Grekisk ö-duell: Samos vs Patmos – vilken är bäst?
Vem vinner? Den gröna ön eller den heliga ön? De två grannarna Samos och Patmos är inbördes helt olika varandra. Den ena mångsidig och stor, den andra karg och exklusiv. Vi har jämfört två mycket omaka grekiska öar.
Mångsidighet – det är ordet som Samos väcker. Ön är en av Greklands största och också en av de grönaste. Det högsta berget Kerkis är 1 400 meter högt och har snö på toppen vintertid. Här finns stadsliv och nattliv, små fiskebyar, öde stränder, fina dykvatten, antik historia och magnifika vandringsmöjligheter i bergsmassiv kända för sina terrassodlingar.
– Tänk att en och samma grekiska ö kan bjuda på så många olika upplevelser, säger jag när ännu en oväntad vy sveper förbi utanför bilfönstret.
Den infödde guiden George Chatzimichalis som kör bilen nickar, smickrad och stolt.
– Här på Samos har vi mycket att uppleva.
Vi åker längs Samos bergiga och branta nordkust där varje kurva tycks dölja en ny plats att ta till sitt hjärta. Tidigare under dagen har jag sett rosa flamingor vid Mykali, antika ruiner i Pythagorion, tagit en storstadscappuccino i huvudorten Vathy och mållöst beundrat nästan hela den egeiska övärlden från den högt liggande byn Spaharaioi.



Navagos – inbjudande gömställe
Nu stannar vi till vid Navagos, ett inbjudande gömställe i pinjeskogarna där allt man behöver finns samlat i samma lilla vik. Beställer man bara något på den utmärkta restaurangen som gör underbara sallader ingår allt annat på köpet: strand, pool, parasoller, solstolar, parkeringsplats.
Nästa stopp blir därefter Kokkari, ursprungligen ett fiskeläge som har blivit en av norra Samos mest populära turistorter. Den som vill spela in en reklamfilm i Kokkari behöver inte klippa särskilt ofta. De traditionella låga husen står ända nere vid vattnet, och de strandnära tavernorna ligger på rad. Färggranna fönsterluckor och vackert målade fiskebåtar gör bilden komplett.
Vi kör vidare längs norra Samos kust, och landskapet blir ännu bördigare. Mellan höga cypresser och mängder av fruktträd ligger gårdar som nästan ser ut att drunkna i grönskan. George svänger in på en avtagsväg och kör genom en dalgång där skogen växer med tropisk täthet och där trädstammarna omvärvs av slingerväxter. Ur denna djungel skruvar sig vägen upp allt högre till sluttningar med vinodlingar och olivlundar. Det är framför allt på de här höjderna som man odlar Samos berömda vin Samiotiki.
– Vinet blir bättre ju högre det växer på Samos, berättar George. Jordmånen och temperaturerna gynnar druvorna.



Världsarvet Pythagorion
I den lilla byn Manolates tar vi till sist paus vid en storslagen vy. Jag köper en burk av traktens egen honung och en flaska Sumo, den lokala varianten av grappa, innan det är dags att vända om. Först framåt kvällen återvänder vi till staden Pythagorion på sydsidan av ön. Det är helt klart den mest behagliga större staden på Samos. Gatorna är fulla av utställda krukväxter och blommor, och hamnen kantas av inbjudande restauranger.
Pythagorion är ett av Samos två världsarv tack vare sin långa historia. Staden var en av de största i antikens Grekland, och dess stadsmur var hela 6,5 kilometer lång. I dagens Pythagorion har närvaron av det förflutna något vardagligt över sig. Antika pelare ligger utspridda bland olivlundarna, och till och med vid den grusplan som tjänar som stadens allmänna parkeringsplats finns antika byggstenar staplade i hög.
Tyvärr återstår inga större byggnader ovan jord från antiken. En underjordisk sevärdhet är Eupalinos tunnel, en gigantisk antik akvedukt inne i berget som en gång försåg staden med vatten. Utanför staden finns Samos andra världsarv, ruinerna av Heraion, ett tempel som var större än självaste Pantheon i Aten.



Familjevänligt i Psili Ammos
Nästa dag blir det förstås fler utflykter. En av de trevligaste i Pythagorion-området går till Psili Ammos, ett av dessa små miniatyrparadis som Samos har gott om. Sandstranden här är ytterst familjevänlig, så långgrund att man lätt tror att man kan gå bort ända till Turkiet på andra sidan Mykalesundet som bara är två kilometer brett. I hörnet av stranden ligger några tavernor och kaféer.
– Här på Tavern Psili Ammos serveras Samos bästa bläckfisk, tipsar George. De tvättar bläckfisken i havsvatten för smakens skull.
Alldeles bakom ligger Braxos taverna med ett svårslaget läge. Vid ett bord med en meter till det turkosa vattnet sitter Susanne Cederberg och Jussi Kainulainen från Nora. Susanne har varit på Samos förut och tycker att det är underbart att återvända.
– Bäst hittills? Båtturen med Captain Yiannis, säger Susanne. God lunch och suveräna badstränder som man bara kan nå med båt.
– Och variationsrikedomen på hela ön, fyller Jussi i. Det finns så många olika fina ställen att upptäcka.
Det är inte bara läget som gör att Braxos utmärker sig. Trots att de grekiska pandemilagarna vid mitt besök förbjuder restauranger att spela musik offentligt ljuder musiken klart och tydligt inifrån Braxos. Ägaren Spiros Zochios rycker på axlarna:
– Jag struntar i musikförbudet. För utan musik kan jag inte leva.
Han menar det verkligen. Det visar det sig att Spiros också är sångare som deltidssyssla, och att hans stora förebilder är Led Zeppelin och Luciano Pavarotti. På sin mobil visar han mig Youtube-klipp med sina uppträdanden, där hans djupa klara sångröst faktiskt påminner lite om Pavarottis.



Patmos – en annan värld
Det är en ren glädje att även i dag komma tillbaka till Pythagorion under sen eftermiddag och gå runt i hamnen med dess dofter och färger. På platsen där många av invånarna har sina båtar upplagda för skrapning finns resterna av den äldre tretusenåriga hamnen. Jag hämtar min väska och går ut på piren bakom båtskraparna. Härifrån går kvällsfärjan över till en annan värld: Patmos.
Efter en njutbar båtfärd på en och en halv timme med stopp på småöar som Agathonisi och Arki kommer jag i skymningen fram till Patmos. Öns landskap utstrålar en karg och dramatisk skönhet med sina trädlösa berg och kullar, helt annorlunda mot det Samos som jag nyss har lämnat.
Det är mäktigt när dagens sista solstrålar lyser upp den medeltida världsarvsstaden Chora på sin bergstopp. Som i en fantasi från Hollywood reser sig det riddarborgliknande Johannesklostret högt över av de vita husen.
Patmos är en helig ö, säger grekerna själva. Många menar att det finns en mystisk och andlig stämning här. Ända sedan aposteln Johannes, en av Jesus tolv lärjungar, skrev Bibelns Uppenbarelsebok på Patmos runt år 90 efter Kristus har ön präglats av sin historia som pilgrimsmål under tvåtusen år. Patmos är en liten ö, drygt en mil lång och med endast 3 000 bofasta. Ändå finns här 365 kyrkor, flera kloster och många före detta eremitboningar.



Skillnader i arkitektur
Tydliga skillnader i arkitekturen förstärker kontrasten mellan Patmos och Samos. På Patmos finns de klassiska vitmålade husen i sydegeisk stil med blå fönsterkarmar och platta tak som tjänar som takterrasser. På Samos råder en nordegeisk stil, där husen har olika färger och där bygatorna ibland kan vara färgsprakande historier. De lutande tegeltaken har turkisk förebild, inte sällan med keramikfigurer på taknockarna.
År efter år lockas människor till Patmos för ryktet om den sällsamma rofylldheten här. Tidskriften Forbes har utnämnt Patmos till den mest idylliska platsen i Europa. Som resmål har Patmos också en viss exklusiv touch, vilket märks på de relativt många modeboutiquer och gourmetrestauranger som man lite oväntat hittar här och där på ön. Redan på 1980-talet var Patmos ett tillhåll för prominenta personer som ville fly uppmärksamheten. Några av den tidens megakändisar som Richard Gere, Julia Roberts och David Bowie vistades här i perioder.
Nästa morgon vandrar jag upp till Chora, den självklara startpunkten för ett besök på Patmos. Uppifrån staden ser man bokstavligen nästan hela ön. I Choras kritvita labyrintiska gränder kan man sedan gå runt i timmar utan att möta någon mer än en dåsig katt. Små torg med kaféer och bagerier ser till att man inte svälter ihjäl om man går vilse. Någon öppnar plötsligt en ytterport i en vägg, och jag hinner skymta en grönskande innergård med apelsinträd. Sedan blir allt vitt igen.
Nära klostret i Chora möter jag Despoina Melianou, som har det mycket färggranna konstkaféet Koukoumavla. Förutom kaffe säljer hon barnböcker, egen konst och egna smycken.
– Det har varit tufft under pandemin, säger hon. Jag hoppas att pengarna ska räcka så att jag kan hålla min butik öppen. Det behövs lite färger häruppe i Chora!



Johannesklostret – populärt turistmål
Inte långt från Koukoumavla reser sig Johannesklostret, byggt på 1000-talet. Fortfarande bor munkar här, men klostret är samtidigt ett populärt turistmål med ett historiskt museum innanför murarna. Klostret har också ett berömt bibliotek med 13 000 böcker, varav de äldsta är från 800-talet.
Jag upptäcker Patmos bit för bit under några dagar. Att ha en hyrbil eller moped här underlättar, då alla taxibilar finns i Skala och Chora. Öns kust ringlar fram i ständiga krumbukter. På en karta lägger man genast märke till öns ovanligt oregelbundna form. Det finns åtminstone trettio större bukter och vikar, nästan alla med en strand och de flesta endast befolkade av några olivträd och någon enstaka förtöjd roddbåt. Inte den minsta trängsel någonstans. Patmos är en romantisk ö för den som vill ha en strand praktiskt taget för sig själv.
Den mest omtyckta stranden ligger annars uppe vid Kambos i norr. Andra stränder där du kan kombinera ditt dopp med en god lunch eller en kopp kaffe är Grikos Bay och Skala. Grikos Bay blir mitt favorittillhåll på Patmos. Bukten ligger på baksidan av Choras höga berg. Här finns en lantlig stämning förenat med ett förvånansvärt stort utbud av bra hotell och utmärkta tavernor. Utanför ligger ön Tragonisi med sina höga dromedarliknande kullar och i mitten en avlång udde som avslutas med den uppskjutande klippan Kallikatzous.
När solen går ner över sköna Grikos Bay tänker jag att detta landskap redan för två årtusenden sedan måste ha gett Johannes inspiration till Uppenbarelsebokens visioner om Guds rike. Sedan beställer jag in en kall Mythos-öl till.
Samos och Patmos är två grannöar som ger helt olika upplevelser. Vilken ö som är bäst? Eftersom endast en kort färd med färja skiljer dem åt slipper du välja – varför inte besöka båda två på din nästa Greklandsresa?



SAMOS FÖRDELAR
PATMOS FÖRDELAR



RESA HIT: SAMOS & PATMOS
Resa hit: Flyg till Samos via Stockholm och Aten med bolag som SAS och Olympic Air. TUI och Apollo har paketresor med direktflyg. Samos går att nå från Pireus på fastlandet och från Kusadasi i Turkiet. Samos–Patmos trafikeras av två färjebolag, Kalymnoy respektive Dodekanisos Seaways.
Tidsskillnad: +1 timme
Valuta: Euro (EUR).
Språk: Grekiska. På både Samos och Patmos kan så gott som alla lite engelska.
Prisnivå: Halva priset mot Sverige, Grekland har 52 på Forex semesterindex (Sverige 100) . Patmos är något dyrare än Samos.
Ta dig runt: Hyrbil, motorcyklar och cyklar (både el och vanliga) finns att hyra på bägge öarna. Samos har ett lokalt bussnät, vilket saknas på Patmos.
Bra att veta: Samos har ett gott dricksvatten direkt från kranen. Pröva Samos egna specialiteter; det vita Samiotiki-vinet, grappavarianten Sumo, lemonaden Gia samt ölet Valsamo.
Läs mer: visitsamos.gr, visitgreece.gr/islands/dodecanese/patmos
Böcker: ”Her boyfriend's bones” av Jeanne Matthews är en känd thriller som utspelar sig på Samos. Mest kända litterära verk med Patmos-anknytning är givetvis Uppenbarelseboken i Bibeln.



GUIDE: 11 TIPS TILL SAMOS & PATMOS
SE & GÖRA
1. Chora med Johannes-klostret och Apokalypsgrottan
Patmos tre största sevärdheter finns inom korta avstånd. Medeltida bergstoppstaden Chora är sällsam att vandra runt i och Johannesklostret ligger mitt i staden. Alldeles nedanför ligger Apokalypsgrottan där aposteln Johannes skrev Uppenbarelseboken.
2. Captain Yiannis
Ingen kommer tillbaka besviken från båtturerna med legendariske kapten Yiannis. Lunchbuffé och strandhugg på tre vackra badplatser, däribland obebodda ön Samiopoula. Avgår dagligen från hamnen i Pythagorion på Samos.
3. Eupalinos tunnel
Den enorma underjordiska akvedukten på Samos, över en kilometer lång, försåg antikens Pythagorion med vatten redan på 530-talet före Kristus. Tunneln går att vandra upprätt i.
Mer info: eupalinos-tunnel.gr



ÄTA & DRICKA
4. Ktima Petra
Bästa tavernan kring Grikos Bay. Nästan alla råvaror odlas i egna trädgården. Härligt stor veranda att sitta på. Närmaste konkurrenten Flisvos är också mycket bra.
Adress: Grikos Bay, Patmos
5. To Tsipouradiko Mas
Liten taverna som serverar utmärkt modernt grekiskt. Har bord på en av stränderna mitt i Skala. Karamelliserad bläckfisk med favabönor är ett av slagnumren.
Adress: Skala, Patmos
6. Mermizeli
Den bästa krogen i Pythagorions hamn gör mat i gourmetklass, särskilt på nyfångad fisk och skaldjur. Ger lätt känslan att vara på rätt plats på jorden.
Adress: Hamnen, Pythagorion, Samos
BO BRA
7. Onar Patmos
Onar betyder dröm, och det är onekligen något drömlikt över detta fridfulla hotell med några få villor kring en stor pool längst bort i Grikos Bay. Dubbelrum från 1 500 kronor.
Adress: Grikos Bay, Patmos
8. Doryssa Seaside Resort
Välkomnande och mycket bekvämt femstjärnigt all inclusive-hotell med alla faciliteter och förnämligt läge vid Paralia-stranden. Kort promenad till Pythagorion med folkliv, krogar och barer. Dubbelrum från 1 500 kronor.
Adress: Logotheti-vägen, Pythagorion, Samos



9. Maria
Lägenhetshotell centralt i Kokkari med rena och fräscha studior som känns väldigt prisvärda. Familjärt bemötande. Nära strand och bad. Dubbelrum från 600 kronor.
Adress: Kokkari, Samos
SHOPPING & NÖJEN
10. Koukoumavla
Konstnären Despoina Melianou har ett färgstarkt och charmigt konstkafé i Choras vita gränder där hon säljer tavlor, grafiska blad, vykort, affischer och barnböcker.
Adress: Chora, Patmos
11. Blue Roots
Snyggt och modernt kafé i Samos huvudort Vathy som också säljer kaffebönor, vin, marmelad och många andra delikatesser med Samos-anknytning.
Adress: Agiuo Nikolaou, Vathy, Samos



LÄS MER: Härliga Aten – här är det värt att stanna någon dag
LÄS MER: 3 grekiska ö-pärlor – hitta din nya favorit
LÄS MER: Greklands bästa öar – från Antiparos till Zakynthos