Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En medeltida by i Bourgogne.
En medeltida by i Bourgogne.
En medeltida by i Bourgogne.
1 AV 2
2 AV 2
En medeltida by i Bourgogne.
Foto: SHUTTERSTOCK

Det här landet blir jordens mest besökta 2025

Om två år väntas Frankrike gå om Spanien och återta titeln som världens mest besökta land, enligt nya siffror från GlobalData. Här är några av orsakerna.

Från Paris med världsberömda sevärdheter som Eiffeltornet, Louvren och Notre-Dame, via Alpernas skönhet och Franska rivierans glamour, till de historiska slotten i vindistrikt som Bordeaux och Champagne – det råder knappast någon brist på skäl att besöka Frankrike. Dessutom lär många blickar riktas mot landet när Paris nästa år arrangerar sommar-OS. Så det är inte särskilt förvånande att landet 2025 väntas gå om Spanien och återta titeln som världens mest besökta land, enligt nya siffror från GlobalData.

2021 passerade Spanien sin granne i norr, men Frankrike tycks alltså vara på väg att återgå till den plats landet hade före pandemin. Enligt GlobalData beräknas Frankrike ta emot 93,7 miljoner turister 2025, medan motsvarande siffra för Spanien är 89,5 miljoner. 

– Antalet besök till både Frankrike och Spanien kommer att förbli starkt under de kommande åren, med festivaler, kultur och gastronomi som en stor dragningskraft för turister, säger GlobalDatas rese- och turismanalytiker Hannah Free i en kommentar. Båda länderna har mycket att erbjuda besökare, med sina egna unika kulturer, kök och atmosfär. Båda länderna är också relativt stora, med ett mångsidigt och varierat landskap, och båda länderna har sin egen unika kustlinje.

”Frankrike är den perfekta semesterdestinationen”

Men att Frankrike har något visst är det uppenbart många som tycker.

– För mig är Frankrike den perfekta semesterdestinationen, säger Anna Lundén, presschef på Atout France som arbetar för att främja och utveckla turismen från Sverige till Frankrike. Det finns så mycket att se: Atlantkusten från Bretagne och Normandie ned till Baskien och Biarritz, det varma Medelhavet och Cote d’Azur och den långa kuststräckan från Menton hela vägen bort till den spanska gränsen via Nice, Saint Raphael, Marseille och Narbonne. Skidåkning i Alperna så klart, samt i Pyrenéerna. Den franska kulturen, det franska art-de-vivre, gastronomin och alla viner … En personlig favorit är regionen Champagne, bara 30 minuter med snabbtåget TGV från Paris.

Resemagasinet CN Traveler lyfter också fram flera av de satsningar som Frankrike har gjort på turismen de senaste åren: nya hotell som Le Grand Contrôle i Versailles som öppnade 2021, Anantara Plaza Hotel i Nice som öppnade i januari i år och Fleur de Loire i Loiredalen, ett 1600-talspalats som har gjorts om till lyxhotell och öppnade i juni 2022. Man nämner också kulturella platser som det renoverade 1700-talspalatset Hôtel de la Marine i Paris och den underjordiska grottan Grotte Cosquer i Marseille samt den ikoniska franska baguetten som blev klassad som ett kulturarv av Unesco förra året.

LÄS MER: Cannes – glamouröst, mysigt och vackra stränder
LÄS MER:
Doftresa i Provence – i parfymernas fotspår
LÄS MER:
Upptäck de blå kusterna Côte d’Azur & Côte Bleue