Så kan du uppleva Grekland – utan att lämna hemmet
Här är böckerna som du ska läsa, filmerna som du ska se och vinerna som du ska dricka för att låtsas att du befinner dig i Grekland – och inte hemma i vardagsrummet.
Mysiga öar, blått hav, charmiga fiskebyar, trevliga tavernor och antika tempel. Det finns många anledningar att älska Grekland – och inte minst de grekiska öarna som är och förblir svenskarnas favoriter. De har varit stängda för besökare sedan mitten på mars, men sedan den 4 maj har restriktionerna lättat och Grekland planerar att öppna upp för turister från vissa länder i juli. Men som svenskar ska vi nog inte räkna med att få komma dit i sommar – vi får än så länge nöja oss med att resa dit i fantasin.
CN Traveller har sammanställt en lista på böcker, filmer, musik och recept som ger dig den där rätta solkyssta känslan av Grekland – i väntan på ”the real thing”.
LÄS MER: 6 magiska stränder i Grekland
Böcker om Grekland
Vi börjar med ett av 1900-talets mästerverk: John Fowles ”Illusionisten”, som utspelar sig på den fiktiva grekiska ön Phraxos (som hämtat inspiration från Spetses) dit den unge britten Nicholas Urfe anländer för att jobba som lärare. Här kommer han i kontakt med en mystisk mångmiljonär som utsätter honom både för lockelser och märkliga psykologiska experiment, där han bland annat återskapar händelser ut öns historia. Just när man tror att man förstår hur allt hänger ihop kastas allt omkull, och gränsen mellan fantasi och verklighet är svår att dra både för läsaren och för huvudpersonen. Helt omöjlig att lägga ifrån sig. Boken kom också som film 1968 – en film som de flesta inblandade dock verkar vilja glömma i dag.
En annan bok som också filmatiserats är ”Kapten Corellis mandolin” av Louis de Bernières, som utspelas på den grekiska ön Kefalinia under andra världskriget. Livet går sin gilla gång tills italienarna ockuperar ön. Bland ockupanterna finns den italienske kaptenen Corelli, som lyckas bli omtyckt trots att han tillhör fienden. Mest charmad blir den 17-åriga Pelagia, son till en självlärd läkare, och plötsligt blir tillvaron betydligt mer komplicerad. En fin berättelse om kärlek, vänskap och sorg.
Att skriva om grekisk litteratur utan att nämna Homeros klassiker ”Odysséen” och ”Iliaden” går förstås inte, men känner man att 12 000 verser på daktylisk hexameter är lite i mastigaste laget kan man förslagsvis i stället ge sig på Eyvind Johnsons ”Strändernas svall”, som bygger på samma historia om den grekiske hjälten Odysseus och hans resa hem från trojanska kriget. Boken räknas till en av den svenska litteraturens klassiker.
Theodor Kallifatides är nog den mest kände Greklandsskildraren i svensk litteratur. Han har gett ut en mängd böcker som helt eller delvis utspelar sig i landet, däribland ”En lång dag i Athen”, ”Mödrar och söner” och ”Med sina läppars svalka”.
Sugen på lite mer romantik? Satsa i så fall på Maeve Binchys ”Stjärnklara nätter”. De flesta av hennes romaner utspelas på Irland, men denna kretsar kring en taverna ovanför den grekiska byn Aghia Anna, där fyra människor möts för första gången.
LÄS MER: De bästa böckerna om resor – åtta klassiker
Filmer om Grekland
Att Grekland har gott om filmiska miljöer har inte undgått filmmakarna. Den ikoniska filmen ”Zorba” med Anthony Quinn i huvudrollen utspelas på 1960-talets Kreta. Luc Bessons ”Det stora blå”, baserad på fridykaren Jacques Mayols liv, gjorde Jean-Marc Barr till filmstjärna på 80-talet – men den verkliga huvudrollen spelas av den cykladiska ön Amorgos. Från samma årtionde kommer den brittiska komedin ”Shirley Valentine” om en frustrerad hemmafru som söker kärleken på Mykonos. ”Kapten Corellis mandolin” har redan nämnts som bok – filmen spelades in på Kefalonia. Och ingen har väl missat ”Mamma Mia!”, som till största delen filmades på vackra Skopelos med blått hav i bakgrunden och Abba-låtar i soundtracket, och också fick en uppföljare häromåret. En annan svensk familjesuccé, ”Sune i Grekland”, spelades in på Rhodos.
Är du mer inne på dokumentärer finns ”Världens natur: Greklands vilda sidor” om landets djur- och naturliv på SVT Play. På Youtube ligger också en serie filmer som kan sökas med #greecefromhome.
LÄS MER: Båtluffa i Grekland – här är 3 bra rutter för alla smaker
Musik från Grekland
För att få den rätta känslan av bouzoukispel på jasmindoftande tavernor bör du leta upp ”Aldrig på en söndag” (”Never on Sunday”), Manos Hadjidakis Oscarsvinnande soundtrack till Jules Dassins film från 1960. Rembetika, känd som ”den grekiska bluesen” erbjuder lite mer sorgsna toner för sena kvällar på barer med en flaska retsina på bordet. Markos Vamvakaris är känd som ”the master of rembetika” och väl värd att lyssna på. Oich är du partysugen så är det bara att skruva upp volymen till den grekisk-sudanesiske sångaren Marina Sattis smittsamma hit ”Mantissa”. Den grekiska sångerskan Nana Mouskouri har släppt över 200 album och är tveklöst en av landets mest kända artister. I ”Sto Parathyri Provale” (”Visa dig i fönstret”) från 2011 gör hon en cover på en traditionell grekisk sång.
LÄS MER: Missa inte Halkidiki – underskattad men genuin pärla i Grekland
Mat och vin från Grekland
Grekisk mat handlar sällan om särskilt komplicerade ingredienser: grillad bläckfisk, fisksoppa på dagens fångst, solmogna tomater plockade från den egna trädgården. Även om du inte kan få glöden från solnedgången eller känna den varma vinden på uteserveringen kan du ändå laga god grekisk mat hemma. Vår systertidning Allt om Mat tipsar om stekt aubergine med parmesan, zucchinibiffar med bulgur och rödlöksyoghurt, tsatsiki, vinbladsdolmar, moussaka och en massa andra godsaker här.
Och sen vill vi förstås dricka något riktigt gott till. Experterna på Allt om Vin tipsar om fem goda grekiska viner som finns på Systembolaget just nu här. Sedan är det bara att säga skål, eller som grekerna säger: Jamas!