Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Château de Villandry med sina överdådiga rosor är ett måste för den trädgårdsintresserade.
Château de Villandry med sina överdådiga rosor är ett måste för den trädgårdsintresserade.
Château de Villandry med sina överdådiga rosor är ett måste för den trädgårdsintresserade.
Château de Villandry med sina överdådiga rosor är ett måste för den trädgårdsintresserade. Foto: Peter Hanneberg

Bland tinnar och torn – på slottstur i vackra Loiredalen

Vackra Loiredalen är en av Frankrikes slottstätaste regioner. Här kan man uppleva historiens vingslag och besöka de imponerande byggnaderna som inspirerat sagoboksförfattare och filmmakare.

Uppe i medeltidsslottet Château de Chinons resliga klocktorn, Tour de l’Horloge, får man ett biflodsperspektiv över dalen. Läget är idylliskt vid floden Vienne en mil söder om moderfloden. Loire är hundra mil lång, men det är bara den centrala delen som kallas Loiredalen.

När vi blickar ut från klocktornet ser vi rakt ned bland Chinons uråldriga gränder. Längs rue du Grand Corroi kom 1429 den unga bondflickan Jeanne d’Arc vandrande upp mot borgen för att berätta för den franske tronföljaren Karl om sina himmelska uppenbarelser, om hur fransmännen skulle besegra anglosaxarna, som styrde över nästan hela Frankrike under hundraårskriget. Karl tog intryck, och när hon utsågs till den franska härens ledare, kunde hon befria Orléans från de belägrande engelsmännen. Statyn i Chinon visar nationalhelgonet på sin springare under attack med svärdet och fanan i högsta hugg.

I Leonardo da Vincis fotspår

Från tornets motsatta sida öppnar sig en helt annan vy, lika typisk för Loiredalen som slotten – vingården Clos de l’Echo med böljande odlingar i de väldränerande grusjordssluttningarna. Loire är mest känt för sina vita viner på muscadet, chenin blanc och sauvignon blanc. Men i Chinon gäller röda viner. Nedanför oss producerar disciplinerade rader av cabernet franc-stockar Clos de l’Echos eleganta vin.

Medeltidsslottet Château de Chinons resliga klocktorn sett från vingården Clos de l’Echo. Foto: Peter Hanneberg

Det är en vacker upplevelse att köra eller cykla längs Loirefloden. Château d’Amboise sju mil uppströms om Chinon bjuder på ännu vidare landskapsvyer. Slottet byggdes högt på en klippa nära floden där den avlånga Guldön, Île d’Or, delar floden och gör den extra bred. Besöket på Château d’Amboise förgylls av mötet med en annan berömdhet, Leonardo da Vinci, som bodde här sina tre sista år i livet och ligger begravd i kapellet Saint Hubert strax intill.

Leonardo da Vinci bjöds in som gäst 1516 av den konstintresserade kung Frans I och fick utnyttja ett eget slott i närheten, Château Clos Lucé, som bostad. En underjordisk gång förband slotten. Till glädje för fransmännen tog han med sig sitt mästerverk ”Mona Lisa” från Italien till Amboise. Konstälskaren Frans I köpte senare målningen, som blev fransk statlig egendom och numera hänger på Louvren i Paris.

Leonardo da Vinci gästade Château d¿Amboise under sina sista tre år i livet. Foto: Peter Hanneberg

Vi färdas genom vinregionen Vouvray bara några kilometer väster om Amboise. Här och i områdena Chinon och Bourgueil produceras några av de bästa vinerna i det slottstäta Touraine-distriktet. Både slotten och vingårdarna välkomnar besökare, och det har blivit allt populärare att cykla mellan slotten.

Château de Chambord – ett av de vackraste slotten

Ett av de finaste 1500-talsslotten är Château de Chambord. En djungel av spiror och skorstenar trängs på taket som ren utsmyckning, och en ovanlig dubbelspiraltrappa tros vara Leonardo da Vincis skapelse. Detta extravaganta slott byggdes som jaktstuga av den förmögne kung Frans I. Han bodde och regerade i slottet Blois bara en mil bort och besökte Chambord endast för jakt.

Det något överdrivna renässansslottet Chambord med dess fascinerande skog av torn och skorstenar på taket. Foto: Peter Hanneberg

Ett annat vackert slott är Château de Chenonceau en mil söder om Amboise vid bifloden Cher. Det visuellt mest spännande är den södra delen som är byggd åttio meter tvärs över floden som en täckt bro med fem valv, under vilka floden kan rinna fritt. Överbyggnaden är tre våningar hög med den nedersta som ett galleri man kan passera genom till Chers södra strand. Henrik II gav slottet i present till sin älskarinna Diane de Poitiers som lät uppföra valvbron och anlägga de vackra renässansträdgårdarna.

Chenonceau med dess vackra galleri tvärs över floden Cher är Frankrikes mest besökta och älskade slott efter Versailles. Foto: Peter Hanneberg

Två andra sevärdheter är slotten i Ussé och Villandry. Sagoboksförfattaren Charles Perrault var ofta på slottet i Ussé nära Chinon och inspirerades av dess tinnar och torn när han skrev sagan om Törnrosa. Det här är ett slott som taget ur en Disney-film, tänker man genast som besökare. Mycket riktigt har Ussé inspirerat till flera av Disneys sagoslott.

Ussé, slottet som inspirerade till Törnrosas slott. Foto: Peter Hanneberg

I samma del av Loire ståtar Château Villandry och här, mer än vid något annat slott, imponeras man av de vidsträckta, geometriskt välansade franska trädgårdarna. Här hittar man bland annat en klassisk vattenträdgård med vackra lindar och en damm som ska likna Ludvig XV:s spegel, en stor grönsaksträdgård, en solträdgård och en häcklabyrint. På sommaren kröns Villandrys parker av fullt blommande, doftande rosenbuskar.

Château Villandry. Foto: Peter Hanneberg

Om man kör västerut från Chinon kommer man snart till Saumur. På en klippa i staden tronar det mycket imponerande Château de Saumur, ett annat sagoslott. Den spännande historien berättar att det byggdes som en försvarsfästning på 900-talet, och igen på 1100-talet, för att överblicka Loire och bifloden Thouet. Med tiden utvecklades borgen till palats. I början på 1800-talet gjorde Napoleon om Saumur till statsfängelse. I dag är det välbesökt av turister och hyser bland annat ett hästmuseum och ett museum med gamla leksaker och statyetter av soldater och kungar.

Ett annat sagoslott, Château de Saumur. Foto: Peter Hanneberg

Längst västerut i Loire ligger Château d’Angers där man kan ta sig en titt på den unika Apokalypstapeten från slutet av 1300-talet. Jean de Bandol var en medeltida konstnär som lät väva denna bonad som beskriver apokalypsen ur Uppenbarelseboken. Den var ursprungligen sex meter hög och 140 meter lång, men blev illa åtgången under franska revolutionen. Det man återfann 1848 har restaurerats. Apokalypstapeten är ett medeltida mästerverk som är värt en egen resa.

Bo på ett franskt slott

Andra fina slott att besöka är Cheverny (förebilden till Tintins slott Moulinsart), Chaumont-sur-Loire, Chanteloup, Richelieu och Montsoreau – det enda slott som är byggt direkt på flodstranden och brukar ha utställningar med modern konst.

Vill man inte bara besöka, utan även bo på slott kan man till exempel checka in på Château Hotel de la Bourdaisière, strax öster om Tours. Vi bor här en natt och sätter oss in i historien. Det första fortet byggdes på 1300-talet. Frans I var involverad även här och byggde ett nytt slott 1520 till sin älskarinna Marie Gaudin, vars familj ärvde slottet efter henne. Marie Gaudins barnbarn Gabrielle d’Estrées föddes på slottet 1573, växte upp och blev favorit åt en annan kung, Henrik IV, som hon fick tre barn med. Henrik IV ville göra henne till drottning, något som aldrig blev verklighet då hon plötsligt dog bara 26 år gammal. I dag drivs lantbruk på Bourdaisière och dess trädgårdar ståtar med 400 tomatsorter.

Nära Tours kan man bo i Château de Jallanges historiska rum, ett slott som Ludvig XI lät bygga 1465 Foto: Peter Hanneberg

RESFAKTA: LOIREDALEN

Resa hit: Tåg Stockholm–Paris via Köpenhamn, tre byten. SAS, Norwegian och Air France flyger direkt från Stockholm och Köpenhamn till Paris, Air France flyger direkt från Göteborg. TGV tar drygt en timme från Paris till Orléans i östra Loiredalen, knappt två timmar till Angers i väster.

Bästa tiden: Maj-september, men undvik 15 juli-15 augusti när fransmännen har sin värsta turistsäsong.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Franska.

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: Ungefär som i Sverige.

Ta dig runt: En mindre hyrbil kostar från en tusenlapp per dag, billigare dagspris med veckohyra. Cyklar kan hyras på många platser.

Bra att veta: Loirefloden är hundra mil lång. Namnet Loiredalen avser den centrala flodsträckan mellan Chalonnes och Sully-sur-Loire, knappt 30 mil.

Läs mer: loirevalley-france.co.uk 

GUIDE/LOIREDALEN

1. Vinprovning

Välj en vingård i Loire i varje vindistrikt för provning. Intressant att jämföra de fyra huvuddruvorna cabernet franc (Chinon), chenin blanc (Vouvray), sauvignon blanc (Sancerre) och muscadet (Atlantkusten). De går sedan att få tag i hemma via Systembolaget.

2. Tours

Tours var Frankrikes huvudstad under början av renässansen och har en vacker medeltidskärna där det är stämningsfullt att ströva, särskilt kring Place de Plumereau. Bilfritt, spännande kaféer, gallerier och socialt liv med studenter från universitetet. 

3. Katedralen i Chartres

Chartres ingår i Loire, men mer perifert. Gör en avstickare hit för att njuta av katedralen i Chartres med dess 150 fantastiska glasmålningar av bland andra Marc Chagall.

Den vackra katedralen. Foto: Peter Hanneberg

ÄTA & DRICKA

4. Le Moulin Fleuri

Fransk lokal lantkrog med utmärkt mat, vinkällare och ostbricka i vackert läge vid bifloden Indre, två mil söder om Tours. Boka bord flera dygn före. Har även logi.
Adress: Lieu-dit le Moulin Fleuri, Veigné

5. Les Années 30

Vandra från Château de Chinon ner till gamla stan och njut av bästa mat på fräscha råvaror i en charmerande miljö med känsla av 1930-tal.
Adress: 78 rue Haute-St-Maurice, Chinon

6. L’Etape Gourmande

Ät utsökt foie gras nära Château de Villandry med bra service på en restaurang med lantlig atmosfär på 1600-talsbondgården La Giraudière. Även bra ställe för vegetarianer och allergiker.
Adress: La Giraudière, Villandry

BO BRA

7. Château de Brou

Tinnar och torn på ett fyrstjärnigt privatslott med anor från 1400-talet med härliga slottsinteriörer och idylliskt läge vid stora gräsmattor som sluttar ned mot poolen. God middag, frukost med utsikt - och väldigt dyrt. Dubbelrum från 10 000 kronor.
Adress: Route de Brou, Noyant-de-Touraine

Drömmen blir sann – bo som en kung i Frankrike. Foto: Peter Hanneberg

8. Château Hotel de la Bourdaisière

Romantiskt slott där flera kungar hämtade sina mätresser på 1500-talet. Stor trädgård, pool, tennisbanor och en minifarm med 400 sorters tomater, bra lantligt läge mellan Tours och Amboise. Restaurang med råvaror från egen domän. Dubbelrum från 1 200 kronor.
Adress: 25, rue de La Bourdaisière, Montlouis sur Loire

9. Château de Jallanges

I vitvinsdistriktet Vouvray finner man detta privata hem, ett renässansslott i tegel med bara sju rum. Hemodlade bär som man gör femtio olika sorters sylt på. Mycket historisk slottskänsla i bekväma rum. Dubbelrum från 1 800 kronor.
Adress: Vernou-sur-Brenne, Vouvray

LÄS MER: Njut en lyxhelg på svenska slott och herrgårdar
LÄS MER:
Hyr kanalbåt i Frankrike – njut av god mat och dryck
LÄS MER:
Guide till ljuvliga Provence – här är bästa tipsen