Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Gibraltar-klippan.
Gibraltar-klippan.
Gibraltar-klippan.
Vackra vyer i Mojácar.
Vackra vyer i Mojácar.
Vackra vyer i Mojácar.
1 AV 2
Gibraltar-klippan.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Vackra vyer i Mojácar.
Foto: Shutterstock

Guide till Andalusien – 20 bästa tipsen

Andalusien är Spaniens mest mångsidiga region geografiskt och förtjänar att upplevas som en helhet. Mat, vin, arkitektur, konst, sport, party eller solstol: här finns något för alla resande. Anders Pihl, författaren till reseguiden "Mitt Andalusien" (Karavan förlag) ger här de 20 bästa tipsen.

1. Ge dig tid till Alhambra och Granada 

Alhambra är med all rätt Andalusiens mest kända sevärdhet. Det var från detta palatskomplex som de muslimska morerna styrde sitt mäktiga emirat Granada ända tills det föll till de kristna 1492. De efterlämnade en världsberömd och förstummande skön byggnadskonst. Lämna också tid över till att upptäcka staden Granada när du ändå är här. Särskilt den gamla moriska stadsdelen Albayzin som klättrar på sin branta kulle som en lutande labyrint är värd många promenader.

Calle Real de la Alhambra,
alhambradegranada.org/en

Alhambra. Foto: ANDERS PIHL

2. Träd in i magnifika La Mezquita 

Den historiska stadskärnan i Córdoba domineras av den enorma katedralen La Mezquita, från början en moské som nu visar upp en unik sammanflätning av islamisk och kristen arkitektur. Mezquita är ett av de byggnadsverk i södra Spanien som man absolut inte bör missa. Córdoba är även i övrigt en spännande stad med massor av historia från romartiden och framåt. 

Calle del Cardenal Herrero 1,
mezquita-catedraldecordoba.es 

La Mezquita. Foto: ANDERS PIHL

ANNONS: Boka biljetter till Picasso-museet och andra sevärdheter i Malaga  innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

3. Museitur i Málaga 

Málaga har i dag utvecklats till en sydeuropeisk metropol för kultur och mat. Staden har flera nyöppnade konsthallar och allt fler barer med gastrotapas. Ny stolthet ger också det renoverade hamnområdet, lika elegant som var som helst på Franska rivieran. Eller gör en konstrunda på något av stadens fem lysande konstmuseer: 

Museo Carmen Thyssen, Museo Picasso Málaga, Centre Pompidou Málaga, CAC - Centro de Arte Contemporáneo, Museo Casa Natal de Picasso. 

Ta en museitur i Málaga. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Sevillas jättebuffé av arkitektur och tapas 

Andalusiens huvudstad Sevilla dukar upp en buffé av intressant arkitektur. Stadens katedral är världens tredje största och dess klocktorn, La Giralda, är ett ikoniskt landmärke. Nya Metrosol Parasol liknar en flygande jättevåffla och räknas som världens största träskulptur. Ta hissen till ovansidan där en promenad med fina vyer väntar. Palatset Alcazar från 1300-talet är ett exempel på Mujedár-stilen som förenar muslimskt och kristet tankesätt. Därefter kan man se fram mot glädjen att äta här. Sevilla är bästa staden för en tapasvandring. Varför inte börja på El Riconcillo, öppnad 1670 och själva födelseplatsen för tapas, för att sedan njuta av modernare tapas på Eslava och Al Aljibe. 

elrinconcillo.es, espacioeslava.com, alaljibe.com 

LÄS MER: Sommarens 10 mest spännande platser i Spanien

5. Besök den klassiska staden Ronda 

Staden Ronda ligger på en platå med branta sidor som vetter ut mot ett svindlande skönt bergslandskap. Platån klyvs på mitten av en lodrätt stupande kanjon, El Tajo. Den unika bron Puente Nuevo binder samman stadens båda hälfter och utgör ett av Andalusiens mest fotograferade motiv. Staden har dessutom en fascinerande morisk historia och en av Spaniens äldsta tjurfäktningsarenor, där den moderna tjurfäktningen uppfanns.

