Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ena halvåret fransk, andra halvåret spansk.
Ena halvåret fransk, andra halvåret spansk.
Ena halvåret fransk, andra halvåret spansk.
1 AV 2
LISTA: Bästa haken på franska kusten
2 AV 2
Ena halvåret fransk, andra halvåret spansk.

Ön som byter nationalitet var sjätte månad

Pheasant Island, en obebodd ö vid floden Bidasoa längs gränsen mellan Frankrike och Spanien, är spansk under första halvan av året, medan den under andra halvan av året tillhör Frankrike. Här är skälet till öns märkliga status.

Den är inte stor, Pheasant Island (på franska: Île des Faisans/Île de la Conférence, på spanska: Isla de los Faisanes, på svenska: Fasanön) där den ligger i Atlanten precis vid gränsen mellan Frankrike och Spanien: 200 meter lång och 40 meter bred. Invånarantal: noll. Förmodligen skulle inte många bry sig om den överhuvudtaget om det inte var för en mycket speciell sak: från den 1 februari till 31 juli varje år hör den till Spanien, medan den från den 1 augusti till 31 januari hör till Frankrike.

Pheasant Island är spansk halva året och fransk den andra halvan. Foto: SHUTTERSTOCK

Hur kommer nu detta sig? Svaret ligger mer än 350 år bakåt i tiden. 1659 var ön, som ansågs som neutral, platsen för undertecknandet av pyreneiska freden, ett fredsfördrag mellan Ludvig XIV av Frankrike och Filip IV av Spanien som avslutade det fransk-spanska kriget som hade pågått sedan 1635. Det var en hård fred för Spanien: landet fick avträda Roussillon, övre Cerdagne och stora delar av Artois till Frankrike samt några städer i Flandern till Luxemburg. Frankrike erhöll också flera områden i Lorraine. 

Men som en del av fördraget beslutades även att de två länderna skulle turas om att styra över ön som fördraget undertecknades på, vilket gör den till ett ”condominium” – ett territorium över vilket flera stater delar på ansvaret (ett annat exempel är Antarktis).

Pheasant Island ligger vid gränsen mellan Frankrike och Spanien.

Flera historiska händelser på ön

1861 restes en stenmonolit till 200-årsminnet av freden (dock två år försenad). Den sida av monoliten som vetter mot Spanien har text på spanska, medan sidan som vetter mot Frankrike har fransk text, enligt Daily Mail.

Men faktum är att den lilla ön har varit föremål för fler historiska händelser. 1660, året efter fredsfördraget, tog den då 21-åriga prinsessan Maria Teresa av Spanien farväl till sin far och det spanska hovet på ön, innan hon for över till Frankrike för att gifta sig med den franske kungen Ludvig XIV, känd som Solkungen.

Drygt 60 år senare, 1721, träffade den blivande kung Ludvig XV av Frankrike flickan som var tänkt att bli hans drottning, Mariana Victoria av Spanien, på ön, och förlovning ingicks mellan den 11-årige franske kronprisen och den 3-åriga prinsessan. Förlovningen bröts dock av Frankrike fyra år senare, och Mariana skickades tillbaka till sitt hemland.

Enligt Baskiens turistråd har ön också använts genom historien för gisslanbyten, på grund av sitt strategiska läge.

Trots namnet finns det inga fasaner på ön. Enligt Fascinating Spain beklagade sig författaren Victor Hugo vid ett besök på ön 1843 över att han såg ”högst en ko och tre ankor”, men inga fasaner.

Att besöka ön i dag är inte helt lätt. Den får endast besökas av allmänheten på speciella bemärkelsedagar som har arrangerats för att fira det historiska fördraget.

1861 restes en stenmonolit till minne av freden. Foto: Tangopaso / Wikimedia Commons

LÄS MER: 7 platser där du kan vara i tre länder samtidigt
LÄS MER:
11 originella flaggor i världen få känner till
LÄS MER:
Här är resemyterna du kan ha gått på