Pekka Heinos 10 bästa tips till Helsingfors

Hans finska rötter finns i Åbo med omnejd, så Helsingfors har han fått upptäcka på egen hand, i vuxen ålder. Och det var verkligen kärlek vid första ögonkastet – en kärlek till arkitekturen, stämningen, kulturen och maten. Det här är tv-profilen Pekka Heinos bästa tips till Helsingfors.

1. Njut av finländsk konst på Ateneum

”Efter att ha beundrat järnvägsstationen i Helsingfors, vilket jag gör varje gång jag besöker staden, sneddar jag bara över Brunnsgatan till Ateneum – den finländska konstens högborg och ett av mina favoritmuseer. Gratis visningar av samlingarna av gammal och ny konst, förstås även på svenska. Om jag har ont om tid gör jag det näst bästa på detta och liknande besöksmål, nämligen tar en titt i museibutiken.”

ateneum.fi/sv 

Ateneum är den finländska konstens högborg. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Basta på Allas och Löyly

”Så klart att man bastar så fort man kommer till Finland! Helsingfors erbjuder dessutom havsbad – mitt i stan, i hamnen, mellan jättefärjornas terminaler. Allas, vilket betyder bassäng, heter detta mecka för badsugna. Ett annat, på halvlångt promenadavstånd, har fått namnet Löyly, som är lite mer svåröversatt. Det är det där som uppstår, i form av ånga och därpå följande värme, när man slänger vatten på stenarna i bastuaggregatet.”

allasseapool.fi/?lang=en 

loylyhelsinki.fi 

Löyly öppnade 2016. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Strosa runt bland ståtliga hus i Eira

”När jag ibland dagdrömmer om att även ha en bostad i den finska huvudstaden, så drömmer jag om en våning i stadsdelen Eira. Eftersom jugend är den period inom arkitektur som jag verkligen älskar blir varje promenad här en njutning. Och just finländsk jugend är lite speciell, lite tyngre i sin utformning, gärna med björnhuvuden och liknande, uthuggna ur stenen som flankerar husets ingångsparti. Samtidigt finns där också det mjuka och böljande.”

Ståtliga jugendhus i Eira. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 7 fängelsebyggnader som blivit coola hotell 

4. Ät med parisisk inspiration på BasBas

”Bistro BasBas på Fabriksgatan är så populär att du måste vara ute i riktigt god tid för att få bord. Som tur är finns bakfickan BasBas Kulma, det vill säga Hörnet, alldeles runt – just det – hörnet! Stimmigt och härligt på båda ställen, med portioner som inspirerar till att fylla hela bordet med tallrikar och dela på allt det goda. På väg dit eller tillbaka kan du häpna över den enorma yta som Rysslands ambassad (på samma gata) upptar.”

basbas.fi/kulma/en 

https://www.instagram.com/p/CMMI3LpBFOD/

5. Besök ett konstnärshem

”Vid vackert väder: hyr en stadscykel och gör en rejäl utflykt i nordvästlig riktning, via stadsdelarna Tölö, Mejlans och Munksnäs, till nationalkonstnären Akseli Gallen-Kallelas (samtida och vän med Anders Zorn) hem, som har varit museum sedan 1961. Det är ett ateljéslott kallat Tarvaspää som han planerade själv och där jag förlorar mig i arkitektoniska detaljer och insuper konst som funnits i mitt medvetande sedan barnsben.” 

gallen-kallela.fi/sv 

Akseli Gallen-Kallelas museum ligger utanför Helsingfors. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Gå på Svenska Teatern

”Passa på att gå på teater i Helsingfors! På finska om du behärskar språket, men annars finns ju Svenska Teatern. Mitt i smeten, granne med varuhuset Stockmann och med en ambitiös repertoar, bestående av pjäser och musikaler, drama och komedi. Ett vackert, vitt teaterhus som genomgick en omfattande renovering för tio år sedan och som naturligtvis också inhyser en restaurang och ett par barer, precis på Esplanaden.”

svenskateatern.fi/sv 

Svenska Teatern har funnits i Helsingfors sedan 1860. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Linda Lampenius 11 pärlor i Helsingfors 

7. Bo med lyxhotell med eget bageri

”Hotel St George är ett centralt beläget lyxhotell som även har boende till överkomliga priser. Här finns mycket att njuta av, som alla de konstverk, små och stora, som smyckar såväl gemensamma utrymmen som sviter och rum. Och så frukosten! Hotellet har ju ett eget bageri, så jag ser alltid extra mycket fram emot dagens första mål. Och den kan man ju faktiskt slinka in och avnjuta även om man inte bor på hotellet.”

stgeorgehelsinki.com 

Vinterträdgården på Hotel St George i Helsingfors. Foto: Pressbild

8. Tillbringa en dag på biblioteket Ode

”I takt med att allt fler folkbibliotek läggs ner i Sverige känns det otroligt inspirerande att kliva in i Ode, som är beläget mitt i ett kulturellt kluster i hjärtat av Helsingfors. Ett centrumbibliotek, men också en evenemangsplats och ett allaktivitetshus som inrymmer foto- och videostudior, musikrum och rum med sy- och broderingsmaskiner och mycket mer. Naturligtvis kan du också sätta dig någonstans och läsa. Eller bara titta på folk.”

oodihelsinki.fi/sv 

Ode är mycket mer än bara ett bibliotek. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Ta en fika på anrika Ekberg

”Det är gott om kaféer i centrala Helsingfors, och de flesta av dem håller hög kvalitet. Min favorit är och har alltid varit Ekberg, Finlands äldsta bageri, konditori och kafé. Här kan man verkligen känna tarteletternas vingslag, och läget vid Boulevarden känns lite kontinentalt. Beställ gärna en örfil till kaffet, för det är ju så den vanligaste, klassiska kanelbullen kallas. Eller korvapuusti, om du vågar dig på att försöka uttala det på finska.”

ekberg.fi/sv  

Ekberg är Finlands äldsta konditori. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Besök ett världsarv – mitt i stan

”Inför mitt nästa Helsingforsbesök ska jag ge mig själv en utmaning., nämligen att äntligen besöka sjöfästningen Sveaborg, bestående av flera öar och belägen alldeles i stadens inlopp. Jag har ju sett detta populära turistmål från däcken på de fartyg jag har korsat Östersjön med ett otal gånger, men av någon anledning har jag aldrig tagit mig dit. Men inom en snar framtid ska det ske, då med en något mindre farkost från Salutorget.”

suomenlinna.fi/sv 

Sjöfästningen Sveaborg ligger vid inloppet till Helsingfors. Foto: SHUTTERSTOCK

PEKKA HEINO

Ålder: 60.

Gör: Moderator och konferencier.

Bor: Kungsholmen, Stockholm.

Familj: Maken Erik.

Aktuell: På bokmässor, som gäst i tv- och radioprogram, poddar med mera.

LÄS MER: 10 tips till heta Helsingfors – från bastubad till shopping 

Aktuellt just nu