Puente Nuevo. Foto: Shutterstock

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Malaga och Andalusien som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

6. Bada i Cádiz, en underskattad kuststad 

Cádiz är en av Västeuropas äldsta städer, grundad av fenicierna för över 3 000 år sedan. Stadens hyser det iberiska Spaniens största och bästa karneval varje februari. Kanske är det karnevalen som ger Cádiz en så speciell och livfull atmosfär även resten av året. På stadens centrala marknad råder rena feststämningen en vanlig lördagseftermiddag när många av besökarna beställer in vin och drinkar till sina tapas. Mitt i Spaniens kanske mest underskattade kuststad kan du bada på Playa la Caleta som Halle Berry i Bondfilmen Die Another Day eller vid den längre stadsstranden Playa Victoría. 

Strand i Cádiz. Foto: Shutterstock

7. Provsmaka sherry i staden Jerez 

Staden Jerez är full med barer som har skinkor i taket och flamenco i gatuhörnet. Stadens flytande guld heter förstås sherry, vinsorten som delar namn med staden själv (jerez). De största producenterna Bodegas Gonzalez Byass och Bodegas Pedro Domecq ligger centralt och erbjuder guidade besök med provsmakning. 

Bodegas Gonzalez Byass
Calle de Manuel María González 12,
gonzalezbyass.com 

Bodegas Pedro Domecq
Calle San Ildefonso 3,
bodegasfundadorpedrodomecq.com 

Smakrika staden Jerez är full med barer. Foto: Shutterstock

8. Njut av naturen i Almería 

Naturreservatet Cabo de Gata-Níjar i provinsen Almería lockar med säregna landskap och suveränt orörda stränder. Det är här tv-programmet “Mästarnas Mästare" 2016 till stora delar spelades in. Naturreservatet passar för dagsvandringar, kajakpaddling och snorkling. 

Almería är också berömt för Europas enda öken, Tabernas, där du kan besöka vilda västern-temaparker byggda kring filmkulisserna från de så kallade "spagettivästerns" som spelades in här med bland annat Clint Eastwood från 1960-talet och framåt. I Almería, med flest soltimmar och minst regn i hela Europa, kan man bada till slutet av oktober. 

9. Luta dig tillbaka på Costa del Sol 

Costa del Sol är semesterklassikern älskad av många och förbisedd av andra. Costa del Sol, Spanska solkusten är den del av Andalusiens kustremsa som sträcker sig från Nerja i öster till Manilva i väster. Här löper badstränder nästan oavbrutet i 20 mil åtföljt av ett enormt utbud av restauranger och nattliv. Kallas ibland också Costa del Golf på grund av det stora antalet golfbanor strax bakom kusten. Samtidigt är bebyggelsen relativt tät hela vägen i vad som alltmer blivit en enda sammanhängande semesterort. 

LÄS MER: Förvånande trenden: Hit vill svenskarna resa i sommar

10. Upptäck Andalusiens vita byar 

Pueblos blancos, Andalusiens berömda vita byar, kan hittas överallt i regionen. Byarna är nästan utan undantag av moriskt ursprung och byggda på samma labyrintartade sätt som byar i Nordafrika. De kanske allra mest sevärda hittar man i Cádizprovinsen i bergen norr om Spaniens sydspets. Här finns bland annat de sagolika Zahara del Sierra och Olvera, men också nästan lika fina Grazalema, Jimena och Arcos de la Frontera. 

En av mina personliga favoriter är annars Vejer, en pueblo blanco belägen där man minst anar det, i bergen nära havet och staden Conil. I dag är Vejer en hemlighet för gourmeter med sina många restauranger. 

Pueblos blancos. Foto: ANDERS PIHL

11. Marbella, den främsta gourmetstaden 

Inte mindre än fyra av Andalusiens fjorton restauranger med stjärnor i matbibeln Michelinguiden ligger i Marbella på solkusten. Kanske inte så konstigt eftersom Marbella är Costa del Sols mest tursittäta och glamourösa ort. 

Marbellas stjärnrestauranger är: 

Dani García (två stjärnor),
Hotel Puente Romano,
grupodanigarcia.com 

Skina (en stjärna)
Calle de Aduar 12,
restauranteskina.com 

El Lago (en stjärna)
Elviria Hills, Avenida Las Cumbres,
restauranteellago.com 

Messina (en stjärna),
Avenida Severo Ochoa 12,
restaurantemessina.com
laperladecadiz.es 

Mesón La Bulería,
Calle de Pedro López 3, Cordoba,
eltaranto.com 

Gourmetstaden Marbella. Foto: ANDERS PIHL

12. Lyssna på genuin flamenco 

Flamencon föddes i Andalusien och här lever traditionen fortfarande som starkast. Under sommarhalvåret kan man höra flamenco på gatan i alla andalusiska städer. Exempel på scener för genuin flamenco är Le Chien Andalou i Granada, Damajuana i Jerez, Casa de la Memoria i Sevilla, La Perla de Cadiz i Cadiz, Mesón la Bulería i Córboba och Peña El Taranto i Almería. 

