Guide: Upptäck det okända och spännande Kreta
KRETA, GREKLAND. Imponerande raviner, borgar, pittoreska kyrkor, palmskog och ruiner. På varma och vänliga Kreta finns åtskilliga gömställen och spännande sidovägar för den som vågar lämna charterorterna.
Jag står bredvid borgen Frangokastello på Kretas sydkust och känner den ljumma brisen smeka mitt ansikte. Lycklig är den som landar på Kreta på våren, tänker jag. Färgerna är starka, blommorna oräkneligt många, landskapet grönt och de högsta bergen lyser vita av snö.
– Vinden kommer från Afrika, eller hur? frågar jag, trots att jag vet svaret.
– Precis, svarar utflyktsguiden Maria.
Frangokastello är en sådan här overklig plats som Kreta verkar ha så många av. Borgen i ljusockra sandsten tycks vara byggd för en Disney-produktion men är helt äkta. Det var venetianarna som uppförde borgen på 1500-talet intill en bred sandstrand av en sort som de inte kunde ana skulle komma att betraktas som väldigt värdefull av framtidens människor.
Kreta är ett enormt populärt resmål. Över tre miljoner besökare landar varje år på Greklands största ö. Det är inte konstigt, med tanke på allt som ön har att erbjuda. Flest hotell finner man i närheten av öns två största städer Heraklion och Chania, men vidsträckta Kreta rymmer enormt många möjligheter. Att hitta variationer på tidigare Kretaresor eller annorlunda platser för en unik semester går alldeles utmärkt.
Rethymnon – stränderna mitt i staden
Ett exempel på en smart variation kan vara att i stället för Chania och Heraklion välja Kretas tredje största stad Rethymnon, som ligger mitt emellan dem. I Rethymnon börjar stränderna mitt i staden och fortsätter länge, särskilt på den östra sidan. Valet mellan större stad och strand behöver inte göras i Rethymnon, för här har man båda. Dessutom är Rethymnon en universitetsstad med 15 000 studenter, vilket ger staden en vital och ungdomlig puls.
I grund och botten är Rethymnon egentligen inte en turiststad. Det märker man när man vandrar genom den gamla stadskärnan. Folk bor kvar i väldigt hög grad och står pratar med varandra i gathörn och genom öppna fönster. Stadens medeltida gatunät leder fram till det enorma venetianska fortet Fortalezza, som absolut är värt ett besök.
Precis utanför Fortlezza ligger tavernan Katerina o Pontios där ägarna, ett äldre par, sitter och vilar utanför. Jag tar en bild med min kamera och tror för ett ögonblick att jag irriterat dem. Men det visar sig vara tvärtom. Mannen, som heter Pontios, säger att jag får ta hur många foton jag vill och skrattar gott.



LÄS MER: Här är de dyraste öarna i Medelhavet just nu
Alltid denna generösa och tålmodiga vänlighet på Kreta. Hur är det möjligt?
– Vi har det i kulturen, säger Eftychis Petrakis, general manager på hotellet Aquila Porto Rethymno, när vi börjar prata i hotellets lobby. Vi greker älskar att bygga sociala sammanhang där alla är med, och kretensare är omtyckta för sin artighet och sitt vänliga sätt i hela Grekland.
Eftychis är i 50-årsåldern och uppväxt i en liten by utanför Rethymnon. Trakten har utvecklats nästan osannolikt mycket på en generation, säger han.
– När jag var en liten pojke fanns bara en telefon i hela byn, berättar Eftychis. Telefonen ägdes av byns kafé som låg vid ett torg. När någon fick ett samtal plockade kaféägaren fram sin megafon och ropade ut över byn vem som hade ringt och till vem. Inga hemligheter var möjliga att bibehålla.
Har du några oupptäckta favoritställen på ön?
– Det finns många, och jag kan inte avslöja alla, säger Eftychis med ett leende. Men kring Plakiás och Rodakino på sydkusten finns det mycket att hitta om man letar.
