Guide: 6 sköna stopp på vackra Amalfikusten

Foto: SHUTTERSTOCK

Amalfikusten är ett dramatiskt och sagolikt vackert resmål. I trakten finns långt mer än bara sol och bad, som den unika tidskapseln Pompeji och Greta Garbos favoritutsikt. Och så ligger ju romantiska Capri bara en kort båtresa från kustens badorter.

Andra har också läst

Längs Amalfikusten – från Sorrento i väster till Salerno i öster – är det främst de exklusiva badorterna Amalfi och Positano som drar. Men det finns en handfull badorter till – som Minori, Maiori, Vietri sul Mare och Praiano – med små stränder eller klippbad, några kvarter med hus, en bunt hotell, en ståtlig kyrka och en myllrande piazza med fik och restauranger. Alltihop inklämt mellan lockande hav och branta berg.

Men ingen av de här orterna är så dramatiskt vacker som Positano, där husen – med gula, ockrafärgade, vita och rosa fasader om vartannat – verkligen klättrar på varandra från de två sandstränderna och närmare 200 höjdmeter upp. Många trappor blir det under en semester här. Det kan därför tyckas fiffigt att välja ett hotell alldeles vid den största stranden, Spiaggia Grande, men då går man miste om den magnifika havsutsikten högre upp på berget.

LÄS MER: Guide till Matera – skamfläcken som blev kulturhuvudstad 2019 

Staden Amalfi var för tusen år sedan en riktig stormakt på haven, men i dag kommer inkomsterna från turismen. Amalfi känns mer som en riktig liten stad än bara en turistort – allra helst om man ger sig in i de många vindlande tunnlar och kringelkrokiga gränder som löper ut från stans huvudgata. 

Högt ovanför Amalfi ligger byn Ravello. Det går så klart bussar dit, men den spänstige väljer i stället trappor och stigar till byn som ligger drygt 300 meter över havet. Glöm inte en rejäl vattenflaska bara, eller kameran – utsikten är bedårande.

Amalfikusten är överlag perfekt för den som gillar vandring. Allra mest berömd är endagsturen längs Sentiero degli Dei – Gudarnas väg. Enklast är turen om man startar just i Ravello och slutar i Nocello, varifrån man kan vandra ner till Positano, eller ta bussen. Det går fint att göra turen på egen hand, men med en bra lokalguide får man mycket mer än bara själva vandringen och vyerna. Från stigen ser man ut över havet och den klassiska semesterön Capri. Kanske dags för en dagstur dit med båt i morgon?

Och då har vi ändå inte nämnt maten och drycken. Lokala viner, limoncello, lokala pastasorter, den gudomliga fisksåsen la colatura di alici (som har gjorts på samma sätt sedan antiken), söta små härliga tomater, kanderade apelsinskal, choklad smaksatt med frukt … det finns många matminnen att ta med hem från Amalfikusten, både i väskan och som minnen från måltider på några av kustens bra restauranger. Prisnivån är snäppet högre här, men vill man komma billigt undan finns ju alltid pizzan, som är som bäst just här i närheten av Neapel. På menyerna hittar man mycket fisk och skaldjur, där bläckfiskcarpaccio är ett ljuvligt måste, gärna nedsköljd med ett glas vitt vin från Kampanien, gjord på den lokala falanghinadruvan. Den sötsugne botaniserar så klart sedan bland alla goda kakor och kanderad frukt – men i säsong är den färska frukten, som saftiga persikor, svårslagen. 

LÄS MER: 10 bästa hotellen i Rom – perfekt för en weekend

RESFAKTA: AMALFIKUSTEN

Resa hit: Reguljärt flyg till Neapel (kräver byte), alternativt direkt till Rom och sedan tåg till Neapel eller Salerno.

Bästa tiden: April–juni, eller september. Temperaturen är fortfarande behaglig men du slipper de värsta turistströmmarna.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Italienska.

Valuta: Euro.

Ta dig runt: Längs kusten är båt det allra trevligaste sättet att ta sig runt. Lokalbuss går också fint men kan ta tid på smala bergsvägar. Att köra själv är kämpigt – var beredd på att backa ofta med bergväggen på ena sidan och stupet på det andra när du möter bussar eller lastbilar. Sorrento och Pompeji nås lätt med tåg från Neapel. Det finns gott om organiserade bussutflykter och bergen har många fina vandringsleder.

Läs mer: amalfitouristoffice.it

Här är sex stopp som du inte får missa vid ditt besök på Amalfikusten.

1. Positano – instagrammad skönhet

Positano är den badort längs Amalfikusten som oftast syns på bild. Och när man ser stadens alla färgglada hus travade på varandra på berget, förstår man varför. Många av de bästa hotellen med havsvy är kämpiga att nå på grund av alla trappor, men i hamnen finns bärare som kan hjälpa till med bagage. Positanomode är ett begrepp i Italien – snygga, sköna bomullskläder i somrig stil för både damer och herrar – och ett perfekt val när man vill slinka in på nattklubben Music on the Rocks efter midnatt. Av Positanos två stränder är den mindre och lugnare Spiagga del Fornillo mysigast. Men bara för att den är lugnare saknas varken barer, fik eller restaurang. Hit är det dock lite bökigt att ta sig – antingen via branta trappor från staden ovanför, eller längs den kuperade kuststigen från hamnpiren och huvudstranden Spiaggia Grande. 

Foto: JOHAN ÖBERG

Positano är Amalfikustens mest berömda ort.

2. Amalfi – utforska ”hemliga” labyrinter

Amalfi är inte lika ansträngande för benen som Positano. Visst klättrar många hus på bergssidan, men det mesta av intresse ligger med bara små nivåskillnader i en trång dalgång. Där nöjer sig de flesta dagbesökarna med det myllrande huvudstråket Via Lorenzo d’Amalfi, med en mix av turistaffärer och Amalfibornas egna affärer – som grönsaks- och fiskhandlare, så att den mer nyfikne turisten får Amalfis fascinerande labyrint av trappgränder nästan helt för sig själv. Den solstolstäta stranden är packad sommartid, men ändå mysig, och efter en baddag lockar den vackra piazzan framför den ännu vackrare katedralen Duomo San Andrea från 1700-talet. Torget är som gjort för en aperitivo i skymningen. Strax intill ligger den mindre Piazza dei Dogi med gamla hus med tvätt hängande från fönstren och uteserveringar med maximal ”Lady och Lufsen”-känsla.

Foto: SHUTTERSTOCK

Amalfi.

3. Ravello – Greta Garbos favoritvy

Ravello, 335 meter över havet, bjuder på kustens mest storslagna vy. Det tyckte också vår svenska filmlegend Greta Garbo, som våren 1938 bodde i berömda Villa Cimbrone.  ”Vissa vill gifta sig och andra inte. Jag har aldrig känt någon dragning till att stå framför altaret”, var Garbos enda budskap till pressen som fylldes av (troligen falska) rykten om en romans med en världsberömd dirigent. Lyxvillor har byggts i Ravello ända sedan 1100-talet, och Villa Cimbriones trädgård med sin oändlighetsterrass är en höjdpunkt för dagens besökare. Nedanför trädgårdens östsida hänger Gore Vidals berömda villa La Rondinaia på stupet. Den är stängd för besök men ska kanske bli hotell. Under sommarens kulturfestival uppträder kulturkändisar på scenen som hänger ut över stupet i Villa Rufolos trädgård. Sköna toner och superb vy – en finfin kombo! 

Foto: JOHAN ÖBERG

Vyn över hav och berg från Ravello är berömd.

4. Sorrento – bryggdopp och hamnmys

Trängseln är stor på den smala, spikraka gågatan Via San Cesario på eftermiddagen. Det slickas på glasstrutar, smuttas citronlikör och botaniseras bland lädervaror, mode och vacker lokal keramik, där de fina havsdjuren sticker ut. Intill Piazza Tasso, där Fauno bar är en klassiker, kan man blicka ner i den djupa ravin som förr skyddade staden. Där nere finns en överväxt fabriksruin som tagen ur en saga. Sorrento är en av Italiens främsta turiststäder, på en avsats vid havet som slutar i ett 25 meter högt lodrätt stup. Nedanför finns små sandstränder och badbryggor. När solen börjar sjunka är det dags för en promenad till Marina Grande, fiskehamnen med alla enkla restauranger där det alltid finns plats för en gäst till och där borden dignar av grillad fisk, fritto misto och billigt torrt vitt vin från Vesuvius sluttningar.

Foto: JOHAN ÖBERG

I Sorrento badar man från små stränder och rejäla badbryggor.

5. Capri – öromantik skapad av en svensk

Capri har en air av romantik, skapad av otaliga filmstjärnor. Och av svensken Axel Munthe, societetsläkaren som byggde sin drömvilla på kanten av ett stup i Anacapri och skrev en av tidernas största bästsäljare, ”Boken om San Michele”. Besök villan för utsikten och den fina trädgårdens skull. Många turister far längs den branta kusten till den världsberömda blå grottan. Väl framme byter man till små roddbåtar. Huka dig när roddaren sätter fart genom den lilla grottmynningen exakt när dyningarna tillåter passage. Där inne väntar en magisk värld: ett märkligt, intensivt blått ljus – olikt allt annat. Och så sjunger roddarna så klart ”O Sole Mio”. När eftermiddagsljuset är som vackrast töms Capri på dagbesökare och lugnet återvänder. Ta då ett glas vitt vin på Piazza Umberto I och känn romantiken växa.

Foto: JOHAN ÖBERG

Från Axel Munthes villa i Anacapri har man fin utsikt över stora delar av Capri och Amalfikustens berg.

6. Pompeji, Herculaneum och Paestum – antika ruiner

Amalfikusten kantades för 2 000 år sedan av romerska lyxvillor, och är i dag en perfekt bas för historiska utflykter: Paestum i sydost har några av Medelhavets bäst bevarade grekiska tempel, och Capri forna romerska palats. Pompeji och Herculaneum, de två romerska tidskapslarna under aska och lava efter Vesuvius utbrott år 79 e Kr, är ännu större sevärdheter. Det tar en heldag att vandra runt på Pompejis kullerstensgator, se in i rikemansvillor, bagarbodar och bordeller, läsa 2 000-årigt klotter och kontemplera över avgjutningarna av de människor som dog under vulkanutbrottet. Herculaneum är inte lika välbesökt, men lika spännande. Här är många hus ännu mer välbevarade och ofta flera våningar höga. I en del hus finns trädetaljer kvar och i andra vackra fresker och mosaiker. Missa inte heller Museo Archelogico Nationale i Neapel, med det yppersta av allt som grävts fram.

Foto: JOHAN ÖBERG

Från den antika ruinstaden Pompeji kan man spana upp mot vulkanen Vesuvius vars utbrott ödelade staden.

LÄS MER: Italiens vackraste platser - fantastiska favoriter 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande