Disko Bay och byn Oqaatsut på Grönland i midnattssolen.
Grönland är världens största ö och hör politiskt sett till Danmark och geografiskt sett Nordamerika.
Nuuk, som är Grönlands huvudstad.
Ny forskning visar att en miljard ton is smälter på Grönland – varje dag.
1 AV 4
Disko Bay och byn Oqaatsut på Grönland i midnattssolen.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 4
Grönland är världens största ö och hör politiskt sett till Danmark och geografiskt sett Nordamerika.
Foto: ADOBE STOCK
3 AV 4
Nuuk, som är Grönlands huvudstad.
Foto: SHUTTERSTOCK
4 AV 4
Ny forskning visar att en miljard ton is smälter på Grönland – varje dag.
Foto: SHUTTERSTOCK

Grönland öppnar upp för turism – trots kritik

Grönland smider stora planer som turistdestination. Under de närmsta åren ska befintliga flygplatser byggas ut. Nya hotell öppnas. Antalet besökare ökas med 10 procent per år. 

Samtidigt smälter isarna snabbare än någonsin och arbetet för en hållbar turismstrategi går på högvarv.

– Det är ingen tvekan om att vi är lite oroliga, säger Mads Skifte på Visit Greenland. 

80 procent av Grönland är täckt av is. Istäcket är det näst största i världen, bara slaget av Antarktis. Men för några veckor sedan spreds en bild av slädhundar som vadar i vatten – stora delar av isen som beräknades smälta under årets sommarmånader hade försvunnit redan i mitten av juni. 

Ny forskning från Cambridgeuniversitetet visar att istäcket på Grönland smälter snabbare än någonsin tidigare. En miljard ton is försvinner. Varje dag. 

Klimatförändringar på Grönland

Klimatförändringarna har inte gått invånarna i den lilla orten Tasiilaq på den sydöstra delen av ön omärkt förbi. Julius Nielsen, 40, som fiskat och jagat i hela sitt liv, berättar för Insider att det blivit allt svårare de senaste tio åren. Vanliga jaktområden har blivit besvärligare att nå med slädhundar på grund av oförutsägbart väder, för tunn is eller ingen is alls. 

– Det är ingen snö, det är för varmt och vattnet fryser inte, säger han. 

Bristen på is har tvingat turledaren Lars Anker Moeller att hitta andra vägar under sina turistturer med slädhundar de senaste åren. Å andra sidan har det varmare klimatet förlängt turistsäsongen med båt och gjort det lättare att besöka områden som tidigare varit mer svårtillgängliga. 

– I stället för att bara ha tre månader kan vi numera anordna båtturer under fyra till fem månader, säger han till Insider.

Klimatförändringarna har också lett till en allt större turistström: Alla vill se istäcket innan det är försent.

LÄS MER: 6 bra resmål för en klimatsmart semester 

Utflykter med hundspann är en populär aktivitet för turister i Tasiilaq. Foto: SHUTTERSTOCK

Nya flygplatser på Grönland

Under 2017 besökte 85 000 turister Grönland. Ön, som är världens största, är speciell inte bara för att den politiskt sett tillhör Danmark och geografiskt sett Nordamerika. Grönland är en av få platser som fortfarande är så pass svårtillgänglig att turismen begränsas av både väder och logistik. Men det är på väg att ändras. 

I november 2018 klubbades beslutet: Det ska bli enklare att resa till Grönland. Två befintliga flygplatser – i huvudstaden Nuuk och turistorten Ilulissat – ska byggas ut för att kunna ta emot direktflyg till och från Europa och Nordamerika. En ny inrikesflygplats kommer att byggas i Qaqortoq i söder. Projektet beräknas kosta 5 miljarder kronor och 2023 ska de nya flygplatserna stå klara, uppger The Local.  

Planerna har väckt såväl protester som framtidsdrömmar.

– Det är ingen tvekan om att vi är lite oroliga, vilket är orsaken till att vår nya strategi fokuserar på hållbarhet. Vi hoppas att de lokala aktörerna kommer att vara medvetna om det med, säger Mads Skifte, biträdande direktör på Visit Greenland. 

