Albufeira, Algarve.
Albufeira, Algarve.
Albufeira, Algarve.
1 av 4: Albufeira, Algarve.
Besök gärna de berömda grottorna vid Grutas de Benagil.
Besök gärna de berömda grottorna vid Grutas de Benagil.
Besök gärna de berömda grottorna vid Grutas de Benagil.
2 av 4: Besök gärna de berömda grottorna vid Grutas de Benagil. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN
Sola skönt i fridfulla Salema.
Sola skönt i fridfulla Salema.
Sola skönt i fridfulla Salema.
3 av 4: Sola skönt i fridfulla Salema. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN
Fadokonsert i Tavira Lista.
Fadokonsert i Tavira Lista.
Fadokonsert i Tavira Lista.
4 av 4: Fadokonsert i Tavira Lista. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

Guide till Algarve – sevärdheter och stränder

Längs Algarves 20 mil långa kust finns över 100 stränder. Hitta portugisernas hemliga stränder och de glömda städerna och byarna. Vandra i bergen bland korkekar och bo på små charmiga hotell. Bortom charterorterna finns det genuina Algarve. 

Hélène Lundgren

Nära byn Querença mellan bergen och havet ovanför Loulé passerar den 300 kilometer långa vandringsleden Via Algarviana. Den går ända från Atlanten i väster till den spanska gränsen i öster. På 14 dagar kan man gå hela turen längs de välmärkta lederna.

João Ministro fixar praktiska arrangemang som boende och kartor för individuella vandringsturer med övernattning på små familjeägda pensionat. Han är engagerad i att få landsbygden och de små byarna att överleva. Vandrande turister är ett sätt, ett annat är närproducerade varor, kvalitetsvaror.

Flera charmiga små byar

Den lilla bergsbyn Loulé var en gång i tiden känd för sina skoaffärer. Än i dag är det en marknadsstad och mest känd för marknaden med sina billiga kläder och skor som lockar turistbussarna till orten. Men man ska inte missa att stanna till i stans historiska centrum, vars gamla vackra byggnader har mycket patina. Det är bara en av många städer som tappat sin forna glans men som just därför har en alldeles speciell charm.

Morernas huvudstad Silves är en annan, likaså Tavira mot spanska gränsen. Under romartiden låg den längs transportvägen. Idag lockar den de som söker ett lugnare tempo, en känsla av en svunnen tid.

Koppla av i Pedralva

Pedralva i Algarves sydvästra hörn var en gudsförgäten by, som helt höll på att helt avfolkas i takt med att människorna dog, ända tills Antonio Ferreira från Lissabon fick för sig att köpa ett hus på en ”avkopplande plats”.

– Jag började med att köpa ett hus som jag renoverade och hade ingen tanke på att köpa en hel by men projektet växte då jag vartefter kunde köpa fler hus, berättar han.

I dag äger han hela byn och hyr ut de små husen till turister som vill komma bort från de stora turistorterna. I Pedralva kommer man väldigt långt bort från allting även om avståndet är kort till Vila do Bispo i kilometer. 

Idylliska Pedralva. Foto: SHUTTERSTOCK

Stranden Praia do Amado – en väl bevarad hemlighet

En av Portugals bästa surfstränder Praia do Amado ligger dock nära. Stranden är vild och orörd, en av Algarves bäst bevarade hemligheter.

Hit åker algarveborna för att bada när de under högsäsong vill komma undan turisterna på Algarves mer kända stränder som Praia da Marinha, Vilamoura, Senhora da Rocha och vackra Carvoiero för att nämna några av de mer populära.

Stranden Praia do Amado – en väl bevarad hemlighet. Foto: SHUTTERSTOCK

Spännande vingårdar inåt landet

I inlandet hittar man också spännande vingårdar. Utanför Guia har den brittiska smörsångaren sir Cliff Richards en vingård Adego do Cantor. Han har bott på Algarve i 40 år och han drar sig inte för att skita händerna i produktionen, vilket en och annan turist lär få se om de råkar tajma honom när de besöker gården.

Själv besöker jag Quinta do Francês, en av Algarves cirka sju vingårdar där det tillverkas kvalitetsvin. quintadofrances.com

Mycket vin, öl eller den lokala spriten Aguadente Medronho (även kallad eldsvatten) behövs för att skölja ner aptitretaren caracois. Vi sitter på uteserveringen F.C som drivs av det lokala fotbollslaget i byn Guia. Framför oss står ett stort fat med små sniglar.

– Här i södra Portugal är caracois populärt. Man äter dem april till juni, berättar vår guide Nuno Silva och hugger in på de pyttesmå sniglarna som man petar ur sina skal med tandpetare innan man sväljer dem med bröd och vin eller öl.

Turistmeckat Albufeira ligger fem kilometer från oss ändå sitter vi bara omringade av Guiabor och äter en genuint portugisisk delikatess som inte skulle serveras på turistorterna.

De bästa med Algarve är att precis intill turistorterna pågår fortfarande det traditionella portugisiska livet och som nyfiken turist kan man ta del av båda världarna.

Text: Charlotta Rönn

RESFAKTA: ALGARVE

Resa hit: Ving, Tui och Apollo har resor till Algarvekusten. Reguljärflyg till Faro.

Restid: Direktflyg, 4 timmar och 30 minuter.

Bästa tiden: April till september. I juli och augusti kommer flest turister hit. Då är det som varmast med 28 grader i luften men också fullt med folk på stränderna.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Något billigare än Sverige. Semesterindex är 75 enligt Forex 2019, Sverige är 100.

Språk: Portugisiska, men engelska fungerar bra.

Ta dig runt: Hyrbil ger bäst flexibilitet för att ta sig runt till alla byar och avlägsna stränder.  

GUIDE: ALGARVE

SE & GÖRA

1. Tavira vid floden Gilão

Staden Tavira ligger vackert vid floden Gilão med två broar där fiskebåtarna ligger förtöjda längs flodkanten. Smala gränder med kullerstenar leder upp till slottet, och utanför en liten vit kyrka hålls en stämningsfull fadokonsert. Från Tavira går det färjor till ön Ilha de Taviras långa sandstränder. Till Praia do Barril går det ett litet tåg. Här slår Atlantens kraftfulla vågor in mot den vackra vita sandstranden, och i den lilla fiskebyn står fiskarnas gamla bostäder fortfarande kvar. Nära stranden finns en kyrkogård full med gamla rostiga ankare. Ankarna står där som ett minne över en svunnen tid, innan fisket av den blåfenade tonfisken tog slut.

Vackra staden Tavira ligger några mil från gränsen till Spanien. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

2. Båttur till Parque Natural Ria de Formosa

Från Olhão startar båtturerna ut till Ria Formosa med sin unika natur av öar, kanaler, våtmark och stränder. På stränderna plockas musslor, och på avstånd syns en ostronfarm. Båten gör strandhugg på ön Culatra där man kan äta lunch på någon av alla fiskrestauranger. På andra sidan ön finns en sju km lång strand med vit sand där starka vågor slår in mot stranden. Nästa stopp är ön Armona, och på båda sidor av piren ligger lugna stränder med skyddat vatten. På andra sidan ön finns sanddyner och långa vita sandstränder. I närheten av ön går det att göra guidade snorkelturer för att titta på sjöhästar.

Hitta hit: Båtturerna startar i närheten av marknaden i Olhão.

3. Marknaden i Olhão

Lördag är den bästa dagen för ett besök till marknaden i Olhão. I två röda tegelbyggnader från 1915 ligger en marknad där färsk fisk, skaldjur, ost, grönsaker och torkad frukt säljs. Ana Paula Teodorico säljer specialiteter som bläckfiskägg samt torkad och saltad tonfisk, Muxama de atum. Tonfisken har tillretts på samma sätt ända sedan romartiden, och den ska helst ätas med olivolja och rostad mandel. Runt marknaden ligger små barer, caféer och restauranger med utsikt över havet. Tillsammans med kocken Sandra Patrão handlar vi här ingredienser till den lokala fiskgrytan, Cataplana, som tillagas för en middag på boutiquehotellet Casa Modesta.

Den lokala fiskgrytan, Cataplana, är en favorit hos många. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

 4. Vandring i Faro med fokus på kultur, mat och dryck

I Faro kan man följa med på en utmärkt gourmetvandring, som innehåller en blandning av kultur, mat och dryck. Vi börjar med att besöka den gamla stadsmuren, och från terrassen i den stora katedralen har vi stadens bästa utsikt. Sakta vandrar vi runt mellan olika utvalda restauranger, kaféer och butiker. På lokala restauranger får vi prova smakbitar av makrill, sardiner, tonfisk och färskost. I vinbutiken About Wine är det provsmakning av olika lokala viner tillsammans med utsökt torkad och saltad tonfisk, skuren i tunna skivor. Kvällen avslutas på ett populärt kafé med en traditionell söt mandelkaka som nunnorna har bakat, och en cocktail med mandellikör.

Hitta hit: Vandringen startar vid porten till den gamla delen av Faro.

5. Cykla eller vandra i staden Carvoeiro

Den lilla staden Carvoeiro ligger mycket vackert med vita hus som klättrar längs de branta sandstensklipporna på båda sidor av en mindre gyllenfärgad strand. Härifrån kan man cykla eller göra vandringar över klipporna till olika stränder, ända bort till Albufeira. Det är också populärt att paddla kajak längs den dramatiska kustlinjen till stränder som endast kan nås från havet. Andra väljer att göra en båttur med små båtar som kan ta sig genom klipportaler och in i de berömda grottorna vid Grutas de Benagil. I närheten ligger Marinha som är en favoritstrand med vackra klipportaler och gyllengul sand som lyser som guld i solnedgångens mättade ljus.

Hitta hit: Carvoeiro ligger mellan städerna Lagoa och Portimão.

Favoritstranden Marinha med sina vackra klipportaler. Foto: HÉLÉNE LUNDGREN

6. Kajakpaddling till Ponta de Piedad

Med öppna kajaker utforskar vi den vackra kustlinjen. Landskapet är makalöst vackert med rosa och gyllenfärgade sandstensformationer, klippor och sandstränder som endast kan nås från vattnet. Vi paddlar genom naturliga portaler och grottor där det klara vattnet skiftar i turkosa nyanser och vi badar vid små avskilda stränder. Vid Ponta de Piedad ligger en välbesökt fyr, och det är intressant att se kusten både från vattennivån och högt uppe från klippan. Fyren är stängd för allmänheten, men det finns ett museum och ett kafé. Trappor leder ner till vattnet där man kan göra båtturer till de närliggande grottorna.

Hitta hit: Paddlingen startar vid det gamla fortet i Lagos, kayaktours.com.pt

Kajakpaddling till Ponta da Piedade Lista. Foto: HÉLÉNE LUNDGREN

 7. Bo i trädhus utanför byn Burdens

Mitt i skogen utanför byn Burdens har en holländsk barnfamilj byggt upp ett annorlunda boende. Här kan romantiska par eller barnfamiljer njuta av lugnet bortom städerna och bo i ett trädhus eller en tipi utrustad med bekväma sängar. Från terrassen har man utsikt över en liten sjö där man kan bada i det varma vattnet tillsammans med paddorna. Det är heller inte långt till havet. Runt sjöarna och kullarna växer det gott om smultronträd med små söta frukter i olika röda och gula nyanser. Av dem tillverkar byborna en traditionell hemgjord sprit som heter Medronho. 

Hitta hit: Trädhusen ligger i inlandet vid byn Burdens, och vid bokningen får du en noggrann beskrivning för att hitta dit, intothewildalgarve.com 

Från terrassen har du utsikt över en liten sjö där du kan bada i det varma vattnet. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

8. Kritvita stränder runt Salema

Salema är en trevlig liten fiskeby och en utmärkt utgångspunkt att utforska kustens alla stränder. Stranden har vit sand, fiskebåtar och sköna solsängar med sänghimmel att hyra. Längs en grön dal går en smal stig ner till den avlägsna stranden, Praia da Figueira. En grusväg leder ner till en annan strand, Praia das Furnas, som har vit sand, vackra portaler och grottor som ger skugga från solen. Stranden är helt oförstörd, och att kunna springa naken längs stranden är en underbar frihetskänsla. Zavial är en mindre strand med en strandrestaurang som är full av solbrända surfare och i vattnet guppar surfbrädorna på rad i väntan på nästa våg.

Hitta hit: Stränderna ligger mellan Budens och Sagres.

Kritvita stränder runt Salema. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

9. Hyr en jeep och utforska Costa Vicentinas stränder

Med jeep kör vi på skumpiga grusvägar och utforskar Costa Vicentinas stränder. Sagres är den sydvästligaste punkten i Europa där surfarna trivs. I närheten ligger fyren Cabo do São Vicente som är ett populärt utflyktsmål med utsikt över den branta kusten. Från de höga klipporna ovanför Castelejo och Cordoama får man en fin utsikt över de långa stränderna som är populära bland surfarna. På ett kafé i byn Carraoeteira stannar vi till för att dricka en kyld lemonad och äta hembakade tårtbitar. Högt uppe på kullarna, mellan de breda surfstränderna Amado och Bordeira går en av kustens vackraste grusvägar.

