Fem länder och 350 mil – på roadtrip i norra Europa
Häng med på en 350 mil lång roadtrip genom fem spännande länder! Starten går i Malmö och sedan vidare genom Danmark, Tyskland, Polen och Nederländerna.
Vi börjar vår resa i Malmö och vi susar snabbt över vackra Öresundsbron och vidare i Danmark. Några broar senare kör vi i land på Jylland – kontinenten!
På Jylland kör vi till Vejle för ett lunchstopp på restaurang Remoulad, flera gånger nominerad som bästa lunchrestaurang. Vårt mål för dagen är den lilla nordtyska hamnstaden Husum – den ligger lagom till för oss
Nästa morgon fortsätter färden västerut. Vi hade tänkt ta småvägar via Glückstadt och flodfärjan där, men eftersom det är flera timmars kö till färjan blir det autobahn via Hamburg i stället. Ett streck i räkningen, men till sist når vi den supergulliga lilla nederländska staden Dokkum, komplett med kanaler och gavelhus. Vi checkar in i en mycket vacker modern lägenhet i ett gammalt hus och promenerar sedan bort till Brouwerij Dockum. Här tar bryggmästare Tim emot och berättar glatt om sina öl medan vi äter mycket god plockmat.
Nästa morgon får vi en mycket vacker bilresa över gröna fält och vallar mot havet till Biologische Kaasboerderij Kleikracht utanför byn Winsum. Här har makarna Martin och Jolanda 80 kor som betar i naturreservat, och här gör de sin egen opastöriserade ekologiska ost. Vi får provsmaka flera sorter och det blir svårt att välja, men till sist köper vi en lite yngre ost (belegen) och en mycket vällagrad (oude).
Nosen styrs österut, och på eftermiddagen rullar vi in i roliga student- och Hansastaden Bremen. här är nöjeslivet livligt och attityden avslappnad samtidigt som det finns många vackra kvarter, och så floden Weser mitt i allt.
Dag fyra börjar med ett besök i Prora – en plats på ön Rügen med milslånga sandstränder och flera kilometer långa byggnader som byggdes under nazitiden som semesterhem för arbetare. En del står i dag tomma och övergivna efter att ha varit allt från kommunistiska armébaser till polisskolor och krigsfångeläger, andra har renoverats till vackra semesterlägenheter.
Härifrån är det bara drygt 40 minuter med bilen till Stralsund, där vi checkar in på Romantik Hotel Scheelehof, ett vackert trappgavelhus från 1300-talet. Vi promenerar på stan, tar ett glas lokal Störtebekeröl på Zum Goldener Anker i hamnen och flanerar i månljuset upp till vackra Alter Markt och vidare förbi Neuer Markt till värdshuset Zur Kogge.
Dag fem blir det mer andravärldskrigshistoria i form av industrihistoriska museet i Peenemünde, där de flygande bomberna V1 och V2 byggdes. Efter en currywurst rullar vi österut och in i Polen. Navigatorerna föreslår landvägen via Tyskland, men vi väljer en annan väg längs kusten mot Swinoujscie och en stor vägfärja. Här får vi köa i en timme – lyckligtvis i en väldoftande tallskog – innan vi kommer med. På andra sidan väntar en sprillans ny motorväg söderut, så ny att den inte var helt klar, men på eftermiddagen anländer vi ändå till mycket bekväma Park Hotel i Szczecin.
I stan tittar vi på de pommerska hertigarnas slott för att sedan smita ner i en källare vid marknadstorget Rynek i gamla stan, där mikrobryggeriet Wyszak serverar en rejäl golonka (fläsklägg). Rejält mätta tar vi en kvällspromenad varvid vi springer på ytterligare ett litet bryggeri, Browar pod Zamkiem. Det vill sig inte bättre än att vi fastnar på deras uteservering.
Genom forna Östtyskland
Resan fortsätter sedan söderut genom före detta Östtyskland. Dag sex får vi en mycket vacker färd på landsvägar med gröna fält, små byar, hundratals vindkraftverk och solcellsparker. Vårt första mål är den enorma båthissen i Niederfinow – Schiffshebewerk, en 90 år gammal stålkonstruktion där man hissar ett gigantiskt badkar upp och ner mellan två kanaler med 32 meters höjdskillnad. Karet är fyllt med vattnet och rymmer stora pråmar. Efter lunch blir nästa stopp den märkliga staden Eissenhüttenstadt som fram till 1961 hette Stalinstadt och byggdes som hem åt arbetarna på det nybyggda stålverket. Det var också en mönsterstad, där DDR ville visa upp sitt allra bästa. I dag är den avfolkad men delvis upprustad med bolmande fabriker i utkanten. Strax utanför ligger byn Neuzelle. Här är det vackrare och äldre, klosterkyrkan speglar sig i dammen med näckrosor, fladdermössen flyger lågt före kvällsmaten. Vi checkar in på Prinz Albrecht Hotel men har otur och får inte rum mot dammen utan i ett nytt hus i byn vid en parkering, mer som ett motell. Hjortmedaljongerna med svamp som serveras till middag är dock utsökta, liksom det lokala klosterölet.
Dag sju bjuder på fortsatt lantlig skönhet. Vi lunchar i den historiska gränsstaden Görlitz. Staden har många gamla hus och har använts som inspelningsplats i flera filmer, till exempel ”Inglourious basterds” och ”The Grand Budapest Hotel”. När vi ändå är här promenerar vi över bron till Polen och dricker kaffe. Sedan fortsätter vi till Bautzen, en stad med tusenåriga anor och 17 torn – klart det är fint! Den ligger vid en krök i floden och var känd under DDR-tiden för sin goda senap och sitt förskräckliga Stasifängelse. Vi sover sött på Hotel Garni Schloss Schänke i ett hus från 1400-talet.
Dag åtta når vi Königstein, det mäktiga slottet på en klippa ovanför Elbe med underbar utsikt. Rena sagolandskapet som vi fortsätter att utforska på andra sidan floden, vid Bastei. Trots regnet finns här massor med folk men också väldigt vacker natur med bergsformationer som smala höga pelare. Sedan vänder vi norrut igen, och på eftermiddagen tittar solen fram– perfekt tajmning för besöket på den lilla vingården Weingut Klaus Zimmerling vid Pillnitz. Vi sitter ute och smuttar på deras smakrika riesling och njuter av vyn över vinrankorna. Vi sover i den söta turistorten Radebeul utanför Dresden. På morgonen åker vi det historiska ångtåget Lössnitzgrundbahn till barockslottet i Moritzburg. Solen skiner, så vi sitter i en öppen vagn under bar himmel och njuter av fält, sjöar, ekskogar och byar.
Tillbaka styr vi mot byn Wünsdorf söder om Berlin och följer med på en guidad tur genom enorma bunkerkomplex som först var tyska krigsmaktens ledningscentral under andra världskriget och sedan kommunikationscentral för sovjetiska röda armén under kalla kriget. Längre bort i byn ligger pampiga byggnader där de sovjetiska generalerna höll till, också de byggda av Tyskland från början. Ryssarna ställde dit en stor Leninstaty. På kvällen parkerar vi vid Landhotel Gustav i Beelitz, inrymt i en historisk byggnad från sekelskiftet. Platsen är intressant, byggnaden tillhör vad som kallas Beelitz Heilstätten, ett gammalt sanatorium som bland annat var krigssjukhus under första världskriget med Hitler som patient. I dag står många hus öde, och man kan upptäcka ruinerna och landskapet via broar i trädtoppshöjd, så det gör vi morgonen efter.
LÄS MER: Spännande Bremen lockar till weekendäventyr
LÄS MER: På tågluff i Danmark – Gilleleje till Århus
LÄS MER: Roadtrip i Kalifornien – så hittar du den bästa rutten