liten kustrestaurang på stranden i bol stad, ön brac, kroatien
liten kustrestaurang på stranden i bol stad, ön brac, kroatien Foto: Shutterstock

10 underbara badorter i Kroatien

KROATIEN. Rundslipade stenar som klapprar i vågorna. Kalkstensfärgade städer med toppiga kyrktorn. Bläckfisk, pasta och lufttorkad skinka på en krog vid kajen.

Njut av tio badorter från norr till söder längs Kroatiens kust.

Split, Hvar, Brac eller Dubrovnik. Hitta din favorit.

Elisabet Axås
Berömda stranden Zlatni Rat. Foto: Istock

1. Brac – Här finns Kroatiens mest kända strand

Klapperstenstranden Zlatni Rat är Kroatiens mest fotograferade där den sveper ut som ett gyllene horn, vilket är just vad namnet betyder, från Bracs sydkust.

Den som reser hit känner kanske igen sig från 2014 års julkalender som spelades in just här.

En vacker pinjeträdskantad promenad belagd med Bracs egen marmor (som använts både i Diocletianus palats i Split och Vita huset i Washington) leder till byn Bol där det lokala livet pågår vid sidan av turismen. Här finns bland annat vinhuset Stina där man kan prova vin gjort på den lokala druvan Plavac Mali.

Bol har gott om hotell, både stora resorter och sådana som är inrymda i gamla privata villor. Besökare som inte bor i Bol hamnar ofta i Supetar på Bracs norra sida.

Charter: Airtours, Apollo, Kroatienspecialisten, TUI, Ving.

Reguljärflyg: Till Split nonstop med ‧Norwegian och SAS, därifrån färja.

 

Dubrovniks fina gamla stad. Foto: Elisabet Axås

2. Dubrovnik är en medeltida juvel

Kroatiens många kuststäder må ha stadsmurar, palats och ­mosaikprydda kyrkor. Ingen kan ändå utmana juvelen Dubrovnik, längst ner i söder. 

Det har tusentals besökare från hela världen upptäckt, så för att slippa trängsel, res hit i början eller slutet av sommarsäsongen. I juli och augusti ser man inte paradgatan Straduns blankslitna kalkstensbeläggning för alla sandalklädda turistfötter. Njut av den medeltida gamla stan med en promenad på stadsmuren eller i de trånga gränderna innanför. Smit sedan ut utanför muren för ett glas på någon av de två Buzabarerna. Fråga om vägen! Alldeles utanför muren ligger stadsstranden Banje med sin eleganta beachklubb. Men de flesta badar vid någon av stränderna på halvön Lapad väster om Dubrovnik där många hotell ligger. Eller på utflyktsön Lokrum.

Charter: Airtours, Apollo, Kroatienspecialisten, Solresor, Ving.

Reguljärflyg: Till Dubrovnik nonstop med Norwegian och SAS.

 

Vid Split kan du njuta av fina bad Foto: Elisabeth Montgomery

3. Split har kustens bästa krogar

Kroatiens näst största stad med cirka 300 000 invånare. Här finns kustens bästa shopping och gott om krogar och nöjesliv.

Split är ännu en stad med romerska anor. När kejsaren Diocletianus bestämde sig för att gå i pension runt år 300 lät han bygga ett palats här nära sin födelseby. I dag är palatset en naturlig del av staden, om- och tillbyggt till oigenkännlighet.

Innanför Bronsporten vid strand­promenaden Riva myllrar en livlig basar, innanför den öppnar sig ett torg framför St Dominuskatedralen.

Längre in står ­kvarteren under långsam ­förvandling. Husen transformeras från ­skräpiga ­lagerlokaler till eleganta hotell och krogar.

Väljer man att bo i Split på semestern hamnar man ofta på något av hotellen vid klapperstenstränderna upp till en mil öster om stan.

Charter: Airtours, Apollo, Kroatienspecialisten, TUI, Ving.

Reguljärflyg: Nonstop med Norwegian och SAS.

 

Vackra Hvar. Foto: Istock

4. Hvar – Den lila, doftande ön

I juli skimrar ön Hvar i lila och man känner doften av all lavendel som odlas här.

Örten, som numera är öns kännetecken, började odlas på 1800-talet sedan den lömska ­vinlusen gjort slut på vinodlingarna. I dag är turism en viktigare inkomstkälla än lavendel men fortfarande finns väldoftande produkter av öns örter att köpa lite varstans. Hvar stad anlades på 1200-talet runt den naturliga hamnen. Länge var kvarteren norr om torget Sveti Stjepana reserverade för adeln medan fiskarbefolkningen fick bo i de mer låglänta delarna av stan, ner mot vattnet. I dag är hela Hvar stad en elegant turistort som lockar rika och berömda både från ­Kroatien och andra länder. Vill man festa i Kroatien är det ofta hit man åker, för att till exempel besöka klubben Carpe Diem i hamnen. Vid hotellen utanför Hvar stad finns klapperstenstränder men bästa badet får man om man åker ut till någon av ­Pakleniöarna söder om stan.

 Charter: Airtours, Apollo, Kroatienspecialisten, TUI, Ving.

Reguljärflyg: Till Split nonstop med Norwegian och SAS, därifrån färja.

 

 

Pula har fina stränder – och antik historia. Foto: Ylwa Yngvesson

5. Pula har romerska lämningar

Istriens största stad är mer hamnstad än turistresmål. Reser man hit på badsemester bor man i Verudela, en treklöverformad halvö strax söder om själva Pula.

Här ligger nyrenoverade designhotell bredvid miljonprogramliknande längor som verkar vara intakta från kommunisttiden. Gott om klapperstenstränder i flera väderstreck.

Från Verudela är det en kvarts bilresa till själva Pula vars största attraktion är den stora romerska arenan. Här är det lättare än i de mer turistiska orterna att komma lokalbefolkningen nära. Ta en fika på Giardini eller Narodni Trg vid marknaden.

Förutom arenan är torget Forum Romanum och mosaikgolvet gömt bakom butikerna på shoppinggatan Sergijevaca värda att besöka. Och missa inte James Joyce som sitter staty vid ett kafébord nära Sergiusbågen. Han var engelskalärare på Berlitz språkskola i huset bredvid.

Charter: Apollo, Solresor.

Reguljärflyg: Till Pula nonstop med Norwegian och SAS. Till Rijeka nonstop med Ryanair och Scandjet.

 

Makarska – ett badparadis. Foto: Panthermedia

6. Makarska – Kroatiens egen riviera

Makarskarivieran söder om Split på Kroatiens fastland sträcker sig cirka sju mil från staden Omis i norr till Gradac i söder, mellan det kristallklara havet och det blåskimrande bergsmassivet ­Biokovo. 

Brela, Baska Voda, Makarska, Tucepi, Podgora och Gradac är några av badorterna med pinjeträdskantade ­stenstränder. Av dessa är Makarska störst med 17 000 invånare och ­mångdubbelt fler turister. Stadskärnan är trivsam, kyrkan har ett för Kroatien så typiskt toppigt torn, på torget bredvid vilar ­lokalbor och turister på stenbalustrader, längs vattnet finns ­serveringar och souvenirbutiker. Stranden sträcker sig två ­kilometer norr om Makarska. Den flankeras av alla slags hotell, från små familjepensionat till stora turistmaskinerier.

Charter: Airtours, Apollo, Kroatienspecialisten, TUI, Ving.

Reguljärflyg: Till Split nonstop med Norwegian och SAS.

 

Rovinjs gamla stad på en halvö.

7. Rovinj – en pittoresk halvö

I de vindlande gränderna i Rovinjs gamla stad ute på en halvö är det gott om krogar, gallerier och små butiker. 

