Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Thessalonikis berömda strandpromenad med det karakteristiska vita tornet.
Thessalonikis berömda strandpromenad med det karakteristiska vita tornet.
Thessalonikis berömda strandpromenad med det karakteristiska vita tornet.
Mysiga tavernor i Thessaloniki old town.
Mysiga tavernor i Thessaloniki old town.
Mysiga tavernor i Thessaloniki old town.
1 AV 2
Thessalonikis berömda strandpromenad med det karakteristiska vita tornet.
Foto: Anna Wahlgren
2 AV 2
Mysiga tavernor i Thessaloniki old town.
Foto: SHUTTERSTOCK

Thessaloniki – det perfekta resmålet i Grekland

Thessaloniki är det perfekta grekiska resmålet. Här finns storstadspuls, Unescomärkta sevärdheter och en prisad matscen med flotta takterrasser och ljuvliga tavernor. Badparadiset Halkidiki ligger dessutom bara en dryg timmes bilresa härifrån. 

Det är sent när jag anländer till Thessaloniki, så jag sätter mig på hotellbalkongen, häller upp ett glas vin från närliggande halvön Halkidiki och lyssnar till fredagskvällens förväntansfulla sorl från restaurangen nere på gatan. Det är fortfarande 27 grader varmt, någonstans spelas grekisk musik och kvarteret sjuder av energi. Thessaloniki, Greklands näst största stad med ungefär en miljon invånare, är partystaden som reseguiden Lonely Planet har utsett till en av världens bästa. Jag är trött efter resan, men resonerar med mig själv: Är det inte lite väl trist att stanna på rummet? Jo.

Jag går ut och sätter mig på en taverna i närheten av hotellet och börjar genast samtala med Konstantina Rompesi som är uppvuxen i en by utanför Thessaloniki och som nu läser språk vid Thessalonikis välrenommerade universitet. Som de flesta andra Thessalonikibor hyllar hon sin hemstad, framför allt gillar hon atmosfären. 

– Thessaloniki är min favoritstad alla kategorier. Att åka till Aten är bara jobbigt. När jag är i huvudstaden vill jag snabbt få mina ärenden gjorda, sedan vill jag tillbaka till Thessaloniki igen. Thessaloniki är mycket mer avspänt. Kanske beror det på att det är en studentstad, att det ligger vid havet eller att Thessaloniki är en riktig matstad. Har du noterat att alla pratar mat? undrar hon. 

Tallrikar med meze i matstaden Thessaloniki. Foto: Anna Wahlgren

Massor av meze

Konstantina träffar ofta sina vänner ute på restaurang. Bordet vi sitter vid svämmar i princip över av tallrikar med meze, smårätter. 

– Vi brukar ses vid tiotiden på kvällen för att äta middag. Vi beställer in en massa meze och sedan slåss vi om att ta notan. Alla vill betala, jag har noterat att andra européer vill dela på notan. De sitter med miniräknaren på telefonen och räknar ut hur mycket varje person ska betala, jag tycker att det är ett rätt märkligt beteende, säger Konstantina Rompesi och berättar att tavernan där vi sitter snart kommer förvandlas från restaurang till bar. 

– Från midnatt börjar det spelas grekisk musik. Då dricker vi retsina. Lokala viner är också populärt. Men vi greker blir aldrig fulla, det beror nog på att vi hela tiden äter så mycket mat. Jag skulle aldrig dricka vin utan att äta samtidigt. Och så är vi ute sent. Jag kommer inte att gå hem före klockan fyra i kväll, säger Konstantina Rompesi.

Det är det här jag gillar med Thessaloniki. Det är lätt att få kontakt med människor, dessutom lyser turistfällorna med sin frånvaro. Thessaloniki är en storstad som rätt och slätt bjuder på vanligt vardagsliv. Till Thessaloniki åker grekerna själva. 

– Varför turistar inte fler svenskar i Thessaloniki? frågar kaféägaren där jag köper färskpressad apelsinjuice. 

Thessaloniki är Greklands näst största stad. Foto: Anna Wahlgren

Kombinera Thessaloniki och Halkidiki

Ja, det kan man faktiskt undra. Många svenskar har besökt den grekiska övärlden – Kreta, Kos, Rhodos. Vissa har båtluffat till de mindre öarna. Men det vackra grekiska fastlandet är ofta lite bortglömt. Jag tycker att Thessaloniki, med badparadiset Halkidiki en dryg timmes bilresa därifrån, är det perfekta grekiska resmålet. Dels för att man kan få två olika slags semestrar i en och samma resa, storstad och bad, dels för att är så icke-turistiskt – här finns inte tillstymmelse till inkastare vid restaurangerna, menyer på olika språk och horder av semesterfirande skandinaver. Dessutom är Thessaloniki något av ett kulturellt centrum och staden är känd för sina många festivaler, däribland den årliga filmfestivalen. 

Jag tycker att man ska bo mitt i smeten när man är här. Mitt favorithotell är mysiga boutiquehotellet The Excelsior Hotel, inrymt i en pampig byggnad från 1924. Hotellet har ett utmärkt läge ett stenkast från Aristotelestorget och bara ett kvarter från strandpromenaden som är den naturliga mötesplatsen dag som kväll. Det är en fördel att enkelt kunna smita upp till hotellrummet när det blir för varmt för sightseeing. För varmt blir det i Thessaloniki. Det är ingen stad att vistas i under de heta sommarmånaderna. Då är det tomt i kvarteren, bara de som måste vara här är kvar. Resten har dragit till stränderna och fiskrestaurangerna i Halkidiki. 

LÄS MER: Missa inte Halkidiki – underskattad men genuin pärla i Grekland 

Thessaloniki är en lättillgänglig stad som man snabbt lär sig hitta i. Alla vägar bär till havet, säger folk, och det stämmer. En klassisk promenad är att gå från hamnen till stadens riktmärke – Vita tornet. Strandpromenaden är kantad av fik och restauranger. Vid ett kafé samtalar de goda vännerna Stella Patrikiou och Maria Paschalidou.

– Vi kan sitta här i timmar och dricka freddo espresso och äta bougatsa, en filodegkaka med olika fyllningar som ofta serveras till frukost. Det är också populärt att sitta vid Vita tornet och smutta på en frappe. Eller… frappe börjar bli lite ute, nu dricker folk freddo espresso, säger Stella Patrikiou.

Hon rekommenderar att testa koulouri, de pretzelliknande munkarna med sesamfrön, som säljs i varje gatuhörn och som sägs ha sitt ursprung i just Thessaloniki. De kostar inte ens en tia och ger bra energi när man ska beta av sevärdheter. Jag gillar bageriet Koukos på Vogatsikou som säljer ljuvliga minipizzor och varma mackor, perfekta för en lunch i farten. 

Längs strandpromenaden ligger fiken på rad. Här sitter Thessalonikibor i alla åldrar och dricker kaffe. Foto: Anna Wahlgren

Utgrävningar från romartiden

Thessaloniki kallas ofta ”Lilla Istanbul” på grund av det ottomanska inflytandet som inleddes under 1400-talet. Under antiken var huvudstaden en romersk provins, vilket syns än i dag. Överallt finns utgrävningar från romartiden, den största är The Roman Forum, och planerna på att bygga en tunnelbana skjuts ständigt på framtiden eftersom man hela tiden stöter på nya fynd. I början av 1900-talet härjade en omfattande brand som la stora delar av centrum i ruiner – förklaringen till att stadens arkitektur är så varierad. Den historieintresserade har alltså sitt på det torra. Här vimlar av Unescomärkta sevärdheter. Ett tips är att hoppa på buss nummer 50, ”Cultural Route Bus”. Det är en lokalbuss som passerar hela 43 historiskt intressanta platser. Hela resan tar en timme och kostar cirka 23 kronor. Bussen startar och slutar vid Vita tornet, men man kan hoppa av och på som man vill under rutten. 

Thessaloniki är på samma gång en tillbakalutad som livlig stad. Taxibilarna tutar, vesporna kör oroväckande fort, folk pratar mycket och i munnen på varandra. Samtidigt vilar något slags ”andra stads-coolt” över alltihop. Thessaloniki är definitivt kontrasternas stad. Gamla ruiner och graffitisprejade sjuttiotalsbyggnader står sida vid sida. Lyxbutiken ligger granne med retrobageriet. Somliga är uppklädda till tänderna, andra tar det lugnt i flippflopp. 

När skymningen kommer lägger sig lugnet över staden. Jag slår mig ner på en bar vid strandpromenaden och beställer te. In på bordet kommer en stor flaska vatten, oliver, nötter och lite ostar. Huset bjuder. Det är generöst och livsnjutande. 

En skön inledning på en utekväll är att ta hissen upp till terrassen på Electra Palace Hotel, det lyxiga hotellet vid Aristotelestorget. Man behöver inte slå till på någon flådig middag, det räcker att beställa en kaffe eller en juice och passa på att fota utsikten. 

LÄS MER: Stor guide till Aten 

Trevliga restauranger i Ladadika

Sedan brukar jag dras till hamnkvarteret Ladadika. Likt många av världens hamnkvarter har det genomgått stora förändringar och bytt skepnad de senaste åren. Här finns några av stadens trevligaste restauranger och fik. Jag slår mig helst ner på min favoritkrog Full tou meze och beställer in det som kyparen rekommenderar för dagen. Katterna cirklar runt borden och väntar förväntansfullt på resterna.

– Thessaloniki är matens stad. Det är Greklands absoluta matcentrum. Folk kommer ända från Aten bara för att äta. Vi har ju helt fantastiska råvaror här. Halkidikioliverna till exempel. Och alla olika sorters fetaostar, säger restaurangens kock. 

Några kvarter längre norrut breder området Valaoritou ut sig. Här är ännu fartigare och festligare. Folk går från bar till bar, och musikklubbarna, bouzoukias, ligger tätt. Det är glad stämning och folk i alla åldrar – nästan bara greker. Folk dansar och pratar som om dagen vore den sista. Det doftar rosmarin, hav och grillad fisk. Det doftar Grekland.

RESA HIT: THESSALONIKI

Resa hit: Tåg från Stockholm till Thessaloniki, via Hamburg, Budapest och Belgrad (3 byten). SAS flyger direkt från Stockholm och Köpenhamn, Ryanair flyger direkt från Skavsta.  

Bästa tiden: Turistsäsong året runt, men behagligast klimat vår och höst. Hett under sommarmånaderna. 

Tidsskillnad: En timme före Sverige. 

Språk: Grekiska. En del pratar engelska. 

Valuta: Euro (EUR). Gott om uttagsautomater och möjligt att betala med kort på hotell och restauranger – dock inte på mindre marknader och på enklare matställen. 

Ta dig runt: Thessaloniki är en promenadvänlig stad. Buss är dock billigt och smidigt. Betalar gör man ombord – kontant. Gott om taxibilar. 

Läs mer: thessaloniki.travel/en

LÄS MER: Greklands 17 bästa öar – från Samos till Santorini 

GUIDE: 10 TIPS TILL THESSALONIKI

SE & GÖRA

1. Ano Poli 

Om det inte är för varmt tycker jag att man ska vandra upp till Thessalonikis ”övre stad” – Ano Poli. Det är lite kämpigt att ta sig upp (den som vill spara kraft hoppar på buss nummer 23), men belöningen kommer i form av utsikten. Köp med vin, öl eller juice i någon av kioskerna som man passerar på väg upp. De flesta restaurangerna där uppe är dock turistfällor. 

2. Vita tornet 

Det vita tornet är Thessalonikis eget landmärke och symbol. Tornet är ett före detta fängelse, men rymmer numera ett museum. Ta dig upp till tornets topp – härifrån är utsikten över strandpromenaden och vattnet bästa tänkbara. Stadens mest fotograferade vy!

3. Strandpromenaden

Det är lätt att hitta i Thessaloniki – alla vägar bär till havet. Den fem kilometer långa strandpromenaden är stadens pulsåder. Thessalonikis populäraste attraktion och så bred att den har en egen cykelbana. 

Strandpromenaden i Thessaloniki. Foto: Anna Wahlgren

ÄTA & DRICKA

4. Porto Gyros, Derlicatesen all Souvlaki, Savvikos

När man är i Grekland måste man testa gyros (grillat kött serverat i pitabröd med olika tillbehör). Både Porto Gyros och Derlicatesen är bra. Många Thessalonikibor rekommenderar klassikern Savvikos mitt på torget. Ett slamrigt ställe som har gjort grekiska souvlaki sedan 1947. Kolgrillad snabbmat, men gott och rikliga portioner. 

Adresser: Porto Gyros, El. Venizelou 2

Derlicatesen all Souvlaki, John Kouskoura 7

Savvikos, 9 Aristotelous Square

5. Full tou Meze

Taverna med fokus på mezerätter, belägen i den livliga och restaurangtäta stadsdelen Ladadika. Beställ många smårätter och dela. De fyllda paprikorna, zucchiniblommorna, bläckfisken och bönröran fava rekommenderas. Grekisk mat när den är som bäst. 

Adress: Katouni 3

6. Mourga

Anses av många vara Thessalonikis bästa fiskrestaurang. Ligger lite avsides. Populär bland Thessalonikibor. 

Adress: Christopoulou 12

Bläckfisk i matstaden Thessaloniki. Foto: Anna Wahlgren

SHOPPING & NÖJEN

7. Tsimiski

På Tsimiski trängs man med andra shoppingsugna bland små butiker och gallerier. Här finns allt – de stora kedjorna, lyxbutiker, apotek och bagerier. 

8. Modiano, Kapani

Två lokala marknadsplatser, som nästan går in i varandra. De är belägna mitt i staden, inte långt från Aristotelestorget. Här kan man köpa fisk som nyss har dragits upp av fiskarna, lokala ostar, oliver av alla de slag, örter, hemmagjorda olivtvålar och filodegspajen bougatsa som har lagats av kvinnan som säljer dem. Modiano har varit en handelsplats i över åttio år. 

BO BRA

9. The Excelsior Hotel

Lyxigt, men personligt, boutiquehotell i restaurerad byggnad från 1920-talet. Smakfullt renoverat och bra läge ett stenkast från torget Aristoteles. Härlig frukostbuffé på Charlie D Brasserie som ligger vägg i vägg. Thessalonikis enda medlem i Small Luxury Hotels och nummer två på Tripadvisors lista över stadens bästa hotell. Dubbelrum från 1 300 kronor per natt.

Adress: 10 Komninon St & 23 Mitropoleos

ANNONS: Läs mer och boka The Excelsior Hotel här [extern länk]

10. Electra Palace Hotel

Klassiskt lyxigt hotell med bästa läget vid Aristotelestorget. Terrassen, högst upp i hotellet, bjuder på stadens bästa utsikt, samt pool. Poolen är bara för hotellgäster, men vem som helst kan åka upp och beställa en kaffe. Dubbelrum från 1 600 kronor per natt. 

Adress: 9 Aristotelous Square

ANNONS: Läs mer och boka Electa Palace Hotel här [extern länk]

Lyxiga Elektra Palace Hotel. Foto: Anna Wahlgren

LÄS MER: Vad vet du om Grekland?