Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Akropolis med medelhavet i bakgrunden.Akropolis med medelhavet i bakgrunden.Akropolis med medelhavet i bakgrunden.
1 AV 2
Båtluffa i den vackra övärlden
2 AV 2
Akropolis med medelhavet i bakgrunden.
Foto: SHUTTERSTOCK

Stor guide till Aten: Bästa tipsen inför resan

I Aten finns allt – från vidsträckta sandstränder och himmelsblå vatten längs den långa kustremsan till gröna oaser och mångkulturellt myller för varje preferens och plånbok. Författaren och programledaren Alexandra Pascalidou ger sina bästa tips till sin andra hemstad.

Det bländande solljuset som generöst har sköljt över staden sedan invånarna i demokratisk anda enligt myten valde namn efter visdomens gudinna sägs vara en av orsakerna till att Aten blev västvärldens vagga. I denna kulturella kokpunkt och historiska korsväg möter antiken samtiden och framtiden. 

Visst, jag är partisk. Aten är mitt andra hem. Här har jag levt både som luspank student och framgångsrik programledare i grekisk tv. Den här staden har jag korsat med bussar, spårvagnar och helikoptrar. Här har jag bott mitt i stadens sömnlösa hjärta och i en sömnig förort på en halvö vid havet. Och trots att jag har sett staden i så olika skeden och skepnader slutar jag aldrig att fascineras över hennes förmåga att ständigt förnya sig.

Aten är kontrasternas stad. Här finns flest teatrar, kyrkor och strippklubbar per capita i Europa. Här framförs dramer på bakgårdar i gryningstimmarna och klassiska konserter i sagolika scenerier från hisnande Herodeon till trolska Vouliagmeni sjö. 

Atens historiska centrum

Atenarna följer årstiderna och byter betesmarker som de byter kläder. På sommarhalvåret hänger man på krogar, klubbar och barer vid havet för att på vinterhalvåret kura ihop sig i stadens olika vindskyddade gränder. Vissa krogar och klubbar flyttar under sommarhalvåret ner till Atens riviera eller Mykonos. 

I den här guiden håller vi oss bara till Atens historiska centrum. Promenera mellan museer, biografer, konstutställningar, cocktailbarer i världsklass, prisvärda syltor och prisbelönta gourmetkrogar med aromer från grekiska byhålor och världens alla kök. Jag lyfter också fram vegokrogar, ty redan de gamla grekerna, filosoferna, rekommenderade gräsätande. den grekisk-ortodoxa kyrkan är också hårdast i världen med att föreskriva fasta från allt animaliskt 225 dagar om året. 

Trots kris, kaos och trafikstockningar är Aten en avkopplande stad. Människor har lärt sig att ta dagen som den kommer. ”Det skulle ha kunnat vara värre”, säger folk med en axelryckning och flörtar, skrattar och strör hälsningsfraser som socker omkring sig som om varenda dag vore den sista. 

Finanskrisen som var ett faktum 2009 blev en katharsis – trista turistfällor gick i konkurs och autentiska koncept växte fram. Med krisen har förutom gatukonst även nya festformer växt fram. Greken har alltid gillat att krossa tallrikar, glas – ja allt som låter. För att avreagera sig eller besvärja det onda. Förr kunde man köpa tallrikar i dussintal att slå sönder på nattklubbar. Numera kan man festa på hemliga adresser genom att slå sönder hela inredningen i rivningskontrakt. Men vi håller oss till mer konstruktiva nöjesformer. 

Årets starkaste fullmåne i augusti firas med fri entré till antika sevärdheter under den magiska natten. Tusentals människor samlas på Akropolis, Zeustemplet eller Souniontemplet och njuter av fenomenet till stämningshöjande musik.

RESFAKTA: ATEN

Resa hit: Flyg till Aten.

Restid: Cirka 3 timmar och 40 minuter med direktflyg.

Bästa tiden: Hela året förutom juli och augusti, då det kan bli uppåt 40 grader varmt.

Tidsskillnad: +1 timme.

Språk: Grekiska, men de flesta pratar engelska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Prisnivån i Aten är 74 (hösten 2019) jämfört med Stockholms 100 enligt Forex semester­index. 

Ta dig runt: Tunnelbanan är en smidig resa i tid och rum. Vissa stationer liknar museer med antika, klassiska och förhistoriska fynd. Syntagma är en av dem.

LÄS MER: Atens bästa hotell – i olika prisklasser

GUIDE: BÄSTA TIPSEN TILL ATEN
SE & GÖRA

1. Akropolis

En av den klassiska världens och antikens mästerverk. Templet som byggdes under Atens guldålder cirka 447 före Kristus tillägnades stadens skyddsgudinna. Låt dig hänföras med en guidad tur tidigt på morgonen och missa inte Dionysos-teatern och kvällspromenaderna runt Parthenon längs gågatan Dionysiou Aeropagitou. Ett måste är också Akropolis-museet designat i glas och betong där du kan se allt från Amazonerna till delar av de stulna Parthenon-friserna som trots protester från Grekland finns på British Museum i London. Genom glasgolven ser du rakt ner i utgrävningarna.

Parthenon-templet på Akropolis.Parthenon-templet på Akropolis.Parthenon-templet på Akropolis.
Parthenon-templet på Akropolis. Foto: Shutterstock

2. Herodion (Herodes Atticus Odeion)…

Amfiteatern byggdes år 160 av en rik filosof som en hyllning till hans fru Rigilla. Jag tappar alltid hakan när jag kliver in här. Det är ett minne för livet att tillsammans med 4 680 andra människor få uppleva världsartister under den klara attiska stjärnhimlen precis under Parthenon. Här har Maria Callas, Frank Sinatra och Luciano Pavarotti stått på scen. Gå in på till exempel whyathens.com/events/athens-epidaurus-festival för att kolla in sommarens program.
Adress: Areopagitou Dionisiou

3. Syntagmatorget

Parlamentet är demokratins och Atens hjärta. Framför den okände soldatens grav sker den spektakulära vaktavlösningen med stumma sönderfotograferade soldater klädda i den traditionella uniformen – minikjol och puffskor. 1935 flyttade parlamentet in till det som ursprungligen var kung Ottos slott.  

4. Panathinaikostadion

På Vassileos Konstantinou Aveny, precis mittemot svenska ambassaden, återinvigdes de olympiska spelen 1896. Arenan rymmer 80 000 åskådare och användes vid maratonloppet 2004 och när man hyllade Greklands fotbollshjältar efter EM-guldet 2005.

Panathinaikostadion var hemvist för de första moderna olympiska spelen 1896.Panathinaikostadion var hemvist för de första moderna olympiska spelen 1896.Panathinaikostadion var hemvist för de första moderna olympiska spelen 1896.
Panathinaikostadion var hemvist för de första moderna olympiska spelen 1896. Foto: Shutterstock

5. Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Ett arkitektoniskt hisnande kulturkomplex designat av den världsberömde arktitekten Renzo Piano som rymmer konserter, konstutställningar, nationalbibliotek, opera, trädgårdar och lekplatser. Segla eller paddla i kanalen, prova pilates eller yoga i trädgården, ta med bebisarna på bebiskonst-workshop, hyr rullskridskor eller cyklar och åk ner till Faliro marina.
Adress: Syngrou Avenue 36

6. Onassis Stegi 

Skeppsredarfamiljerna har upprättat sina egna kulturinstitutioner. Onassis Stegi, som öppnade 2010, hyser progressiv, avantgardistisk samtidskonst och installationer, workshops och experimentell musik som väver samman öst och väst. 
Adress: Syngrou Aveny 107–108

7. Loppmarknaden Monastiriki 

Kom hit på en söndag och fynda bland möbler, kläder, gamla instrument och konstverk. 

8. Utomhusbio på Cine Aigli 

Utomhusbiografer finns överallt i Grekland, men denna är en av mina två favoriter. Den första filmen visades redan 1903. Det var en fransk film med titeln ”Tio kvinnor jagar en man”. Mitt i en jasmindoftande trädgård kan du äta och dricka medan du njuter av film under stjärnhimlen. Du kan också boka en egen romantisk VIP-hylla med egen servitör. Maten från restaurang Aigli är gudomlig. Beställ smårätter som ravasaki (inbakad fetaost med sesamfrön och körsbär), grillad grekisk bergssvamp, kalkonhamburgare och generösa desserter. Ta gärna en promenad i den lummiga Nationalparken vid Zappeion innan och landa här. Kika in i den historiska byggnaden Zappeion som skapades inför det första moderna OS 1896.

9. Utomhusbio på Cine Paris

Att kolla film på ett hustak vid Akropolis fot är en upplevelse för hela familjen. Öppet maj–oktober.
Adress: Kidathinaion 2

10. Benaki Museum

Det äldsta och bästa privata museet i Grekland, invigt 1930. Samlingar från det antika Grekland, hellenismen, bysantinska konstföremål och fynd från bronsåldern. Grundarens hjärta är inmurat i museets entré. På terrassen finns en fin restaurang och presentbutik.
Adress: Koumbari 1

Benaki Museum invigdes 1930.Benaki Museum invigdes 1930.Benaki Museum invigdes 1930.
Benaki Museum invigdes 1930. Foto: Shutterstock

11. Benaki Museum Pireos 

Annexet till museet i centrum är också sevärt. En gammal fabrik som hyser historiska och kulturella utställningar. Superb presentbutik.
Adress: Pireos 138

12. Lycabettus-kullen

Ta en promenad (förskönande omskrivning) upp till Atens högsta punkt, 277 meter över havsytan, tänd ett tacksamhetsljus i St George-kapellet för att du överlevt och belöna dig med den panoramiska utsikten över stadens antika mästerverk, kustlinjen och husen som hyser fem miljoner invånare. Om du inte vill smälta i solen ska du besöka Lycabettus vid solnedgången. För er som inte orkar kämpa sig upp för kullen likt en Sisyfos finns också ett litet tåg. På utomhusteatern har både Leonard Cohen och James Brown uppträtt, och här finns en lite snofsigare krog, Orizontes. Kombinera med shopping och krogbesök i Kolonaki som ligger precis under. 

13. Plaka

Strosa runt i pittoreska Plaka och Anafiotika, Atens äldsta kvarter. Sänk din sandal på samma kullerstenar som Platon, Perikles, Sokrates och Sofokles. Tänk stora tankar och kläck odödliga idéer, eller skriv historia i historiens hemland. Kryssa mellan turistshoppar, souvenirbutiker, ouzerier, ruiner, bysantinska kyrkor och antika utgrävningar, och besök Agoran där världens första valurna förvaras. 

Ta en promenad och en bit mat i Plaka, på samma gator där Platon och Sokrates vandrat.Ta en promenad och en bit mat i Plaka, på samma gator där Platon och Sokrates vandrat.Ta en promenad och en bit mat i Plaka, på samma gator där Platon och Sokrates vandrat.
Ta en promenad och en bit mat i Plaka, på samma gator där Platon och Sokrates vandrat. Foto: Shutterstock

ÄTA & DRICKA

”Vad ska vi äta i dag?” är grekens första fråga på morgonen. Då menar de middagen som ofta intas sent med familj och vänner. Atenarna tar gärna omvägar för att få tag på de bästa råvarorna som helst ska kunna härledas till ägarens mammas by. Ty greken hyser misstänksamhet mot allt. Ingen tror att de lite dyrare tomaterna i matvarubutiken verkligen är ekologiska, så man handlar helst direkt hos bönder och äter hos krögare som man kallar bror och som kan redogöra för lammets leverne och kostvanor. Greker delar på maten men betalar helst hela notan. Generositet är en dygd. Att räkna ut vad var och en i sällskapet ätit och bör betala brukar kallas att ”göra en svensk”. Så beställ in en massa olika rätter som ni alla smakar. Och glöm inte att dricksa personalen.

14. Yoleni's

Gastronomi är ett grekiskt ord. Tar man bort första bokstaven blir det astronomi – god mat kan ta dig till stjärnorna. Yoleni’s sex våningar är som sjunde himlen mitt i eleganta stadsdelen Kolonaki. Här kan du smaka dig igenom en hel repertoar av mezerätter och lokala läckerheter innan du ens tar fram plånboken. Checka in barnen på det bemannade leklandet på andra våningen och sätt dig i vin- eller olivoljebaren för en provning, eller ta en matlagningslektion på tredje våningen och lär dig laga våra mormödrars makrobiotiska mat.
Adress: 9 Solonos Street

15. Degustation

Leo, min grek-australiske kompis, lämnade Sydney för att öppna en välsorterad internationell delikatessbutik i Kolonakis hjärta. Här kan du köpa med dig allt från tryffel och anklever till belugakaviar – eller slå dig ner för en lätt lunch vid ett av de två borden på trottoaren och låta Leo guida dig genom det grekiska gourmetköket.
Adress: Koumbari 5

16. Malconis

En hipp italiensk gastropub med skönt barhäng och kosmopolitisk atmosfär. Här serveras allt från trendiga baos och bowls till tryffel linguini. Missa inte deras populära söndagsbrunch.
Adress: Patriarchou Ioakim 43 & Ploutarchou 23

17. Cookoovaya

Vid foten av gigantiska Hilton Hotel ligger denna krog där fem mästerkockar samsas bakom de prisbelönta och prisvärda grytorna. Namnet betyder uggla, som symboliserar visdom, och visdomen portioneras ut i säsongsanpassad, moderniserad grekisk husmanskost. Beställ in flera rätter att dela med ditt sällskap. Ta en drink efter maten på Hilton Hotels Galaxy Skybar med utsikt över staden.
Adress: Chatzigianni Mexi Street 2 A

18. Bairaktaris

Efter en promenad i Plaka eller runt Akropolis kan man behöva en gyros- eller souvlaki-paus på denna taverna som öppnades redan 1879. Bairaktaris berömda och saftiga souvlaki och himmelska kebab är en snabbmatsklassiker. Ligger vid tunnelbanestationen Monastiraki.
Adress: Mitropoleos 63

19. Nolan

Mat har inga gränser. Kulturell korsbefruktning har alltid varit ett vinnande recept. Den grek-tysk-japanske kocken Sotiris Contizas ville servera sitt liv. Resultatet blev en Guide Michelin-hyllad fusionsrestaurang, prisvärda paradrätter på en minimalistisk, urban kvarterskrog på en gata där flera goda grek-asiater samexisterar. Boka bord och prova allt på menyn.  
Adress: Voulis 31

20. Dionysos Zonars

Här får presidenter, prinsessor och prominenta personligheter Akropolis serverat på ett silverfat. Stearinljus, linnedukar, pianomusik, champagne och exklusiva viner som passar perfekt till en oförglömlig hummerpasta eller den svarta skaldjurspastan. På menyn finns också traditionella grekiska rätter som moussaka och lamm med auberginepuré. Mina sofistikerade atenska vänner beställer dock deras färska fisk grillad med olivolja och citron ackompanjerad av ångkokta grönsaker och handplockat gräs. Den varma galaktobourekon med rosenvatten för 13 euro är värd varenda euro. Har du inte riktigt råd med en middag kan du ta en drink på tapasbaren på den härliga terrassen. 
Adress: Rovertou Galli 43 

Zonars har serverat kulturpersonligheter sedan 1939.Zonars har serverat kulturpersonligheter sedan 1939.Zonars har serverat kulturpersonligheter sedan 1939.
Zonars har serverat kulturpersonligheter sedan 1939. Foto: Shutterstock

21. Athenée

En klassiker med klass. Detta eleganta stamhak som skapades av en visionär chokladmakare 1939 har serverat kulturpersonligheter som skådespelarna Sophia Loren och Melina Mercouri, konstnären Marina Abramovic och modedesignern Valentino. Njut av allt från sushi till grekiska gourmeträtter till saltade priser. Flärdfullt inrett med grön marmor från den heliga ön Tinos, mässing, sammet, snittblommor på borden, konst på väggarna och doftljus på toaletterna. Chicare än så här blir det inte. Ta av dig sandalerna och shortsen och klä upp dig så är du hemma – även om du bara ska ta en perfekt skummad cappuccino freddo. Kombinera med en shoppingtur på Attica som är Atens eget NK.
Adress: Voukourestiou 9

22. Café Avissinia

Tre hemtrevliga, folkliga våningar med blommiga tapeter och konstklädda väggar och en massa mezerätter att dela på menyn. Mamma Ketty och hennes två vuxna söner som driver denna bistro lagar traditionell grekisk husmanskost bitvis berikad med egna idéer som moussakan med spenat. Beställ tabboulehsalladen och favaröran. Sitt på takterrassen nedanför Akropolis. Besök antik- och loppmarknaden precis utanför på det lilla torget Plateia Avissinias och landa här för en sen lunch eller middag. På söndagarna från september till juni spelas livemusik mitt på dagen, och då får man uppleva spontan grekisk allsång och dans. 
Adress: Kynetou Street 7

23. Avocado

Makrobiotiskt, ekologiskt och organiskt är ju rena grekiskan, och Avocado är en gammal favorit för friskusar som vill äta ”cruelty free food”. Man behöver inte skada andra för att äta gott, lyder deras devis. Käka kärlek i stället. Ledorden är humanism, hållbarhet och harmoni. Deras signaturburgare på sötpotatis, ingefära, koriander, vitlök och avokado är magnifik. Uppfriskande smoothies, färskpressade juicer och fantastiska sallader serveras på studs. På anslagstavlan kan du hitta allt från yogastudior till healingterapeuter. 
Adress: Nikis 30

24. Mama Tierra 

Mama Tierra har vunnit The Michelin Plate för sin kreativa veganska mat som korsbefruktar mat från Medelhavet, Mellanöstern, Asien och Latinamerika. Kombucha, falafel, sötpotatishummus, burritos, dals, korma – allt du kan drömma om i veganvariant. Perfekt för takeaway om ni vill ha en picknick i parken. Stängt på söndagarna. 
Adress: Akadimias 84

25. Kiouzin 

I vintagemiljö serveras gammal grekisk husmanskost i ny tappning. Från närbelägen bördig jord till ditt bord. Zucchinibullarna och de karamelliserade rödbetorna smälter i munnen, liksom quinoaburgaren och den handgjorda pastan från Karpathos. Kom hit en fredagskväll för en melodisk matresa till levande jazzmusik.  
Adress: Likavittou 1

26. Diporto

Precis som livet har det här lilla underjordiska kyffet två dörrar: en entré och en utgång. Men ingen skylt. Denna tidsmaskin förflyttar dig till mellankrigstiden, och du får uppleva det autentiska grekiska köket och kynnet. Ingen annanstans i Aten känner jag mig så själsligt hemma som på denna simpla sylta. Här har jag lunchat sedan ägaren kyr Mitsos hade hår på huvudet och stekte sardiner som hans barnbarn serverade. Gubben är numera skakig och skallig och barnbarnet en ung man som rör sig hemtamt mellan de få rangliga borden bland vintunnorna. Glöm menyer. Du får dagens säsongsanpassade lunchrätter som kan vara allt från kikärtssoppa till fiskgryta som tillagas bredvid dig. Uråldriga priser och snabb service. Bordsbeställning existerar inte. Först till kvarn gäller. Stängt söndagar och halva augusti. 
Adress: Theatrou 1, hörnet Socratous

KAFÉER

27. Ta Serbetia tou Psyrri

Himmelriket för oss sötsaksälskare som räknar njutningar i stället för kalorier! En Atenresa är inte komplett utan en erotisk och passionsframkallande portion av familjens chokladdränkta ”love dessert” för fem fjuttiga euro. Beroendeframkallande bakelser som serveras i sopptallrikar. Hemtrevligt hak som sprider sötma och doften av vanilj över hela kvarteret.
Adress: Aishylou 3

28. Nancy’s Sweet Home

I hippa Psyrri bjuder Nancy på glasskreationer och sirapsdrypande läckerheter som hon har ärvt av sin gammelfarmor och förädlat. Profiterolen och kaimaki-glassen är måsten. Även här föreslår jag att ni beställer in olika desserter som ni delar. 
Adress: Iroon square 1

29. Little Kook

Min dotters och alla barnens favorit. Att besöka Little Kook är som att kliva in i en sagovärld. Här är det julafton året runt. Men stället går all in på alla högtider – från spökdekor på halloween till spektakulär karneval. Välj värld bland de tematiskt indelade rummen - från ”Alice i Underlandet” till ”Askungen”. Personalen är utklädd, och den Instagramvänliga inredningen trollbinder både barn och vuxna. Menyn innehåller allt på C: cakes, cupcakes och crêpes. Den perfekta flykten från verkligheten.  
Adress: Karaiskaki Georgiou 17

På Little Kook är det julafton året runt.På Little Kook är det julafton året runt.På Little Kook är det julafton året runt.
På Little Kook är det julafton året runt. Foto: Shutterstock

KLUBBAR

Grekens bästa gren är fest. När som helst. Var som helst. Vår vin- och festgud Dionysos visade vägen. I Aten går dag och natt in i varandra. Ta med solglasögonen, för har du hittat rätt skiner sannolikt solen när du ska hem. 

Talande nog finns det inget ord för ”bakfylla” i grekiskan. Folk dricker aldrig på tom mage och går inte heller och lägger sig utan att först passera de klassiska nattsoppköken eller snabbmatställen där köerna ringlar sig i gryningen.  

På de stora scenerna som grekerna kallar bouzoukia sjunger de stora stjärnorna sina senaste hits live flera nätter i veckan. Från grek-svenska Elena Paparizou till Anna Vissi. På vintrarna sjunger de in morgonen på nattklubbar längs Pireos aveny och på somrarna längs Poseidons Aveny på rivieran. Här kan du uppleva grekisk dans på borden och nejlikor som kastas kors och tvärs. Bord behöver bokas i tid. Ju längre fram och närmare scen, desto dyrare nota. 

På finare krogar och nattklubbar kan du portas om du dyker upp i shorts eller ohippa gympaskor. Krisen har emellertid fått folk att festa på mindre barer och även privata klubbar där medlemskap krävs. 

30. Rock n Roll

Legendariskt favoritställe där folk börjar dansa redan tidigt på eftermiddagarna och in i gryningen. Här blandas musikgenrer och människor. Eller som de skriver på hemsidan: ”Vi tar er med på en tidsresa – för de gamla att minnas och för de unga att lära. Att Rock n Roll aldrig åldras. Och inte vi heller.” Beställ deras burrata, tonfisktartar, fisktacos och baos. Och njut av den unika stämningen. Om du bara ska ta en drink, ställ dig vid trappan för total översyn av stället. Från maj till september flyttar Rock n Roll till Mykonos.
Adress: Loukianou 6

31. Salon de Bricollage

Det som var en exklusiv, privat medlemsklubb har nu öppnat upp för allmänheten. Här festar den internationella konst-, mode- och kultureliten och skeppsredarbarnen. Öppet oktober–april. 
Adress: Amerikis 2

BARER

32. Drunk Sinatra

Allt är vintage i denna härliga hyllning till Frank Sinatra. Till och med deras Vintage Negroni Mai Tai. Men prova den grekiska drinken Mastic Garden innan du börjar beta av resten av drinkmenyn. Blandat klientel och varmt välkomnande stämning.
Adress: Thiseos 16

33. Noel

Namnet betyder jul på franska, och här är det jul året runt. Romantiskt, busigt och franskinspirerat. Gå genom arkaden och in i de olika tematiska rummen. Låt bartendern överraska dig med någon av deras internationellt prisade cocktails. Ät från brunch till middag i en avslappnad och välkomnande atmosfär. Själv föredrar jag de uppsluppna kvällarna och de heta nätterna, helst runt jul.
Adress: Kolokotroni 59 B

34. Vintage Wine Bar & Bistro 

Med vintunnor på gatan går stället inte att missa. Här hamnar vinälskaren i ett dionysiskt lyckorus. Bistrobaren sägs ha världens största vinsortiment på glas. Ungefär 500 grekiska och internationella viner finns i halvglas eller helglas. Prova Assyrtiko, röd Agiorgitiko eller Xinomavro. De har dessutom en överraskande god mezemeny som kan kombineras med de olika vinerna.   
Adress: Mitropoleos 66

35. A for Athens

Om du vill ta en cocktail eller en svalkande öl i en ung, urban miljö med hänförande utsikt över Akropolis är denna hotellbar ett alternativ. Episk drinkmeny inspirerad av Homeros ”Odysséen” och hjältens decennielånga irrfärder innan han hittade hem till Ithaka. Här kan du dricka dig genom eposets alla stadier: Den lidande bastarden, Sirenerna, Cykloperna och Calypso. Sedan är du sannolikt lika vilse som Odysseus. Men precis utanför finns både taxistation och tunnelbanestationen Monastiraki.
Adress: Miaouli 2–4

36. Minnie The Moocher

Sedan 1931 har kultureliten sippat drinkar till jazztoner på den populära gågatan Tsakalof i hjärtat av Kolonaki. Sofistikerad stämning, underbara drinkar och supergoda fingerfoodrätter som shanghai rolls och minisouvlakis.
Adress: Tsakalof 6

37. Baba au Rum

Utsedd till en av världens 50 bästa barer med imponerande sortiment, framför allt rom, och farligt förföriska cocktails som serveras i kreativa koppar, glas och muggar. Beläget bland fula fuskbyggen är denna art déco-inredda bar min absoluta favorit. Avantardistisk atmosfär, spännande klientel och stämning. Menyn sägs vara inspirerad av futurism och modernism. Jag brukar låta mixologerna bestämma vad jag ska prova.
Adress: Klitiou 6

38. Psyrra

Min kompis Agapi lämnade sin by Knossos på Kreta och öppnade en av de första barerna i Psyrri. Hon tog med familjens hembrända raki, blandade den med honung, värmde upp och serverade sin rakomelo. Plötsligt var stället fullt av studenter och skådespelare. På den tiden var Psyrri sunkigt och busbilligt, men sedan kom ansiktslyftningen inför OS 2004, och i dag är det hippt och härligt. Om du är intresserad av att hjälpa till i soppkök för hemlösa eller rädda herrelösa hundar ska du fråga eldsjälen Agapi som har koll.  
Adress: Miaouli 19

I hippa Psyrri ligger restaurangerna tätt.I hippa Psyrri ligger restaurangerna tätt.I hippa Psyrri ligger restaurangerna tätt.
I hippa Psyrri ligger restaurangerna tätt. Foto: Shutterstock

39. The Clumsies

Svårfunnen pärla utan namnskylt. Följ det rosa ljuset och kliv in i en industriellt avskalad bar som överraskar med sin storlek. Namnet till trots är barpersonalen eller mixologerna som de kallas allt annat än klumpiga. De mixar flytande mästerverk. Prova deras Draque Mojito, som presenteras som en tandborste med mynta och äppel-tandkräm. Här kan man boka ett eget rum på övervåningen med egen bartender och egen musik,
Adress: Praxitelous 30

SHOPPING

I Aten finns allt att köpa – från kinesiska och andra etniska marknader till kläder från de stora modehusen. Är du ute efter rödgrönrutiga pumps med åttacentimetersklackar och rosetter kan du knalla in till en skoaffär och specialbeställa dem. På den officiella rean juli–augusti och januari–februari kan du fynda exklusiva märkeskläder för halva priset. I mindre butiker och på marknader kan du pruta. 

40. Luisa World – galleria

Butikerna i Aten och på Mykonos lockar fashionistor med feta plånböcker från när och fjärran. Exklusivt herr- och damutbud för alla tider på dygnet från stora och små modehus och designer.
Adress: Skoufa 15

41. Vassilis Zoulias

Grekisk designer som gör old school-feminina filmstjärneklänningar för speciella stunder. Vill du ha skor klädda i samma mönstrade tyg så fixar han det.
Adress: Akadimias 4

42. Kalogirou

Om du vill blåsa din semesterbudget kan du gå in i detta paradis för skofetischister. Det bästa i skoväg från grekisk och internationell design. Passa på under rean eller besök deras outlet på nätet.
Adress: Patriarchou Ioakeim 4

43. Varvakeios agora (Matmarknaden)

Den hektiska, folkliga marknaden vid stadshuset. Här kan man köpa allt från kvittrande kanariefåglar, sladdriga lammhjärnor, slappa bläckfiskar, nymalet kaffe, färska örter och kryddorb till kastanjer, frukt och grönt, hundratals sorters ostar och olivsorter du inte visste fanns. Här ligger också min lunchfavorit To Diporto. Området bör dock undvikas nattetid.
Adress: Athinas street

Matmarknaden Varvakeios agora är hektisk och folklig.Matmarknaden Varvakeios agora är hektisk och folklig.Matmarknaden Varvakeios agora är hektisk och folklig.
Matmarknaden Varvakeios agora är hektisk och folklig. Foto: Shutterstock

44. Melissinos Art – The Poet Sandal Maker

Den lilla butiken är en attraktion i sig. Pappa Stavros var poeten som skapade spartanska sandaler. Här handlade Beatles efter att John Lennon läst Melissinos dikter. Sonen Pantelis som har studerat på Parson’s, en av världens bästa designskolor i New York, har tagit sandalskapandet ett steg vidare. Inspirerad av antiken och mytologin gör sonen handgjorda lädersandaler döpta efter sina berömda bärare – från Jackie O till grekiska filosofer. Du kan få dina egna designade för 400 kronor broderade med guld, pärlor, tofsar eller med små vingar. Kom förbi för en poetisk pratstund och flyg hem i den bevingade guden Hermes sandaler.  
Adress: Tzireon 16

45. Forget Me Not 

Estetik är också ett grekiskt ord, men du måste passera flera enerverande stereotypa ”Zorba”-spelande souvenirbutiker innan du hittar denna pärla med stilfull samtida grekisk design – från heminredning till mobilskal, smycken och sandaler, från märken som Go Greek till Donkey Design. Glömmer du att köpa med dig något kan du klicka hem det på nätet också.
Adress: Adrianou street 100

46. Ermou street

Shoppinggatan börjar på Syntagma-torget och slutar vid Akropolis. Här finns allt från H&M till heminredning. Kilo-Shop på Ermou 120 säljer kläder per kilo. Mest spännande är bakgatorna med billigare småbutiker som säljer sin egen design. 

47. Second Hand Lux

Aten är generellt bland de billigare städerna i Europa, men krisen tvingade många att tömma garderoberna på exklusiva märken. Numera kan man göra riktiga kap i second hand-butikerna. I denna välsorterade butik kan du hitta allt från sylvassa Louboutins till Hermès-armband och vintage Lanvin. 
Adress: 27 Charitos

48. Attica

Greklands eget Harrods. 25 000 kvadratmeter, 300 olika butiker, 800 olika märken från Armani till Alexander McQueen men också fantastiska grekiska designers i olika priskategorier. Anlita en personal shopper kostnadsfritt och få hjälp och tillgång till VIP-rummet.  Kika särskilt på dessa grekiska kläddesigners: Zeus & Dione, Parthenis, Angelos Bratis och statyetterna och porslinet från Sophia. Kombinera med lunch på Zonar’s bredvid.
Adress: Panepistimiou 9

LÄS MER: Atens bästa hotell – i olika prisklasser