10. Termalbad vid Monchique

Småvägar kantade av korkekar i inlandet leder till byn Monchique med sina vita hus och Algarves högsta berg, Fóia. Vid foten av berget ligger ett termalbad och hälsospa med hotell och en restaurang. Härifrån kan man köra till Silves som var huvudstad under morernas styre från 600-1100-talet. I närheten av São Bartolomeu de Messinas kan man övernatta hos det härliga svenska paret Göran och Marianne Levin. De får en att känna sig som hemma, och på kvällen kan man sitta på terrassen och dricka husets vin för fem kronor glaset. Till frukost blir det färskt bröd, och goda marmelader gjorda på frukt och bär från deras egen trädgård.

Villa Termal das Caldas de Monchique Spa Resort. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

ÄTA & DRICKA

Don Sebastião 

Restaurangen ligger på gågatan i Lagos och serverar riktigt god mat. Specialiserad på fisk och skaldjur.

Adress: Rua 25 de Abril, 20-22 Apartado 388, Lagos, restaurantedonsebastiao.com

Vila Adentro 

Ligger i en vacker byggnad i den gamla delen av Faro. Restaurangen är full av historia, och inne på restaurangen finns en tusen år gammal brunn.

Adress: Praca D. Afonso III, No 17, Faro, facebook.com/VilaAdentroFaro

ila Adentro. Foto: HéLèNE LUNDGREN

Restaurante O Palhacinho 

Serverar traditionella portugisiska rätter som Arroz de Tamboril på marknadsplatsen i Faro.

Adress: Largo Dr. Francisco Sa Carneiro 10, Faro

Shopping & nöjen

Projecto Tasa

Hantverksprodukter gjorda av naturmaterial eller i gammal teknik finns i Projecto Tasas butik. Lampskärmar av kork, vandringsstavar med hemliga fack, kakelplattor med mera.

Adress: Rua de Portugal 5, Loulé, projectotasa.com

Porches Pottery

Här finns många fina grejer i olika prisklasser. Den portugisiska keramiken är känd inte minst fina muggar, olivfat, uppläggningsfat m m.

Adress: EN125, Porches, Lagos, porchespottery.com/en

 Ex Libris Gourmet

Här finns lokalproducerade delikatesser, choklad, salt, portvin, sardiner, olivolja (Monte Rosa) med mera.

Adress: R. 5 de Outubro 10, Tavira

BO BRA

Vilalara Thalassa Resort

Ett flott hotell med enbart sviter. Hotellet ligger på en kulle och har en lugn liten strand nedanför.

Adress: Praia das Gaivotas, Alporchinos, Porches

ANNONS: Läs mer och boka Vilalara Thalassa Resort här [extern länk]

Casa Vista Bonita 

Ligger lugnt på landsbygden, och drivs av ett härligt svenskt par som verkligen får en att känna sig som hemma.

Adress: CP 620 E Torre, São Bartolomeu de Messines, algarvelet.com/casavistabonita.html

Casa Modesta 

Modernt arkitektritat boutiquehotell med en ekologisk trädgård.

Adress: Quatrim do Sul 8700, Olhão

ANNONS: Läs mer och boka Casa Modesta här [extern länk]

Hotel Termal Monchique

Hotell strax utanför byn Monchique med termalbad, hälsospa, hotell och en restaurang.

Adress: Caldas de Monchique

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Termal Monchique här [extern länk]

Monte dos Avos

Clara Guerreiro äger och driver det hemtrevliga pensionatet i bergen 10 km norr om Loulé. Hon har 10 rum och tre lägenheter. Pensionatet ligger på promenadavstånd från en by.

Adress: Rua da Eira - Varzeas de Querenca, Loulé

ANNONS: Läs mer och boka Monte dos Avos här [extern länk]

Pine Cliffs Hotel A Luxury Collection Resort

Hotellet ligger lite avsides utanför turistorten Albufeira. Det har mycket karaktär tack vare sitt magnifika läge trots storleken. Beachen och strandrestaurangen nås med hiss. Hotellet har en populär utsiktsbar.

Adress: Praia da Falésia, Aldeia Das Acoteias, Albufeira

ANNONS: Läs mer och boka Pine Cliffs Hotel A Luxury Collection Resort här [extern länk]

Text: Hélène Lundgren & Charlotta Rönn

LÄS MER: Guide: 7 härliga tips i Lissabon