lechienandalou.com 

Jerez
facebook.com/damajuanajerez
casadelamemoria.es 

Flamencon föddes i Andalusien. Foto: Shutterstock

13. Vandra i Caminito del Rey 

Caminito del Rey ("Kungens lilla stig") i ravinen El Chorro var känd som världens farligaste vandringsled då den stängde 2011. En totalrenovering har förvandlat leden till världens säkraste och omnämns numera som “bästa nya attraktion" i södra Spanien. Den gamla leden utan skydd mot avgrunderna finns till beskådan ett par meter under den nya. 

www.caminitodelrey.info/en/ 

14. Vila ut i Costa del Luz 

Sett till hur många som besöker södra Spanien varje år är det få som hittar till de nästan folktomma och evighetslånga stränder som löper längs Costa del Luz - Ljusets kust i provinsen Huelva. Platser som Isla Cristina och El Rompido har en avslappnad charm. Stränderna fortsätter även i Cadizprovinsen och brukar kallas Costa del Luz också där. Här finns förträffliga orter som Conil och Barbate för de som söker mindre och nästan okända ställen. 

LÄS MER: Älskade Spanien! 16 härligaste platserna

15. Se unika grotthus i staden Gaudix 

Staden Guadix nordost om Granada är känd för stadsdelen Barrio de Cuevas, som består av omkring 2 000 grottbostäder. Här bor folk och de är helt modernt inredda. Deras vita höga skorstenar sticker upp lite varstans i grannskapet och lockar en att tro att ett sagofolk har emigrer at hit. Guadix har även en mäktig katedral och ett ståtligt arabiskt fort som för tankarna till en påkostad Hollywood-produktion. 

Staden Gaudix. Foto: Shutterstock

16.Ta linbanan till aporna på Gibraltar 

Gibraltar-klippan är den mest imponerande geologiska formationen i hela södra Spanien och här lever Europas enda vilda apor. Med linbanan når man enkelt Gibraltar Nature Reserve med apor, utsikter mot Marocko och historia från andra världskriget. Att Gibraltar också är en liten brittisk enklav med pubar, röda brevlådor och fish & chips under palmerna bidrar till den unika upplevelsen. 

Gibraltar-klippan. Foto: Colurbox

17. Se arkitektur i världsklass i Ubeda och Baeza 

Utanför staden Jaén i provinsen med samma namn ligger de små städerna Baeza och Úbeda. Båda blev världsarvslistade 2013 för den finaste renässansarkitektur som finns utanför Italien. 

Baeza och Úbeda är säregna platser som tycks ha rymt från tidens gång och utgör beviset för att all historisk arkitektur i världsklass i Andalusien inte har moriskt ursprung.

18. Känn den tropiska värmen längs Costa Tropical 

Granada-provinsens kust Costa Tropical tar skydd mellan de branta utlöparna från Sierra Nevadas bergsmassiv och får så mycket värme och regn att mango, banan, guava och andra liknande växter trivs här. Därav namnet på den kust som åtnjuter Andalusiens mest tropiska klimat. Costa Tropicals mest kända badorter är Almuñecar och Salobreña. 

Costa Tropical. Foto: Shutterstock

19. Vallfärda till El Rocio 

Pilgrimsorten El Rocío är Spaniens största pilgrimsort. På pingstdagen varje år vallfärdar närmare en miljon människor hit för att besöka madonnan i kyrkan Ermita del Rocío. Många gör det i hästdragna och täckta vagnar som får de sandiga vägarna kring El Rocío att likna mastodontscener ur en vilda västern-film. Andra tider på året är det rika djurlivet i södra Europas största vildmark Doñana något som lockar besökare till El Rocio. 

20. Hitta friden i Mojácar 

För att vara en modern spansk badort känns Mojácar i provinsen Almería uppfriskande lågmäld. Man kan fortfarande ana att det inte var så länge sedan Mojácar var en favorit bland bohemer och konstnärer. De flesta nybyggda hotell håller rimliga storlekar och de branta bergen som ramar in den långa och breda stranden gör att orten inte kan växa ohejdat. 

LÄS MER: Spaniens bästa strand – för dig som vill bada naken