I Stubai finns många fina vandringar. En del väljer också att ta med kälken i liften.
Guiden Michael Gstrein, som jobbar på Stubai Tyrol turistinformation.
Efter vandringen är det gott med en läskande Hugo på Kopperneck.
1 AV 4
Bergskedjan bjuder inte bara på härlig skidåkning
2 AV 4
I Stubai finns många fina vandringar. En del väljer också att ta med kälken i liften.
Foto: Anna Wahlgren
3 AV 4
Guiden Michael Gstrein, som jobbar på Stubai Tyrol turistinformation.
Foto: Anna Wahlgren
4 AV 4
Efter vandringen är det gott med en läskande Hugo på Kopperneck.
Foto: Anna Wahlgren

Gör Alperna på nytt sätt – varva skidor och vandring

STUBAI, ÖSTERRIKE. Alperna handlar inte alls bara om utförsåkning – här finns också välpreparerade vintervandringsleder med bergskänsla. Varvar du vandring med skidåkning i österrikiska Stubai kan du få till den optimala alpresan.

Anna Wahlgren

En skadade ledbandet för ett par år sedan och har lagt skidorna på hyllan. En annan har kommit på att hon inte alls går ner i varv i liftar och pister, utan vill ha det mer rofyllt under semestern. En tredje älskar skidåkning, men tycker att det räcker med tre dagar på skidor under en vecka. En fjärde vill ha bättre kondition och delar upp dagarna – han nöjer sig med att åka skidor på förmiddagarna när pisterna är som bäst.  

Men vad gör de då i Alperna? 

Jo, de vandrar.  

– Jag njuter av frisk luft och långa vandringar – med broddar om så behövs. Jag har haft mycket kul på skidor, men sedan jag opererade armen är det över för min del. Men jag vill ändå njuta av bergen. Att vandra passar mig perfekt. Ibland sammanstrålar jag med resten av familjen – som fortfarande åker skidor – för en lunch i backen. Ibland är jag ute på en heldagsvandring på annat håll och äter lunch med dem jag vandrar med. Då träffar jag familjen på kvällen i stället. Vi går till hotellets spa och äter middag på någon av byns restauranger. Hela familjen har alltså en aktiv alpsemester, oavsett om man vandrar eller åker skidor, säger Ingrid Johansson, som numera är pensionär. 

Stubai – en av de bästa skidorterna

I Alperna är vintervandring mer utbrett och populärt än i svenska fjällen. I Sverige får man ofta hålla till godo med en isig landsväg om man vill ta en rejäl promenad. På många håll i Alperna däremot betraktas vandring som ett utmärkt alternativ, eller komplement, till skidåkning.  

Under min senaste alpresa testade jag vintervandring på allvar. Vi åkte till Stubai i Österrike på sportlov. Ett resmål som möttes av nollställda ansikten i bekantskapskretsen. Stubai?! Så känt i Österrike, så okänt i Sverige, till och med i skidåkarkretsar. Det är främst tyskar, polacker, tjecker och österrikarna själva som åker till Stubai. Men dalen förtjänar uppmärksamhet också i Sverige. Jag rankar Stubai till en av de bättre alporter jag har varit på. De få svenskar jag trots allt möter under veckan är eniga med mig: ”Skriv inte om det här, det är för bra för att dela med sig av”.

Stubai Glacier är områdets huvudskidort – på grund av glaciären är det ofta kallt och soligt. En bra kombo med vintervandring. Foto: Anna Wahlgren

LÄS MER: Vandra i Alperna – en lyxig upplevelse för alla sinnen 

Ligger i Tyrolen nära Italien

Stubaidalen, i österrikiska Tyrolen på gränsen till Italien, är omringad av 80 glaciärer och 109 bergstoppar. Glaciärerna gör säsongen lång, dessutom påverkar de snökvaliteten positivt, och det är sparsamt med konstsnö. Stubaidalen är Österrikes största glaciärskidområde, som marknadsförs hårt mot familjer, men som också lockar proffsåkare. Glaciären i Stubai öppnar redan i oktober, och man skulle alltså kunna tillbringa höstlovet här, vilket alpina träningsgrupper från olika delar av Europa förstås har upptäckt. 

Men också det praktiska talar för Stubai. Här finns lättillgängliga offpistområden och ett pålitligt liftsystem. För ett par år sedan öppnade nya ”3S Eisgrat”, som sägs vara Alpernas största och längsta gondollift. Man åker nästan en halv mil, och om den elva minuter långa färden blir trist finns det gratis wifi ombord. 

Dalen levererar alltså när det kommer till skidåkning. Men här finns dessutom 80 kilometer preparerad och markerad vintervandringsled, fördelad på 27 olika leder – allt från lugna promenader där man kan njuta av stillheten till mer avancerade högalpina vandringar. 