På gallerigatan Grisia kan man fynda unika smycken och annat hantverk. Hur du än går hamnar du vid kyrkan Sveta Eufemija med den mystiska sarkofagen som enligt legenden drogs hit upp av en liten pojke med två oxar. Man kan gå upp i kyrktornet men utsikten mot bad- och utflyktsöarna Sveta Katarina och Sveti Andrija duger bra från marken också. Många badar från klipporna utanför ringmuren, men bästa badet är vid stränderna som omger stan. Det som ibland kallas Rovinjs riviera är en nästan sju mil lång kuststräcka där det bland annat finns flera naturiststränder. Valalta sju kilometer norr om Rovinj är en av världens största naturistresorter.

Charter: Apollo, Solresor, TUI, Ving.

Reguljärflyg: Till Pula nonstop med Norwegian och SAS. Till Rijeka nonstop med Ryanair och Scandjet.

 

Hotel Kvarner står fortfarande kvar. Foto: Shutterstock

8. Opatija– 1800-talets turistort

Eleganta Opatija är betydligt yngre än ­Istriens andra turistorter, men äldre som resmål.

Stans historia börjar egentligen inte förrän 1844 när en rik köpman från Rijeka byggde ett sommarhus här, Villa Angiolina med tillhörande botanisk trädgård. Han bjöd in sina vänner, inklusive den österrikiska kejsarfamiljen, dåtidens "jetset" hängde på, järnväg byggdes och 1884 stod Hotel Kvarner klart. Den gula bakelsen till hotell står fortfarande kvar.

Villa Angiolina och dess trädgård finns också kvar, passande nog hyser huset numera stans turismmuseum. Strandpromenaden Lungomare kantas av eleganta hotell och villor från 1800-talet och framåt. Det enda som saknas är en strand. Inte så viktigt för 1800-talets besökare men desto mer centralt för dagens turister. Men bada kan man göra ändå, från någon av de många badterrasserna.

Charter: Scandjet, Ving.

Reguljärflyg: Till Pula nonstop med Norwegian och SAS. Till Rijeka nonstop med Ryanair och Scandjet.

 

Poreç är centrum för nöjeslivet i Istrien. Foto: Shutterstock

9. Poreç – romerska badklippor

Denna snart tusenåriga stad är centrum för turismen i västra Istrien. 

Norr och söder om Poreç breder stora resorter ut sig med klapperstenstränder och badterrasser. Badön Sveti Nikolas klippor ligger en kort båtresa bort.

Poreç grundades redan på 100-talet av romarna som gav staden namnet ­Parentium och gjorde den till huvudstad i Istrien. Under den bysantinska tiden ­byggdes Eufrasiusbasilikan, i dag ett av Unescos världsarv. År 1267 blev Poreç en del i ­Republiken Venedig, då under namnet Parenzo. Den brokiga historien har satt sina spår i språket – och framför allt i maten, här får man utmärkt pasta.

Poreç är centrum för nöjeslivet i Istrien, men den som vill ha hålligång i Kroatien åker ändå hellre till Hvar.

Charter: Apollo, Solresor, TUI, Ving.

Reguljärflyg: Till Pula nonstop med Norwegian och SAS. Till Rijeka nonstop med Ryanair och Scandjet.

 

Korcula påminner mycket om Dubrovnik. Foto: Shutterstock

10. Korcula – ett mini-Dubrovnik

Korcula stad på ön med samma namn är som ett Dubrovnik i miniatyr med stadsmur och smala gränder. 

Kartan över gamla stan ser ut som ett fiskskelett med gatorna åt väster raka för att välkomna den varma västliga vinden, men de åt öster lätt svängda för att hindra den kyliga Boran.

På Korcula säger man att Marco Polo föddes här, men det är ett omdiskuterat faktum. Den allmänna uppfattningen är att han föddes i Venedig, men Korcula hörde till Venedig på hans tid, så vem vet?

Runt ön finns flera stränder. En av de populäraste är Vela Przina i Lumbarda, en sandstrand ovanligt nog i Kroatien. Inne på ön odlas vin, särskilt druvan Posip. Cara och Smokvica är två betydande vinbyar.

Charter: Apollo.

Reguljärflyg: Till Split eller Dubrovnik nonstop med Norwegian och SAS. Färja från Split, buss eller färja från Dubrovnik.