Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Cykla genom Ålands vackra skärgård

Vi är många som har åkt färja mellan Stockholm och Åbo. Nu kan det vara dags att upptäcka den vackra skärgården på ett betydligt långsammare sätt – på cykel från ö till ö. 

Sommarvädret är perfekt när vår cykelresa från Stockholm till Åbo via ett pärlband av åländska öar tar sin början. 

– Den första sträckan gick ju lätt, säger jag till mitt ressällskap Kristina när vi rullar ombord med våra cyklar på färjan vid stadsgårdskajen tidigt på morgonen.  

Och att första biten har gått lätt är inte så konstigt, vi har bara trampat en kvart nerför Söders höjder.

Sjöresan genom Stockholms norra skärgård är som alltid en skönhetsupplevelse av rang, och vi passerar oräkneliga öar. Stockholms skärgård har ju runt 24 000 öar, kobbar och skär, men den siffran bleknar om man jämför med Skärgårdshavet – den åländska och finska skärgården sammanräknad – för här finns närmare 50 000. Öarna har alla har bildats genom landhöjningen efter den senaste istiden. För närvarande reser sig öarna med 4 till 10 millimeter per år. 

I Mariehamn är det bråttom att komma av – färjorna ligger bara en kort stund vid kaj – men sedan inträder lugnet när vi trampar längs den lummigt gröna Norra Esplanaden. Mariehamn är så litet att cykel egentligen inte behövs. Snart passerar vi det trevliga Sjökvarteret, och sedan är vi ute ur staden. 

Fridfulla Norra Esplanaden i Mariehamn. Foto: JOHAN ÖBERG

Första dagen: Lemland

Många huvudvägar på Ålands huvudö har utmärkta cykelbanor, men det gäller inte hela dagens sträcka över Lemland. När fullastade långtradare blåser tätt förbi är marginalerna små. Tur att trafiken inte är tät.

Men trots att höjdskillnaderna på Åland är små känns vägen långt mer backig än vad vi tänkte på förra sommaren när vi for här med bil. Och cyklar man som vi på rätt tunga gamla damcyklar med bara en handfull växlar känns uppförsluten i ben och flås.

Så vi tar en drickapaus vid Lemlands enda matbutik. Åland är glesbefolkat – även stora delar av Fasta Åland – och för att över huvud taget ha en lokal affär har öborna ofta valt att bilda kooperativ.

Men överraskande snart har vi trampat ett par mil och är framme vid Amalias b&b, som ligger bredvid Amalias Limonadfabrik, där man gör läsk på frukter och bär. Middagen, kall rostbiff, intar vi i trädgården, nyfiket iakttagna av en ung höglandstjur med lugg ner över ögonen. De andra gästerna grillar eller tar bil till restauranger längre bort.

En ung höglandstjur tittar nyfiket på under vår middag i trädgården till Amelias b&b. Foto: JOHAN ÖBERG

LÄS MER: Blekinge skärgård: Här kan du paddla, vandra eller cykla 

Fina trähus på Foglö

Solen skiner lika fint dag två, och med en tidig snart har vi god marginal till färjan från Svinö till Föglö. Som många andra åländska öar eller ögrupper är Föglö en egen kommun med knappt 600 invånare. Det är ju inte mycket, men rena storstadssiffrorna jämfört med Ålands minsta kommun Sottunga, där det bor färre än hundra personer. Föglös huvudort Degerby var förr Ålands centralort och ännu på 1920-talet större än Mariehamn. Här finns gott om fina trähus där statstjänstemännen bodde, och några kilometer bort ligger en stenkyrka värd en omväg. Men vår plan att hänga kvar för en god lunch fungerar inte alls. Degerby har tre restauranger och ett kafé, och denna dag är alla stängda av olika anledningar. Den lilla butiken blir räddningen – deras laxröra sitter fint på hårdbröd. Det blir en enkel lunch intagen på en klippa vid ett sund fyllt av roddbåtar med fritidsfiskare.

Föglö kommun är ett helt pärlband av öar, där de större är förbundna med broar eller en klassiskt gul vägfärja. Och här är det hela tiden mycket närmare till havet, jämfört med på Fasta Åland. Vägfärjorna är gratis för alla, men även Ålandstrafikens större färjor är gratis för passagerare. För cykel tar man ut en engångsavgift på cirka 60 kronor, medan bilar kostar betydligt mer.

Vi ser knappt en enda annan människa under dagens färd norrut över öarna mot färjeläget på Överö. Däremot svävar länge en mäktig havsörn över oss. Innan färjan ska gå har vi flera vilsamma badtimmar från lena havsklippor, sedan bär det av med båt i ett par timmar – åt sydost och den mest avlägsna av Ålands större öar, Kökar.

Många av öarna i Föglö kommun hänger ihop med broar eller vägfärja. Foto: JOHAN ÖBERG

Åländsk äppelcider på Kökar

Första natten på ön bor vi i stil på hotell Brudhäll, den andra natten i en enkel stuga på Sandviks camping. Lite överraskande är mysfaktorn faktiskt högre där.

Vägrenarna här i skärgården är alltid fulla av vilda blommor, och Kökar är inget undantag. Den är en fröjd att trampa fram och känna dofterna och vinden i ansiktet (när den inte envisas med att komma som hård motvind). 

På väg till Peders Aplagård rullar vi på lantliga grusvägar förbi familjen Blomsterlunds 1 200 äppelträd.

– Smaka på den här äppelsalsan, den har lite mer sting i smaken, säger Peder Blomsterlund som gärna låter oss prova Aplagårdens alla cidersorter, salsor med mera, allt gjort på åländska äpplen. 

Peder Blomsterlund bjuder på egentillverkad cider. Foto: JOHAN ÖBERG

– Och kom gärna tillbaka i kväll, för vi har pizzaugnen i gång, lägger han till när vi trampar vidare till Kökars hembygdsmuseum, en gammal skola där de knappt 250 Kökarborna samlat fascinerande minnen från förr – allt från mängder av fina foton till folkdräkter, träbåtar och öns första traktor som kom hit först 1948.

”Egentliga Finland” står det på skylten som möter oss vid färjeläget i Galtby, ett par timmars båtresa från Kökar. Landskapet – med Åbo som huvudort – består till stor del av skärgårdsöar, och till fastlandet har vi flera mils cykling – från ö till ö över broar eller med vägfärjor. Sista dagen är det 60 kilometer kvar till Åbo. Vädergudarna bjuder på sol och medvind, och trampandet går mycket snabbare än vi befarat. Så vi har hela eftermiddagen i ett sommarcharmigt Åbo innan det är dags att ta kvällsfärjan tillbaka till Sverige. Det blir öl döpt efter Auraån som rinner genom staden, domkyrko- och museibesök plus ett antal uteserveringar. Det känner vi oss värda efter 17 mils cyklande. I morgon bitti återstår ju bara en kvarts trampande så är vi hemma igen. Undrar var pedalkraften ska ta oss nästa sommar?

Under hela cykelresan kantas vägrenarna av ljuvlig blomsterprakt. Foto: JOHAN ÖBERG

RESA HIT: ÅLAND

Resa hit: Färja från Stockholm, Kapellskär och Grisslehamn. Det finns också flyg till Mariehamn från Arlanda.

eckerolinjen.se, vikingline.se, tallinksilja.se, finnlines.com

Bästa tiden: Maj–september.

Tidsskillnad: +1 timme.

Språk: Svenska (men några få kan bara finska och engelska).

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: 10–20 procent högre än i Sverige.

Bra att veta: Bortom sommarens högsäsong bör man planera sin resa noga, då en hel del faciliteter som boenden och matställen på de mindre öarna är stängda. Du behöver färre grejer än du tror på en cykelresa. Vi cyklade i fem dagar och klarade oss fint med två cykelväskor var. Tvätta hellre upp något plagg än att överlasta cykeln. Cykelbyxor och handskar är bra att ha – och utrustning för att laga en punktering är ett måste. Är reseschemat tajt är det klokt att reservera plats på färjorna för att vara säker på att komma med och - från de mindre bryggorna – veta att båten verkligen stannar och plockar upp en: alandstrafiken.ax.

LÄS MER: Paddla bland öarna i Göteborgs skärgård 

Klipporna i Geta tar hem priset som Ålands vackraste. Foto: JOHAN ÖBERG

GUIDE: 7 TIPS TILL ÅLAND 

1. Geta

Norra delen av fasta Åland var den del av ögruppen som först bröt havsytan efter istiden. Orrdalsklint är med sina dryga 129 meter Ålands högsta punkt, och i den här trakten hittar man de tidigaste stenålderslämningarna. Kusten här på norrsidan är klippig, och som allra vackrast blir det vid Geta – med utmärkt hotell och massor av villor. Här pysslar en del modiga med bouldering – klättring på stora stenblock. För oss vanliga besökare räcker det dock gott att vandra runt i det unika stenlandskapet. Pricka helst in besöket vid solnedgången, då alltihop får en unik röd lyster. Från Mariehamn är det cirka fyra mil att cykla till Geta, och på vägen passerar man Ålands största äppelodlingar. 

Mer info: havsvidden.com

2. Järsö

Se hit om du är sugen på en cykeltur på Åland men inte har så mycket tid. Söder om Mariehamn finns ett pärlband av små skärgårdsöar som har förbundits med vägbroar – en rutt som faktiskt kvalar in som en av de allra vackraste på hela Åland. Vägen söderut slingrar sig över bland annat Styrsö, Nåtö och Bergö till den största av dem – Järsö, en cykeltur på cirka två mil tur och retur. Ett givet mål för dagen är så klart välkända Stickstugan – ett mysigt lite kafé i ett vackert trähus, där alla kakor, bullar och tårtor är hembakta av ägaren Lotta Gustafsson. Hon är dessutom en skicklig stickare och säljer sina egna produkter av ullgarn som hon har färgat själv i sin lilla butik. 

Mer info: facebook.com/Stickstugan-Hantverk-Café-127457684109658

3. Lappo

Finska seglare har ofta lilla Lappo som etappmål på en tur till eller från det finska fastlandet, vilket gör att hamnen sjuder av liv sommartid. Cyklar man blir det i stället färja på den norra linjen från Hummelvik på Vårdö, ett färjeläge med bussförbindelse från Mariehamn. Utöver det mycket sevärda museet med massor av Ålandstillverkade träbåtar finns på ön en discgolfbana i erkänd toppklass, plus en boulebana intill restaurang Galeasen med fina fiskrätter. Ön har också en välsorterad kooperativ affär, och sommartid finns en bra modebutik. Har man en cykel trampar man lätt i väg till de bästa badklipporna på öns sydvästra sida, men bor man på Pellas gästhem får man låna cykel gratis. 

Mer info: lappo.net

4. Kastelholm

Ålands mäktigaste medeltida borg var under en tid ofrivilligt hem för den svenske kungen Erik XIV, som fängslats här av sina rivaler om makten. 1745 förvandlade en storbrand borgen till en ruin, fast det syns knappt på utsidan sedan den renoverats för att kunna ta emot besökare. Strax intill hittar man Jan Karlsgården – Ålands eget Skansen. Friluftsmuseet har låtit flytta hit en rad allmogebyggnader från 1700- och 1800-talet från hela skärgården. Här ligger också det intressanta fängelsemuseet Vita Björn, använt som häkte i 200 år, fram till 1975. Blir man hungrig ligger Smakbyn bara ett stenkast bort – ett restaurang- och affärskomplex som drivs av kändiskocken Michael Björklund, korad till Årets kock både i Sverige och i Finland och vinnare av ”Robinson” 2020. 

Mer info: kastelholm.ax, smakbyn.ax

Kastelholm har mer att erbjuda än bara den fina borgruinen. Foto: JOHAN ÖBERG

5. Källskär

En given sommarutflykt från Kökar går till Källskär precis i havsbandet. Ön var i århundraden fiskeläge för Kökarbor, men det är en betydlig mer närliggande historia som fascinerar allra mest: berättelsen om hur den svenske friherren Göran Åkerhielm kom till ön på sent 1950-tal och så småningom fick köpa en tredjedel av ön. Där förvandlade mannen som Kökarborna kallade ”greven” det karga skärgårdslandskapet till en prunkande oas där vindruvor trivdes, byggde flera hus och en hamn som trotsade vinterstormarna. Han lämnade ön 1984 och dog 1992, men allt står kvar och sköts om, så de dagliga turerna med guiden Thomas Dahlgren blir till en spännande inblick i ett udda, excentriskt livsöde. 

Mer info: brudhall.com

6. Bomarsund

1809 förlorade Sverige både Åland och Finland till det ryska tsardömet. Åland ligger ju strategiskt, så ryssarna lät snart uppföra en mäktig borg i Bomarsund för att kunna kontrollera den viktigaste inomskärsfarleden. Orten blev snabbt en av Ålands viktigaste, men försvararna i det stora fortet med sina mäktiga murar och stora kanoner kunde inte stå emot den fransk-brittiska attack som kom under Krimkriget i augusti 1854. Fästningen sprängdes, Ålands demilitariserades 1856 och i dag finns bara ruiner kvar - vackra mursektioner med mäktiga fem- och sexkantiga stenblock. Och än i dag har man från fästningsmurarna fin vy över sundet, där det numera bara passerar små fritidsbåtar.

Mer info: bomarsund.ax

7. Ålands sjöfartsmuseum

Ingen som har rest med färja till Mariehamn kan ha undgått att se den fyrmastade barken Pommern som blivit Ålands främsta symbol. Skeppet var ett av de sista stora segelfartygen som fram till andra världskriget skeppade varor mellan Europa och Australien. Nu är det nyrenoverat och välkomnar åter besökare, precis som dess ägare Ålands sjöfartsmuseum – ett av världens bästa på området. Det ligger strax intill Pommern och fick en rejäl uppfräschning för några år sedan och är en fröjd att besöka för hela familjen. Sjölivet skildras med äkta interiörer och modeller, och man kan till och med klättra på masten till ett stort segelfartyg.

Mer info: sjofartsmuseum.ax

Bomarsunds mäktiga, vackra fästningsmurar räckte inte långt när fästningen attackerades under Krimkriget. Foto: JOHAN ÖBERG

MER INFO: Njut av Stockholms skärgård – även på vintern