.hr 

 

11. Bo i privata rum & lägenheter 

AIRBNB, BOOKING.COM 

Mest prisvärt är att bo i privata rum eller lägenheter. De kan hittas på Airbnb eller vanliga bokningssajter som Booking.com. Utbudet är enormt och priset ofta några hundralappar per natt. 

 

Resfakta 

Resa hit: Nonstopflyg från Stockholm till Rijekas flygplats på ön Krk med Ryanair. 

Bästa tiden: Juni till september men undvik gärna augusti då det kan bli riktigt trångt. Mycket populärt bland italienare, österrikare och tyskar som har semester då. 

Restid: Cirka 2,30 timmar med flyg från Sverige. 

Språk: Kroatiska, men många talar även tyska, italienska och engelska, 

Valuta: Kuna. 

Prisnivå: 64 procent av svenska priser enligt Forex semesterindex. 

Bra att veta: Det går utmärkt att resa med buss och färja mellan öarna. Busstidtabell finns på buscroatia.com, färjetidtabell på jadrolinija.hr. 

Ta dig runt: Hyrbil från cirka 250 kronor per dygn. Buss mellan städer cirka 100 kronor beroende på sträcka. Färja korta sträckor cirka 25 kronor för passagerare och 165 kronor för en bil. 

Läs mer: Artikelförfattaren Elisabet Axås har skrivit en guidebok om Kroatien: "Mitt Kroatien" på Karavan förlag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande