KUL KULTURSTAD. Skojfriska Stratfordtjejerna Helen Madeley och Abi J-Nelson shoppar loss på Henley Street - gatan där Shakespeare föddes för 442 år sedan.
KUL KULTURSTAD. Skojfriska Stratfordtjejerna Helen Madeley och Abi J-Nelson shoppar loss på Henley Street - gatan där Shakespeare föddes för 442 år sedan. Foto: NORDSTRÖM CORNELIA

Frossa i Shakespeare

STRATFORD-UPON-AVON, England. Shakespearetown borde den förstås heta, den lilla stan där nästan allt kretsar kring den store dramatikern.
390 år efter hans död lockas en halv miljon
turister till huset där han föddes - varje år.
Foto: NORDSTRÖM CORNELIA
Turisttäta Lilla Stratford-upon-Avenyn. Foto: NORDSTRÖM CORNELIA
Här föddes han. Foto: NORDSTRÖM CORNELIA
Shakespeare.

Men födelsehuset får vänta, vi kommer västerifrån och inleder vår lilla Shakespeareodyssé med en titt på huset där hans hustru Anne Hathaway växte upp: ett liten söt stuga i tudorstil med blyinfattade fönster och präktigt halmtak i byn Shottery några kilometer utanför stan. Pittoreskt så det förslår. Men lite besvikna blir vi. Utställningen med familjens Hathaways sänglinne från 1600-talet känns fjärran. Kittlingen ligger i stället i vetskapen om att det var hit den unge William kom som förälskad tonåring och 18 år gammal anhöll om den åtta år äldre Annes hand.

Dickens räddade huset

Nej, stans highlight är förstås Shakespeares födelsehus på Henley Street, en brusande gågata kantad med butiker och restauranger i centrala Stratford. Att det gamla korsvirkeshuset står kvar kan vi tacka författaren Charles Dickens för. Det var han som i mitten av 1800-talet drog i gång en insamling som räddade den rivningshotade byggnaden. Vill man se barndomshemmet måste man ta sig in via Shakespearemuseet vägg i vägg. Och det är bra, för det är ett alldeles utmärkt museum. Välgjort, informativt, visuellt.

Smart rundvandring

Visningen av hemmet är smart upplagd: i stället för att låta besökarna vallas runt i grupp har man placerat en guide vid varje "station", och i föräldrarnas sovrum får vi veta att lille William fick bo i en utdragssäng under föräldrarnas tills han var fem år. Då förväntades han kunna hantera levande ljus och fick flytta in i rummet bredvid. Pappa John var handskmakare och sålde sina grejer genom en lucka ut mot gatan. Damhandskarna gjorde han med väl tilltagen fingerlängd, berättar guiden. Kvinnorna ville nämligen ha lika långa, vackra fingrar som Elizabeth I, så knubbhänta Stratforddamer stoppade bomull i handskarna. Lilla Stratford, charmig som bara en engelsk småstad kan vara, är som gjord för att promenera i. Vi strosar längs floden Avons lummiga stränder bort mot Old Town. Familjer picknickar i gräset och studenterna bär sina ölsejdlar från puben The Black Swan ned till vattnet. En liten handvevad färja forslar folk till och från det stora grönområdet på andra sidan.

Allt ser gammalt ut

I Gamla stan finns ännu mer Shakespeare för den som orkar. Här ligger till exempel Holy Trinity, kyrkan där han ligger begravd. Men vadå Gamla stan! Allt ser lika gammalt ut. På väg tillbaka mot centrum passerar vi det ena gamla tudorhuset efter det andra - alla lika sneda, vinda och vackra. När du betat av din Shakespeare kan du ta en rundtursbåt på floden Avon, besöka en fjärilsfarm eller titta in på stans nallebjörnsmuseum. Men att bara strosa runt i stan och insupa atmosfären duger gott.

Cornelia Nordstöm och Lottie Molund på plats i Stratford. Foto: NORDSTRÖM CORNELIA

Fakta/Stratford

Ligger:

Liten stad i grevskapet Warwickshire i mellersta England, cirka 22 000 invånare.

Ta sig dit:

Tåg från London tar runt två timmar.

Göra:

Frossa i Shakespeare. Det finns en handfull byggnader med anknytning till hans liv att besöka. För 195 kronor kan du se rubbet. Nöjer du dig med huset där han föddes kommer du undan med hälften.

Tips:

Nu pågår en årslång Shakespearefestival där hans 37 pjäser sätts upp på olika scener. Boka biljetter på

www.visitbritain.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande