Det är bara att veva ned rutan och insupa dofterna av mimosa, lavendel, rosmarin och timjan längs den slingrande vägen runt halvön Cap de Antibes.
Det är bara att veva ned rutan och insupa dofterna av mimosa, lavendel, rosmarin och timjan längs den slingrande vägen runt halvön Cap de Antibes. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Upptäck de blå kusterna Côte d’Azur & Côte Bleue

Följ med på en resa längs Franska rivieran utmed Côte d’Azur och genom städer som Cannes, Antibes och Saint-Tropez. Bland de branta klippvikarna före Marseille gömmer sig den romantiska staden Cassis innan den vildare kusten Côte Bleue tar vid. Här finns massor av kultur, historia, arkitektur och gastronomi – de blå kusterna måste upplevas med alla sinnen!

Den brittiska författaren Virginia Woolf återkom varje år i slutet av 1920-talet till den lilla fiskebyn Cassis som hon beskrev som ”ett litet paradis”. Hade hon ägt ett par ordentliga vandrarkängor kanske hon hade upptäckt den vilda och dramatiska kuststräckan mellan Cassis och Marseille som inte bara rymmer Frankrikes högsta havsklippor, som Cap Canaille, utan också en rad spektakulära fjordliknande vikar som skär in i de vita kalkstensbergen. Men vad man vet tillbringade hon den mesta tiden tillsammans med sin syster i byn och dess närmaste omgivningar. En annan författare som däremot snörade sina vandringsskor och gick från Cassis till La Ciotat var Simone de Beauvoir. I dag är Cassis som Saint-Tropez var för 40-50 år sedan: en stillsam oas bland Rivierans mer glamorösa tummelplatser, omgiven av mandel-, fikon-, och olivträd samt en rad små vingårdar.

Vår resa längs de sägenomspunna kustremsorna i Provence, Côte d'Azur och Côte Bleue startar dock i andra änden av Franska rivieran, i Nice, staden för livsnjutare och gourmeter. Här är det lätt att förföras av hektiskt nöjesliv, rikt kulturliv och behagligt klimat, för att inte tala om en matkonst som eggar alla sinnen. I Nice går det dessutom att bada vid klapperstenstränderna mitt i centrum. Från Gamla stans vindlande kvarter promenerar vi därför gärna längs den mytomspunna strandpromenaden utmed änglarnas bukt, Baie des Anges, längs Boulevard Jean Jaurès och över det vackra torget Cours Saleya med palatset Place Rossetti. Härifrån utgår en labyrint av smala gränder som man lätt går vilse i. Under 1800-talets första decennier sökte sig bland annat brittiska aristokrater hit för att njuta av det milda klimatet under vinterhalvåret.

I Nice badar man mitt i centrum längs utmed den mytomspunna strandpromenaden änglarnas bukt, Baie des Anges. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Innan vi fortsätter mot Antibes slår vi oss ner på anrika Caffè Vergnano och beställer in en fransk klassiker, ett glas pastis. När kyparen häller vattnet i glaset stiger den söta anisdoften rakt upp i näsans doftkörtlar. Det är först efter ett långsamt intagande av pastisen som den rätta provensalska atmosfären infinner sig, lär någon ha sagt. Varumärken som Ricard föddes nämligen lite längre västerut i Marseille, medan Pernod såg dagens ljus lite längre norröver i Avignon. 

LÄS MER: Biarritz lockar filmstjärnor, surfare och barnfamiljer 

En tidsresa i Picassos och Hemingways spår

Antibes ligger bara några mil från Nice. Det var hit som författaren F Scott Fitzgerald flydde med sin fru Zelda när uppståndelsen blev för stor efter det att hans bok ”Den store Gatsby” givits ut i mitten av 1920-talet. När han i sin blå Renault tog den slingrande vägen mellan Cannes och Nice blev han så betagen av den vackra halvön Cap d’Antibes att han genast började leta efter ett ställe att slå sig ner. Till slut fann han, tack vare goda vänner, Villa Saint-Louis i Juan-les-Pins. Villan byggdes senare till med ett par våningar och är i dag förvandlad till Hôtel Belles Rives. Att ta in på detta ställe är som att göra en tidsresa tillbaka till Gatsby-epoken. Här har dåtidens celebriteter som Picasso, Gertrude Stein och Ernest Hemingway festat med paret Fitzgerald. 

Om väggarna kunde tala skulle det finnas mycket att berätta. Vi nöjer oss med att njuta av den vackra art déco-miljön och insupa atmosfären från en av Rivierans bästa terrasser medan den glödande solen dyker ner i Golfe-Juan-bukten. Under den årliga jazzfestivalen i Antibes i mitten av juli varje år fylls hotellet med jazzmusiker i världsklass. Scenen är en av de vackraste i världen, omgiven av pinjeträd med Medelhavet som fond. 

Provence måste upplevas med alla sinnen. Det är bara att veva ned rutan och insupa dofterna av mimosa, lavendel, rosmarin och timjan. Den provensalska magin ryms både i ljuset och i dofterna. Från Belles Rives är det några kilometer längs strandvägen in till Antibes för ett besök på det unika Picassomuseet som rymmer tavlor, skulpturer och keramiska arbeten som Picasso producerade under sin intensiva Antibes-period mellan 1946 och 1947. Här kan den filmintresserade dessutom besöka inspelningsplatserna från den svenska filmen ”En enkel till Antibes” av Richard Hobert, som omfattar många vackra historiska platser, kaféer och restauranger, som den täckta marknaden, Marché Provençal, på Cours Masséna. Eller varför inte göra en tur i F Scott Fitzgeralds fotspår med besök och kanske en drink på Hôtel Excelsior eller en lunch någonstans längs beachen La Garoupe?

För den som har lite mer tid i Antibes är en utfärd till den vackert belägna och genuina provensalska byn Biot ett hett tips. Här driver en av Frankrikes mest kända glasblåsare Bob Pierini och sonen Antoine sitt berömda konstglasbruk. Ställ bilen vid deras parkering och gå eller ta bussen upp till byn som klänger på bergssluttningen. Det finns ingen plats för parkering i denna medeltida lilla by med mycket trånga och charmiga gränder. 

Den provensalska magin ryms både i ljuset och i dofterna. Konstnären Martisse fångades av detta ljus, vyer som kan betraktas från hans målarperspektiv utmed stranden i Antibes.

LÄS MER: Languedoc-Roussillon: 7 tips i den sydfranska vinregionen 

Glamour och smågator i Cannes

Mellan Antibes och Saint-Tropez ligger själva sinnebilden för Rivieran, den omåttligt populära staden Cannes, mest känd för en av världens mest prestigefyllda filmfestivaler. Men det finns också ett annat Cannes, som gör sig bäst under lågsäsong när strålkastarljuset har slocknat och de röda mattorna rullats in. Ovanför den berömda strandpromenaden La Croisette ligger ett nät av mysiga smågator.

Stränderna i Cannes ligger mitt i staden och är lättillgängliga, men den plats som jag uppskattar mest är den klassiska marknadsplatsen Marché Forville. Den provensalska matlagningen startar redan tidigt på morgonen, och det är då man ska vara där. Här finns allt som behövs för att tillaga de klassiska sydfranska rätterna soupe au pistou (grönsakssoppa med basilikasås), civet de lapereau (hare i rödvinssås) och inte minst bouillabaisse (den klassiska fisk- och skaldjurssoppan).

Vår resa utmed den provensalska blå kusten fortsätter mot den klassiska badorten Saint-Tropez. Klockan är fyra på eftermiddagen när jag slår upp de vackra franska dörrarna till den smala balkongen med smidda järnräcken på det legendariska Hotel le Sube. Folkvimlet längs Quai Jean Jaurès är intensivt så här dags på eftermiddagen. Lutar jag mig ut över räcket ser jag de överfulla kaféerna längs gatan. Det är nämligen i Frankrike som de riktiga kaféerna finns. En atmosfär som är impregnerad i väggar och spetsgardiner. Här får man sitta i fred hur länge som helst utan att ifrågasättas. En enkel espresso räcker för att lägga beslag på ett bord för resten av dagen. Le Sube var tills för åtta år sedan ett slitet vattenhål som länge levde gott på sitt perfekta läge mitt i hamnbassängen. Tyvärr har renoveringen, som så ofta, suddat bort patinan och en del av den unika charmen. När jag för femton år sedan besökte den legendariska baren på andra våningen och slog mig ner i de nedsuttna skinnfåtöljerna var det dagarna före den årliga segelregattan, stadens odiskutabla varumärke tillsammans med naturisterna. Det var Saint-Tropez som gjorde den offentliga nakenheten känd någon gång i mitten av förra seklet. Hamnen var vid den tiden fylld av flytetyg som man knappast trodde existerade. Klassiska träyachter trängdes med enklare fiskebåtar. 

– Allt i Provence handlar inte om vin och mat. Havet är våra lungor, uttryckte sig Francois Millo, som jag träffade ombord på träslupen Windjammer.

Cassis – perfekt utgångsläge för orörda vikar

Strax före eller snarare efter Marseille tar den mindre glamorösa och betydligt vildare kustremsan Côte Bleue vid. Bortom kändisarnas cocktaildrinkar gömmer sig här de berömda havsfjordarna kalankerna, Calanques, som bara kan nås med båt eller till fots. Den lilla staden Cassis är det perfekta utgångsläget för att njuta av dessa nästan orörda vikar som grundar upp längst in till små hemliga badvikar. När vi på eftermiddagen anländer till hotell Les Roches Blanches får den mäktiga klippan Cap Cananille på andra sidan viken gyllene färger som i takt med att solen dalar färgas röda.

På marknaden vid Place Barnagnon har vi bunkrat upp med lite provensalska delikatesser för morgondagens vandring utmed Kalankerna. Efter en timmes promenad från hotellet i Cassis når vi efter en brant nedstigning en av dessa små havsfjordar. Marken är torr och sandig, vegetationen gles. Endast ett antal martallar hänger ut från de branta vita kalkstensklipporna. Hade det inte varit för det azurblå vattnet hade vi lätt kunnat föreställa oss ett norskt fjordlandskap. Detta område som kallas Massif des Calanques är lätt att nå till fots. Hamnen Port-Miou ligger knappt 20 minuters promenad från Cassis, och fortsätter man till Port Pin och tillbaka tar det inte mer än en halv dag. Camping är dock förbjudet längs hela Kalankerna, och det finns inga ställen att proviantera på. Det är därför viktigt att ta med sig vatten och egen picknick. Ovanför Calanque d'En-vau tar vi fikapaus. För dem som inte känner sig aktiva nog att bege sig ut på vandring till fots driver flera företag båtturer från Cassis. Båtarna får dock inte gå längst in i vikarna, och de går sällan längre västerut än till den stora Calanque de Sormiou ungefär halvvägs av det stora Massif des Calanques.

Hade det inte varit för det azurblå vattnet hade man lätt kunnat föreställa sig ett norskt fjordlandskap. Detta område som kallas Massif des Calanques är lätt att nå till fots. Foto: CAMILLE MOIRENC

Tusentals turister kommer hit under juli och augusti, men det många inte vet är att Kalankerna då är stängda på grund av den stora risken för skogsbränder. Den bästa tiden för vandringar utmed denna kustremsa är i början av juni eller slutet av september, när morgnarna är klara och kvällarna varma.

Trots turisttrycket är Cassis trevligare än många andra ställen utmed Franska rivieran. Staden har utvecklats organiskt runt hamnen med sina pastellfärgade byggnader. Efter dagens vandring är målet kajen Quai des Baux och restaurang Chez Gilbert, en av få restauranger i Frankrike som gör bouillabaisse enligt det puritanska Marseillereceptet, det vill säga en fiskgryta bestående av minst fem typer fisk, krutonger, saffran, fänkål och den pikanta vitlöksmajonnäsen rouille. Det sägs att bouillabaisse utan rouille är som Marseille utan sol. På väg till restaurangen stannar vi till på Bar Le Port där en vänlig servitör glider upp mellan borden och serverar oss en pastis som aperitif. Senare till middagen blir det ett glas torrt vitt vin från Château de Fontcreuse, den lokala vingården där Virginia Woolf och hennes vänner bodde under sina sommarvistelser i Cassis. 

Det är lätt att hålla med henne i beskrivningen av denna lilla charmiga stad vid Frankrikes blå kust: ”Ett litet paradis”.

Trots turisttrycket är Cassis trevligare än många andra ställen utmed Franska rivieran. Foto: Jörgen Ulvsgärd

RESA HIT: FRANKRIKES BLÅ KUSTER

Resa hit: Tåg Stockholm-Nice via Köpenhamn, Hamburg, Köln och Bryssel, cirka fem byten. Direktflyg till Nice från Stockholm med SAS och Norwegian. Det går även charterflyg.

Bästa tiden: Maj-juni eller september-oktober.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Franska.

Valuta: Euro (EUR)

Prisnivå: Ungefär som i Sverige.

Ta dig runt: Tåg mellan städerna längs Franska rivieran går bra. 

Läs mer: visit-france.com

LÄS MER: 20 sköna tips på Franska rivieran

GUIDE / RIVIERAN

SE & GÖRA

1. Notre-Dame de la Garde

Marseilles katedral byggdes mellan 1853 och 1864 i romersk-bysantisk stil och ligger på en kulle, 154 meter över staden. Den tio meter höga förgyllda statyn av jungfru Maria sägs vaka över hela staden.

Adress: Rue Fort du Sanctuaire, Marseille

2. Musée des Civilizations de l'Europe et de la Méditerranée 

Detta museum, mer känt som Mucem, är tillägnat civilisationerna i Europa och runt Medelhavet. Det ligger vid ingången till hamnen med en fantastisk utsikt över bukten. Promenadstråken utanför själva museilokalerna är spektakulära och spännande i sin utformning. Mucem har samlingar av historiska skulpturer och artefakter samt moderna konstutställningar som omfattar den europeiska Medelhavskulturen. 

Adress: 7 promenade Robert Laffont (esplanade du J4), Marseille, mucem.org/en

ÄTA & DRICKA

3. Café Royal Restaurant

Läcker och trendig restaurang med en fin terrass ut mot havet. Avspänd atmosfär där kocken Giuseppe della Porta skapar god medelhavsinspirerad mat med lokalproducerade råvaror av högsta kvalitet.

Adress: 16 Boulevard Maréchal Lecierc, Antibes, hotelroyal-antibes.com/royal-beach

4. Salsamenteria di Parm

Härlig och lite annorlunda italiensk- och medelhavsinspirerat matställe i en gammal mysig lokal med parmaskinkor och italienska ostar på hyllor och hängande i taket. Mycket god mat och skön atmosfär.

Adress: 86 Rue Meynadier, Cannes, salsamenteriadiparma.com

5. Restaurant Le Figuier de Saint-Esprit

Här har stjärnkrögaren Christian Morisset skapat en riktigt bra restaurang som enligt många är värd mer än den enda stjärna han har fått av Guide Michelin. Vackra lokaler, trevlig personal och avslappnad stämning i Antibes äldsta kvarter.

Adress: 14 Rue du Saint-Esprit, Antibes, restaurant-figuier-saint-esprit.fr/en

6. Restaurang Chez Gilbert 

Detta är ett klassiskt ställe och en av få restauranger i Frankrike som gör bouillabaisse enligt det puritanska Marseillereceptet. 

Adress: 19 Quai des Baux, Cassi, chezgilbert.net

7. Caffè Vergnano 1882

Om du vill dricka en kopp äkta italiensk espresso eller cappuccino är det hit du ska gå! Det anrika kaféet med snart 140 år på nacken ligger i hjärtat av Carré d’Or bara ett par minuter från strandpromenaden. Ett hett tips är en kaffe frappuccino med färsk vispgrädde.

Adress: 11 Rue Halévy, Nice, caffevergnano.com

BO BRA

8. Hôtel de la Mer, Nice

Ligger vid det vackra torget Place Masséna i kanten till gamla stan, ett stenkast från Promenade des Anglais. Rummen har utsikt mot torget. Parkeringsgaraget ligger bara 50 meter bort. Ett utmärkt hotell i mellanklassen. Dubbelrum från 750 kronor.

Adress: 4 Place Masséna

ANNONS: Läs mer och boka Hôtel de la Mer här [extern länk]

9. Hôtel Negresco, Nice

Nice flottaste hotell med stadens bästa restaurang, men smakar det så kostar det en slant att ta in på detta femstjärniga hotell. Dubbelrum från 1 850 kronor (men betydligt dyrare under högsäsong).

Adress: 37 Promenade des Anglais

ANNONS: Läs mer och boka Hôtel Negresco här [extern länk]

10. Hôtel La Place, Antibes

Mycket charmigt och fräscht trestjärnigt nyrenoverat hotell i hjärtat av Antibes. Trevlig och omtänksam personal som gör allt för att man ska trivas och få ut det bästa av Antibes. Dubbelrum från 800 kronor.

Adress: 1 Avenue du 24 Août

ANNONS: Läs mer och boka La Place här [extern länk]

11. Les Roches Blanches, Cassis

Nytt femstjärnigt hotell med underbar havsutsikt, fräscht spa och med den mäktiga klippan Cap Cananille i fonden. Gångavstånd för att upptäcka de små minifjordarna, Kalankerna eller Les Calanques. Dubbelrum från 3 200 kronor.

Adress: 9 Avenue des Calanques

ANNONS: Läs mer och boka Les Roches här [extern länk]

12. Newhotel of Marseille, Marseille

När Marseille för ett antal år sedan rensade upp i de slitna och smått farliga områdena i Gamla stan och längs hamnbassängen växte nya hotell, restauranger och barer upp som svampar ur jorden. Ett prisvärt sådant är detta designhotell på gångavstånd ner till hamnen. Dubbelrum från 1 000 kronor.

Adress: 71 Boulevard Charles Livon

ANNONS: Läs mer och boka Newhotel of Marseille här [extern länk]

LÄS MER: Åk på tågluff längs franska och italienska rivieran 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande