ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Gå i Bowies fotspår i favoritstaden Berlin

Publicerad 12 jan 2016 11.35
Allt om resor>Resmål>Europa
<span>David Bowie hade sin storhets tid under glamrockens era på 80-talet. Han gick bort den 10 januari.</span>

David Bowie hade sin storhets tid under glamrockens era på 80-talet. Han gick bort den 10 januari.

1/3

Foto: Roger Bamber/Rex/Shutterstock

<span>Ingen annan stad sägs ha inspirerat David Bowie som Berlin gjorde.</span>

Ingen annan stad sägs ha inspirerat David Bowie som Berlin gjorde.

2/3

Foto: Colourbox

<span>På 70-talet bodde Bowie med Iggy Pop i Berlin.</span>

På 70-talet bodde Bowie med Iggy Pop i Berlin.

3/3

Ingen stad har betytt så mycket för David Bowies karriär som Berlin. Och Berlin älskar Bowie. Här arrangeras specialturer för den som vill vandra i den store idolens fotspår. Vi tipsar om platserna ingen Bowieälskare får missa.

Text av: Krister Berntsson

Det är nästan omöjligt att överskatta Berlins betydelse för David Bowies musikaliska utveckling. Han fick sitt genombrott i glitterrockens London och när han tog livet av sitt alter ego Ziggy Stardust, drog han till Los Angeles och återuppfann sig själv som soulsångare med albumet “Young Americans” och tog sedan på sig rollen som “The Thin White Duke” med skivan “Station to Station”.

Förutom London och Los Angeles bodde han också i Schweiz, Västindien, Sidney och inte minst New York.

Men ingen plats sägs ha varit så viktig för hans musik som Berlin.

Hjälpte Iggy Pop i Berlin

1976 flyttade han in på Hauptstrasse 155 och strax där efter flyttade även Iggy Pop in där. På måndagsförmiddagen, strax efter meddelandet om David Bowies död 69 år gammal, började högen av blommor och kondoleansbrev samlas utanför adressen. Några kvarter bort, vid Potsdamer Platz, ligger Hansa Studios där Bowie under sina tre år i Berlin spelade in “Heroes” och “Low”. Här hjälpte han också Iggy Pop att restaurera sin karriär med plattan “The Idiot”.

På den tiden låg studion precis vid Berlinmuren, vars blotta närvaro var en stark inspirationskälla för Bowies “Heroes”.

Precis bredvid huset på Hauptstrasse låg Bowies och Iggys favoritkafé Anderes Ufer, som i dag heter Neues Ufer. På 70-talet var det en populär hang-out för Berlins homosexuella och enligt legenderna brukade de två äta frukost här på eftermiddagarna och avsluta kvällarna med whisky innan de gick hem. Här höll Bowie också sin 30-årsfest. I dag kan man dricka kaffe och titta på den lilla permanenta Bowieutställningen här. På Oranienstrasse 190 ligger än i dag SO36, ett legendariskt musikställe där Bowie var stammis. Namnet kommer från gatans postnummer. Här lät Bowie sig inspireras av det pulserande, punkiga musiklivet.

LÄS OCKSÅ: Besök området som är hippast i Berlin just nu

David Bowie hedras just nu på olika sätt över hela världen.

Foto: Matt Dunham

Häng på Berlins klubbar

Även om Bowie och Iggy levde i en enkel lägenhet och inte direkt förde något jet set-liv i Berlin, så hindrade det inte dem från att hänga på den lyxiga Paris Bar på Kantstrasse 152 i stadsdelen Charlottenburg. Här genomförde Bowie en intervju för Rolling Stone medan han drack sig så berusad på absint att han avslutade med att rulla runt i den smutsiga snön på gatan utanför.

Ett annat ställe som Bowie gärna frekventerade var Dschungel på Nürnbergerstrasse 50-55. Då var det den hetaste nattklubben i Västberlin och det finns gott om mer eller mindre sanna historier om Bowies vilda nätter här tillsammans med Iggy och Lou Reed.

I dag är klubben omgjord till modernistiskt eleganta Ellington Hotel. Bowies hade ett mycket stort konstintresse och hans favoritmuseum var Brücke Museum på Bussardsteig 9. Här finns en stor samling tavlor av den expressionistiska Brücke-gruppen som var verksam mellan 1905 och 1913. Målningarna var en stark inspiration till omslagen på “Heroes” och Iggy Pops “The Idiot”.

LÄS OCKSÅ: Viveca Stens 12 smultronställen i Berlin

Varuhuset KaDeWe i Berlin.

Foto: Shutterstock

Delin på KaDeWe

Ett av David Bowies favoritområden i Berlin var Neukölln som i dag är ett oerhört trendigt område. Men på 70-talet var Neukölln nedgånget och fullt av tomma hus som väntande på rivning. Bowie brukade ofta vandra ensam omkring på de slitna gatorna och insupa den närmast postapokalyptiska stämningen. En stämning han fångade i låten “Neuköln” (med ett l) på albumet “Heroes”.

Den som vill shoppa som Bowie ska inte missa det klassiska varuhuset KaDeWe på Tauentzienstrasse 21-24. På 70-talet var det en ö av lyx i ett ganska slitet och fattigt Västberlin och här besökte Bowie framför allt den överdådiga matmarknaden på översta våningen.

Trots att David Bowie bara bodde i Berlin i ett och ett halvt år, gjorde staden ett outplånligt intryck på honom. Och han gjorde ett outplånligt intryck på Berlin, vars invånare är oerhört stolta över sin adopterade son.

LÄS OCKSÅ: Berlin – 11 sevärdheter och måsten

Annons

ELISABETH MONTGOMERY