Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Graffiti och patina finns överallt in Berlin.Graffiti och patina finns överallt in Berlin.Graffiti och patina finns överallt in Berlin.
Kapitalist bar på Oderberger Strasse 2 är en typisk Berlinbar.Kapitalist bar på Oderberger Strasse 2 är en typisk Berlinbar.Kapitalist bar på Oderberger Strasse 2 är en typisk Berlinbar.
Vackra Berlin.Vackra Berlin.Vackra Berlin.
Tv-tornet, byggt 1965–1969, är ett av Berlins välkända landmärken.Tv-tornet, byggt 1965–1969, är ett av Berlins välkända landmärken.Tv-tornet, byggt 1965–1969, är ett av Berlins välkända landmärken.
1 AV 4
Graffiti och patina finns överallt in Berlin.
2 AV 4
Kapitalist bar på Oderberger Strasse 2 är en typisk Berlinbar.
Foto: MARKO T WRAMéN /ANNA W THORBJÖRNSSON
3 AV 4
Vackra Berlin.
Foto: SHUTTERSTOCK
4 AV 4
Tv-tornet, byggt 1965–1969, är ett av Berlins välkända landmärken.
Foto: Shutterstock

Stor guide till Berlins alla sevärdheter och nöjen

BERLIN, TYSKLAND. Berlin håller ställningarna som en av Europas hetaste weekendstäder, vare sig du är ute efter pulserande nattliv, spännande historia, kultur eller god mat och dryck. Författarna bakom böckerna ”55 bästa barerna i Berlin” och kommande ”Historiska Berlin” berättar om sina guldkorn.

Första gången vi reste till Berlin kom vi med skolbuss via Trelleborg–Sassnitz-färjan. Det var 1987, och vi möttes av vakter med hundar och Kalasjnikovs och reste storögt in bakom järnridån och Berlinmuren. Kalla kriget rasade, och ingen trodde att det skulle ta slut. Men bara två år senare, den 9 november 1989, var DDR så bankrutt att landet inte kunde stoppa folkets resning mot förtrycket. Berlinmuren föll, och världen jublade med de glädjerusiga tyskarna.

Berlin är en populära stad bland graffitiartister, vilket märks tydligt både här och där.Berlin är en populära stad bland graffitiartister, vilket märks tydligt både här och där.Berlin är en populära stad bland graffitiartister, vilket märks tydligt både här och där.
Berlin är en populära stad bland graffitiartister, vilket märks tydligt både här och där. Foto: SHUTTERSTOCK

 Prenzlauer Berg sprudlande stadsdel

I dag märker man fortfarande skillnader mellan gamla Östberlin och Västberlin, även om det mesta av muren är borta och många av husen är renoverade. Men underhållet var så uselt i öst att inte ens 30 år av idogt renoverande har varit tillräckligt för att hinna i kapp väst. Samtidigt har de tidigare mycket lägre hyrorna lockat många unga och kreativa till östdelen, vilket till exempel har gjort Prenzlauer Berg till en sprudlande stadsdel. Här ligger också Bernauer Strasse – utan tvekan det bästa området för att försöka förstå Berlinmuren.

Murmonument längs Bernauer Strasse.Murmonument längs Bernauer Strasse.Murmonument längs Bernauer Strasse.
Murmonument längs Bernauer Strasse. Foto: MARKO T WRAMéN /ANNA W THORBJÖRNSSON

Här löpte muren förr – i dag finns en rad informationsskyltar med texter och bilder om hur det såg ut då, om flykttunnlar och om de som dödades av socialiststaten när de försökte lämna den. I marken finns både muren och tunnlar utmärkta med metall, och längre ner längs gatan står en hel sektion kvar, komplett med vakttorn och dödszon.

Är du här under en helg har du två av stans loppisar precis i närheten. Mauerpark är den största och lockar massor med turister. Kvaliteten varierar, men folklivet i parken vid sidan om kan vara kul med karaoke, band och annat. Vi går gärna till loppisen på Arkonaplatz som är mindre men som håller mycket högre kvalitet.

Museet Naturkunde har imponerande dinosaurieskelett

Mittemot Hotel Oderberger i Prenzlauer Berg serverar Vietnam Village utmärkt vietnamesisk mat till väldigt rimliga priser. Att det finns så många vietnamesiska restauranger i Berlin har förresten också med kommunismen att göra – DDR bjöd in gästarbetare från andra kommunistländer, däribland Vietnam. Vill du fika efter maten ligger ett av våra favoritkaféer/barer en kort promenad bort, snygga och trevliga Lass Uns Freunde Bleiben.

Sevärda dinosaurieskelett på Museum fur Naturkunde – naturhistoriska museet.Sevärda dinosaurieskelett på Museum fur Naturkunde – naturhistoriska museet.Sevärda dinosaurieskelett på Museum fur Naturkunde – naturhistoriska museet.
Sevärda dinosaurieskelett på Museum fur Naturkunde – naturhistoriska museet. Foto: MARKO T WRAMéN /ANNA W THORBJÖRNSSON

Berlin har precis som många huvudstäder ett stort utbud av museer och konst. Något som fungerar för både stora och små är Naturkunde, stadens naturhistoriska museum. I huvudhallen står vad som sägs vara världens största ihopmonterade dinosaurieskelett, i sällskap av ett gäng mindre dinosauriekompisar. De uppstoppade djuren i nästa hall har vunnit priser världen över, själv fastnar vi ofta i rummet fullt med rockor och hajar inlagda i sprit.

Ett annat museum som också är populärt bland både vuxna och barn är teknikmuseet Deutsches Technikmuseum Berlin i stadsdelen Kreuzberg. Här finns flygplan, båtar, rymdfarkoster och massor med tåg, bara för att nämna några saker. På taket står ett av flygplanen som användes under luftbron till Berlin när Sovjetunionen försökte svälta ut Västberlin genom att spärra alla gränsöverfarter.

Shoppa snygga vintagekläder på Stargarder Strasse

När du ändå är i Kreuzberg kan du gå till Stargarder Strasse, inte allt för långt från hotellet, om du vill spana på snygga vintagekläder.

Nu är Berlin inte bara historia, museer och shopping – nattlivet är med all rätt berömt. Mittemot hotellet ligger lilla Kapitalist Bar som i all sin anspråkslöshet gestaltar den typiska Berlinbaren. Börja med en öl här. Dricker du hellre vin? L24/LVQ Wine Bar ligger inte långt bort och har ett utmärkt urval viner. För riktigt bra cocktails tar vi oss till Tier i Neukölln eller Victoria Bar på Potsdamer Strasse.

LÄS MER: Därför föll Berlinmuren 

Stargarder Strasse har flera bra vintagebutiker, här Garment.Stargarder Strasse har flera bra vintagebutiker, här Garment.Stargarder Strasse har flera bra vintagebutiker, här Garment.
Stargarder Strasse har flera bra vintagebutiker, här Garment. Foto: MARKO T WRAMéN /ANNA W THORBJÖRNSSON

Berlin är en nöjesstad av rang med många roliga barer och nattsuddarhak. Här kör man ofta till gästerna går hem, oavsett när det är. Kreuzberg och Neukölln är roliga att gå ut i, speciellt gränslandet som kallas Kreuzkölln. Börja med vin eller cocktails på stimmigt vackra Würgeengel (eller vinbaren sidan om). Fortsätt sedan gatan ner till roliga kaklade baren Möbelolfe. Här är det mest lesbiskt eller gay men alla är välkomna och stämningen hög. Väldigt Berlin. Ta sen en taxi (eller rejäl promenad) till Hobrechtsstrasse 64 i Neukölln och chramiga Fuk;s. Har du tur spelar ägaren på pianot, annars kan du njuta av den tjusigt slitna miljön och den öppna spisen. Är du fortfarande törstig finns det gott om bra barer i närheten, till exempel Nansen eller Silver Future.

Det syndiga Berlin

Kanske vill du få en inblick i det lite mer syndiga Berlin? En trevlig och lättillgänglig start som funkar för alla är burleskbaren Zum Starken August. Här har man ofta framträdanden och olika roliga happenings, men det går utmärkt att bara gå hit och ta ett glas, snyggt är det också och du kan vara klädd hur du vill. Vill du ha mer är KitKatClub i Kreuzberg stället för dig. Klä upp dig rejält eller klä av dig helt – klädreglerna har ett brett omfång men är också strikta, du kommer inte in i vanliga kläder (läs mer på deras webbsida). Väl inne kommer du att mötas av många roliga, annorlunda eller kanske rentav udda personligheter, det finns flera dansgolv med bra dj:ar och barerna har förvånansvärt låga priser. Så länge du inte är blyg går allt bra – här är alla snälla och glada! Perfekt för kompisgäng eller par, men inget ställe att ta med barn till. Välkommen till Berlin! 

RESFAKTA: BERLIN

Resa hit: Nattåg Malmö–Berlin via Trelleborg–Sassnitz på sommaren. Tåg dagtid via Köpenhamn och Hamburg. Direktflyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. 

Bästa tiden: Hit kan man åka hela året.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Tyska, men engelska går bra.

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: Något billigare än i Sverige, 91 på Forex storstadsindex (Stockholm har 100). Öl och mat ofta betydligt billigare.

Läs mer: visitberlin.de

GUIDE: TIPS TILL BERLIN

SE & GÖRA

De senaste 100 åren har Berlin lyckats vara i händelsernas centrum mest hela tiden. Oftast på ett alldeles förskräckligt sätt, men den mörka nutidshistorian har i alla fall försett staden med mängder med fascinerande lämningar och sevärdheter. Här finns enorma bunkrar från andra världskriget som i dag gjorts om till privata konstmuseer, här finns fasader med kulhål, tänkvärda monument och så har vi Berlinmuren, detta kalla kriget-monster.

Men allt är inte dystert i Berlin. Tvärtom! Idag är det en grön och lummig stad med gator kantade av lummiga träd och därunder charmanta kaféer, exotiska restauranger och underbart dekadenta barer. Ibland överlappar de varandra och det händer att någon äter frukost sidan om nattsuddare som poppar ännu en flaska champagne.

Att priserna i Berlin är behagligt låga gör att man inte behöver tänka en gång extra om man verkligen har råd, det är bara att skämma bort sig själv. Dessutom är ju staden så otroligt nära – 45 minuters flygtid från Köpenhamn, lite längre från Stockholm. Packa lätt, shoppingen är outstanding med massor med rolig lokal design och mycket bra loppisar.

1. Berlinmuren

Har man inte varit med om den är Berlinmuren en svårförståelig och bisarr historia. Det finns flera museer som ägnar sig åt muren och kalla kriget.

Flera nybyggda finns runt Checkpoint Charlie, bland annat Asisi Die Mauer som projicerar en tredimensionell jättebild. Där finns också det gamla udda men intressanta Mauermuseum som berättar om olika flyktförsök och visar originalobjekt. Det officiella minnesmärket/museet finns på Bernauer Strasse.

2. Gedenkstätte Berliner Mauer

Vid Gedenkstätte Berliner Mauer på Bernauer Strasse finns bilder, berättelser och framför allt bevarade sektioner av muren, inklusive död mans land och vakttorn. Promenera längs murens sträckning för att lära dig mer.

Adress: Bernauer Strasse 111, Prenzlauer Berg, berliner-mauer-gedenkstaette.de

3. Flohmarkt Arkonaplatz

En av Berlins bästa loppisar hålls varje söndag klockan 10-16 på Arkonaplatz i Prenzlauer Berg.

Adress: Arkonaplatz, Prenzlauer Berg, troedelmarkt-arkonaplatz.de

Fynda på loppisen på Arkonaplatz.Fynda på loppisen på Arkonaplatz.Fynda på loppisen på Arkonaplatz.
Fynda på loppisen på Arkonaplatz. Foto: MARKO T WRAMéN /ANNA W THORBJÖRNSSON

4. Museum für Naturkunde

Berlin har många makalösa museer. En favorit är Museum für Naturkunde, alltså naturhistoriska museet. Här ser du bland annat prisbelönt taxidermi (uppstoppade djur) och ett helt rum fyllt av glasburkar med fiskar i sprit. Men den största attraktionen är dinosaurierna, en hall med flera kompletta skelett, bland annat världens största!

Adress: Invalidenstraße 43, Mitte, naturkundemuseum.berlin

5. Deutsches Historisches Museum

Tysklands historia är intimt sammanflätad med Europas. På utomordentliga Deutsches Historisches Museum (tyska historiska museet) bjuds såväl en imponerande fast utställning som intressanta tillfälliga teman.

Adress: Unter den Linden 2, dhm.de

6. Pergamonmuseet 

Ett av Berlins mest kända museer, där hela grekiska tempel och kolonnader samsas om utrymmet med porten till Babylon och en fin avdelning med konstskatter från muslimska länder. Just nu under renovering men delar är öppet ändå.

Adress: Bodestraße 1-3, smb.museum

7. Sammlung Boros

Det privata konstmuseet Sammlung Boros är mycket speciellt men måste förbokas, inrymt i en enorm bunker från andra världskriget sammanfattar det Berlin på sitt eget sätt, kultur och krig har ju alltid präglat staden.

Adress: Reinhardtstraße 20, sammlung-boros.de

Foto: SHUTTERSTOCK

SHOPPING & NÖJEN

8. Urban Industrial

Är det här Berlins coolaste butik? Här kan du hitta fantastiska inredningsdetaljer från nedlagda fabriker.

Adress: Hasenheide 13, Neukölln, urban-industrial.de

Titta på coola inredningsprylar på Urban Industrial.Titta på coola inredningsprylar på Urban Industrial.Titta på coola inredningsprylar på Urban Industrial.
Titta på coola inredningsprylar på Urban Industrial. Foto: MARKO T WRAMéN /ANNA W THORBJÖRNSSON

9. Garments Vintage

Stargarder Strasse ligger i ett av de trevligaste områdena i Prenzlauer Berg och Berlin. Här hittar du bland annat snygga vintagekläder i butiken Garments.

Adress: Stargarder Strasse 12A, Prenzlauer Berg, garments-vintage.de

10. Tausche 

De här väskorna är typiska för Berlin. Street smart, praktiska, hållbara och gjorda i allt från galon till återvunna brandslangar. 

