Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Gran Canarias 10 bästa stränder

GRAN CANARIA, KANARIEÖARNA. Med över 120 stränder av olika karaktär är det inte så konstigt att soltörstande svenskar bokar resor och vallfärdar till Gran Canaria för att tina upp och bättra på D-vitaminet. Här har vi listat de 10 bästa stränderna för dig som vill variera doppen i hotellpoolen med salta bad och skummande vågor!

Gran Canaria har över 120 stränder. Här är Maspalomas.

Foto: Fotolia

1 av 11

Gran Canarias 10 bästa stränder – från norr till söder

Över 600 000 svenskar beger sig varje år till Kanarieöarna. Vi älskar det milda klimatet och de soldränkta öarna som får oss att tina upp både till kropp och själ. Allra flest väljer Gran Canaria som är den tredje största ön i ögruppen. Även om ön med sin yta på 1560 km2 kan skryta med hela fyra klimatzoner, är det solen och värmen vi reser hit för. Och det i lagom dos, vädret är milt året om och överstiger sällan en het sommardag här hemma.

Sydsidan anses vara den mest solsäkra, även om det ibland kan vara tvärtom. Visar väderprognosen mulet på sydkusten där de flesta charterdestinationerna ligger, är det lätt att ta en lokalbuss upp till norra sidan och spendera dagen där. I Las Palmas kan man exempelvis enkelt mixa shopping och besök på mysiga tapasbarer med ett par timmar vid storstadsstranden Las Canteras. Allt fler upptäcker också fiskebyn Agaete som Ving nyligen tagit upp i sitt utbud. Här badar man i naturliga pooler från klipporna.

Söderöver hittar man kilometervis med långa sandstränder som mer eller mindre tycks flyta ihop, som Maspalomas och Playa del Inglés. Här kan man både solbada och motionera, många tar långa promenader och joggingturer längs stränderna. För den som inte vill bada i vågor (eller passera nudistområdena som också finns här) finns skyddade bukter med stränder. Barnfamiljer och äldre som vill ha det lite lugnare omkring sig söker sig gärna till Mogán och Puerto Rico vars stränder ligger i skyddade bukter med vågbrytare.

Den mörka lavasanden kan också kännas unik och speciell för den som inte upplevt en sådan strand förut. Bästa representanter i denna kategori är stränderna San Augustin och Las Burras. Här kan det en varm dag vara bra att ha med sig ett par flipflops eftersom lavasanden drar åt sig mycket värme och därför kan bli het att gå på.

Till de vykortslika och mest paradisiska stränderna hör Amadores, de förälskades strand, och den lyxbetonade stranden vid Anfi del Mar. Båda är täckta av importerad karibisk sand och den mjuka och ljusa sanden får havet att skifta i turkosblå toner precis som i exempelvis ögruppen Bahamas! Hit passar det lika bra att komma för en dags strandlek eller lite senare då solen sjunker i havet för att sippa på en drink i solnedgången vid någon trendig beach club.

I den här listan över Gran Canarias bästa stränder har vi inte haft som mål att leta upp de minsta, mest vilda eller okända utan har koncentrerat oss på de som är tillgängliga för alla och som i de allra flesta fall har faciliteter som dusch, wc, butiker, kafé, glassbar eller restauranger. De bjuder ändå på väldigt olika karaktär i allt från färg på sanden, längd, vågor och vind och mycket annat. Stränderna är listade geografiskt, från norr till söder. Nu är det upp till dig att välja ut din favorit!

1 av 11