9 förtrollande platser i Europa att drömma om

Colmar, Hallstatt, Bibury och en spännande djävulsbro är några av de magiska platserna vi har hittat i Europa.

I en tid då vi inte har något annat val än att drömma oss bort finns det mycket att erbjuda. Här listar vi tio förtrollande platser i Europa, platser du kanske inte har tänkt på. Förrän nu!

1. Colmar, Frankrike

Den sagobokssöta franska staden Colmar genomkorsas av kanaler med små fina broar och överallt små bedårande korsvirkeshus i mjuka färgskalor. På kanalerna tar man sig runt i små flatbottnade båtar, Colmars svar på Venedigs gondoler. Staden ligger längs vinrutten i Alsace och anses vara alsacevinernas huvudstad. Altstadt är den gamla stadskärnan, med vackra kvarter som ”Lilla Venedig”. En av de största attraktionerna är Matthias Grünewalds målning Isenheimaltaret från tidigt 1500-tal, som kan beskådas på Unterlinden-museet vid Stora torget.

LÄS MER: Gammeldags jul i Colmar – i hjärtat av Alsace 

Kanalen i Colmar är kantad av Koifhus, korsvirkeshus från 1400-talet. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Azalea-och Rhododendronpark Kromlau, Tyskland

Kromlau är en botanisk trädgård känd för sina vackra Rhododendron och Azaleor. Men det är den bågformade bron Rakotzbrücke som gör den här parken så speciell. Bron byggdes i mitten av 1800-talet och konstruerades för att skapa en cirkel när den speglas i vattnet. Djävulsbro är en term som används för dussintals gamla broar främst i Europa. På grund av broarnas intrikata konstruktion var de föremål för fascination och berättelser i det medeltida Europa, där det ansågs att endast djävulen hade förmåga att bygga ett sådant mästerverk.

Vid Rakotzbrücke är det alltid ett ”instamoment”. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 10 extrema resmål för dig som älskar att slå rekord 

3. Bibury, England

Enligt 1800-talskonstnären William Morris är den lilla engelska byn 12 mil väster om London den vackraste i hela England. Speciellt pittoresk är Arlington Row som uppfördes 1380 och känd för de honungsfärgade stenhusen. På 1600-talet tjänade de som arbetarbostäder för traktens vävare. Nu är husen en av traktens absolut mest fotograferade platser och en stor turistattraktion.

LÄS MER: 10 tips du inte ska missa i England och Skottland 

Arlington Row, den mest kända adressen i Bibury. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Tbilisi, Georgien

Georgiens huvudstad Tbilisi som grundades på 400-talet av kung Vachtang Gorgasali är känd för sina traditionellt vackert snidade träbalkonger. Den vackraste ligger på Betlemigatan som i sig ligger i Sololaki, ett distrikt som växte fram under tsarryska tiden när staden blomstrade kulturellt och lockade till sig författare som Lev Tolstoj och Alexander Dumas. 

LÄS MER: Upptäck Georgiens huvudstad Tbilisi 

Tbilisi har mycket att erbjuda. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Bledsjön, Slovenien

Enligt wikipedia är Bledsjön en ”issjö i juliska alperna”, redan i beskrivningen hittar man magi! Den lilla smaragdgröna sjön i Slovenien, inbäddad bland berg och skog är en riktigt drömmig plats på jorden. Mitt i sjön ligger den enda naturliga ön i Slovenien, Bledön. Här finns bland annat kyrkan Cerkev Marijinega vnebovzetja som byggdes på 1400-talet. Mer sagobok än så här blir det inte.

Bledön, den enda naturliga ön i hela Slovenien. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Meteora, Grekland

Metéoros är grekiska och betyder ”upphöjd över jorden, svävande, hög”, och det är exakt vad detta stora klosterkomplex är. Klostren (24 från början) är spektakulärt placerade högt uppe på branta klippformationer av sandsten, 400 meter ovanför Peneasdalen. 1988 blev Meteora upptaget som ett världsarv av Unesco. I samband med turkarnas expansion under 1300-talet, sökte sig de grekiska munkarna från klostren i öster, i Athos, till det mer oåtkomliga Meteora i centrala Grekland. Det första klostret bygges omkring 1340 av munken Athanasios på en klippa han kallade Megalo Meteoron (stora Meteoron) och detta kloster gav sedan namn åt hela området. Kloster efter kloster byggdes sedan under i det närmaste omöjliga förhållanden fram till slutet av 1500-talet. 

Svävande kloster. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Kotorbukten, Montenegro

En kringelkrokig labyrint av turkosblått medelhav leder in till Kotorbukten. Här har kusten varit bebodd sedan antiken med flera välbevarade städer från medeltiden. De största städerna vid bukten är Kotor, Tivat, Herceg Novi, Perast och Risan. Kotorbukten med sina historiska omgivningar finns med på Unescos världsarvslista. Den gamla delen i Kotor är en av de bäst bevarade medeltidsstäderna vid Adriatiska havet. Miljön runt Kotorbukten är magisk med de höga bergen och turkosa havet. Här finns också ett stort religiöst kulturarv med många kyrkor och kloster.

Magiskt kring Kotorbukten. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Porto, Portugal

De flesta känner till Algarvekusten, men hur många känner till Portugals norra kust? Här ligger Dourodalen och Porto, portvinets hemvist. Porto är också känt för sina sagolikt vackra fasader i blått kakel, så kallade azulejo.  Från Porto kan man ta tåget till vindistriktet i Dourodalen, vackrare järnväg är svårt att hitta. Det går också att åka båt uppför Dourofloden med slussning vid några ställen. 

LÄS MER: Upptäck Portugals kust – Porto och Dourodalen

Det blå kaklet i Porto. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Hallstatt, Österrike

Det går inte att skriva om sagolika platser i Europa utan att nämna den lilla byn i Österrike. Hallstatt som den heter hamnar ofta på topplistorna över världens vackraste platser. Den förtrollande byn, inklämd mellan höga berg och djupa dalar för tankarna till  något storverk signerat Disney. Men vänta, det stämmer ju. Populära Frost lär ha hämtat inspiration från just den här platsen.

LÄS MER: Hallstatt – världens vackraste plats döljer en hemlighet 

Hallstatt, en av världens vackraste platser. Foto: SHUTTERSTOCK

 

LÄS MER: Stockholms skärgård – guide till bästa öarna

Aktuellt just nu