Guide: 7 bästa tipsen till färgstarka Cinque Terre

1 av 5: Ska du resa utomlands i sommar? Glöm då inte passet – vart än du ska.

Bilfritt, färgstarka hus och trånga gränder – Cinque Terre har allt.

Foto: Shutterstock

2 av 5: Bilfritt, färgstarka hus och trånga gränder – Cinque Terre har allt.

De färgglada husen lägger tätt intill varandra i Cinque Terre.

Foto: Adobe Stock

3 av 5: De färgglada husen lägger tätt intill varandra i Cinque Terre.

Utforska trånga gränder i de fem byarna.

Foto: Scanpix

4 av 5: Utforska trånga gränder i de fem byarna.

Lokaltåget stannar i alla fem byarna.

Foto: ADOBE STOCK

5 av 5: Lokaltåget stannar i alla fem byarna.

Har du någon gång lagt ett 2000-bitarspussel med motiv från Italien så har du sett Cinque Terre. De fem små docksöta byarna i Ligurien, nära Toscana, är säkert de mest avbildade i världen och ett resmål utöver det vanliga.

Andra har också läst

Cinque Terre består av de fem små medeltida byarna Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore och ligger i det östra hörnet av den liguriska rivieran. Längs terrasserade bergssluttningar med vinodlingar på ena sidan och havet på den andra är den branta kustens byar och natur sedan många år nationalpark med ekologisk profil, både över och under vattenytan. Ja, även havsbottnen städas faktiskt regelbundet.

Bilfritt, vandringsvänligt och McDonald’s-befriat är området som en operettkuliss med sina kulörta hus, trånga gränder och små krogar. Friden bryts bara tillfälligt när eftermiddagens högljudda amerikanska turistgrupper snabbt lotsas genom detta liguriska paradis. Eller när det är fotbollsderby, för då är det fullsatt på piazzans ”Lady och Lufsen”-restauranger under bar himmel. Tv:n står på, och när favoritlaget vinner brakar jublet löst, alla kramas, skålar och dansar till gryningen. 

LÄS MER: Guide till Matera – skamfläcken som blev kulturhuvudstad 2019 

Från hotellbalkongen är den branta utsikten storslagen. Solen har ännu inte börjat steka när vi vandrar genom tysta gränder medan kyrkklockan slår tio och doften av solvarm pinje kittlar i näsan. Förbi den gamla olivoljekvarnen som drivs av bäcken som rinner genom byn. Vinkar åt specerihandlaren med yvig mustasch och vitt förkläde och passerar badklippan i hamnen, går ut på piren byggd av kantiga stenblock utsågade ur stenbrotten i närbelägna Carrara. Högt ovanför oss ligger en kyrkogård på klippan ut mot havet. På den vita marmormuren en inskription, den liguriske poeten Vincenzo Cardarellis dikt som börjar: ”O aperti ai venti e all'onde, liguri cimiteri!” (”Liguriska kyrkogårdar, öppna för vindarna och vågorna!”).

Nästa dag vandrar längs kusten mellan byarna. Efter två timmar pustar vi ut med lunch i skuggan under bytorgets träd med utsikt över Genuabuktens blå vatten. 

Trötta i benen tar vi minitåget tillbaka till vår hotellterrass för ett glas kallt vitt lokalt vin medan solen sjunker i havet. 

RESFAKTA: CINQUE TERRE

Resa hit: Tåg till Corniglia, den mittersta av de fem byarna i Cinque Terre, via Malmö, Berlin, Basel och Milano. Ryanair flyger från Stockholm till Pisa, därifrån tåg till Corniglia.

Bästa tiden: Undvik att resa hit under högsäsongen på sommaren. Slutet av maj eller slutet av september till mitten av oktober är perfekt.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Italienska, engelska fungerar ofta.

Valuta: Euro.

Ta dig runt: Tåg, minibuss eller gå.

Bra att veta: Boka hotell tidigt, utbudet är begränsat och här blir snabbt fullt under sommarsäsongen. Om du kommer med bil ligger parkeringarna en bit utanför byarna och kostar en slant per dag.

Läs mer: parconazionale5terre.it

7 TIPS I CINQUE TERRE

1. Njut av läcker pesto

Peston, den berömda gröna örtsåsen med basilika, pinjenötter, vitlök och olivolja är en ligurisk specialitet. Rätten serveras på de flesta krogar i Cinque Terre där du också får traktens andra specialiteter: fisk, honung, olivolja, vinet och de saltade sardinerna.

Foto: Shutterstock

Pesto är en ligurisk specialitet.

2. Kolla gratis konstinstallation

Fiskebåtarna i Cinque Terre är små, byggda av trä på gammalt vis och konstfärdigt målade och utsmyckade. Eftersom flera av byarna saknar skyddande hamn, vinschas båtarna upp på torget och parkeras längs bygatan för att inte slår sönder av havsvågorna när det blåser. Njut så mycket du orkar av denna gratis konstutställning.

Foto: Shutterstock

Cinque Terres fiskebåtar är en gratis konstinstallation.

3. Vandra längs havet

Cinque Terre är ett populärt område för den som vill vandra i bergen eller längs havet. Totalt finns över tolv mil vandringsleder, så det finns en del att välja på. Tyvärr är en del populära leder avstängda på grund av jordskred, till exempel Via dell'Amore mellan Manarola och Riomaggiore. Men det går utmärkt att vandra mellan exempelvis Monterosso och Vernazza samt mellan Vernazza och Corniglia. Båda turerna tar cirka 1,5 timme i lugnt tempo. 

Foto: Shutterstock

Att vandra längs havet i Cinque Terre är en upplevelse.

4. Ta en båttur med lunch

Det vimlar av små företag som erbjuder heldagsutflykter för fiske, bad, snorkling, vattensport eller romantisk kvällstur. Ta med matsäck eller gör ett strandhugg för lunch i någon av byarna. cinqueterre.eu.com/en/boat-excursions

Foto: Shutterstock

Bor du i Porto Venere kan du ta dig till Cinque Terre med hjälp av båt eller till fots.

LÄS MER: Cinque Terre inför böter för fel skor 

5. Njut av lugnet och friden

Överallt kan du njuta av vinden, havet, utsikten och tystnadens egna ljud: bäcken som porlar längs byns branta gator. Svalor som svirrar, bin som surrar, en radio som mumlar. Inga diskotek, inga bilar, inga flygplan, ingen trafik mer än det lilla leksakståget som tuffar fram och åter mellan kustbyarna och La Spezia. 

Foto: Shutterstock

De fem byarna är klassade som ett av Unescos världsarv sedan 1998.

6. Prova lokala druvor

Alla orter i Italien med självaktning har egna viner. Här, liksom på många platser, överlever de lokala vinerna sällan resan utomlands, men väl på plats kan de smaka underbart. Prova det honungsgula vita vinet, drick det iskallt. Eller testa det söta dessertvinet sciacchetrà.

Foto: Shutterstock

Cinque Terre är känt för sina vita viner med mycket fräschör och frukt.

7. Gå en målarkurs

Varför inte gå en dags akvarellkurs i Vernazza? Motiven finns överallt, inspirationen kommer flödande. Säg ett bättre sätt att fånga den liguriska naturen än att måla av den och ta med hem. Den lokala konstnären Susie i byn Vernazza leder förmiddagskurser i akvarellmålning under sommarhalvåret. arbaspaa.com/tour/vibrant-vernazza-painting-the-cinque-terre

Foto: Shutterstock

Motiven finns överallt i Cinque Terre.

LÄS MER: 10 bästa hotellen i Rom 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande