Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Guide: Experternas 8 favoritbad på Gran Canaria

Avslappnade sandstränder, vilda klippbad eller spa-bad högt uppe i bergen. Gran Canaria har det mesta när det gäller bad och stränder. Följ med författarna bakom guideboken "Mitt Gran Canaria" till deras åtta bästa bad på ön.

Många anser att Playa de Las Canteras är en av världens bästa stadsstränderMånga anser att Playa de Las Canteras är en av världens bästa stadsstränderMånga anser att Playa de Las Canteras är en av världens bästa stadsstränder
Många anser att Playa de Las Canteras är en av världens bästa stadsstränder Foto: Anna W Thorbjornsson / ANNA W THORBJORNSSON

1. Playa de Las Canteras

Det är inte svårt att förstå varför många anser detta vara en av världens bästa stadsstränder. Nästan tre kilometer lång och kantad av en bred och bilfri strandpromenad har den något för alla.

Vi älskar att promenera, springa eller simma längs med den långa gyllene stranden som också bjuder på ett rikt fiskliv.
Vid den södra delen (som kallas La Cicér) finns inget skyddande rev – här rider i stället stans alla vågsurfare Atlantens böljor till den förbipasserande publikens förtjusning. Förutom surfare är publiken en blandning av lokala och småbarnsfamiljer, här finns flera uteserveringar, många surfskolor och ett par stora lekplatser.
Själva trivs vi bäst mitt på den långa stranden vid den del som kallas La Peña, mellan Calle Kant och Calle Olof Palme. Stranden har relativt bra skydd av klipprev vilket gör den hyfsat badvänlig och mycket snorkelvänlig. Intill ligger flera mycket bra restauranger – La Bikina Cantina på strandpromenaden är ett utmärkt vattenhål för tacos eller burgare med bra spanläge medan galiciska Restaurante Ons ligger ett kvarter in från stranden och bjuder på kulinariskt finlir. Öns bästa glasshak finns också vid denna del av stranden och heter Peña la Vieja, döpt efter den lilla klippan som ligger rakt utanför i vattnet.
Går man allra längst norrut mot La Puntilla blir det tätare mellan parasollerna och badstolarna, inkastarna blir fler och turismen påtaglig. Här ligger också de flesta av de stora hotellen. Stranden har mjuk fin sand och ligger helt i skydd av revet vilket gör vattnet stilla, men det är ofta tjockt med folk.

Playa Las Canteras
Adress: Las Palmas La Bikina Cantina Adress: Paseo las Canteras 63, facebook.com/labikinacantina
Peña la Vieja
Adress: Paseo las Canteras 48
Restaurante Ons Adress: Calle Portugal 13, facebook.com/restauranteons

Resa till Gran Canaria
Tåg till Cadiz, ca 48 timmar total restid från Köpenhamn med byte i Hamburg, Köln, Paris, Barcelona och Madrid. Färja från Cadiz till Gran Canaria ca 40 timmar .
Det finns mängder med charter från Stockholm och Köpenhamn, från både Stockholm och Köpenhamn flyger Norwegian direkt till Gran Canaria. Restid från Stockholm cirka sex timmar, från Köpenhamn 5 timmar 20 minuter.
Bästa tiden: Fungerar fint året om. Lite större risk för moln och regn november-februari.
Tidsskillnad: -1 timme.
Språk: Spanska. Engelska fungerar på relativt många ställen.
Valuta: Euro. 1€ = 11,45 SEK (1 maj 2019)
Prisnivå: Billigare än Sverige, både mat och inte minst dryck.
Ta dig runt: Det går lokalbuss till en hel del platser, annars hyrbil.
Här finns bussinfo: guaguas.com och guaguasglobal.com
Bra att veta: Det bor cirka 380 000 personer i Las Palmas.
Läs mer: grancanaria.com samt guideboken "Mitt Gran Canaria" skriven av artikelförfattarna.
Böcker: Mari Jungstedts kriminalserie Gran Canaria.

 

Playa Las Marañuelas ligger väl skyddad i en halvlagun.Playa Las Marañuelas ligger väl skyddad i en halvlagun.Playa Las Marañuelas ligger väl skyddad i en halvlagun.
Playa Las Marañuelas ligger väl skyddad i en halvlagun. Foto: Marko T Wramén / ©2019 MARKO T WRAMÉN AND ANNA W THORBJÖRNSSON

2. Playa Las Marañuelas

En av anledningarna till att vistas på en strand är förutom badandet och solen själva avkopplingen.

 Som ett av få ställen på Gran Canarias i övrigt hårt turistexploaterade sydkust är lilla Arguineguín en skönt tillbakalutad pärla. Här finns både ett lokalt folkliv och en fin liten fiskehamn. Före turismen fanns knappt någon som bodde på den södra och torra delen av ön förutom fiskarfamiljer, så de flesta ställena är helt konstruerade efter turismen och därmed ganska själlösa. Men, sydkusten är också den delen av ön som får mest sol och värme så här är nästan alltid bra väder. Nedanför en liten strandpromenad ligger mysiga Playa Las Marañuelas väl skyddad i en halvlagun. Det är enkelt att komma i och ur för både stor och liten. Parasoll finns inte att hyra och träden är få, så behöver du skugga får du ta med egen.
Intill stranden ligger flera sköna kaféer och restauranger. Vill du ha riktigt färsk fisk på klassiskt manér promenerar du bara fem minuter bort till den lilla hamnen. Här hittar du fiskegubbarnas egen restaurang, Cofradía de Pescadores. Krusidullfritt, rustikt men också pinfärskt och vällagat. Precis ovanför stranden provar vi också hyllade Taste Mesón, som förutom ett brett champagnesortiment kan skryta med mycket god gastronomi. Vi beställer in många rätter och delar, den ena smakar bättre än den andra och tiden flyter behagligt i väg tillsammans med lunchvinet. Härligt! Att byn Arguineguín har många välbeställda norrmän som besökare hörs lite här och där, men just på det här stället märks det även på prisnivån som är högre än genomsnittet.

 

Playa Las Marañuelas
Adress: Av. del Muelle, Arguineguin

Taste Mesón
Adress: Paseo Des Las Marañuelas, Arguineguin

 

 

Playa de Melenara är bred och ligger nära flygplatsen.Playa de Melenara är bred och ligger nära flygplatsen.Playa de Melenara är bred och ligger nära flygplatsen.
Playa de Melenara är bred och ligger nära flygplatsen. Foto: Marko T Wramén / ©2019 MARKO T WRAMÉN AND ANNA W THORBJÖRNSSON

3. Playa Melenara

Utanför Playa Melenara vakar en över fyra meter hög bronsstaty av havsguden Neptunus, med treudd i hand och krona på hjässan.

Statyn invigdes 2001 och är skapad av lokale konstnären Luis Arencibia. Denne ska också som pojke ha simmat ut till klippan som skulpturen står på. Statyn ligger inte så långt ut, så en stilla dag går det fortfarande bra att ta en tur ut till Neptunus från stranden. Ligger vågorna på är det mäktigt att se havet brytas runt hans orubbliga och kraftfulla figur.
Vi kommer hit en sen eftermiddag när solen är på väg ner. Stranden är bred, har mjuk sand och det är lätt att komma i. Här finns också gott om plats för barnen att både härja och gräva och stämningen är avslappnad. Playa Melenara ligger också nära flygplatsen så då och då susar flygplan förbi på lite lagom avstånd vilket känns både urbant och udda. Efter ett skönt bad provar vi en av serveringarna vid stranden. Här hörs bara spanska runt borden och diskussionerna som förs är livfulla och innehåller omfattande utläggningar. Här är det ingen som har bråttom. I de sista solstrålarna tar vi en öl och ett par enklare tapas. Mysigt och familjärt.
Tar du en promenad längs stranden tio minuter norrut kommer du till en liten pärla till restaurang. Här ligger Taliartes Cofradía de Pescadores som serverar färsk fisk till bra pris.

 

Playa de Melenara
Adress: Calle Luis Morote, Melenara

Cofradía de Taliarte
Adress: Paseo Marítimo de Taliarte, s/n Playa del Hombre

 

 

Vandring vid Agaete är dramatisk.Vandring vid Agaete är dramatisk.Vandring vid Agaete är dramatisk.
Vandring vid Agaete är dramatisk.

4. Agaetes klipp-pooler

Lilla vita staden Agaete ligger längst norrut på västkusten, omgiven av gröna berg och dramatiska klippformationer.

Här, liksom på den norra kusten, finns en mängd naturliga klipp-pooler med friskt havsvatten. Poolerna fungerar på det viset att de svämmas över vid högvatten varpå vattnet byts ut, ofta har man hjälpt naturen på traven med en liten betong- eller stenmur som håller kvar vattnet vid lågvatten. Även om vågorna svallar rejält utanför är det lugnt och fint inne i poolen. Ofta är det också fint att snorkla här för att spana in de förvånade fiskar som spolats över kanten. Poolerna vid Agaete är tre till antalet, alla sammanbundna av vulkaniska tunnlar, lite som ett gammaldags fort. Här är det så pass stort att det också går att ta en simtur och samtidigt njuta av utsikten över den taggiga västkusten. Bekvämligheter i form av bänkar att sitta på och offentliga toaletter finns också.
Vi kombinerar besöket med en sen lunch i närliggande Puerto Las Nieves, hamnbyn som med tiden vuxit samman med Agaete. Följer man kusten mot hamnen i 7-8 minuter kommer man ner till en liten samling fiskrestauranger. Flera är bra men vår favorit är definitivt Terraza Angor. Fortfarande salta och våta efter badet värms vi upp av solen på uteserveringen, nygrillad fisk med vitlök trollas fram efterhand från köket och utsikten över västkusten fortsätter att tjusa.

 

Las Salinas
Adress: Calle el Muelle, Agaete

Terraza Angor
Adress: Avenida de los Poetas 2

 

 

Playa de Guayedra har svart vulkansand.Playa de Guayedra har svart vulkansand.Playa de Guayedra har svart vulkansand.
Playa de Guayedra har svart vulkansand. Foto: Marko T Wramén / ©2019 MARKO T WRAMÉN AND ANNA W THORBJÖRNSSON

5. Playa Guayedra

För den som längtar efter nakenbad och vilda naturstränder med svart vulkansand är det västkusten som är bästa stället.

Vi tar bilen till Agaete (se tips 4) och fortsätter förbi, söderut. Solen glittrar i Atlanten som känns mörkare blå än på de andra kusterna. Formad likt svansen på en grön drake tornar västkustens klippor upp sig och det är här vi ska ta oss ner för att nå lilla Playa Guyaedra. Först går vi helt fel väg ner i en synnerligen snårig men mycket vacker barranco (bäckravin på spanska). Efter att helt ha kört fast nere i ravinen med treåring och allt får vi till sist en hjälpande hand av hotellchefen på eco-fincan Redondo de Guyaedra. Efter en rundtur på den synnerligen vackra och retreat-liknande fincan och stärkta av deras egenodlade passionsfrukt når vi till sist stranden.
Den är en månskära av svart mjuk sand som tar emot djupblå skummande vågor. Vi är nästan helt ensamma på stranden, långt borta från all ära och redbarhet. Kläderna ryker och vi springer förtjusta ner i havet. Vi är efteråt överens om att detta nog är en av våra bästa badupplevelser någonsin. Underbart! Men glöm inte bort att vågorna är starka på västkusten så var mycket försiktig och låt småbarnen stanna och gräva på stranden. Hit tar du dig genom att följa GC-200 förbi Agaete med bil eller buss. Sväng av eller promenera ner mot havet efter busshållplatsen med namnet "Guyaedra". Gå eller kör så långt ner du kan och parkera bilen. Promenera sedan ner mot havet till en stenig strand med namnet Playa Sotavento. Via denna når du enkelt Playa Guayedra som ligger precis bredvid. (Det går så klart att doppa sig med badkläder också).

 

Playa Guyaedra
Adress: Barranco de Guayedra S/N

 

 

Bada och kolla på den fantastiska utsikten från Parador de Cruz de Tejeda.Bada och kolla på den fantastiska utsikten från Parador de Cruz de Tejeda.Bada och kolla på den fantastiska utsikten från Parador de Cruz de Tejeda.
Bada och kolla på den fantastiska utsikten från Parador de Cruz de Tejeda. Foto: Marko T Wramén / ©2019 MARKO T WRAMÉN AND ANNA W THORBJÖRNSSON

6. Parador de Cruz de Tejeda

Spa-bad med härlig utsikt. De höga bergen på Gran Canaria har sin alldeles egna tjusning och det är makalöst vackert att vandra här.

Det har hänt att det fallit snö på topparna men mestadels är temperaturen bara lite lägre här uppe och luften lätt fuktig av undanglidande moln. Vid Cruz de Tejeda på 1500 meters höjd ligger Gran Canarias parador. De spanska paradorerna är en lyxhotellkedja som ägs av staten som alla ligger i historiska byggnader eller i en speciellt naturskön omgivning. Just den här paradoren har en fin och modern bad- och spaavdelning där utomhuspoolen kan skryta med fantastisk bergsutsikt. När vi kommer är det lite mulet så vi börjar med ett avslappnande bubbelbad i innedelen och lite ångbastu. Innepoolen har förutom bubbel också flera olika massagestrålar. Perfekt om kroppen är trött efter vandringen.
Efterhand kommer solen fram och vi simmar ut genom en öppning till utedelen. Luften är kryddig och frisk, badet är skönt varmt och vi njuter länge av att bara hänga vid kanten och spana ut över det mäktiga landskapet. För den som vill bubbla ute har man också ett utomhusbadkar ett snäpp bort från den större poolen. Bor man mer än fyra nätter på paradoren har man fri tillgång till spa-avdelningen, för övriga (inklusive den som inte är hotellgäst) kostar ett besök mellan 20 och 32 euro.
Vi avslutar med lunch i paradorens restaurang som serverar det kanariska köket. Till exempel papas arrugadas (saltkokt potatis), den speciella rostade gofion (rostat spannmål) eller vår favorit, mandelkräm-desserten bienmesabe, oftast serverad med glass. Mmmmm – bienmesabe!


Adress: Parador de Cruz de Tejeda, s/n

 

 

Standen Sardina del Norte ramas in av färgglada hus och en klippvägg.Standen Sardina del Norte ramas in av färgglada hus och en klippvägg.Standen Sardina del Norte ramas in av färgglada hus och en klippvägg.
Standen Sardina del Norte ramas in av färgglada hus och en klippvägg. Foto: Marko T Wramén / ©2017 MARKO T WRAMÉN AND ANNA W THORBJÖRNSSON

7. Sardina del Norte

Sardina del Nortes strandpromenad känns igen på ett gäng kulörta och ihopträngda hus inramade av en massiv klippvägg.

Några av husen är delvis byggda i grottor, en tradition som kanarierna haft alltsedan urinnevånarna var ensamma på ön. Den enda restaurangen är helt okej, men det är inget finlir så sikta in dig på ett glas av något och en enkel rätt eller en pinnglass.
Stranden når man genom att ta ett par breda och välskötta trappor ner från strandpromenaden. Här finns både duschar och bänkar för ombyte, praktiskt och genomtänkt. Vi kliver ner på en liten gyllengul mjuk sandstrand. Det är fint att bada och framför allt mysigt på den lilla stranden, som ligger i en vik. Men vågorna är ibland höga så var vaksam.
Vid Sardina del Norte hittar vi också öns bästa dykning. En stenbrygga försedd med trappsteg ner i vattnet och ett rejält räcke gör det enkelt att komma i. Hamnens vågbrytare består av ett stort antal jättestora kubformade betongblock vilket ger det marina livet fina gömställen och bra ytor att växa på. Dessutom ser det spännande ut under vatten! Vi simmar ut en bit och möter en bläckfisk. Stora stim av silvriga sardiner likt undervattensmoln, skuggade av barrakudor. Så lösgör sig något platt och mönstrat från bottnen. Det är en ängelhaj, typisk för området, som gömt sig i sanden och nu skrämts av oss. Elegant glider den genom vattnet och vi följer långsamt efter. Fint!

 

Playa de Sardina del Norte
Adress: Spagna, Avenida Alcalde Antonio Rosas, 67A

Dykcenter Buceo Norte
Adress: Avenida Alcalde Antonio Rosas 46, Puerto de Sardina del Norte, buceonorte.com

 

 

Playa Punta de Gáldar har några mindre klipp-pooler ett par trappar ner från samhället.Playa Punta de Gáldar har några mindre klipp-pooler ett par trappar ner från samhället.Playa Punta de Gáldar har några mindre klipp-pooler ett par trappar ner från samhället.
Playa Punta de Gáldar har några mindre klipp-pooler ett par trappar ner från samhället. Foto: Marko T Wramén / ©2017 MARKO T WRAMÉN AND ANNA W THORBJÖRNSSON

8. Punta de Gáldar

På Gran Canarias nordvästra spets sticker det ut en liten udde vid ett mycket litet samhälle.

För att komma hit måste man köra på slingrande smala vägar mellan stora bananplantager, ett litet exotiskt äventyr i sig. Se bara till att göra som de lokala och tuta i kurvorna om sikten är dålig. Första gången vi var här för ett bad satt en farbror med halmhatt och käpp på en bänk och blickade ut över havet, lyssnandes på en skramlig transistorradio. När vi kom tillbaka ett par veckor senare satt samma farbror på samma bänk lyssnandes på samma radio. Han var också en av de få personer vi mötte under både första och andra besöket, vilket säger något om hur stillsamt det är på den här platsen.
Lika lugn som stämningen är i byn, lika vildsint är havet här ute på nordspetsen. Som väl är för alla badsugna göms ett gäng mindre klipp-pooler ett par trappor ner från samhället. De är ganska små, men vackert och naturligt formade med få förstärkningar. En är större och perfekt för grund snorkling. Det är lätt att hitta sitt eget hörn lite gömd från andra.
Vi är helt ensamma (ja förutom då farbrorn med radion ett par trappor upp) när vi kliver i en av de mindre poolerna. Det är friskt och svalkar behagligt även om det inte är något för en simtur. Den picknick vi har med oss passar utmärkt mellan doppen och utsikten över havet som skummar nedanför ger både underhållning och avkoppling. För en liten person som ska prova att snorkla för första gången är det en bra plats, mycket att se på men ändå grunt och lugnt vatten. Har du tid före eller efter badet, så är ett tips att svänga in till närliggande staden Gáldar, en gång Gran Canarias huvudstad. Stadskärnan består nästan genomgående av gamla byggnader och det är fint att ta en promenad och en fika vid något av torgen.

 

Playa Punta Gáldar
Adress: Camino Punta de Gáldar, Punta de Gáldar

Plaza de Santiago, Gáldar