Under min vintervecka varvar jag skidåkning med vandringar. När tonårssönerna drar i väg på avancerade offpistturer snörar jag på mig vandringskängorna. Att åka upp och ner i skidliften varje dag roar mig inte lika mycket längre. Jag vill röra på mig, och jag älskar att vandra och njuta av stillhet och ro. 

LÄS MER: Historisk skidåkning i Hemingways fotspår 

I Stubai finns åtta mil preparerade leder. Foto: Anna Wahlgren

Neustift bra utgångspunkt i Stubaidalen

Vi bor i staden Neustift, nedanför berget Elfer, som mest är känt för toboggan, vilket innebär att susa ner för berget på en tyrolsk kälke. Neustift är en bra utgångspunkt. Skidområdena i Stubaidalen är på tyrolskt vis utspridda, och man måste åka buss eller bil mellan dem. Det kan kännas lite segt att börja dagen med att trängas på en buss i en halvtimme, men det är så det ser ut. Bussarna är gratis, men ganska fulla i rusningstid. 

Stubai Glacier är områdets huvudort, och dessutom Österrikes största glaciärskidort. Schlick 2000 är också ett stort, familjevänligt system, men på andra sidan dalen. Elfer bjuder på naturnära känsla, utsikt och ett antal nedfarter som är reserverade för rodelåkarna. Serles är en liten pärla.  

På den vanliga liftkartan över Stubaidalen finns också flera vintervandringsleder utmärkta. Poängen med att vintervandra i Alperna är att lederna är dragna uppe i bergen, så man får samma alpkänsla och höghöjdskänsla som när man åker skidor. Det handlar alltså inte om att trava runt nere i någon regnig by och vänta på att skidgänget ska vara nöjt för dagen och återvända till hotellet. Nej, här i Stubai har vintervandring hög status, och både leder och vandrare behandlas därefter. Lederna är välpreparerade och lika genomarbetade som pisterna. Snöslungor och pistmaskiner har gjort sitt. Det är välskyltat, och vandringarna marknadsförs väl. 

Ute på en av mina turer möter jag ett gäng italienskor som har åkt hit enbart för att vandra. Under veckan kommer de inte ens försöka dra på sig ett par skidpjäxor. Nä, det är lederna som har lockat dem till Stubai. Varje dag i en veckas tid gör de olika vandringar. De är utrustade med vandringsstavar, inköpta på plats, och tillverkade av det berömda Stubai-stålet. 

Det vanliga är dock att man kombinerar vandring med skidor. Antingen att familjemedlemmarna delar upp sig sinsemellan, och några vandrar och några åker skidor. Eller att man själv åker skidor vissa dagar och vandrar andra. Väder, vind och humör får helt enkelt styra dagens aktivitet. 

– I dag är det både blåsigt och kallt, då är det perfekt att vandra i skogen, konstaterar en pappa med två barn i mellanstadieåldern som jag möter på leden. 

LÄS MER: Verbier: Från offpist till pjäxdans och nostalgi 

Vintervandring är utbrett i Stubai. Foto: Anna Wahlgren

Tar gondolen till toppstationen Koppeneck

I Stubai är det inte bara skidrädda pensionärer som vintervandrar. Vandringslederna kryllar av unga par och barnfamiljer som aktivt har valt att hoppa över skidorna en dag. 

När resten av familjen har åkt till glaciären hoppar jag på bussen till Serles. Jag tar gondolen upp till toppstationen Koppeneck på 1 700 meter. Härifrån startar många vandringar. En av de mest populära lederna i området är att gå till klostret Maria Waldrast. Det är en lätt vandring på hyfsat hög höjd – och det märks på andningen. Det går inte att jogga fram i leden, jag måste dra ner lite på takten. Inte för inte gjorde Edmund Hillary sin vinterträning inför Mount Everest-bestigningen just i Stubaidalen. 

Jag vandrar med vanliga kängor. Möjligtvis kan broddar vara bra att ha, särskilt under den isiga tiden på året. Vissa har stavar för att också träna överkroppen och för att få bättre balans. Mer avancerat än så är det inte.  

Den som föredrar terräng framför preparerade leder tar sig fram på snöskor. I Sverige betraktas ofta snöskor med skepsis. Det anses vara lite småtöntigt, ämnat för den som inte klarar av att åka skidor typ. I Alperna, inte minst i Frankrike, är det däremot en populär och urgammal vinteraktivitet. Varje söndag arrangeras snöskovandring i Serles. Man kan också hyra snöskor och gå på egen hand. Det är ett härligt och enkelt sätt att komma nära naturen. Man kan gå där det är orört, och är smidigare och friare än med långa längdskidor. Man kan följa översnöade vandringsleder och gå mitt i skogen.

