Den mäktiga klippformationen La Fortaleza är en imponerande syn men också en av öns viktigaste arkeologiska platser.
Vandring på metallbroar mellan Las Canteras och El Confital.
Bandamakratern är storslaget vacker med grönska och blommor.
Sanddynerna vid Maspalomas bjuder på vandring med känsla av ökenäventyr.
1 AV 4
Den mäktiga klippformationen La Fortaleza är en imponerande syn men också en av öns viktigaste arkeologiska platser.
Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON OCH MARKO T WRAMÉN
2 AV 4
Vandring på metallbroar mellan Las Canteras och El Confital.
Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON OCH MARKO T WRAMÉN
3 AV 4
Bandamakratern är storslaget vacker med grönska och blommor.
Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON OCH MARKO T WRAMÉN
4 AV 4
Sanddynerna vid Maspalomas bjuder på vandring med känsla av ökenäventyr.
Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON OCH MARKO T WRAMÉN

Gran Canaria – här är vackraste vandringarna

GRAN CANARIA, SPANIEN. Frodig grönska, dramatiska berg, svalkande bad och god mat. Upplev landskap som skulle kunna hittas i Nya Zeeland eller i Nordamerikas öken. Följ med författarna bakom guideboken ”Mitt Gran Canaria” till några av deras favoritvandringar på ön.

Marko T Wramén
Anna W Thorbjörnsson

Man brukar säga att Gran Canaria är som en egen kontinent där man på bara en timme i bil kan färdas genom flera olika klimatzoner och där både fuktighetsgrad och vegetation varieras i det oändliga. Den som besöker Gran Canarias fina botaniska trädgård utanför Las Palmas kan få en liten uppfattning om den enorma artrikedom som finns på ön. Men ännu bättre är så klart att snöra på sig vandringsskorna och ge dig ut på någon av de många lederna som man hittar över hela ön.

Om södra delen av ön är torr och kaktusfylld är den norra delen desto frodigare och fuktigare. Här doftar det friskt och örtigt, eukalyptusträd växer i vägkanten och det kvittrar och kvillrar bland buskar och snår. På vissa håll bjuder vandringarna på pastoralt kulliga landskap med odlingar av fikon, oliver, avokado och citrus. Vi känner oss sugna på lite vildare natur och ger oss av till nationalparken Los Tilos. Här finns en del av den uråldriga skogen med silverlagerträd kvar, den som en gång växte över hela medelhavsområdet men som nu enbart finns på Kanarieöarna. Vandringsturen i nationalparken är inte mer än drygt två kilometer lång men det är lite backigt, så räkna med en timme hela vägen runt.

Rundan går längs med Playa las Canteras via stranden El Confital

Vi börjar med en kort stigning upp mellan gröna snår längs en bergvägg. Växtligheten formligen sprutar ut vid sidan av oss i form av olika sorters suckulenter, kaktusar och jättemaskrosor. Det är inte svårt att ta sig fram, men stigen är ibland lite lerig och smal, så vi tar det lugnt och stannar ofta för att njuta av allt det gröna. Här och där öppnar sig landskapet med fina vyer över en frodig ravin. Det känns som att vandra genom en regnskog från en annan tid. Det finns inte mycket till mat och dryck i själva nationalparken, men strax söder om ingången hittar vi Restaurante Grill Los Tilos som kan skryta både med hund på taket och välfylld glassfrys. En fin avslutning på en vacker och naturnära tur. 

Äventyret fortsätter ett par dagar senare med en stadsnära vandring i Las Palmas. De flesta leder ligger en bit från stan, men ibland vill man inte gå så långt eller sätta sig i en buss eller bil. Då är den här rundan som går längs med Playa las Canteras och vidare på öns norra spets via stranden El Confital perfekt. Att hitta rätt visar sig vara väldigt lätt, vi börjar helt enkelt med att gå ner till havet vid konserthuset Auditorio där vi möter strandpromenaden med sin röda stenläggning. Sedan svänger vi höger och följer stranden åt nordväst. I början rör vi oss i vågsurfarnas territorium. Här finns inget skyddande rev utanför stranden så vågorna rullar in obehindrat över den mestadels sandiga stranden. Det lockar hit surfare från hela världen och med dem följer surfskolor, butiker, barer, kaféer och enkla boenden. En riktigt trevlig del av stranden. Det finns bänkar utspridda som bjuder till en stunds kontemplation av vågorna och surfarnas balanserande uppå dem. Strandpromenaden är tre kilometer lång och vi stannar på förträffliga glasstället Heladeria Peña la Vieja för en strut innan vi går vidare. Efter hand tar stranden slut, det blir lite brantare och glesare mellan människorna och rätt som det är försvinner även husen och strandpromenaden och övergår till halvvilda Playa Confital. En och annan ruin finns det här, men i övrigt är här mest stenöken med lite kaktusar. 

Vandring i Las Palmas längs Paseo Las Canteras till Playa el Confital och upp till lilla byn Colaradas. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON OCH MARKO T WRAMÉN

LÄS MER: Guanarteme – hetaste stadsdelen i Las Palmas 

En brant stig tar oss upp mot östra sidan av öns nordspets till lilla byn Las Coloradas. På vägen klättrar vi upp till utsiktspunkten strax ovanför, jättekorset på toppen syns på långt håll, faktiskt från större delen av stranden i Las Palmas. Det är en makalös vy här uppe där man i princip ser hela staden och delar av nordkusten. 

Det blir lagom att äta lunch på fiskrestaurangen El Padrino i Las Coloradas, här finns både skugga och god mat. Efter pimientos de padrón, kroketter och gambas al ajillo vandrar vi samma väg tillbaka för att undvika alltför mycket asfalt och få mer av det vilda. En bra första runda. 

Vi ger oss ut igen dagen efter. Nu bär färden söderut och en bit upp i bergen till gamla byn Santa Lucía. Byn är värd ett besök i sig med sina pittoreska vitmålade hus och många palmer. Här finns också flera bra restauranger och inte minst bagerier. Från byn startar flera olika vandringsleder av varierande längd och vid det lilla torget nedanför kyrkan finns också en skylt med beskrivning av lederna. Apropå skyltar så finns det många sådana som pekar åt alla möjliga håll, de är ibland mer förvirrande än hjälpande, så det är bra att ta hjälp av en karta eller gps-spår. 

Den mäktiga klippformationen La Fortaleza är imponerande

I dag är vi sugna på att verkligen sträcka på benen så det blir en längre tur på nästan tio kilometer. Med början strax nedanför den vitkalkade kyrkan i Santa Lucía börjar turen neråt, inledningsvis genom byn där husen ganska snabbt glesnar för att ersättas av jättelika kaktussjok och enorma bergsvyer. Stigen är bitvis ganska knölig att gå på så vi är glada över att ha bra skor och stavar med oss. Det blir tyst efterhand och i takt med att solen stiger blir det dags att sätta på kepsen och smörja sig en extra gång med solskydd. Stigen kantas av agave, kaktusar och här och där en palm och det enda som hörs är enstaka hundskall som ekar mellan ravinens väggar. Efter någon timme dyker den mäktiga klippformationen La Fortaleza upp mitt i den breda och djupa dalen. Den är en imponerande syn men också en av öns viktigaste arkeologiska platser. I grottor skapade av gamla lavatunnlar levde Gran Canarias urinvånare. Genom sin unika utformning fungerade klippan också som en skyddande befästning. Vi klättrar upp till den största grottan med hjälp av en sentida tillkommen trappa. Det viner lite av vinden som svalkar behagligt genom tunneln och utsikten är fantastisk. Enligt sägnen sägs det att många från ursprungsbefolkningen vägrade konvertera till kristendomen och att en del av dem begick självmord här genom att 1483 kasta sig utför klipporna.

Bandamakratern är storslaget vacker och under vintern grönskar och blommar den. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON OCH MARKO T WRAMÉN

LÄS MER: Gran Canarias 10 bästa stränder 

Vi sitter i tystnad på kanten utanför grottan en lång stund innan vi sakta vänder tillbaka uppåt igen mot Santa Lucía. På vägen passerar vi lilla byn Sorrueda som också hyser ett litet museum ägnat åt de utgrävningar som gjorts vid La Fortaleza. Här finns dessutom vandringens enda vattenhål i form av tapasrestaurangen El Alpendre. En kall öl här i skuggan smakar gudomligt i våra nu dammiga strupar. Styrkta tar vi oss an sista sträckan upp till Santa Lucía där den spanska finkrogen Casa Antonio hägrar. Det är ganska brant sista biten och vi är verkligen jättehungriga efter vandringen. Det blir en vällagad och stor lunch med efterrätt och extra bröd. 

Kanarieöarna är vulkaniska och här och där syns spår från gamla utbrott och insomnade vulkaner. En av de mer spektakulära vandringarna som ändå är lätt att ta sig till med buss eller bil är den som leder runt kratern Bandamas kant. Kratern är storslaget vacker och under vintern grönskar och blommar den. 

Vi börjar turen nära golfklubben Bandama och följer kanten, som här och där smalnar av. Utsikten över kratern, Las Palmas och havet är mycket fin hela vägen runt. Sista biten består av branta trappor så vi är rejält törstiga på slutet. En bra avslutning är att äta och ta ett glas på golfklubben eller att ta en tapa med vinprovning på närliggande Bodega Hoyos de Bandama. Området tillhör Gran Canarias vindistrikt, så detta är också ett bra tillfälle att prova de vulkaniska och lätt peppriga vinerna. 

RESFAKTA TILL GRAN CANARIA

Resa hit med tåg: Tåg till Cadiz, ca 48 timmar total restid från Köpenhamn med byte i Hamburg, Köln, Paris, Barcelona och Madrid. Färja från Cadiz till Gran Canaria ca 40 timmar.

Resa hit med flyg: Det finns mängder med charter från Stockholm och Köpenhamn, från både Stockholm och Köpenhamn flyger Norwegian direkt till Gran Canaria. Restid från Stockholm cirka sex timmar, från Köpenhamn 5 timmar 20 minuter. 

Bästa tiden: Fungerar fint året om. Lite större risk för moln och regn november-februari.

Tidsskillnad: -1 timme

Språk: Spanska. Engelska fungerar på relativt många ställen.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Billigare än Sverige, både mat och inte minst dryck.

Ta dig runt: Det går lokalbuss till en hel del platser, annars hyrbil. Här finns bussinfo: guaguas.com och guaguasglobal.com 

Bra att veta: Det bor cirka 380 000 personer i Las Palmas.

Läs mer: grancanaria.com samt guideboken ”Mitt Gran Canaria” skriven av artikelförfattarna.

Böcker: Marie Jungstedts kriminalserie Gran Canaria. 

Guide: 10 tips till Gran Canaria

1. Upptäck Las Palmas norra spets 

En stadsnära vandring som ändå bjuder på lite natur och fina vyer är turen längs med Paseo Las Canteras och vildare stranden El Confital. Börja vandringen vid Auditorio och följ stranden norrut mot La Isleta. 

2. El Padrino - ta matpaus i pyttebyn Las Coloradas

Ät gott och ta paus på restaurangen El Padrino under vandringen norr om Las Palmas. Specialiteter är kanarisk mat med inriktning på fisk och skaldjur. 

Adress: Calle Jesús Nazareno 1, La Isleta/Las Coloradas

3. La Fortaleza – besök mäktiga fornlämningar och grottor

Vandrar du vid Fortaleza med utgångspunkt från gulliga byn Santa Lucía kan du njuta av både natur och stora landskap med raviner och klippformationer. Besök också den lilla utställningen för att få veta mer om urinvånarna på ön. 

Adress: Hoya del Rábano, 48 - GC-651, KM 1,9, La Sorrueda, lafortaleza.es

4. Restaurante Casa Antonio – ät gott i  Santa Lucía

Hos Antonio äter du utmärkt på vita linnedukar i skuggan av en markis. Ett perfekt ställe att ta långlunch på efter vandringen. 

Adress: Calle Maestro Enrique Hernández González, 6, Santa Lucía de Tirajana

Restaurante Casa Antonio passar bra att äta långlunch på efter vandringen. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON OCH MARKO T WRAMÉN

5. Los Tilos de Moya – njut av frodig grönska

Nationalparken Los Tilos är både fuktig och varm så här formligen sprutar det grönska av alla de sorter. Ta en glass efteråt på Restaurante Grill Los Tilos. 

Adress: GC-704, Moya

6. Gå på kanten av en vulkankrater

Den vackra kratern vid Bandama bjuder på en lagom ansträngande runda med fin utsikt. I januari och februari står allt i blom. 

Adress: Camino a La Caldera, Santa Brigída

7. Bodega Hoyos de Bandama – prova vulkaniska viner

Prova lokala viner i Gran Canarias bästa vindistrikt tillsammans med lite ost och skinka. 

Adress: Camino a La Caldera 38, Santa Brígida, bodegahoyosdebandama.com

8. Dunas Maspalomas – vandra runt bland mäktiga dyner

Ett par hundra meter in bland de kända dynerna känns charterturismen mer avlägsen och miljön lite lik ett ökenäventyr. Börja vid Maspalomas fyr och ta dig via stranden förbi Hotel Riu Palace Maspalomas. Vänd sedan tillbaka genom dynerna och slut spåret vid fyren igen. 

Sanddynerna vid Maspalomas imponerar. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON OCH MARKO T WRAMÉN

9. Café de Colon – ta ett glas i solnedgången

Avsluta promenaden bland sanddynerna med att se solen gå ner i havet på Maspalomas strandpromenad. 

Adress: Plaza del Faro 1, cafedecolon.es

Slå dig ner på Café de Colon vid fyren i Maspalomas. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON OCH MARKO T WRAMÉN

10. Jardín Botánico Canario – upptäck lokala växtligheten

Botaniska trädgården utanför Las Palmas är nästan som en egen vandringstur. Här finns chansen att njuta av och lära sig mer om den rika kanariska floran. Vi gillar speciellt kaktusavdelningen med sina bjässar till kaktusträd. 

Adress: Dragonal Bajo, vid väg GC-310, jardincanario.org

LÄS MER: Upptäck Kanarieöarnas åttonde ö – La Graciosa