Adress: Raumerstrasse 8, tausche.de

Typiska väskor i Berlin.Typiska väskor i Berlin.Typiska väskor i Berlin.
Typiska väskor i Berlin. Foto: THORBJÖRNSSON/WRAMÉN

11. KaDeWe

Berlins traditionella lyxvaruhus och Europas största shoppingcentrum efter Harrods. På den 7 000 kvadratmeter stora delikatessavdelningen botaniserar stadens crème de la crème bland annat 1 500 ostsorter och här finns också en mängd restauranger och bistroer som serverar allt från franska fisksoppor till salami, Moët, ostron och osttallrikar.

Adress: Tauentzienstraße 21-24, kadewe.de

ÄTA & DRICKA

Tysk mat är mycket bättre än sitt rykte, men gå till rätt ställe. Min favorit i Prenzlauer Berg är Thüringer Stuben där du får mat som mormor lagade den.

12. Prater Gaststätte

Drick öl och ät korv på Berlins äldsta biergarten. Här bjuds på charm, folkliv, skummande öl och mättande korvar. Mitt i Prenzlauer Berg ligger den dessutom bra till.

Adress: Kastanienallee 7-9, prater-gaststaette.de

13. Thüringer Stuben 

Tänk rustik byrestaurang med lokalbor som äter familjemiddag. Ofta tar det lång tid att få maten men då kan du studera vildsvinshuvudet på väggen i stället.

Adress: Stargarder Str. 28, thueringer-stuben.de

14. Altes Europa

Är du i Mitte ska du inte missa Altes Europa som har bästa boulette mit kartoffelsalat (pannbiff med potatissallad) – friskt, gott och billigt.

Adress: Gipsstrasse 11, europastrand.de/alteseuropa

15. Long March Canteen

Beställ in olika dim sum och dela med varandra. Snygg miljö!

Adress: Wrangelstraße 20, Kreuzberg, longmarchcanteen.com

16. Baren Vögelchen

Berlin har en alldeles speciell stil när det gäller barer som är svår att beskriva men lätt att gilla. Tänk bedagade lokaler, mycket svag belysning (ofta bara levande ljus) och gamla vintagemöbler. Dessutom tillåtande stämning och låga priser. Vögelchen (lilla fågeln) är ett alldeles utmärkt exempel.

Adress: Eisenbahnstraße 6, Kreuzberg, birdstoldme.blogspot.se

17. Zum Starken August

Barer som är inredda med sammetsoffor, speglar och hästar från gammaldags karuseller har vi alltid gillat. ”Hos starke August” bjuds det dessutom på burleskshow i avslappnad och familjär stämning.

Adress: Schönhauser Allee 56, facebook.com/zumstarkenaugust

18. Metzer Eck

Tyskarna gillar sin öl, och de vårdar sina kvarterskrogar, kneipe som de kallas. Metzer Eck har släckt sina grannars törst sedan 1913 och gör det än i dag med bravur. Mörka träpaneler och många stammisar hälsar dig välkommen, men man har en fin uteservering också när det är säsong. Här går det att äta också.

Adress: Metzer Straße 33, metzer-eck.de

19. Cocktailbarererna Tier och Victoria Bar

På Tier i Neukölln vet man hur en cocktail ska blandas. Precis som på klassiska Victoria Bar. Båda tillhör de bästa i Berlin men ligger i olika delar av staden.

Tier: Weserstrasse 42, tier.bar

Victoria Bar: Potsdamer Strasse 102, victoriabar.de

20. Gügelhof 

I Berlin är man gärna ute till sent. Vilket ofta innebär, eh, trötta söndagsförmiddagar. Då går man ut och äter en rejäl brunch med vänner och sitter gärna i timmar. Helst på Gügelhof vid Kollwitzplatz. Restaurangen har möjligen tappat stinget lite som middags-alternativ, men deras brunch is to die for.

Adress: Knaackstraße 37, gugelhof.de

BO BRA

21. Hotel Oderberger Stadtbad

Det här är ett av få bra hotell i roliga delen av Prenzlauer Berg i gamla Östberlin. Kul ställe i bra läge i ett gammalt badhus från förra sekelskiftet som nyligen har renoverats. Bassängen är kvar!

Adress: Oderberger Strasse 57

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Oderberger Stadtbad här [extern länk]

22. Hotel I31

Ett modernt och snyggt designhotell ett stenkast från Museum der Naturkunde och med bra förbindelser till resten av Berlin. Dessutom bara en dryg kvarts promenad från Hauptbahnhof. God frukost! Dubbelrum från cirka 1 200 kronor/natt.

Adress: Invalidenstrasse 31

ANNONS: Läs mer och boka Hotel I31 [extern länk]