1 av 9: Det ska du tänka på – både inför weekendresan och charterresan
Colmar juletid är som en saga.
2 av 9: Colmar juletid är som en saga. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
Med en radie av ett par mil runt vindistriktets huvudstad Colmar hittar man de mest namnkunniga vingårdarna i Alsace.
3 av 9: Med en radie av ett par mil runt vindistriktets huvudstad Colmar hittar man de mest namnkunniga vingårdarna i Alsace. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
Julmarknaderna i Colmar är de mest spektakulära i Alsace. Girlander på husfasaderna och julgranarnas belysning tävlar om uppmärksamheten.
4 av 9: Julmarknaderna i Colmar är de mest spektakulära i Alsace. Girlander på husfasaderna och julgranarnas belysning tävlar om uppmärksamheten. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
 På julmarknaden i Colmar säljs all sköns julprydnader blandat med sniglar och speciella julkakor som kallas ¿bredele¿; en kryddig småkaka som doftar kanel, anis, kardemumma och kryddnejlika.
5 av 9: På julmarknaden i Colmar säljs all sköns julprydnader blandat med sniglar och speciella julkakor som kallas ¿bredele¿; en kryddig småkaka som doftar kanel, anis, kardemumma och kryddnejlika. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
Alsace vimlar av vinmakare och många gårdar är öppna för besökare även vintertid. I Bergheim hittar man Marcel Deiss.
6 av 9: Alsace vimlar av vinmakare och många gårdar är öppna för besökare även vintertid. I Bergheim hittar man Marcel Deiss. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
Några kilometer sydväst om Colmar ligger Eguisheim där en av de riktigt stora vingårdarna i Alsace återfinns, Leon Beyer. På deras ägor ryms en av regionens förnämsta privata vinkällare. Här ligger runt 700 000 buteljer lagrade.
7 av 9: Några kilometer sydväst om Colmar ligger Eguisheim där en av de riktigt stora vingårdarna i Alsace återfinns, Leon Beyer. På deras ägor ryms en av regionens förnämsta privata vinkällare. Här ligger runt 700 000 buteljer lagrade. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
Visst kan man prova en traditionell choucroute på den lokala krogen ofta tillsammans med nötkött eller fläskkött i alla former. Men för de som föredrar fisk så är restaurang JYS i Colmar ett utmärkt val.
8 av 9: Visst kan man prova en traditionell choucroute på den lokala krogen ofta tillsammans med nötkött eller fläskkött i alla former. Men för de som föredrar fisk så är restaurang JYS i Colmar ett utmärkt val. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
Bakgatorna utmed floden Weiss i Kaysersberg är minst lika intressanta som huvudstråken. Här passerar man den gamla slottsruinen från 1200-talet och Frankrikes första allmänna badhus från 1612, samt Albert Schweitzers museum, som i dag är inrymt i hans födelsehus mitt i byn.
9 av 9: Bakgatorna utmed floden Weiss i Kaysersberg är minst lika intressanta som huvudstråken. Här passerar man den gamla slottsruinen från 1200-talet och Frankrikes första allmänna badhus från 1612, samt Albert Schweitzers museum, som i dag är inrymt i hans födelsehus mitt i byn. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

Gammeldags jul i Colmar – i hjärtat av Alsace

COLMAR, FRANKRIKE. Fransmännen älskar att ta barnen på ett besök till Alsace för att uppleva gamla tiders helgfirande. 

Att vandra runt i den medeltida staden Colmar i juletid är nästan som att kliva in i en saga av HC Andersen. 

Snön ligger vit på taken endast tomten är vaken. Han sitter utanför hotell Colombier och metar från en flatbottnad eka i kanal Quai de la Poissonnerie som rinner förbi. I fönstren på husgaveln mittemot lyser det i juldekorerade rum. 

Husfasaderna och julgranarnas belysning tävlar om uppmärksamheten, för att inte tala om marknadsstånden som just vaknat till liv. Mellan husväggarna i de smala gränderna vid torget La Petite Venise ekar julmusiken. Kulörta lampor blinkar ihärdigt från det lilla uppbyggda nöjesfältet där karusellens hästar galopperar fram till barnens stora förtjusning.

Att resa längs rutten Vins des Alsace är som att färdas genom en samling tyska träsnitt. Sträckan är kantad av korsvirkeshus, slott och kyrkor från medel- och renässanstid. I vintertid blir stämningen lugnare och mer gemytlig. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

Sommarens strida ström av besökare bland vingårdarna runt Colmar är sedan länge över. Nu stundar en ny invasion av turister som vill återuppleva en gammeldags jul där julgranen en gång i tiden föddes. Att resa utmed Route des Vins längs Vogesernas böljande sluttningar på smala vägar som letar sig fram mellan vinfälten och de små medeltida byarna Riquewihr, Kaysersberg, Turckheim eller Eguisheim är en upplevelse även vintertid. 

Jul- och nyårstid i Alsace handlar inte bara om tomtar och julpynt, utan också om vin. Så här års har vinmakarna mer tid att prata med besökarna och prova vin tillsammans. Men allt arbete i vingården ligger inte nere – det är under vintermånaderna som vinrankorna beskärs för att förberedas för vårens blomning. När vi besöker odlingarna runt Kaysersberg pågår arbetet för fullt trots att ett lätt snötäcke lägger sig.

Colmars mysiga stad Alsace

Inne i staden Colmar har snön redan smält när jag promenerar längs kullerstensgatorna och tittar i skyltfönster med samma förundran och spänning som jag upplevde som barn. Känslan av förväntan gör sig påmind när jag trycker näsan mot skyltfönstren fyllda av paket och leksaker. Jag får en dejavu-upplevelse från när jag första gången fick följa med far ner till lanthandelns julskyltning. Länge stod vi och stirrade på leksakerna i butikens skyltfönster.

Just nu är hela staden ett enda stort skyltfönster. Det doftar kanel, anis, kardemumma och kryddnejlika. Från gatustånden säljs franska specialiteter, som till exempel sniglar och de julkakor från Alsace som kallas ”bredele”. På kajerna står huttrande tomteklädda försäljare och försöker locka barn med sockervadd och brända mandlar medan föräldrarna passar på att ta sig ett glas varmt vin, ”vin chaud”. 

Hjärtat i Alsace, eller Lilla Venedig som den med rätt kallas tack vare sina kanaler, är Colmar som löper genom staden. Kanalen Quai de la Poissonnerie som mynnar ut i La Petite Venise är kantad av korsvirkeshus. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

Lilla Venedig, som staden med rätta kallas, genomkorsas av kanaler. Quai de la Poissonnerie, som mynnar ut vid torget La Petite Venise, är kantad av korsvirkeshus, restauranger och hotell. I små flatbottnade båtar, som är Colmars svar på Venedigs gondoler, färdas besökare runt på kanalerna till tonerna av klassiska julsånger blandade med positivmusik. 

Det är här i Vogesernas dalgångar som julgranen lär ha sitt ursprung. Under medeltiden i Alsace framfördes ofta så kallade mysteriespel, historier hämtade från bibelns skapelseberättelse. Det enda träd som var grönt och som kunde symbolisera kunskapens träd man kunde hitta vid den här tiden på året var en gran. Dekorationerna i granen bestod av äpplen och oblater som skulle symbolisera Jesus. Historien berättar att under ett mycket dåligt äppelår fick en glasblåsare i byn Meisenthal i Vogeserna i uppdrag att ersätta frukterna med glaskulor. Det var så julgranskulorna såg dagens ljus.

Fakta: Jul i Alsace

Resa dit: Med tåg: Resan från Stockholm till Colmar tar cirka 22 timmar med byten i Malmö, Köpenhamn, Hamburg och Basel varav det är nattåg mellan Hamburg och Basel.

Flyg: Från Köpenhamn eller Stockholm till Basel och ta tåget därifrån till Colmar på cirka 45 minuter.

Koldioxidutsläpp: Flyg Köpenhamn – Basel ca 444 kg per person, tur och retur, inklusive höghöjdseffekt. Tåg Köpenhamn – Colmar 91 kg per person, tur och retur (För beräkningsmetod se klimatsmartsemester.se)

Bästa tiden: December om man är ute efter julstämning.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Franska / tyska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Något lägre än i Sverige.

Ta dig runt: Inga stora avstånd mellan byarna i Alsace. Går bra med buss eller taxi.

Bra att veta: julbelysningen i Alsace tänds 23 november och sitter uppe en vecka in i januari.

Alsaces unika mat- och vinkultur

Likt ett historiens skilsmässobarn har Alsace i olika freder kastats mellan fransmän och tyskar och på så sätt utvecklat en mycket egen stil. Det är i detta spänningsfält som regionens mat- och vinkultur växt. Traktens vinproducenter gör tyskt vin på franskt vis. Medan tyskarna strävar efter viner med ansenlig sötma låter fransmännen vinerna bli torra och friska med intensiv fruktighet.

Hos vinproducenten Albert Mann i Wettolsheim utmed vinvägen Route des Vins d'Alsace blir vi bjuda på en alsassisk lunch, baeckaoffa, tillsammans med bröderna Jacky och Maurice. På spisen står ett långkok som består av kött, grönsaker och rotfrukter och puttrar. 

– Om vi ger jorden de bästa och naturligaste förutsättningarna får vi det smakrikaste vinet tillbaka, säger Maurice Barthelmé. 

På kvällen blir det ett besök hos kocken Jean-Yves Schillinger på restaurang JYS i Colmar. Efter många år på restauranger i New York återvände han hem för att ta upp de alsassiska mattraditionerna men i en modernare tappning.

– Jag vill göra något nytt och annorlunda av den mat som förknippas med Alsace. Det har visat sig vara ett uppskattat koncept inte minst hos de yngre gästerna, som i dag reser mycket och inspirerats av världens alla kök, säger Jean-Yves. 

LÄS MER: 12 måsten i Alperna 

Vingårdar vid Kientzheim

När jag nu efter åtskilliga besök i Alsace i första hand är här för att få en försmak av julen måste jag åter besöka min favoritby Kaysersberg. När den kände läkaren, prästen, musikern och Nobelpristagaren Albert Schweitzer lät de första tonerna av Johannespassionen stiga mot valven i 1100-talskyrkan var det en ung vinmakare vid namn Marcel Blanck som stod bredvid och vände notbladen. 

I grannbyn Kientzheim några mil nordväst om Colmar ligger ett hus med putsade fasader som rymmer vintraditioner sedan början av 1600-talet, Domaine Paul Blanck. Det är i detta område med en radie av ett par mil runt vindistriktets huvudstad Colmar, som de mest namnkunniga vingårdarna ligger.

Alsace är inte bara känt för sina viner. Regionen rymmer en mängd krogar med stjärnor i Guide Michelin. Här kan man äta allt från den enklaste tarte flambée, som är Alsace svar på pizza, till gourmetmiddagar på stjärnbeströdda restauranger. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

En av dessa vinmakare är nämnde Marcel Blanck. På Domaine Paul Blanck ryms vintraditioner sedan början av 1600-talet. Stafettpinnen har han i dag lämnat över till sonen Philippe och brorsonen Frédéric, men hans kunnande genomsyrar fortfarande produktionen.

När jag för flera år sedan fick en pratstund med Marcel Blanc högt uppe på en av vinsluttningarna ovanför Kaysersberg plockade han fram en flaska vin och ett glas ur sin lilla ryggsäck och pekade sedan med handen ner mot bykyrkan nedanför oss.

– Det var där nere jag som grabb assisterade Albert Schweitzer och det var där min passion för musik föddes. Jag komponerar därför mina viner på ett liknande sätt som en kompositör skriver musik. Det låter kanske konstigt i mångas öron.

Medan vi smuttade på det medhavda vinet pekade han ut var den gamla slottsruinen från 1200-talet låg, var Frankrikes första allmänna badhus från 1612 var beläget och var Albert Schweitzers museum, som i dag är inrymt i hans födelsehus, gömmer sig. 

LÄS MER: Europas 15 bästa julmarknader 

Äta & dricka

1. La Maison Rouge

En prisvärd, lagom modern restaurang i traditionell stil.

Adress: 9 rue des Ecoles Colmar 03, Colmar. restaurant-maisonrouge.com

2. Restaurant Auberge de L’Ill

Mat- och vinkonnässörer passerar inte förbi Illhaeusern utan ett besök på Auberge de L’Ill som i decennier haft tre stjärnor i Guide Michelin. Stället är en institution i Alsace.

Adress: 2 Rue de Collonges au Mont d'Or, Illhaeusern. auberge-de-l-ill.com

3. JYS

Michelinkrog av mästerkocken Jean-Yves Schillinger med en mat i fransk crossoverstil efter alla sina år utomlands. Restaurangen ligger i hjärtat av Colmar vid torget La Petite Venise. På sommaren kan man sitta på terrassen vid kanten av floden Lauch.

Adress: 17 Rue de la Poissonnerie, Colmar. jean-yves-schillinger.com

Bo bra

4. Hotel des Berges

Vill man stanna över i Illhaeusern kan man ta in på Hotel des Berges, ett 150-årigt familjedrivet hotell på banken till floden Ill. Pris från cirka 1200 per natt.

Adress: 4 Rue de Collonges au Mont d'Or, Illhaeusern. hoteldesberges.com

5. Hotel Colombier

Detta är ett av de klassiska hotellen i Colmar, perfekt beläget i de historiska kvarteren runt La Petite Venise med utsikt över kanalen Quai de la Poissonnerie. Pris från cirka 1 300 kronor natten.

Adress: 7 Rue Turenne, Colmar. hotel-le-colombier.fr 

6. Hostellerie Le Maréchal

Ett romantiskt hotell med 30 rum varav alla är personligt inredda och ligger vid torget La Petite Venise. Här ligger också en av stadens bättre restauranger A LÈchevin. Familjen Bomo har drivit verksamheten i över 40 år. Pris från cirka 1200 per natt.

Adress: 4-6 Place des 6 Montagnes Noires Colmar. hotel-le-marechal.com

7. Hotel Le Chambard

I den historiska byn Kaysersberg kan man ta in på Hotel Le Chambard, och här är bakgatorna längs floden Weiss minst lika intressanta som huvudstråken. Pris från cirka 1900 per natt.

Adress: 9-13 Rue du Général de Gaulle, Kaysersberg. lechambard.fr/en

Se & göra

8. Vingårdar i Alsace som kan besökas vintertid:

Bergheim är en favoritby i Alsace eftersom den är betydligt mindre exploaterad än till exempel den pittoreska Riquerwihr. I Bergheim kan man också passa på att besöka vingårdarna Domaine Marcel Deiss och Gustave Lorentz. I byn Ribeauville ligger F.E Trimbach. Domaine Paul Blanck i Kientzheim är också en vingård som är värd ett besök.

marceldeiss.com / gustavelorentz.com/en / trimbach.fr /blanck.com/en

9. Museum över Nobelpristagare

Fredspristagaren Albert Schweitzers museum i byn Kaysersberg är väl värd ett besök. Här ska man vandra omkring tidigt om morgnarna innan turistbussarna tar över.

Adress: 126 Rue du Général de Gaulle, Kaysersberg-Vignoble. tourisme-alsace.com/en/269000078-Docteur-Schweitzer-Museum.html

LÄS MER: Sveriges bästa julmarknader 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande