<p>Alla på Färöarna har havsutsikt.</p>
1 av 5: <p>Alla på Färöarna har havsutsikt.</p> Foto: MATTIAS JOHANSSON
<p>Tórshavn kallas ibland världens minsta huvudstad.</p>
2 av 5: <p>Tórshavn kallas ibland världens minsta huvudstad.</p> Foto: MATTIAS JOHANSSON
<p>Färöarna är stickad kofta, betande får, och så grönt gräs att det ser ut att ha ett Instagramfilter på sig.<br></p>
3 av 5: <p>Färöarna är stickad kofta, betande får, och så grönt gräs att det ser ut att ha ett Instagramfilter på sig.<br></p> Foto: MATTIAS JOHANSSON
<p>Helikopter är ett vanligt färdmedel på Färöarna.</p>
4 av 5: <p>Helikopter är ett vanligt färdmedel på Färöarna.</p> Foto: MATTIAS JOHANSSON
<p>Vägnätet är väl utbyggt på Färöarna.</p>
5 av 5: <p>Vägnätet är väl utbyggt på Färöarna.</p> Foto: MATTIAS JOHANSSON

Färöarna – fascineras av det vackra resmålet

Färöarna hyllas världen över. National Geographic Traveler har utnämnt Färöarna till en av världens mest fascinerande platser. Sant är att denna karga ögrupp bjuder på natur- och kulturupplevelser utöver det vanliga.

Plötsligt är Färöarna namnet på reseredaktörernas läppar. The Guardian har placerat Färöarna på sin ”måste-se-lista”, New York Times kallar ögruppen ”favoritdestination”, och CNN har kategoriserat Färöarna ”bästa resmål”.

Parallellt med hyllningarna i respressen har stjärnkockar världen över fått upp ögonen för den atlantiska ögruppen. Råvarorna anses hålla toppklass, och kockarna på Guide Michelin-krogarna i Danmark specialbeställer ostron och andra skaldjur från fiskarna på Färöarna.

Men också hur maten tillreds har uppmärksammats. Fermentering – en slags jäsningsprocess som förr i tiden var ett sätt att förvara maten – sägs numera vara det nya svarta inom kokkonsten.

Till skillnad från de högljudda superlativen är Färöarna ett ytterst lågmält resmål. Tänk stickad kofta, betande får, och så grönt gräs att det ser ut som att naturen har tröskats genom ett iphonefilter.

LÄS OCKSÅ: Danmark – 12 skäl att älska vår granne i söder

Färöarna perfekt för naturälskaren

Färöarna är en del av Norden, men är ännu förvånansvärt oupptäckt – och litet. På många världskartor finns öarna inte ens utmärkta. Och finns de med så är det i form av små, små prickar.

Färöarna är med andra ord det perfekta weekendresmålet för den som gillar det oexploaterade, som har en faiblesse för nordisk kultur och historia, och som uppskattar vindpinad, men storslagen, natur. Hit reser man för att uppleva lugnet, naturen, klimatet, floran och faunan.

Det är en fördel att ha hyrbil, och vägnätet är faktiskt en upplevelse i sig med långa undervattenstunnlar och spektakulära broar. Tack vare den väl utvecklade infrastrukturen och förhållandevis korta avstånd hinner jag uppleva mycket under mina fyra dagar på Färöarna.

Jag har Tórshavn, ibland kallad ”världens minsta huvudstad”, som bas. Därifrån gör jag tre dagsutflykter på temat natur, historia och öar: Jag vandrar i trakterna av den oändligt vackra, men isolerade byn, Gásadalur. Jag hälsar på Jóannes Patursson, som är 17:e generationen lantbrukare vid historiskt intressanta Kirkjubøur. Och jag besöker ön Fugloy – en utpost med dramatiska fågelberg och fascinerande öliv, där öborna har hållit hårt i traditionerna.

LÄS OCKSÅ: Köpenhamn för en weekend – 12 tips för helgresan

Man kan aldrig vara säker på att helikoptrar och båtar kommer och går enligt tidtabell, så ett tips är att hålla koll på väderrapporter och uppdaterade turlistor. Foto: MATTIAS JOHANSSON

På Färöarna styr vädret

Till Fugloy åker jag helikopter, och resan är halva nöjet. Utsikten över branta klippor och vilt hav är enastående fin. Priset? Ett par hundra kronor – helikopterrutterna är kraftigt subventionerade, på Färöarna är ”levande landsbygd” inte bara ett begrepp. Ingen höjer på ögonbrynen när en fiollärare anländer till eleven med helikopter.

Däremot kan man aldrig vara säker på att helikoptrar och båtar kommer och går enligt tidtabell, så ett tips är att hålla koll på väderrapporter och uppdaterade turlistor. På Färöarna styr vädret, och det är lika bra att alltid räkna med regn – och regnbågar en masse.

- Vädret är väldigt bipolärt här. Det hällregnar, man tar fram regnrocken, men hinner inte få den på sig förrän man bländas av solstrålar. Man tar av sig regnrocken, börjar huttra, för plötsligt blåser det, sammanfattar engelsmannen som jag stöter ihop med i foajén på hotellet.

Dessutom förhåller sig alla färöingar ständigt till havet. När gymnasieläraren och guiden Sigurd Nordendahl får frågan om han har sjöutsikt från sitt hus, skrattar han högt.

- Sjöutsikt har alla på Färöarna. Havet är aldrig längre än några kilometer bort. Här är utmaningen i stället att försöka skydda sig från havet, det är därför de flesta hus inte är byggda vid strandlinjen.

LÄS OCKSÅ: Världens 10 vackraste öar

Mattoppen i Danmark

- Jag är fiskare, och jag har vuxit upp på en ö. Men jag har knappt badat i havet. Det är för kallt till och med på sommaren, och oftast är vågorna för höga. Dessutom kan jag inte simma, säger Andras Í Frammistovu, bördig från Fugloy.

Den som har hyfsat stor plånbok, och som vill testa typiska färöiska råvaror och uråldriga tillagningssätt rekommenderas ett besök på restaurang Koks, som har utsetts till en av Danmarks fem bästa. Chefskocken Poul Andrias Ziska har studerat i Danmark och arbetat på Guide Michelinkrogar som Geranium i Danmark och Mugaritz i Spanien. Han har dessutom haft ett samarbete med svenska kolleger på toppkrogen Oaxen.

Innan jag hoppar på söndagsflyget tillbaka till civilisationen ger jag mig ut på en vandring i regnet. Jag träffar inga andra människor, bara betande får, och jag njuter av varje steg – här är ingenting annat än makalöst vackert.

 

Färöarna TOPP 5

NATUREN

Som en av Nordens sista utposter reser sig Färöarna ur Nordatlanten. Här är grönt och vilt, och naturen karakteriseras av branta stup, djupa fjordar, gigantiska fågelberg och knallgröna kullar. Det är helt enkelt ofantligt vackert. Tänk Skottland, minus alla golfbanor och pubar – och med ännu mer dramatisk natur.

 

DET NORDISKA ARVET

Färöarna liknar ingenting annat, men känns samtidigt märkligt hemtamt. Inte så konstigt. Färöarna tillhör ju Norden, och vi delar historia. Det faktum att man tar sig fram på svenska bidrar också till den hemmastadda känslan. Färöiskan liknar isländskan. Danskundervisning är obligatorisk i skolan, och de flesta talar en slags skandinaviska, som är betydligt enklare att förstå än danska.

 

AVSKILDHETEN

Gásadalur – en av Europas mest isolerade orter - är ett symboliskt exempel på den avskildhet som är karakteristisk för Färöarna. I Gásadalur bor bara 16 personer och orten har länge legat i farozonen för avfolkning. I början av 2000-talet påbörjades dock arbetet med en tunnel, och i dag går det att åka till byn med bil. Tidigare fick man göra som brevbäraren – ta den legendariska rutten över berget. En tur som för övrigt rekommenderas. Vandringen mellan byarna Bøur och Gásadalur är magnifik.

 

MATEN

Flera av världens stjärnkockar och matskribenter har fått upp ögonen för Färöarna. Råvarorna anses vara i världsklass, inte minst för att det är så kort väg från råvaran till bordet. Allt är färskt. Även hur maten tillreds har uppmärksammats. Fermentering, en slags konserveringsteknik som bygger på jäsning, intresserar var och varannan toppkock för tillfället.

 

INFRASTRUKTUREN

Broar och tunnlar sammanbinder öarna, och infrastrukturen är imponerande. Istället för att centralisera allt till huvudstaden har man på Färöarna valt att decentralisera boendet, och bevara bykulturerna. Därför kan lärare flygas in med helikopter, och pianolektioner ges via Skype.

GUIDE: Färöarna

Se och göra

1. Yttersta utposten: FUGLOY

En av Färöarnas yttersta utposter, hit tar man sig med båt eller helikopter. Fugloy betyder ”fågelö” och här finns ett extremt rikt fågelliv. En given utflykt för fågelturister alltså. Här är galet vackert, och det isolerade läget är mycket exotiskt. Resorna till och från ön är halva nöjet.

Fugloy, nordöstra Färöarna.