Utsikten från Koppeneck är som en bättre fototapet. Foto: Anna Wahlgren

LÄS MER: Världens 10 vackraste vandringar 

Knödel, snaps, radler och kaiserschmarrn

Jag äter en sen lunch på Ochsenhütte, där allt från knödel till snaps är tillverkat av ägarfamiljen. Den ligger mitt i backen, och här samlas både skidåkare och vandrare. Jag beställer en tallrik med charkuterier – korvar, ostar, skinkor och mörkt bröd – och sedan äter jag en stor tallrik knödel. Till det dricker jag ”radler”, öl blandat med lemonad. 

Bästa mattipset är att satsa på klassisk, österrikisk husmanskost. Knödel, wienerschnitzel och förstås ”kaiserschmarrn” – den kejserliga pannkakan – är matmåsten. I just den här delen av Österrike spelar Italien stor roll, och de österrikiska och italienska köken går in i varandra. Världens högst belägna pastafabrik förser bergsrestaurangerna med färsk pasta. Pasta och knödel är alltså ett hett mattips här. En bergskrog sticker ut: världens högst belägna gourmetkrog Schaufelspitz Gourmet, på 2 900 meters höjd. Den har två utmärkelser i Gault Millau, en Guide Michelin-liknande matguide. 

Några dagar viker jag dock åt skidåkning. Mina favoritområden är Stubai Glacier, som är stort och mäktigt, och när det är soligt är det väldigt soligt. Men jag tycker också mycket om glaciärens raka motsats – lilla Serles. 

– Serles är perfekt för nybörjare, både de som är alldeles nya på skidor och de som inte har åkt på några år men som vill börja åka på nytt, konstaterar Michael Gstrein, som jobbar på Stubai Tyrol turistinformation. 

Tonåringarna gillar Schlick 2000 i Fulpmes. Här finns dalens längsta nedfart på tre kilometer. I en av backarna kan man mäta hur fort man kör, kanske inte så pedagogiskt om man vill undvika att hetsa redan adrenalinstinna tonåringar, men också ganska kul.  

Tillbaka på hotellet träffar jag på ägaren som håller en plåt nybakad apfelstrudel i handen. 

– Det är viktigt att få i sig ordentligt med kalorier när man sysslar med vintersport, säger han allvarligt. Och du vet väl att veteöl är bra när man har sportat? Många multisportare dricker veteöl efter ett pass. 

Hotellet är en liten oas, och oftast är det här vi tillbringar eftermiddagar och kvällar. Här finns en liten pool och ett spa, där kvinnor och män bastar tillsammans. Det råder en viss oklarhet vad gäller klädkoden. Italienarna bastar med bikinin och badbyxorna på, tyskarna och österrikarna är däremot nakna. Enligt österrikisk sed ska man ta av sig badkläderna i bastun, allt annat anses ohygieniskt, däremot behöver man inte stirra ut sina nakna bastukamrater. 

Men ibland hoppar vi hotellets middagar och beger oss till Hoferwirt, byns naturliga samlingsplats. Här är maten vällagad och stämningen hög. Jag äter forell från den egna fiskdammen, och vi avslutar på österrikiskt vis – med husets egentillverkade snaps. 

I Stubaidalen finns fyra skidområden, vart och ett med sin egen karaktär. Foto: Anna Wahlgren

RESFAKTA: STUBAI

Resa hit: Tåg från Köpenhamn till München, upp till fem byten. Sedan buss cirka två timmar. Till Innsbruck upp till sex byten, därefter buss runt 30 minuter. Flyg från Köpenhamn till München eller Innsbruck. Längre och något dyrare transfer från München (cirka två timmar i minibuss) jämfört med Innsbruck (cirka en halvtimme i minibuss).

Bästa tiden: Skidmöjligheter från oktober till juni.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Tyska, men många pratar engelska.

Valuta: Euro (EUR).

Ta dig runt: Mellan de olika skidorterna går bussar. Gott om taxibilar.

Bra att veta: Med Stubai Super Ski Pass får du tillgång till samtliga system samt till bussarna mellan systemen. Ett veckokort, vuxen, kostar cirka 2 700 kronor. Barn under 10 åker gratis i sällskap av betalande vuxen, 10-14: cirka 1 400 kronor, och 15-18 år cirka 1 900 kronor. Den som bara ska vandra kan köpa speciellt vintervandringskort som gäller i vissa liftar. Det är också möjligt att lösa biljett för enskilda resor, cirka 200 kronor för resa upp och ner till bergsstationen.

Läs mer: stubai.at, stubaier-gletscher.com/en

GUIDE: 12 TIPS TILL STUBAI

SE & GÖRA

1. Ice Grotto

En isgrotta som drivs som kombinerat forskningsprojekt och turistattraktion. Promenera genom grottan, läs på skyltar och uppgradera dina iskunskaper. 

Adress: Eisgrat bergsstation, Stubai Glacier, stubaier-gletscher.com/en/activities/ice-grotto

2. Toboggan i Elfer

Att åka kälke, eller toboggan som det kallas i trakten, är ett äkta tyrolskt äventyr. En riktig vintertradition, och extremt populärt bland lokalbefolkningen. I Stubaidalen finns sammanlagt tolv olika nedfarter, och Elfer är rodelberget framför andra. Man tar liften upp och åker kälke ner för de kilometerlånga backarna. Extra spektakulärt är att åka på kvällen när det är mörkt. Flera upplysta nedfarter har kvällsöppet. Kälke finns att hyra vid skiduthyrningen och direkt vid vissa liftar. 

Adress: Elferbahnen, Neustift, elfer.at

Kälken, eller toboggan som den kallas i trakten, är ett äkta tyrolskt äventyr. Foto: Anna Wahlgren

3. Stubay

Fem tusen kvadratmeter stort spaområde med flera sorters bastu, ångbad och uppvärmda pooler – både inomhus och utomhus. Saltvattenpoolen håller behagliga 33 grader. Det är en speciell känsla att ligga i en pool och blicka ut över höga, snöklädda berg. 

Adress: Telfer Landesstrasse 111, Telfes, stubay.at

4. Alpin Schischule

I Stubai är det lätt att komma åt bra offpist. I kartor (som kan laddas ner på gps) finns 15 föreslagna nedfarter. Men mest lössnökänsla får man genom att åka med guide. Vi tillbringade en förmiddag med Peter Salchner från Alpine Schischule. Han guidade oss till områdets bästa lössnöområden, och lärde ut säkerhet – vi fick bland annat träna på att söka efter föremål under snön. 

Adress: Bergstation Gamsgarten, alpin-schischule.com

BO BRA

5. Stubaierhof Neustift

Har ägts av samma familj i generationer. Ambitiösa middagar, bra spa och fräscha rum. Här månas om detaljerna. Varje eftermiddag bjuds gästerna på apfelstrudel och matigt mellanmål. Personalen har stor kunskap om såväl skidåkning som vandring och delar gärna med sig av tips. Dubbelrum från 1 200 kronor per natt, inklusive spa och transport till skidbackar.

Adress: Stubaitalstrasse 64, Neustift, der-stubaierhof.com

ANNONS: Boka Stubaierhof Neustift här [extern länk]

6. Hoferwirt

Mysiga rum, hjärtlig stämning och rustik frukost. Dessutom bor man vid restaurangen som serverar områdets bästa tyrolska mat. Krogen håller öppet varje dag året runt, och har legat på samma plats sedan 1674. Fluffiga täcken och stor hemtrevnad. Dubbelrum från 500 kronor per natt.

Adress: Dorf 12, Neustift, hoferwirt.at/en

ANNONS: Boka Hoferwirt här [extern länk]

ÄTA & DRICKA

7. Gourmetrestaurant Schaufelspitz 

Världens högst belägna gourmetrestaurang, ligger på 2 900 meter över havet. Har tilldelats två toques Gault Millau – en fransk restaurangguide i klass med Guide Michelin. Kökschef David Kostner har ett förflutet från Guide Michelin-krogar i London, men hämtar helst inspiration från mormors gamla recept. Han satsar på tyrolska klassiker som knödel, men i ny tappning. Stort ölsortiment. Vacker arkitektur och stilren öppen spis. Solig terrass med lurviga fårskinn.

Adress: Eisgrat bergsstation, Stubai Glacier, stubaier-gletscher.com/skigebiet/restaurants/gourmet-restaurant-schaufelspitz 

Schaufelspitz har tilldelats två toques Gault Millau – en fransk restaurangguide i klass med Guide Michelin. Foto: Anna Wahlgren

8. Hoferwirt

Pålitliga kockar, bra vinkällare och gott rykte. Ett gasthaus som har funnits i familjens ägo i generationer. Traditionellt och hemlagat, typiska tyrolska rätter. Här åt jag veckans godaste wienerschnitzel. Forellen – från den egna fiskdammen – rekommenderas också. 

Adress: Dorf 12, Neustift, hoferwirt.at/en

9. Ochsenhütte Mieders

Vällagad mat, bra ölsortiment och soligaste läget med utsikt över pisten. Trångt, rustikt och gemytligt. All mat lagas från grunden – till och med knödeln. Här passerar flera vintervandringsstigar. En perfekt lunchkrog och mötesplats för vandrare och slalomåkare som vill sammanstråla för mat eller afterski. 

Adress: Vid liften Ochsen, Serles.

LÄS MER: 13 härliga upplevelser i Alperna – utan skidor