Två olika världar på Kreta
Man kan nästan säga att Kreta är två öar. Nordkusten och sydkusten är som två olika världar. Längs nordkusten löper motorvägar som snabbt tar dig till ditt hotell. Längs den outvecklade sydkusten måste bilar ibland fälla in backspeglarna för att köra igenom vissa byar och stanna för hundarna som ligger och sover på vägen.
Det ger tid till att njuta av utsikterna som bitvis, inte minst kring just Rodakino, är de bästa på hela Kreta. Och det ger tid till att möta lokalbefolkningen. På södra Kreta vinkar barnen till dig, och de vuxna hälsar glatt på främlingar. Den som inte kör bil kan oftast tacka ja till ett par glas raki som byinvånarna nästan alltid vill bjuda besökare på.
Det är helt enkelt så att de starka traditioner av gästfrihet som funnits på hela Kreta tyvärr förtvinar när turismen blir storskalig. Det går inte att upprätthålla synsättet att besökare är högt ärade gäster när de kommer i tusental varje dag. Men de gamla traditionerna lever kvar i dessa byar på sydkusten, särskilt en bit upp i bergen. Det är inte så många decennier sedan man bara kunde nå dem till fots.
Samaria och Agia Irini
Kreta är också känt för sina imponerande raviner. De två största och mest kända heter Samaria och Agia Irini. I valet mellan dessa väljer jag att pröva den lite mer sällan besökta Imbros.
När jag börjar gå från ravinens inledning uppe i bergen känner jag mig lätt besviken. Dels för att det är småkallt tidigt på morgonen, dels för att Imbros till en början inte motsvarar mina förväntningar. Den så kallade ravinen är ett par, tre meter djup och inte särskilt imponerande. Visserligen ser jag växter som jag aldrig sett förut och upplever en stor fridfullhet. Men som krävande besökare vill jag ha mer. Jag hade kunnat gå hemma i vilken svensk backig skog som helst, tänker jag förnärmat.
Men Imbros djupnar och djupnar. Efter ett tag tycks ravinen resa sig allt högre bakom varje krök. När jag till slut vandrar genom passager så trånga att jag kan nå bergssidorna med utsträckta händer samtidigt som de lodräta klippväggarna når 20 meter upp till närmaste kant och därefter resa sig ett par hundra meter till, då känns det bättre, mycket bättre.



LÄS MER: Greklands 17 bästa öar
Mot slutet träffar jag på ett stort gäng bergsgetter, en flock på trettio individer. Getterna är försedda med bjällror och tama, till skillnad från andra vilda som lever högre upp. Att se hur alla trettio som genom ett trollslag plötsligt försvinner framför mina ögon och bokstavligt ilar upp för bergssidor som ligger nära 90 graders lutning hissar upp mina ögonbryn en bit.
Fina stränder i Agia Marina
Givetvis är det inte bara på sydkusten som man kan hitta mindre exploaterade platser. Agia Marina är en av nordkustens byar som blivit en lågmäld turistort tack vare sina ovanligt fina stränder vid ett vackert kustavsnitt. Här befinner sig Ellinor Thidholm från Stockholm som är på resa med sin pojkvän. Det är fjärde gången som hon är på Kreta.
– Jag kan inte säga exakt varför jag har fastnat så för Kreta, säger Ellinor. Det finns en sinnlighet och äkthet här. Att komma till Kreta i maj, när man är lite stel efter den svenska vintern, till Kretas varma luft känns otroligt skönt.
Ellinor framhåller att det finns så mycket att se i och med att ön är så stor. Det är också lätt att ta sig fram med buss.
– Mina favoritplatser på Kreta är Agia Marina, Gerani och Falassarna. Hela kuststräckan från Chania till Falassarna är fin med många orter som är värda ett besök.
Agia Marina tycker Ellinor särskilt mycket om, eftersom byn är i precis rätt storlek.
– Det finns en karaktärsfull ö, Nisidas Agioi, utanför stranden och bakom huvudgatan kan man vandra uppåt i byn, där det känns väldigt genuint. Byn har fin utsikt mot bergen, det finns pittoreska kyrkor och några få restauranger med jättetrevlig personal.
Människorna måste också nämnas, anser Ellinor.
– Skriv det, att jag upplever att människorna på Kreta som oerhört vänliga. Det bidrar till att lugnet uppstår.
Agios Nikolaos – underskattad stad
Ett par dagar senare beger jag mig österut på ön. Östra Kreta har gott om mindre besökta platser.
Mitt första stopp blir Agios Nikolaos, och just det är en stad som man knappast kan kalla oupptäckt. Tvärtom gör närheten till Elounda, Kretas ”guldkust”, och den välkända fästningen Spinalonga, att det är ett av de resmål som många passerar på östra Kreta.
Dock känns Agios Nikolaos en smula underskattat än i dag. Staden tillhör de mer bildsköna på Kreta med sitt läge i Mirabellobukten, och att den har några stränder mitt i staden är lätt att glömma bort. Berömd är stadens lagun Voulismeni, länkad till havet genom en smal kanal.



Jag fortsätter snart dock längre österut. Sitia är orten som öppnar upp östra Kreta. Tidigare har det varit självklart att man når Kretas nordkust främst via två flygplatser, Heraklion och Chania. Med Sitia finns en tredje möjlighet. Hit kan man flyga direkt från Sverige under säsong.
Det krävs viss ansträngning för att kalla Sitia en stad. Det känns lättare att beskriva orten som en stor by. Flygplatsen ligger på ett berg ovanför orten. Man skulle i praktiken kunna vandra ner till byn med sin resväska efter planet tagit mark, så nära ligger landningsbanan.
Sitias långa stränder
Sitia, med anor från 300-talet, ligger komfortabelt i sin bukt i en grönskande trakt känd för sitt kvalitetsvin. Sitas långa stränder börjar redan i byn, och en elegant palmallé åtföljd av många restauranger kantar promenaden runt hamnen. Orten är ändå tillräckligt stor för att ha ett omväxlande folkliv, det känns inte dött ens under lågsäsong.
I relativt okända Sitia finns en del kanter som inte är bortslipade än. Det känns sympatiskt att alla servitörer inte kan så bra engelska och måste fråga kolleger om vissa saker. Och i stället för det där gratisglaset raki som du får efter en måltid överallt på Kreta kan det hända att en servitör kommer fram och på knagglig engelska frågar smått bekymrat:
– Min farfar gör ett dessertvin som vi är mycket stolta över… vi i familjen älskar det… jag skulle bli glad om jag fick bjuda på ett glas.
Detta nämnda vin var givetvis fantastiskt gott och går förstås inte att hitta i någon butik.



LÄS MER: Båtluffa i Grekland – här är 3 bra rutter
Sitia är också den perfekta basen för att utforska östra änden av Kreta, en vacker och mindre besökt del av ön. Den berömda stranden i Vai ligger nära, bara två mil bort. ”Europas enda vilda palmskog” brukar Vai marknadsföras som. Det är en sanning med modifikation. Skog och skog, för det första. Så värst stort är inte området med palmer, som för övrigt planterades här av araber på 1500-talet. Hur som helst är det en väldigt avkopplande plats med ett exotiskt utseende. Den som kisar med ögonen kan snabbt förflytta sig till Karibien eller Thailand med fantasins hjälp.
På vägen mellan Sitia och Vai ligger det fängslande 1300-talsklostret Moni Toplou och på kort avstånd finner man ruinerna av de tre minoiska städerna Praisos, Zakros och Gournia.
På Kreta behöver man aldrig vara rädd för att hamna vid sidan av. Det intressanta och vackra finns överallt.
RESFAKTA: KRETA
Resa hit: Att resa till Kreta utan flyg blir tålamodskrävande, men visst går det. Tåg via Berlin, Budapest och Belgrad till Thessaloniki där man tar färja till Heraklion. Apollo med flera bolag flyger från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Chania, Heraklion och Sitia.
Bästa tiden: Lokalboende menar att maj och september är bäst men att hela sommarhalvåret är bra, med visst undantag för slutet av juli och början av augusti om man inte gillar trängsel.
Tidsskillnad: + 1 timme.
Språk: Grekiska. På turistvana Kreta känns det som att ”alla” kan tala bra engelska. På mindre orter i södra och östra Kreta finns det dock många som inte talar engelska.
Valuta: Euro (EUR).
Prisnivå: Grekland har blivit billigare efter landets kris, och priserna ligger generellt under de största Medelhavsländerna. På de populäraste orterna på Kreta är skillnaden dock inte stor.
Ta dig runt: Störst frihet ger förstås hyrbil. Regionens kollektivtrafik genom bussbolaget Ktel är bra och välskött men de mindre orterna på södra och östra Kreta har mycket gles tidtabell.
Bra att veta: Avstånden på Kreta är ofta större än vad de ser ut att vara på en karta. Det beror på geografin: Kreta är en ö präglad av höga berg och många raviner.
Läs mer: visitgreece.gr
Böcker: ”Längtans ö” av Victoria Hislop.
GUIDE: 11 TIPS TILL KRETA
SE & GÖRA
1. Imbros-ravinen
Den berömda Samaria-ravinen kan kännas trång av alla besökare under högsäsongen. Då är Imbros lite lugnare och absolut en liknande upplevelse att vandra i. Hela ravinen tar 2-3 timmar att gå.
2. Frangokastello
Ingen borg på Kreta har ett vackrare läge än Frangokastello, där den ligger isolerat vid havet ovanför en sandstrand med höga berg i bakgrunden. Byggd av venetianare på 1500-talet som skydd för pirater. Boendemöjligheter intill borgen finns.
3. Palmskogen i Vai
Kallas lite överdrivet i utflyktsreklamen för ”Europas enda vilda palmskog”. Tar man denna exotiska strandremsa för vad den är och anländer tidigt innan den blir fullsmockad är detta ett mycket vackert ställe för ett dopp. Cirka 20 km från Sitia.
ÄTA & DRICKA
4. Avli
Kreativa och välgjorda tolkningar av det grekiska köket bland gränderna i Rethymnons gamla stad. Underbar trädgård att sitta i under sommarhalvåret. Avli har även ett personligt boutiquehotell i samma byggnad.
avli.gr
5. Piato
En prisbelönt och hyllad finkrog vid Ammoudi-stranden i Agios Nikolaos. Bara de lyxiga mezerätterna här utgör en hel måltid. Kretenskt kök i modern tappning med en bra vinlista.
piato.gr
6. Cretan House
Trivsam krog för en lunch i hamnen i Sitia. Många specialiteter från östra Kreta och även bra pasta och sallader. Billigt för att ligga precis på strandpromenaden.
kritikospitisitia.gr
SHOPPING & NÖJEN
7. Votania Pure Herbs of Crete
Gård som säljer och odlar ekologiska kryddor och örter av hög kvalitet och samtidigt erbjuder intressanta vandringar på gårdens mark.
votania.com
8. Si-Mel Savidakis
Biodlarfamilj utanför Sitia som har framställt sin fantastiska honung i flera generationer, vilken säljs smaksatt med kanel, apelsin, timjan och mycket annat.
toplou-honey.com
9. Agreco Farm
Gårdsbutik utanför Rethymnon värd en egen utflykt tack vare den egna tavernan med lantlig havsutsikt. Säljer oliver, olivolja och honung samt en egen hudvårdserie kallad Eau de Grece. Nära byn Adele, ca 7 km från Rethymnon.
agreco.gr
BO BRA
10. Aquila Porto Rethymno
Sympatiskt hotell i den övre skalan med fint läge vid stranden och ändå nära gamla stan i Rethymnon. Har en av stadens bästa restauranger och ett utmärkt och prisvärt spa.
aquilahotels.com
11. Monastery Estate
Monastery Estate erbjuder lägenheter i ombyggda 1800-talshus i en by ovanför den berömda stranden i Sougia. Toppmodern standard och smakfullt renoverat.
monasteryestate.com
LÄS MER: Missa inte Halkidiki – underskattad men genuin pärla i Grekland