Vandra på Korsika: upplev öns dramatiska natur
Korsika väcker associationer. Till Napoleon, frihetskamp, vild och dramatisk natur. Följ med till norra delen av ön, som gjord för vilsam vandring och cykelturer. Här är bergen som vackrast, med vingårdar och lantligt boende i bördiga dalgångar.
Jag vaknar tidigt av den brusande floden, ett tiotal meter från min balkong på Dominique Colonna. Det är ett charmigt gårdshotell nära bergsstaden Corte, en gång stolt huvudstad på Napoleons födelseö Korsika.
Efter gårdagens heldagsvandring uppför de branta bergssidorna i Vallée de Niolo var det skönt att njuta av en korsikansk middag och välbehövlig vila. En sällsam tur med fyra årstider på en dag, och med Ascodalen och mäktiga Monte Cinto i fonden – Korsikas högsta berg som mäter 2 700 meter över havet.
Jag fick även lära känna macchian på nära håll. Den täta buskvegetationen har blivit något av ett kännetecken för ön och en utmaning för oss stigfinnare. En kompakt miniatyrskog, många gånger taggig och ogenomtränglig. Perfekt för de en gång så omskrivna korsikanska banditerna, som försvann upp i bergen efter rövarstråten längs kusterna.
GR20 är den mest kända vandringsleden
Trots den 20-gradiga vårvärmen låg det dessutom en hel del snö uppe på den 1 800 meter höga bergsplatån, där jag njöt av en solig långlunch vid den istäckta glaciärsjön Nino. Och visst är det ett mäktigt landskap jag nu befinner mig i – med grönskande dalgångar och karga bergstrakter. Att få börja dagen med ett dopp i floden, för att sedan njuta av en frukost på terrassen är en extra bonus.
Vandringsguiden Sébastien Maury, som kan det mesta om Korsikas natur och kultur, möter upp timmen senare. Vi ska vidare in i Restonicadalen och Parc Naturel Régional de la Corse för en heldagstur. Det finns gott om vandringsleder, med övernattningsstugor om man så vill. Från norr till söder och tvärs över de centrala delarna av Korsika. Den mest kända är GR20, som sträcker sig från Korsikas nordvästra hörn ner till sydost. En 20 mil lång och krävande höghöjdsled, som är indelad i ett 15-tal etapper, och som kräver god kondition. Leden har dock under de senaste åren varit så överbelastad av vandrare att man anlagt fler alternativ vid sidan av för att avlasta huvudleden, berättar Sébastien för mig.
LÄS MER: 12 tips på sanslöst vackra Korsika
Vi börjar vår vandring några kilometer längre upp i dalen, med Melo och Capitello i sikte, två djupa glaciärsjöar nära det 2 625 meter höga Monte d’Oro. Molnen har dragit in och det har blivit betydligt svalare. Från gårdagens 20 grader till knappt tio.
– Jo, det är stora kontraster under våren, konstaterar Sébastien, och berättar att det snöade rejält här för bara några dagar sedan.
Vandringen följer floden genom ett ravinliknande landskap, förbi skarpskurna granitklippor, grottor och naturliga bassänger med grönt skimrande glaciärvatten. Skogen domineras av väldiga tallar och kastanjeträd.
Chez César lockar med rustik mat
Restonicadalen är ett av de populäraste utflyktsmålen på Korsika – om man är ute efter dramatisk natur, berättar Sébastien, som kombinerar guidejobbet med naturfotografi.
– Dessutom är dalen hyfsat väderskyddad, vilket gör att man kan vandra även när det blåser och regnar rejält.
Efter ett par timmar åker Gore Tex-jackorna på. För nu hänger molnen tunga över dalen, där de mäktiga 2 000-meterstopparna mer liknar mörka skuggor som hukar sig över oss. Lunchen på den lilla bergsrestaurangen Chez César passar perfekt på vår väg tillbaka, efter några blöta timmar i regnet. I det rustika stenhuset har César Palmieri lagat stärkande mat för vandrare i snart 50 års tid.
– Välkommen in i värmen, säger han och bjuder på ett litet glas myrtenbrännvin.
Den snart 85 år gamla värdshusvärden lockar med vildsvinsgryta och nybakat surdegsbröd framför brasan i gjutjärnskaminen. För maten på Korsika kan bäst beskrivas som rustik, med en blandning av det bästa från Frankrike och Italien. Vildsvin, kastanjer, charkuterier, och starka ostar är vanliga ingredienser i matlagningen, berättar César, och bjuder oss att smaka på rökta korvar och vällagrad hårdost från en gård utanför Corte. Varför Césars köttgrytor är så populära beror på långsamheten, hävdar han bestämt.
– Jag grillar först köttet i stenugnen, för att sedan låta det puttra på spisen några timmar, tillsammans med rödvin, lök, vitlök och örtkryddor. En oemotståndlig kombination, hävdar César med ett skratt och lutar sig mot bardisken i massiv gran.
LÄS MER: Världens 10 vackraste vandringar
Det är lätt att bli kvar länge i stugvärmen, i synnerhet när han som avslutning bjuder på färskosten brocciu med honung, nybakad kastanjekaka och kaffe med en skvätt likör i. Sébastien berättar samtidigt mer om naturen på norra Korsika.
– Du får inte missa Cap Corse. En dold pärla, med fantastisk vandring och slingrande bilvägar som tar sin goda tid, säger han och visar på kartan.
Medeltida Nonza är den mest spektakulära byn på halvön, där de pastellfärgade husen ser ut att klamra sig fast längs klippväggarna. Den kilometerlånga stranden med svart klappersten är värd resan i sig.
– Det finns även många gamla gods i området – Maisons d’Américains som de också kallas. En gång i tiden byggdes de av korsikaner som emigrerat till Latinamerika, för att sedan återvända ekonomiskt oberoende, berättar Sébastien.
Vingårdarna erbjuder provsmakning och guidning
Nästa soliga morgon väntar regionen Nebbio, strax söder om Cap Corse. Skogsklädda berg och dalgångar med frodig grönska. Här vårdas ömt en månghundraårig tradition i konsten att producera vin med kvalitet. De familjedrivna vingårdarna ligger utspridda på kalkstenssluttningarna runt byarna Patrimonio och Oletta. Och självklart erbjuder varje gård möjlighet till provsmakning och guidning. Domaine Gentile och Clos d’Alzeto hör till två av de mer omskrivna. Men även den betydligt mindre gården Domaine Novella i Oletta är väl värd ett besök.
I dag är det stigcykling som gäller, för i bergen ovanför den mondäna kuststaden Saint-Florent, är det gott om stigar och lätt kuperad terräng. En högst njutbar halvdagstur genom en landskapsidyll med betande kor och får, medeltida kyrkoruiner och blomstrande ängar med smörblommor, maskrosor och röd vallmo. Vinden sveper med sig dofter av lavendel, rosmarin, fläder och kaprifol.
– Nu är Korsika som allra bäst. En klar försmak av att sommaren snart är här, hävdar cykelguiden Chris Chemin belåtet, när vi tar en vätskepaus vid en av ruinerna, med vy över havet och Cap Corse i norr.
LÄS MER: 6 bra vandringskängor för den aktiva resenären
Vi har trampat uppför i några kilometer och nu väntar en behaglig utförslöpa ner till det lantliga boendet på La Dimora, längre ner i dalen. En 1700-talsgård som varsamt renoverats av Carole Leccia och Antoine Tejero. Gården ligger mellan berg och hav, knappa halvtimmen med cykel från kuststaden Saint-Florent.
– Det har verkligen varit några mödosamma år att renovera den gamla ruinen, berättar Carole Leccia och visar mig runt.
Med knappt 20 rum, prunkande trädgård och stilfull pool är det en dröm för den som söker lugn och ro. Här finns även elcyklar att låna för gästerna, som gör det smidigt att besöka kusten för strandvandring, bad och kafébesök. Gårdsrestaurangen har en hel del fisk och skaldjur på menyn, där grytan med bläckfisk och chorizo sticker ut lite extra. Carole värnar det hållbara och strävar efter att servera ekologiskt både till frukost och middag. Vännen Letizia Albertini levererar naturviner från sin biodynamiska vingård, och före middagen blir jag inviterad till en högst spontan vinprovning.
– För fyra år sedan tog jag över de förfallna vinstockarna från början av 20-talet, och lyckades producera 500 flaskor 2017. Men mer ska det bli om några år, säger hon och skrattar.
Bergshotellet A Piattatella ligger högst upp på en klippa
Letizia har ingen elektricitet på den tre hektar stora gården, så all produktion sker med manuella medel.
– Vi trampar druvorna också. Mina barn älskar det momentet, säger hon och serverar ett vitt vin på druvan vermentino till den lufttorkade skinkan och färskosten med hemgjord pesto.
Till bläckfiskgrytan stunden senare är det ett kraftfullt rödvin som gäller. Det handlar om druvan niellucciu, som är släkt med Toscanas sangiovese, berättar Letizia medan jag smuttar, smakar och njuter.
I morgon reser jag vidare till bördiga Balagne, öster om kuststaden Calvi. Där väntar vild ridning på hög höjd, med start i byn Monticello. Bergshotellet A Piattatella högst upp på en klippa, har omskriven restaurang och dessutom flera vandringsleder utanför husknuten. Skönt att jag bokat logi för två nätter.
LÄS MER: 3 vackra och vandringsvänliga öar i Europa
RESFAKTA: KORSIKA
Resa dit: Tåg från Stockholm till Marseille, Nice och Toulon i Frankrike och Livorno i Italien. Därefter färja till Korsika. www.sncm.se, www.corsica-ferries.co.uk. Langley Travel har haft flygcharter till Korsika i drygt 20 år, med direktflyg från Stockholm till Bastia. Ving och Apollo är två andra arrangörer. Prima Travel arrangerar vandringsresor under vår och höst.
Tidsskillnad: Ingen.
Språk: Korsikanska och franska.
Valuta: Euro.
Prisnivå: Ungefär som hemma. Räkna med drygt 400 kronor för en trerättersmiddag på restaurang. Priserna på vin är lägre, från 30 kronor för ett glas. På lunchen kan man dock äta prisvärda korsikanska menyer med tre rätter från 225 kronor, inklusive ett glas vin eller öl.
Ta dig runt: Hyrbil är ett smidigt alternativ om du vill utnyttja tiden väl mellan olika vandringsområden. Busstrafiken drivs av ett antal privata bolag, med företrädesvis turer mellan de större städerna. Tågen, som går under namnet Trinighellu, utgår från Ponte Leccia och har tre sträckningar: mot Bastia, Ajaccio och Calvi. www.train-corse.com, www.corsicabus.org.
Bästa tid för friluftsliv: Satsa på maj till och med början av juni samt från mitten av september till mitten av oktober. Undvik juli och augusti då det är mycket folk på vandringslederna, högre priser och ofta fullbokat på vandrarhem och hotell.
Bra att veta: Trafiken är tidvis intensiv. Många kör dessutom fort på de smala och slingriga vägarna. Viktigt att tänka på om du planerar att cykla under några dagar. Hjälm och reflexväst ett måste.
Läs mer: På www.visit-corsica.com finner du info kring natur, kultur, aktiviteter, mat, dryck och logi.
GUDIE: 8 TIPS TILL KORSIKA
1. Ta det lugnt med hyrbilen
Hyrbil är hyfsat prisvärt, från 1 600 kronor för en vecka under lågsäsong. Men tänk på att ön är större än man tror, och vägarna minst sagt snirkliga. På Korsika räknar man bilturen eller vandringen i timmar – inte i kilometer.
Jag valde att koncentrera mig på den norra delen av ön, med Bastia, Saint–Florent, Calvi och Corte som hållpunkter. Det räcker mer än väl för en vecka.
Två säkra tips för bilturen är Route des Sans och La Route des Savoir–Faire de Balagne. Längs de skyltade vägarna finner du matproducenter, restauranger, hantverksbutiker och vingårdar.
www.gustidicorsica.com, www.routedesartisans.fr
2. Testa tåget!
Varför inte ta en tur längs rälsen? Tågen, som går under namnet Trinighellu, utgår från Ponte Leccia och har tre sträckningar – mot Bastia, Ajaccio och Calvi. Men det tar sin goda tid längs kusten och genom bergsområdena, så planera din rutt i förväg.
www.train-corse.com
3. Vandring med mersmak
Ön är som gjord för äventyrligt friluftsliv. Det finns mängder av vandringsalternativ, både längs kusterna och i det bergiga inlandet.
Den 20 mil långa höghöjdsleden GR20 sträcker sig från Korsikas nordvästra hörn ner till sydost, och har ett 15-tal etapper.
Vill du bestiga Monte Cinto så är det Ascodalen som gäller.
Den slingrande vägen längs floden med samma namn leder ända upp till Korsikas mest imponerande bergskedja. Den
slutar i princip vid foten av berget, som är Korsikas högsta med sina 2 706 meter över havet.
www.corsica.forhikers.com, www.pnr.corsica
4. Pröva cykel och kajak
Allt fler lockas av att cykla landsväg och mountainbike – med eller utan guide. Ridturer från byn Monticello, Via Ferrata och kajakpaddling i Desert des Agriates, väster om Saint-Florent, är några andra populära aktiviteter i norr.
www.centre-equestre-stfrancois.com, www.interracorsa.fr
5. Drycker med anor
Det finns en lång vinmakartradition på Korsika, med anor från romartiden. De främsta vingårdarna ligger i Patrimonio och regionen Nebbio. Passa även på att prova de korsikanska likörerna. Välsmakande spritiga sorter med smak av bland annat citron, apelsin, myrten och kastanj.
Kastanjer, som används flitigt i matlagningen, är den dominerande smaksättaren i det populära bärnstensfärgade ölet Pietra.
www.domaine-gentile.com, www.closdalzeto.com, www.brasseriepietra.com
6. Bo på landet
Det finns allt från enklare vandrarhem och rum med frukost till rustika lantgårdsboenden. La Dimora strax söder om St Florent, A Piattatella i byn Monticellu och Dominique Colonna utanför Corte lockar med kvalitet och lantligt lugn. Dubbelrum inklusive frukost från 2 300 kr. Vill du bo enklare, och med absolut närhet till bergen finns Maison forestière de Tartagine i dalen med samma namn, samt Hôtel L’Acqua Viva i Niolu. Dubbelrum inkl frukost från 550 kr.
La Dimora
www.ladimora.fr
A Piattatella
www.hotel-corse-apiattatella.com
Dominique Colonna
www.dominique-colonna.com
Maison forestière de Tartagine
Adress: maison forestiere tartagine, 20259, Frankrike
Hôtel L’Acqua Viva
www.acquaviva-corse.fr/
7. Sébastien Maury – guide med koll
Naturfotografen och friluftsfantasten Sébastien Maury guidar på förfrågan mindre grupper på 2–6 personer i bergen.
www.facebook.com/uvagabondumun-tagnolu
E-post: uvagabondumuntagnolu@gmail.com
8. Röda klippor och granitformationer
Naturreservatet och världsarvet Scandola, söder om kuststaden Calvi, vars röda klippor störtar rakt ner i det klarblåa havet. Likaså granitformationerna i Calanques de Piana, söder om Porto, som i eftermiddagssolen skimrar i märkligt röda toner.