Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Aten har mer än 3 000 år på nacken.
Aten har mer än 3 000 år på nacken.
Aten har mer än 3 000 år på nacken.
1 AV 2
2 AV 2
Aten har mer än 3 000 år på nacken.
Foto: Anastasios71 / Shutterstock

Härliga Aten – här är det värt att stanna någon dag

I Aten är det värt att stanna kvar och ta del av allt staden har att erbjuda. Här äter vi gott och upptäcker charmiga kvarter, vänliga greker och enastående kulturhistoriska lämningar. 

Att rätt och slätt avfärda Aten som skitigt, fult och krångligt är dumt. Okej då, krångligt stämmer till viss del. Den obefintliga stadsplaneringen gör det stört omöjligt att ta sig från A till B utan att lägga många extrasteg till stegräknaren. Det är knappt så att Google Maps vägbeskrivning klarar av virrvarret av gator som dessutom byter namn lite hursomhelst. Men så minns man att staden har 3 000 år på nacken, och vips är allt förlåtet! 

Vackra Aten under överinseende av Akropolis. Foto: Cecilia Öhrn

Här promenerar man bokstavligt talat i de gamla filosofernas fotspår, varenda blanksliten gatsten bär en historia. Sedan lyfter man blicken och möter otroligt trevliga greker, mysiga kvarter, enastående byggnader, cool gatukonst, antika lämningar och sköna parker.

Coola Psirri

De första nätterna bor vi i det mycket coola området Psirri. Här strosar vi runt och insuper atmosfären med nedgångna men charmiga kvarter och graffitimålningar överallt. Vid första anblicken känns det bara nedgånget. Men ge det en chans, för det är så fantastiskt charmigt, genuint och vackert på ett icke tillrättalagt vis. Vartenda gathörn är ett ”Insta-moment”, och det finns något att titta på precis överallt.

Testing, testing i Psirri. Foto: Maria Öhman

Psirri är ett av Atens äldsta områden, och fram till 1990-talet var det känt för att vara otryggt och sjaskigt. Nu är det här man hittar alla coola barer och restaurangerna med den bästa livemusiken. Här äter vi vår bästa middag på hela resan, på Taverna Klimataria som har funnits sedan 1927. Stämningen är härlig, maten gudomlig och livemusiken börjar klockan 23.00.

Taverna Klimataria, en restaurang att sätta upp på listan om du planerar ett besök till Aten. Foto: Cecilia Öhrn / Allt om Resor

Inget besök i Aten utan ett besök på Akropolis där allt hade sin början. Kön ringlar lång redan vid tiotiden och det tar mer än en timme för oss att nå den historiska platsen. Men väl på plats glesar folkmassorna ut sig och det är inga problem att flanera runt och beskåda de magnifika byggnaderna som för en tillbaka till flera hundra år före Kristus.

Kön ringlar lång upp till Akropolis, men klart värt det. Foto: Cecilia Öhrn

När Akropolis är gjord blir det lunchpaus innan vi beger oss till Akropolismuseet för att beskåda allt som hittats under utgrävningarna. Plaka, Atens äldsta stadsdel, ligger nära och är en av platserna vi vill besöka. Med all rätt är det vackra området en turistmagnet, så här äter vi vår dyraste måltid på hela resan, en generös tallrik gyros och en iskall Mythos på en av alla trevliga tavernor som ligger tätt längs de gamla och charmiga marmorgatorna. Plaka är lite som Gamla stan i Stockholm. Mysigt, vackert och historiskt, allt är lite dyrare och man får trängas med andra turister på gator och uteserveringar.

En bit av Kykladerna mitt i city

Ett spännande och annorlunda område i Plaka är Anafiotika. Här får man också trängas, men lite av en annan anledning. På många ställen i de vindlande gränderna som klättrar uppför Akropolis är det bara axelbrett mellan de små husen. Bostadsområdet som är byggt med traditionell kykladisk arkitektur härstammar från sent 1800-tal och uppfördes av nybyggare från den lilla ön Anafi, därav namnet. Det är fortfarande ett bostadsområde, så man bör ta hänsyn och visa respekt genom att inte vara alltför högljudd och påträngande.

Anafiotikas smala gränder klättrar uppför Akropolis. Foto: Papanikolakis Photography / Shutterstock

Vi fortsätter att checka av vår lista på saker att se i Aten med att bege oss mot Syntagma och Konstitutionstorget, den mest centrala delen av Aten. Detta är något helt annat än Anafiotika, Psirri och Plaka. Här är känslan av forna Östtyskland närvarande i arkitekturen, även om den maffiga Parlamentsbyggnaden sticker ut. Dock är det ett populärt turistmål då det härifrån är det nära till allt: Plaka, Akropolis, Zeus-templet, Herodus Atticus-teatern, Dionysosteatern, Panathinaikostadion och den härliga nationalparken ligger inom gångavstånd. Tunnelbanestationen heter Syntagma, här kan man beskåda de fynd från förhistorisk, antik och klassisk tid som hittades när man byggde stationen.

Konstitutionstorget, den mindre charmiga delen av Aten. Foto: Sentemon / Shutterstock

Atens högsta punkt är Lycabettuskullen och är ett litet äventyr man inte bör missa. 277 meter över havet ger den 360 graders utsikt och överblick över staden. Panathinaikostadion ligger som en avlång hästsko i söder, Parthenon som en välgräddad krokan på den flata Akropoliskullen lite längre västerut och resten av stadens hus som sockerbitar till synes huller om buller mellan kullar och parker. Halvvägs upp finns ett litet kafé för den som behöver vila fötterna, och på den lilla toppen upptäcker vi både en pytteliten vitkalkad kyrka som för tankarna till Santorini och en riktigt bra restaurang, trots att det borde vara den största turistfällan av alla.

Missa inte heller den vackra nationalparken. Lite som i en djungel samsas här ståtliga palmer med papegojor, vattendrag, urgamla träd och vackra rabatter. Ett överraskande skönt avbrott från marmor och ruiner (även om det finns representerat till viss del här också).

Palmer på rad i nationalparken som uppfördes på order av drottning Amalia mellan 1838 och 1840. Foto: Cecilia Öhrn

Maten då? Fördomarna om det grekiska kökets tillkortakommanden kommer verkligen på skam när vi kväll efter kväll lyckas pricka in den ena fantastiska restaurangen efter den andra i lite olika områden. Allt från långkok på lamm som smälter i munnen till fisk och skaldjur tillagade på allra bästa vis, gudomligt grillat kött och naturligtvis bondsallad och tsatsiki. Och på Atlantikos uteservering mitt i en gränd vid vingliga bord med pappersduk känner vi att ska vi dricka Ouzo (och det ska man väl!) någon kväll så ska det vara just här. Tillsammans med lemonad (det nya sättet enligt grekiska källor) och isbitar blir det en härlig avslutning på middagen.

På restaurang Atlantiko står fisk och skaldjur i fokus och är exakt en sådan där restaurang man verkligen vill hitta när man är på resa. Foto: Annika Camara

Havet är närmre än du tror

En av dagarna hoppar vi på spårvagnen som på 40 minuter tar oss till Glyfada på Atens riviera. Glyfada är värt en omväg står det i guideboken, men mycket till omväg är det ju egentligen inte om man har några dagar i Aten. Dessvärre har vi inte särskilt tur med vädret (18 grader och mulet), men skam den som inte tar ett dopp i Medelhavet när möjligheten finns. 16 grader i vattnet var dock lite svalare än vad vi hade räknat med. Men en varmare och soligare dag hade det varit en perfekt plats, stranden är både bred och lång. Här finns några små omklädningshytter, men varken servering, solstolar eller parasoll. Hit åker tydligen atenarna om sommaren och tar ett dopp på lunchen.

Sammanfattningsvis är Aten inte bara något man måste ta sig igenom för att sedan komma ut på sin båtluff – här är helt klart värt att stanna några dagar. 

RESFAKTA ATEN

Resa hit: SAS, Norwegian och Aegean Airlines flyger direkt till Aten från Stockholm och Köpenhamn.

Bästa tiden: Vår eller tidig höst har behagligast klimat.

Tidsskillnad: –1 timme.

Språk: Grekiska, men många talar engelska.

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: Billigare än Sverige.

Ta dig runt: Promenera! Finns också både tunnelbana och spårvagn.

Bra att veta: 1 maj ordnas varje år en organiserad strejk och all lokaltrafik står still, inklusive färjorna till öarna.

 

SE & GÖRA

1. Akropolis, Plaka

Till Akropolis är det alltid kö, men vad vore en resa till Aten utan ett besök på denna historiska plats? Väl uppe på området glesar det ut sig och det är inga problem att ta del av de vackra lämningarna och utsikten över staden.

2. Akropolismuseet, Plaka

Ska du bara välja ett museum i Aten så är det detta. Här visas kulturskatterna man hittat under utgrävningarna uppdelat i olika eror. Dessutom visas utgrävningar från ett helt kvarter som visar hur människor bodde i skuggan av Akropolis i det antika Aten under själva museet. Platsen är 4 000 kvadratmeter stort och nås via promenadvägar i stål.
Adress: Dionysiou Areopagitou 15

3. Lycabettuskullen

Atens högsta punkt är helt klart mödan värd. Längst upp på toppen ligger en vitkalkad liten kyrka som för tankarna till vilken grekisk ö som helst. Vilo- och vätskepaus intages med fördel på K. Grill, Otroligt god och prisvärd lunch.

Atens bästa utsiktsplats är värd att besöka. Foto: Greens and Blues / Shutterstock

4. Panathinaikostadion, Pangrati

Den enda stadion i världen helt gjord i marmor härstammar från 330 före Kristus. De första olympiska spelen i modern tid hölls här 1896. Den maffiga konstruktionen rymmer upp till 80 000 åskådare!

5. Ethnikós Kípos, Attika

Atens underbara nationalpark. En grön oas som skänker svalka, lugn och fågelsång från den annars ständigt larmiga staden. Här ser vi gröna papegojor som flyger mellan träden, ståtliga palmer, fiskdammar, ett botaniskt museum och minizoo. 

6. Anafiotika, Plaka

Den mycket speciella lilla grekiska ”byn” mitt i smeten klättrar försiktigt upp mot Akropolis med sina trånga gränder och vitkalkade små hus. Här är man välkommen att promenera fritt, bara man visar respekt och inte är högljudd.

7. Atens riviera

Blott 30 minuter med spårvagn når man Atens vackra riviera. Här samsas publika stränder med lyxigare strandklubbar. Ta spårvagnen mot Asklipiio Voulas och hoppa av vid lämplig strand eller beachklubb. 

Glyfada är värt en omväg, hit åker atenarna för ett svalkande dopp på lunchen om sommaren. Foto: Aleksandar Todorovic / Shutterstock

 

ÄTA & DRICKA

8. Taverna Klimataria, Psirri

Ett hål i väggen, om än modell större, som bara måste besökas! Skaldjuren och fisken är utmärkta, tillbehören likaså. Men är du här bör du definitivt välja lammet som tillagas i någon form av tryckkokare mitt i restaurangen. Mörare och smakrikare har sällan smakats!  Mycket prisvärt. Boka bord.
Adress: Pl. Theatrou 2

En tallrik lammlägg kommer lastat från tryckkokaren mitt i restaurangen. Foto: Cecilia Öhrn

9. Atlantikos, Psirri

Otroligt mysig och prisvärd taverna där bord och stolar står huller om buller på trottoarerna utanför restaurangen. Här är det fokus på fisk och skaldjur, och det gäller att hitta en lucka innan kön ringlar lång i kvarteret. Delar av menyn är olika från kväll till kväll, och vissa råvaror kan ta slut lagom tills det är din tur att beställa, men det är charmen och allt det goda som räknas!
Adress: Avliton 7

Missa inte ett besök på Atlantikos när du är i Aten. Foto: Annika Camara

10. Seawolf, Koukaki

Utmärkt restaurang som serverar traditionellt grekiskt kök med en modern twist. Mumsiga fisktacos till exempel, eller tonfisktartar med färska jordgubbar – allt i en avskalad modern miljö.
Adress: Dimitrakopoulou 35

11. Cave of Acropolis, Makrygianni 

Restaurang som har funnits sedan 1960, väl värt ett besök efter en trevlig promenad i Antifiotikas smala gränder. Kan uppfattas som en turistfälla, men det är långt ifrån sanningen. Här är det vällagat och mycket vänligt.
Adress: Thrasillou 24

På Cave of Acropolis bjuds fantastisk grekisk mat och livemusik om kvällen, eller så tar man bara en lunch och en kopp grekiskt starkt kaffe. Foto: Shutterstock

 

SHOPPING & NÖJEN

12. Monastiraki-marknaden, Athina

Till skillnad från andra marknader har den här öppet varje dag. Här shoppar du allt du inte visste du behövde, inklusive härliga och väldoftande tvålar av åsnemjölk, naturliga tvättsvampar, neonfärgade byster av de kända filosoferna och fina skinnsandaler. Bland annat.
Adress: Ifestou 2

Monastiraki, platsen för den shoppingsugne. Foto: Annika Camara / Allt om Resor

 

BO BRA

13. Arion Athens Hotel, Psirri

Trestjärnigt hotell med fantastisk utsikt över Akropolis från takterrassen. Rent, bekvämt och bra frukost. Mycket bra läge som tar dig rakt ut i det spännande och mysiga området Psirri, runt tio minuter till fots från Monastiraki och Akropolis.
Adress: Ag. Dimitriou 18

14. Athinaidos, Athina

Smakfull våning som känns mer som hemma hos någon än något annat. Två plan och högt i tak samt ett litet pentry med kaffe och te. Trevlig privat terrass med bubbelpool med varmt eller kallt vatten.
Adress: Athinaidos 6

15. Karyatis Luxury Maisonette

Underbart airbnb-boende på södra sidan om Akropolis där utsikten och läget är allt! Två generösa terrasser med bubbelpool, solstolar samt loungedel och matbord och stolar. Gångavstånd till Akropolis.
Adress: Garivaldi 25

Utsikten från terrassen på Karyatis Luxury Masionette. Foto: Cecilia Öhrn

LÄS MER: Grekisk ö-duell: Samos vs Patmos – vilken är bäst?
LÄS MER:
Rhodos 7 bästa stränder – och andra bra tips på ön
LÄS MER:
3 grekiska ö-pärlor – hitta din nya favorit