 

2. Ett fågelmecka som heter duga: VESTMANNA FÅGELBERG

En två timmar lång båtresa genom grottor, och längs lodräta klippväggar på flera hundra meter. Här trivs lunnefågel, sillgrisslor, och stormfågel. Lika fascinerande är det att titta på fåren – man tror att man ser i syne, men längst ut på de brantaste avsatserna betar får på klippkanten.

På nordvästra ön Streymoy.

 

3. KIRKJUBØUR

Färöarnas främsta turistattraktion. Under medeltiden var det här Färöarnas kyrkliga och kulturella centrum och säte för biskopen. Idag kan man se de välbevarade gamla husen och ruinerna efter Magnuskatedralen från 1300-talet. Jóhannes Patursson, som är 17:e generationen lantbrukare på gården, visar gärna runt.

På södra delen av Streymoy.

 

Äta och dricka

4. Färöarnas egen finkrog: Koks

Anses vara en av Danmarks fem bästa krogar, och har till och med utnämnts till Nordens bästa restaurang. Fokus på inhemska råvaror och tillagningsmetoder, däribland fermentering. De vackert upplagda rätterna ger en utmärkt inblick i det inhemska köket. Avsmakningsmenyer med tillhörande vin- eller juicepaket (cirka 1 300 kronor, exklusive dryck).

Oyggjarvegur 45 (på Hotel Føroyar), Tórshavn. www.koks.fo

 

5. Ombonad atmosfär: Áarstova

Också fokus på traditionell färöisk mat. Bra ölutbud från de två lokala bryggerierna Okkara och Föroya Björ. Underbar miljö i kulturmärkt byggnad med skeva dörrar, och små dörrar.

Trerättersmeny, cirka 600 kronor.

Gongin 1, Tórshavn. www.aarstova.fo

 

6. Nyöppnad fiskrestaurang: Barbara

Relativt nyöppnad fiskrestaurang i vacker, historisk miljö, med trevlig personal. Vällagade bacalao rekommenderas. Restaurangen är döpt efter den färöiska boken och filmen Barbara.

Huvudrätter från 170 kronor.

Gongin 4-6, Tórshavn. www.barbara.fo

 

Shopping

7. Den berömda Brottet-tröjan: Gudrun & Gudrun

Här görs moderna tolkningar av de traditionella, färöiska ulltröjor. Har rönt internationell uppmärksamhet för att Sarah Lund - i den danska tv-serien Brottet – bär tröjan. När Brottet visades i England väcktes intresset hos modetidningarna. Brittiska Vouge konstaterade att tröjan var ”to die for”, och Prins Charles fru Camilla fick en tröja i present när hon besökte inspelningarna.

Niels Finsensgøta 13, Tórshavn. www.gudrungudrun.com

 

Bo bra

8. Bäst i stan: Hotel Føroyar

Bäst – och dyrast – på Färöarna. Ligger några kilometer utanför stadskärnan i Tórshavn. Vacker utsikt över havet och stan. Magnifikt grästak. Här ligger omtalade restaurang Koks.

Pris: Dubbelrum från 1 300 kronor/natt.

Oyggjarvegur 45 (på Hotel Føroyar), Tórshavn. www.hotelforoyar.com

 

9. Mitt i smeten: Hotel Torshavn

Centralt läge i hamnen. Nyrenoverat. Insidan är bättre än utsidan.

Pris: Dubbelrum från 1 100 kronor/natt.

Tórsgøta 4, Tørshavn. www.hoteltorshavn.fo

Resfakta: Färöarna

Färöarna består av 18 öar i Nordatlanten. Ögruppen tillhör Danmark, men har visst självstyre.

Resa hit: Atlantic Airways flyger direkt Köpenhamn-Färöarna flera gånger dagligen, tur och retur-biljetter kostar från 3 500 kronor.

Bästa tiden: Maj till september. Tack vare golfströmmen är vintrarna milda, men blåsten kan göra att det känns kallare.

Restid: Två timmars flygresa från Köpenhamn.

Språk: Färöiska och danska, men de flesta färöingar talar en slags skandinaviska som är enkel att förstå. Många talar också engelska.

Valuta: Danske kronor (1 DKK = cirka 1,25 SEK).

Prisnivå: Jämförbart med i Sverige.

Ta dig runt: Det är inga stora avstånd på Färöarna och det fungerar utmärkt att ha Tórshavn som bas och göra dagsutflykter. Hyrbilar finns på flygplatsen, men bör bokas. www.62n.fo Helikoptertrafiken som förbinder öarna är subventionerad av staten. Att flyga mellan öarna kostar 200-400 kronor för vuxna.

Bra att veta: Undervattenstunnlarna mellan några av öarna är avgiftsbelagda. Avgiften registreras på hyrbilen, och regleras när bilen återlämnas.

Läs mer: www.faroeislands.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande