Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Missa inte genuina Marais om du är i Paris.Missa inte genuina Marais om du är i Paris.Missa inte genuina Marais om du är i Paris.
1 AV 2
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2
Missa inte genuina Marais om du är i Paris.

10 tips i Marais som sätter guldkant på din Paris-resa

Stadsdelen Marais ligger så centralt det går i Paris. Ändå är det lätt att missa smultronställena i denna täta och levande stadsdel. Följ med på en promenad genom Marais till Pariskännaren Tomas Lindboms favoritställen.

I stadsdelen Marais är Paris väldigt likt Paris. Det är här man kanske allra lättast träffar på de miljöer som många av oss förknippar med staden. I Marais finns gott om personliga boutiquer, intima caféer och små musikklubbar. Doften från små bagerier ringlar ut på de smala kullerstensbelagda gatorna. Marais tillhör Paris äldsta delar. Det medeltida gatunätet finns kvar intakt. Stadsbilden präglas också av klassiska torg och palats men framför allt av täta småskaliga kvarter. Efter franska revolutionen övergav överklassen sina herrskapshus och Marais blev en mer renodlad arbetarklass-stadsdel.

Marais är en av de mest levande stadsdelarna i Paris

Numera har Marais alltmer blivit den övre medelklassens hem. Bostadspriserna tillhör de högsta i Paris. Samtidigt är det fortfarande en av de mest levande stadsdelarna i Paris på gatunivå. Trots sitt centrala läge och sin vitala karaktär är Marais en del av Paris som förstagångsbesökaren ofta bara passerar genom då ingen av de riktigt stora sevärdheterna finns i närheten.

Frankrikekännaren och författaren Tomas Lindbom, brukar bo i Paris flera månader om året och gärna då i favoritkvarteren Marais.

– Jag tycker om Marais för här finns toleransens ideologi. Det är fortfarande minoriteternas stadsdel. Det var här Paris gayvärld först etablerade sig. En annan viktig och synlig grupp i Marais är judarna som har en historisk anknytning till stadsdelen.

Missa inte övre Marais

Övre Marais saknar de kända museerna, det myllrande nöjeslivet och närheten till Seinefloden. Men dessa kvarter har de senaste åren blivit minst lika attraktiva som bostadsområde och det öppnar allt fler roliga kaféer och restauranger. Det räcker att gå Rue de Bretagne och förirra sig in på smågatorna och gränderna runtom för att förstå att många älskar att bosätta sig här.

10 favoritplatser i Marais

1. Restaurang: Les Mauvais Garcons

Här serveras traditionell fransk mat, inspirerad av Lyon, Frankrikes gastronomiska huvudstad. Les Mauvais Garcons har all den charm man önskar fler parisiska restauranger hade, säger Tomas Lindbom. Stället är så långt ifrån en turistfälla man kan komma. Det finns en omsorg om maten och en omsorg om gästerna. De bibehåller kvaliteten år ut och år in. I ägarfamiljen finns franskt, ryskt och nordafrikanskt påbrå. Det råder en mångkulturell atmosfär trots att man håller hårt på de lyonska traditionerna i köket.
Adress: 4 Rue des Mauvais Garcons

2. Kafé: Le Caféothèque 

Le Caféotheque ligger visserligen inte mitt i Marais utan nära floden Seine men på bekvämt avstånd, ett par hundra meter från metrostationen Saint Paul som gäller för den som vill åka tunnelbana till Marais. Kaféet har en internationell publik även om parisarna hittar allt mer till detta annorlunda ställe som också säljer kaffe från hela världen i lösvikt, vilket mals på begäran. Riktigt bra kaffe är faktiskt en ovanlighet i Paris och detta är ett av ett fåtal ställen där man får ett helt perfekt kaffe. Man serverar härliga kakor och bakelser under hela dagen dessutom. Också ovanligt.
Adress: 52 Rue de l´Hôtel de ville

4. Jazzklubb: Duc des Lombards

En intim jazzklubb som har många gästspel från utlandet. Det är livejazz i princip varje kväll. Klubben har ingen särskild profil utan erbjuder jazz utifrån en bred definition och i olika riktningar. Lite mer kända artister kan kräva bokning av bord, vilket görs via hemsidan. Det finns en välförsedd bar samt smörgåsar och lite enklare mat att beställa till musiken. 

Ett litet jazzställe som är lätt att älska. Dessutom befinner man sig på en av de roligaste gågatorna i centrala Paris. Längs Rue des Lombards på andra sidan Boulevard Sébastopol hittar man rader av fina asiatiska restauranger blandat med en hårdrocksbar och barer för homosexuella män som trängs på trottoaren med sina ölsejdlar i händerna.
Adress: 42 Rue des Lombards

5. Judiska kvarteren: Rue des Rosier 

Rue des Rosier är något av huvudgatan i Marais. Gatan löper rakt igenom de judiska kvarteren och kosherrestaurangerna ligger sida vid sida. Framför vissa hus kan man också ställa sig i kö för maten. Genom ett fönster från ett näringsställe av typen ”mindre hål i väggen” kommer snart en falafel med kikärtsbullar. Bli inte förvånad om mannen framför i kön bär svart kostym, inklusive svart hatt och långt skägg med tinninglockar. En del av den judiska kommuniteten i Marais är ortodoxa trosbekännare och följer strikta bestämmelser om klädedräkt och levnadsvanor.

Rue des Rosier är själva kroppspulsådern i Marais.Rue des Rosier är själva kroppspulsådern i Marais.Rue des Rosier är själva kroppspulsådern i Marais.
Rue des Rosier är själva kroppspulsådern i Marais.

6. Museum: Musée de Picasso

Musée de Picasso i Marais brukar räknas som den viktigaste och bredaste existerande samlingen av Picassos verk. Totalt femtusen verk finns representerade på museet som nu lyfts till en ännu högre nivå efter den fem år långa renoveringen som avslutades 2014. Här kan man som ingen annanstans följa hela Picassos liv och alla hans skaparperioder och samtidigt se några av hans främsta verk från karriärens alla år. 

Picassomuséet ligger i Hôtel Salé, ett av de mest magnifika privatpalatsen från 1600-talet i det historiska Marais. Ett besök på Picassomuséet blandar alltså modernism med äldre parisisk arkitektonisk historia. Gå uppför den magnifika paradtrappan för att komma upp till den enorma Picasso-samlingen.
Adress: 5 Rue de Thorigny

7. Park: Place des Vosges

Den lilla parken är det äldsta bevarade i Paris. Det skapades under Ludvig XIII:s tid i början av 1600-talet och hette då Place Royale. En staty med Ludvig XIII till häst står också mitt på torget som i huvudsak består av en välhållen gräsmatta och grusvägar runt grindarna som omsluter platsen. Många kända fransmän har bott i de stilfulla husen med skiffertak som kantar torget, till exempel Colette, Georges Simenon och Victor Hugo. Den senares hus är i dag ett museum till hans ära.

Varför inte göra som parisarna och ta en joggingtur runt torget på morgonen. En runda är ungefär fyrahundra meter så efter några varv har man sprungit en bit. Flera fina restauranger och kaféer ligger vid torget, som Carette och Café Hugo. "Personligen tycker jag att Place des Vosges är den vackraste platsen i hela Paris", säger Tomas Lindbom.

"Personligen tycker jag att Place des Vosges är den vackraste platsen i hela Paris", säger Tomas Lindbom."Personligen tycker jag att Place des Vosges är den vackraste platsen i hela Paris", säger Tomas Lindbom."Personligen tycker jag att Place des Vosges är den vackraste platsen i hela Paris", säger Tomas Lindbom.
"Personligen tycker jag att Place des Vosges är den vackraste platsen i hela Paris", säger Tomas Lindbom. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

8. Sevärdhet: Place de la Bastille

Place de la Bastille ligger på östra gränsen till Marais. Här sägs franska revolutionen ha startat den 14 juli 1789 när arbetare attackerade fästningen Bastiljen som låg här tidigare. Idag präglas platsen mest av eleganta kaféer och den väldiga Opéra Bastille som byggdes 1989 till tvåhundraårsminnet av franska revolutionen.

Det kaféet vid platsen med allra bästa läget heter Café Francais. Ett ojämförligt ställe för att betrakta hur hela Paris passerar. Här kan man se allt från fotomodeller på väg hem från de eleganta galleriorna västerut med klasar av shoppingkassar i händerna till Frankrikes största demonstrationer som av tradition alltid startar på Place de la Bastille.
Adress: 1-3 Place de la Bastille

Här sägs franska revolutionen ha startat den 14 juli 1789 när arbetare attackerade fästningen Bastiljen som låg här tidigare.Här sägs franska revolutionen ha startat den 14 juli 1789 när arbetare attackerade fästningen Bastiljen som låg här tidigare.Här sägs franska revolutionen ha startat den 14 juli 1789 när arbetare attackerade fästningen Bastiljen som låg här tidigare.
Här sägs franska revolutionen ha startat den 14 juli 1789 när arbetare attackerade fästningen Bastiljen som låg här tidigare. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

9. Shopping: Le Village Saint Paul

I området mellan Rue de Rivoli och Seine, där somliga parisare skulle säga att Marais har tagit slut, ligger ett förbisett och svårfunnet shopping-paradis. Inte ens när man står utanför Le Village St Paul och ser skyltarna är det lätt att förställa sig vad som väntar. Går man in i detta kvarter finner man fem sammanhängande innergårdar fyllda av konstgallerier och butiker som säljer hantverk och antikviteter. Sammanlagt finns hela sexton olika antikvitetsaffärer och nio konstgallerier i de gamla bostadshusen som skuggas av höga träd. Kvarteret har även kaféer och restauranger inne på gårdarna.
Hitta hit: Kvarteret har ingångar från Rue St Paul, Rue des Jardines St Paul, Rue de l’Ave Maria och Rue Charlemagne.

10. Svenska institutet: Centre Culturel Suédois

Liksom Picassomuséet bebor även Svenska institutet ett privatpalats som byggdes redan i slutet av 1500-talet, Hôtel de Marle, vilket ägts av svenska staten sedan 1971. Utställningsverksamheten är livaktig och det svenska kaféet med uteservering på den vackra gården pågår varje eftermiddag utom måndagar. Byggnaden har varit stängd för ombyggnad men öppnade åter i oktober 2017. Nu är Institut Suédois återigen en inbjudande mötesplats för svenskar såväl som fransmän.
Adress: 11 Rue Payenne

LÄS MER: Stor guide till vackra Paris – allt du inte bör missa