På grund av sin svårtillgänglighet är Grönlands huvudsakliga transportmedel flyg. Här flygplatsen i Kangerlussuaq. Foto: SHUTTERSTOCK

Hurtigruten satsar på Grönland

Ett företag som ser potential i Grönlands utökade turismnäring är Hurtigruten. Det norska rederiet har kryssat till Grönland sedan 2007 och så snart beskedet om de nya flygplatserna kom skred man till handling. Mark är reserverad för ett tvåhundrabäddshotell i Nuuk och ytterligare ett hotell i Ilulissat finns med i planerna. 

– Grönland är en underbar plats och vi har väntat med spänning på det här beskedet, säger Thomas Westergaard, produkt- och hotelldirektör på Hurtigruten. 

– Vi har ett önskemål om att ha vår vändhamn i Nuuk och vill vara med att bygga upp upplevelseindustrin med ett hållbart motto. Vi kommer att öppna ett hotell ungefär ett år innan flygplatserna är färdigbyggda och vi kommer att öka kryssningarna till Grönland, inga tvivel om det. 

Hurtigruten räknar med att öka närvaron på Grönland steg för steg under de kommande fyra–fem åren. Foto: SHUTTERSTOCK

En undersökning gjord av Köpenhamns och Grönlands universitet i december 2018 visar att fyra av tio invånare på Grönland tror att klimatförändringarna kommer att skada dem. Bara en av tio ser fördelar med dem. 

– Åtta av tio invånare säger att de haft en direkt erfarenhet av klimatförändringarna. Över 60 procent tycker att frågan är extremt viktig eller väldigt viktig för dem personligen... Och knappt hälften av befolkningen tror att de kommer ta skada av klimatförändringarna, säger Kelton Minor, en av studiens författare, till Reuters.  

Fakta: Grönland

Grönland har cirka 55 000 invånare på en yta som är fyra gånger så stor som Frankrike. Mindre än 15 procent av landytan är bebodd.

Huvudstad: Nuuk.

Språk: Grönländska och danska.

Valuta: Danska krona. 

Visit Greenland jobbar på ny strategi

I Visit Greenlands strategi för turismutvecklingen 2016–2019 fanns inget hållbarhetstänk. I dagsläget jobbas det för fullt på den nya planen som ska vara klar i slutet av året. Redan nu kan Mads Skifte berätta att planen är att turismen ska öka med 10 procent per år mellan 2020 och 2023. Men inte vill vilket pris som helst. 

– Vi ska se till att inte få samma scenario som på Island, med en massa lågprisflygbolag och mängder av turister. Vi måste tänka på kapaciteten hos de lokala aktörerna och inte bara ta in vilka som helst till Grönland, det vore omöjligt, säger Mads Skifte. 

Kommer ni försöka stoppa lågprisbolag från att etablera sig på Grönland?

– Jag kan inte svara på det än, men jag tror att det kommer vara ett av våra fokusområden. Vi har precis börjat jobba med vår strategi och regeringen med sin, så vi har inget färdigt svar på hur vi ska göra det. Men hållbarhet kommer att vara vårt huvudfokus.

LÄS MER: Allt färre turister väljer Island som resmål 

Grönland behöver turismen för att överleva. Foto: SHUTTERSTOCK

Turism på Grönland framöver

Att Grönland behöver hitta nya inkomstkällor är det ingen tvekan om. Med en åldrande befolkning och sämre fiskemöjligheter – som i dag står för landets största intäkter – är en utökad turismnäring den närmaste lösningen. Oavsett om man ser det som ett nödvändigt ont eller en del av en hållbar framtid för öns invånare. 

På varvet i Ulsteinvik i västra Norge har Hurtigruten börjat bygga sina nya klimatsmarta hybridskepp som ska sättas i trafik på Grönland om några år. Thomas Westergaard ser framför sig ett nytt Svalbard, där Hurtigruten redan har tre hotell med 300 bäddar och en omsättning på cirka 350 miljoner kronor, bara på land. Han ser inga problem med en ökad turism på Grönland – om den görs på rätt sätt. 

– Grönland måste själv bestämma sin framtid. Jag tror att de nya flygplatserna kommer föra med sig väldigt positiva möjligheter. Nu kan man börja bygga en hållbar turism och inte göra samma misstag som andra destinationer har gjort. Man kan bygga med måtta och välja att säga nej till massturism. 

Mads Skifte på Visit Greenland är inne på samma spår. 

– Vi ska fokusera på hållbar äventyrsturism, för de besökarna lämnar inte spår. De lämnar pengar. 

LÄS MER: Klimatsmarta resor – en trend för de som har tid och råd