Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Guide: 7 härliga tips i Lissabon

Lissabon är en weekendstad på frammarsch, ett allt hetare resmål för den som vill upptäcka kontinentens metropoler. Staden ligger lite avsides i Europa, och portugiserna betraktas ibland av elaka grannar som den latinska världens tyskar: Ordningsamma och behärskade, med en lågmäld charm och ett kök på motsvarande nivå.

Men staden är också en okänd pärla och väl värd ett besök. Här är sju tips för dig som är sugen på den vita staden, så kallad för det ljus som floden Tejo reflekterar över byggnaderna.

Av Staffan Sjöberg

Aldrig känns Europa så åldrat och älskat som i Lissabon.

Foto: ADOBE STOCK

1 av 7

Tips på saker att göra i Lissabon

Portugals risiga ekonomi har medfört att stora delar av Lissabon står oförändrad sedan hundra år, med lager-på-lager av gamla vackra byggnader, en del i tydligt förfall till och med mitt i stadskärnan, grannar med lyxhotellen. Det skänker staden charm och äkthet.

Till Lissabon kommer man lämpligen med flyg direkt från Stockholm eller Köpenhamn för en weekend under vår eller höst – redan i april börjar solen värma på allvar.

Eftersom staden är anlagd på en mängd kullar som är strikt avgränsade från varandra ger det inte bara rejäl motion utan även omväxling. Nerför en backe, upp på nästa – och vips har stadsbilden ändrats helt. Från Bairro Altos trånga gränder och låga 1700-talshus går man över gatan och möts av en vid vy mot fästningen, tre kullar bort. Med den lilla escaladoren, backspårvagnen som närmast är en bergbana, är man på två minuter nere i Restauradores och Baixa med sina storvulna paradgator, statyer och palats. Upp för nästa backe och du når fortets gamla stad Bairro do Castelo med närmast medeltida bebyggelse, kakelbutiker och pittoreska krogar. Nedanför kastellets murar möter den breda floden Tejo och atlantvindarna river i flaggor och vimplar på fartygen längs kajerna. Gatulivet är rikt, tiggare, trubadurer och turister minglar obesvärat.

Aldrig känns Europa så åldrat och älskat som här.


1. Tramhopping på minispårvagnarna

Byggd på ett stort antal kullar är Lissabon en utmaning för den som gillar att gå eller cykla. Det blir bokstavligt talat backe upp och backe ner.

Alternativet är tramhopping, spårvagnssafari. Det är det roligaste sättet att upptäcka staden på, hoppa av och på de små kulörta hundraåriga dockskåpsvagnarna. Ibland är gatorna så trånga att man kan sträcka ut armen genom fönstret och nå husväggarna. De allra brantaste backarna trafikeras av särskilda escaladores, fordon med stora bakhjul för att hålla vagnen vågrätt. Strunta i målet för resan. Hoppa och njut! Köp flerdagarskort, Viva Viagem, och ladda på önskat belopp.

1 av 7