Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Europa

Publicerad 24 aug 2017 15:59

Guide till Köpenhamns mysigaste platser

I Nyhavn i Köpenhman är det smockat med turister men på bakgatorna är det riktigt hygge.

I Nyhavn i Köpenhman är det smockat med turister men på bakgatorna är det riktigt hygge.

1/6

Foto: SHUTTERSTOCK

Att umgås på ett kafé med vänner och familj – är typisk dansk hyggekultur.

Att umgås på ett kafé med vänner och familj – är typisk dansk hyggekultur.

2/6

Foto: VISITDENMARK

Gastronomi från restaurang Koefoed i Köpenhamn. Ett av Köpenhamns många mysiga platser.

Gastronomi från restaurang Koefoed i Köpenhamn. Ett av Köpenhamns många mysiga platser.

3/6

Foto: KOFOED, VISITDENMARK

Guldsmedens hotell är otroligt charmiga med exotiska inredningsdetaljer och lokal frukt.

Guldsmedens hotell är otroligt charmiga med exotiska inredningsdetaljer och lokal frukt.

4/6

Foto: LOTTIE KNUTSON

God mat, design och levande ljus är exempel på uttrycket ”hygge”. Här mat från Kofoed.

God mat, design och levande ljus är exempel på uttrycket ”hygge”. Här mat från Kofoed.

5/6

Restaurang Shonnemann har den rätta genuina känslan för hygge. Därav många stammisar.

Restaurang Shonnemann har den rätta genuina känslan för hygge. Därav många stammisar.

6/6

Foto: LOTTIE KNUTSON

KÖPENHAMN. Gemyt, design, hembakt bröd och levande ljus. Det är några av beståndsdelarna i uttrycket "hygge". Lottie Knutson guidar till Köpenhamns bästa hygge – och reder ut begreppen.

Bah, säger min danska vän, journalist, författare och hygge-expert Kirsten Weiss. Du tror att du vet vad hygge det är, men det är bara klichéer.

– Och förresten; bara en dansk förstår danskt hygge. Tro mig, jag har skrivit böcker om det, fortsätter hon och ger mig en bestämd blick.

Kirsten Weiss är inte ensam om att ha studerat fenomenet hygge; dansk exports bäst exploaterade uttryck och fenomen. I takt med att begreppet spritt sig i den anglosaxiska världen har försäljningen av påstådda hyggeattiraljer rusat.

Nästan allt, visar det sig, kan förpackas under rubriken hygge. Hygge är exempelvis nybakt bröd, till synes hemstickade tröjor, stearinljus, ylleplädar och filttofflor. 

LÄS MER: 12 tips för helgresan till Köpenhamn 

”Papirøen" lockar med industridesign och stora ytor vid kajen i Christianshamn i Köpenhamn.

Foto: VISITDENMARK

På jakt efter hygge i Köpenhamn

Hygge omfattar vidare pynt av kanelstänger, torkade apelsiner och gamla kottar. För att inte tala om mängderna glögg, som krängs fram till midsommar åt intet ont anande asiater. Det är nämligen inte bara engelsmän och amerikaner som går på hyggejakt i den danska huvudstaden. Asiaterna har också hängt på, inklusive sprakande brasor och glögg mitt i sommaren.

Hösten 2016 gavs inte mindre än fyra böcker ut om hygge. Samtliga författare konstaterar att begreppet omgärdas av ett slags mytologisk nationalism. Egentligen samma sak som Kirsten Weiss just sagt till mig, på sitt kärnfulla vis: "Bara en dansk förstår danskt hygge"

"Hm", tänker jag "En inte alltför hygge eller inkluderande attityd - och svår för en tillfällig besökare". Jag jämför med vårt svenska begrepp mys: något oprecist och mindre kommersiellt exploaterat.

Å andra sidan är jag en missunnsam svensk, vars enda framgångsrika exportord är sjuttiotalets "ombudsman". Och hur hög mysfaktor har "ombudsman", egentligen?

Skam den som ger sig. I hasorna på min stränga men varmhjärtade danska ciceron ger jag mig ut i Köpenhamn, på hyggejakt. Arbetet får dock en svår start, då jag på hygge-inredningens högborg Illums Bolighus obetänksamt sträcker mig efter några doftljus.

– Nej, ropar hyggeläraren Kirsten Weiss omedelbart. Doftljus är amerikanskt kitsch. Stearinljus, ja. Doftljus, nej.

Efter den skakiga starten ägnar min hygge-yogi dock stor omsorg på att generöst dela med sig av de bästa hyggeplatserna Köpenhamn. Hon förklarar elementen bakom den nästan sönderkramade hyggekulturen.

Själv hittar jag den ironiserande ordboken "What the hygge – An A-Z of Nordic nonsense" och läser följande förklaring: 

Ta en kaffe på taket av hygge-inredningens högborg – Illums Bolighus på Strøget.

Foto: VISITDENMARK

Allt finns att köpa på Illums Bolighus på Strøget

HYGGE 1. The Danish art of reaching a state of near-catatonic cosiness by sitting around a fire in a knitted jumper and felt slippers, scoffing cookies, downing glygge, and (best of all) pretending to have special words for ordinary things.

2. Utter nonsense 3. To laugh all the way to the bank; often used of knitwear manufacturers at Yuletide.

Nonsens eller inte. Min danska hyggeciceron tar mig till barer och bagare. Hotell och hemliga innergårdar. Hamnkvarter och krogar. Cykelbanor och parker. Förklarar och förevisar. Och läser högt för mig ur egna och andras betraktelser om dansk kultur.

Även om hygge snarare är en känsla av välmående, har inredning som mysiga kuddar, sköna fåtöljer och fårskinnsfällar sin plats i hygget. Alla yttre hyggeattribut finns att köpa på inredningstemplet Illums Bolighus på Strøget: pyjamaser, stearinljus, handstickade tröjor, filttofflor och djupa soffor. Samma känsla lockar hos H. Skjalm P med bulligt, glaserat porslin, snygga redskap och mässingslampor.

Allt är ruskigt snyggt. Nästan stressande smakfullt. Men att bli hembjuden till någon i Köpenhamn är ofta som att kliva rakt in i ett inredningsmagasin: sparsmakat, naturligt, snygga lampor och med ikoniska möbler av Arne Jacobsen och Wegner.

Alla yttre hyggeattribut finns att köpa på inredningstemplet Illums Bolighus på Strøget.

Foto: Lottie Knutson

D’Angleterres spa är ett eldorado för lyxhygge

Alla lyckas inte bli hembjudna till någon lokalbo, men vill ändå sitta framför hyggesymbolens högaltare; den öppna spisen. Då finns hotell med eldstad att ta till. På hyggedeluxe-hotellet d'Angleterre sprakar brasan året runt. D'Angleterres spa är för övrigt ett eldorado för lyxhygge. Här garanteras kramgo, persikolen hy och återfuktad skönhet. Nyväckta hyggekänslor får sedan fritt spelrum i d'Angleterres undersköna sängar med dunbolster och fluffiga kuddar. 

LÄS MER: Lyxigaste tipsen för en weekend i Köpenhamn 

Eko-trendiga Guldsmeden-hotellen tänder sina öppna spisar lite mer oregelbundet, men eldstäder finns både på Axel Guldsmeden och Babette Guldsmeden. Guldsmedenhotellen är ett prisvärt koncentrat av hygge. I de generösa gemensamma utrymmena lockar små tända ljus, djungelliknande växter, ekologisk mat, begagnade möbler och stilleben med naivistiska prydnadsföremål från Bali. 

På hygge-deluxe-hotellet d’Angleterre sprakar brasan året runt.

Foto: Lottie Knutson

Sedan är det bara att ge sig ut i Köpenhamn och njuta några smörrebröd och öl på något klassiskt ställe, som Sankt Annae eller Shönnemann. Zeleste runt hörnet från Nyhavn bjuder på korsvirke och hipsterkänsla, och är först med en anställd ostronöppnare som går runt bland borden med läderförkläde innehållandes kniv och ostron per styck. 

LÄS MER: 10 bästa tipsen på Nordsjälland 

Otaliga unga trendställen har vuxit upp över staden: Hela nytrendiga Vesterbro och Christianshamn vimlar av myshippa barer, caféer och krogar. Nära Nyhavn och Kongens Nytorv ligger våldsamt populära The Union Kitchen på Store Strandstraede, med Union Kitchen Annex i närheten. 

Festa på tårtor och glass på La Glace

Efter att ha stillat sötsuget med en glass i grönskan på Tivoli sjunker jag och min guide ner i de insuttna lädersofforna på La Glace. Här har köpenhamnarna festat på gräddtårtor och wienerbröd sedan 1890. Medan vi diskuterar huruvida en kopp kaffe är tillräckligt hygge – till skillnad från varm choklad – inser jag att Kirsten Weiss har en poäng: Det må vara svårt att sammanfatta eller begripa hela hyggekulturen. Men att få sjunka ner i en härlig soffa och småprata med en kär gammal vän, det förstår jag mig på. Och uppskattar. Hyggeortodoxt eller ej. 

GUIDE: KÖPENHAMN

SE & GÖRA

1. Nyhavn

Den gamla hamnen i Nyhavn är en turistmagnet. Cap Horn och till viss del Nyhavns Færgekro serverar helt okej dansk lunch – frukost i solen med smörrebrød, sill och en

dansk öl.

visitcopenhagen.com

2. Gråbröde torv 

Med urgamla, ockrafärgade fasader är Gråbrödre Torv en av Köpenhamns mysigaste platser. På klassiska Peder Oxe finns en öppen spis, till och med hårfrisören på torget har en eldstad och hund.

visitcopenhagen.com

ÄTA & DRICKA

3. Zeleste

Den som vänder om hörnet från Nyhavn, till Store Strandstræde, hittar flera bra ställen för en drink med skaldjur eller några smörrebrød. Zeleste är trendigt men har atmosfären i behåll.

zeleste.dk

4. Union Kitchen

Unionens kök längre ner på Store Strandsgaede är ungt och eko. Här serveras brunch och enklare rätter. Hamburgare och ägg Benedict är några av bästsäljarna.

hungry@theunionkitchen.dk

5. Schönnemann och Sankt Annae

Danskt smörrebrød är klassisk ’comfortfood’. Bäst är Restaurang Sankt Annæ på Sankt Annæ Plads. Lika mysigt äter stammisarna på Shönneman, Houser Plads, grundat 1887.

restaurantschonnemann.dk, restaurantsanktannae.dk

6. La Glace

Färskt bröd är hygge och finns överallt i Köpenhamn: surdegslimpor, wienerbröd, russin- och kanelbullar. Traditionella kakor och hemgjorda glassar finns hos La Glace, Skoubogade, familjeföretag grundat 1870.

laglace.dk

SHOPPING & NÖJEN

7. Illums Bolighus

Varuhuset är fyllt av hygge-attribut: flanellpyjamaser, plädar, stearinljus, trädetaljer, soffor och fåtöljer med den rätta danska touchen.

illumsbolighus.dk

BO BRA

8. Hotel d'Angleterre

Hotel d’Angleterre på Kongens Nytorv erbjuder lyxmys i form av snittblommor, öppen spis, egen Michelin restaurang och spa. Pris från 2 500 kronor natten.

dangleterre.com

9. Guldsmedens Hotell

Guldsmedens hotell, särskilt Bertraams Guldsmeden på Vesterbrogade, är organiska hygge-oaser. Här sparas inte på ekologiskt vin, mat, gröna växter, mysiga soffgrupper och pryttlar från Bali. Från 1 200 kronor natten.

guldsmedenhotels.com

ELISABETH MONTGOMERY