Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Pippi pš medeltiden. Nonevasia är en av Peloponnesos mest spännande städer. I en Pippi Långstrump-liknande miljö ger besöket här en spännande inblick i livet runt medeltiden.Pippi pš medeltiden. Nonevasia är en av Peloponnesos mest spännande städer. I en Pippi Långstrump-liknande miljö ger besöket här en spännande inblick i livet runt medeltiden.Pippi pš medeltiden. Nonevasia är en av Peloponnesos mest spännande städer. I en Pippi Långstrump-liknande miljö ger besöket här en spännande inblick i livet runt medeltiden.
Pippi pš medeltiden. Nonevasia är en av Peloponnesos mest spännande städer. I en Pippi Långstrump-liknande miljö ger besöket här en spännande inblick i livet runt medeltiden. Foto: MICHAEL

GREKLAND: Här luffar du bäst med bilen

PELOPONNESOS. Grekland har mer att erbjuda än en fantastisk övärld. 

Hyr bil en vecka och bila runt på Peloponnesos, Grekland södra del. 

Ett fantastiskt landskap med vackra och hisnande bergsvägar, landets kanske rikaste historiska arv och närheten till havet gör området till ett ypperligt semesteralternativ.

FAKTA

Städer du ej får missa:
Monemvasia.
En oförglömlig upplevelse.
Omgärdat av en ringmur och dolt bakom en enorm klippa ligger denna medeltida stad, med gränder så smala att hästar fortfarande används för att frakta varor.
Monemvasia framkallar Pippi Långstrump-känslor.

Nafplio.
En av Greklands mysigaste städer, med en vacker gammal stadskärna.
Här finns också flera hotell i gamla anrika byggnader.
Hög mysfaktor.

Kardamyli.
En lugn, pittoresk by mellan höga berg och azurblått Medelhav.
Ta det lugnt några dagar, eller gå på trekkingtur i bergen.
Inget för partyfolk!
Ruiner du inte får missa:
Olympia.
Födelseplatsen för de olympiska spelen.
Även om det mesta är raserat får man en spännande inblick i hur spelen gick till.
Glöm ej att besöka det Olympiska museet.
Det är fint och bra och innehåller många vackra föremål från utgrävningarna.

Epidavros-teatern.
Den kanske bäst bevarade av Greklands alla klassiska byggnader.

Citadellet i Mycenae.
Denna pampiga ruin var en gång det antika Greklands mäktigaste utpost, som också omnämns i Homeros "Iliaden".
Här finns gravplatser, tempel och andra historiska byggnader.

Att bila i Grekland kanske inte är det vanligaste. Snarare är det båtluff som gäller.  Peloponnesos, Greklands södra del, är ett område där en bilsemester kan bli en spännande upplevelse. Här kan man kombinera lata dagar på stranden med spännande resor i bergen och besök på historiska platser. 

Större frihet

  Visserligen finns buss- och tågförbindelser mellan många intressanta platser, men med bil blir möjligheterna och friheten så mycket större.  Peloponnesos har spelat en central roll i Greklands historia och området är en guldgruva för arkeologifantaster. Utbudet av ruiner och gamla tempel och kyrkor är stort. Och flera av dem är välbevarade.  Sparta, Olympia, Mycenae och Corinth är välkända platser för historieintresserade. Och Epidavros-teatern och fortet i Nafplio är intressant för hela familjen.  I Olympia, födelseplatsen för de olympiska spelen, träffar RES familjen Zillén från Lund.  - Vi har hyrt bil och far runt här på Peloponnesos. Vi ville se Olympia eftersom i alla fall halva familjen är sportintresserad. När vi är klara åker vi nog ner söderut och badar några dagar, säger de.  Messina, södra delen av Peloponnesos, har några av Greklands bästa stränder. Men, vill man ha mer lugn och ro finns massor med små fina badvikar och stränder längs stora delar av den södra och östra kusten.  Centrala Peloponnesos är väldigt bergigt. Många vägar är uthuggna i berget och erbjuder milsvid utsikt och spännande bilkörning. Och rätt som det är dyker det upp en liten mysig by med ett torg i skuggan av stora träd - och så flera små restauranger. 

Prova nationalrätten

  Prova en souvlaki, nationalrätten bestående av kött på spett, med potatis eller bröd och skölj ner med kallt källvatten. Och så en grekisk sallad förstås.  Vägen till och från den lilla bergsbyn Geraki är kanske den mest spännande. Det riktigt isar sig i magen där man far fram med stup på hundratals meter alldeles intill sig. Det gäller att ha en säker hand på ratten.