Provence är en resa för alla sinnen. Perfekt att åka hit när lavendelfälten blommar i juni.
1 av 7: Provence är en resa för alla sinnen. Perfekt att åka hit när lavendelfälten blommar i juni. Foto: Francesco Riccardo Iacomino / FRANCESCO RICCARDO IACOMINO
Lottie Knutson återvänder till soliga Provence och lavendelfält.
2 av 7: Lottie Knutson återvänder till soliga Provence och lavendelfält. Foto: Lottie Knutson
Provences berömda blommor är solros och lavendel.
3 av 7: Provences berömda blommor är solros och lavendel. Foto: Lottie Knutson
Fördrinken på Domaine de Capelongue serveras med utsikt över byn Bonnieux.
4 av 7: Fördrinken på Domaine de Capelongue serveras med utsikt över byn Bonnieux. Foto: Lottie Knutson
Lourmarin i Luberondalen har huserat författare som Henri Bosco och Albert Camus.
5 av 7: Lourmarin i Luberondalen har huserat författare som Henri Bosco och Albert Camus. Foto: Lottie Knutson
Ingenstans smakar ett glas rosé lika gott som där den ursprungligen produceras - här i Provence.
6 av 7: Ingenstans smakar ett glas rosé lika gott som där den ursprungligen produceras - här i Provence. Foto: Lottie Knutson
Nästan alla restauranger i Provence baserar menyn på lokala råvaror.
7 av 7: Nästan alla restauranger i Provence baserar menyn på lokala råvaror. Foto: Lottie Knutson / LOTTIE KNUTSON

Fantastisk mat och vandring i Provence

Provence är medeltida byar som klamrar sig fast vid bergskanterna. Det är solrosor, lavendelfält och alla köks urmoder. Lottie Knutson hittar tillbaka till sin ungdoms kärlek – och receptet på den perfekta örtmarinaden.

– Du kan väl fixa marinad till fläskfiléerna, säger min franske värd Jean-Paul. Vi är ett gäng i 20-årsåldern som sammanstrålat i en liten provensalsk by vid namn Bonnieux i Luberondalen.

Det är åttiotal och vi är väldigt unga, men har ändå vett att uppskatta den gamla lantegendomen från 1600-talet. Väggarna är halvmetertjocka, stengolvet mjukt rundat och blanknött. På taket enkupiga takpannor i ockra. Utanför kalkstenstrappen dignar bären från körsbärslunden. Det växer vallmo och liljor överallt.

Medan min bästis bekantar sig med sin blivande make under ett körsbärsträd, går jag på jakt efter kryddor till marinaden. Näsan får vägleda: ett steg, rosmarinen plockad, två steg, timjan och oregano. Lite honung och olivolja lånas från bonden bredvid. Voilà, min marinad gör succé. Jag sällar mig till Sällskapet för Provencalska Svärmerier och den särskilda sektionen för lokala råvaror och dryck.

 

Luberondalen i Provence med ljuvlig doft

30 år senare är jag tillbaka i Luberondalen. Allt är sig likt: doften från de vilda örterna genom det öppna bilfönstret. Härligt usel fransk pop på högsta volym. Landskapet är orört och oförändrat. Lavendelfälten. Vingårdarna. Byarna som klamrar sig fast vid bergskanter och kullar. Grönskan, sjöarna och floderna. Vänligheten och det milda klimatet.

Dock har sällskapet för Provencalska Svärmerier fått ännu fler anhängare. Väldigt många fler. Inte minst efter den självgode engelsmannen Peter Mayles bok ”Ett år i Provence” som spreds lavinartat i början av 1990-talet. Författaren beskriver den provencalska naturen, maten och sitt hus i förföriska ordalag. Men han gör sig så lustig över grannar och hantverkare att han efter att boken väl översatts till franska - och lästs av de berörda - tvingas sälja sin tjusiga egendom och byta by. Dessutom anses hysterin efter Peter Mayles bok ha trissat upp huspriserna så att vanliga lokalbor inte längre har råd att bo kvar.

En rad stjärnor har också skaffat hus i trakterna, liksom mängder av svenskar. Bara till Nice går det 17 flyg från Skandinavien - i veckan. Självklart har populariteten sitt pris: i juli-augusti och en bit in i september är priserna höga och det blir trångt på vägarna. Hotellen är fullbokade. Den som vill gourmetvandra utan stress undviker därför högsäsongen. I april, maj och juni samt långt in i oktober är priserna lägre och klimatet mycket mer vandringsvänligt.

För den tillfälliga besökaren finns numera mängder av prisvärda privatrum, chambres d’hôtes, och pensionat att välja mellan. Och överallt skyltas det om lokalproducerad honung, frukt, getost, vin eller olja till salu. Det vimlar av vandringsguider, cykeluthyrare och matlagningskurser. För att inte tala om lyxhotell med pool i ombyggda lantegendomar, inte sällan drivna av stjärnkockar som också lockats av de lokala råvarorna och landskapet.

 

Lavendelfält på Valensoleplatån innebär inte bara doft utan även ljud i form av honungsbin. Foto: Lottie Knutson

Lavendelfälten i Valensole-platån är perfekta för kyssar

De numera världsberömda lavendelfälten skördas numera tidigare på grund av klimatförändringarna, så juni fungerar utmärkt för den som har Valensole-platåns lavendelfält och Senanque-klostret nära Gordes på sin bucket list, en gång i livet önskelista. Framemot den franska nationaldagen, 14 juli och starten på den franska industrisemestern, är alla lavendelfält avklippta och den förnuftige gourmetvandraren håller sig borta från Provence i två månader.

För lavendel-fetischisten är det bra att veta att besök – och foto – vid de vackra manchesterraka fälten också är en fluga i Kina, med inspiration från en våldsamt populär, romantisk tv-serie. Och de unga turisterna och nygifta kineserna gör ingenting slarvigt, utan klär upp sig helt i vitt och stråhatt och poserar sedan i fälten i passionerade kyssar. Jodå, för just kyssandet i fälten sägs vara ett måste. Den kinesiska trenden är självklart i sig en anledning till besök på Valensole-platån. Åtminstone för alla med ett minimum av nyfikenhet kring den mänskliga naturens alla beteenden.

Det finns till och med några gårdsbutiker mitt ute bland lavendelfälten. Här har producenterna så till den milda grad lyckats utveckla produktutbudet att det inte bara omfattar de obligatoriska tygpåsarna med torkad lavendel, honung, tvålar, shampoo, oljor och handdukar, utan också små lila burkar med lavendelpaté. Just lavendelpatén avsmakas dock på egen risk.

Annars är exploateringen och turistifieringen så diskret och snyggt gjord i regionen att vi som besökare mest uppfattar de uppiffade restaurangerna och gourmet-hotellen som genuina och vackra. De bästa souvenirerna är därmed regionens traditionella tyger, quiltade lapptäcken och kuddar, keramik, vin och matvaror. T-shirtar med tryck och plastprylar syns faktiskt ingenstans.

Och magen är som vanligt den bästa kompassen, särskilt här i Provence - alla köks moder. Till vår hjälp finns numera den digitala versionen av Guide Michelin, viamichelin.com, där vi via mobilen klickar oss fram och direktbokar stjärnkrogar och rekommenderade restauranger, ofta med några vidhängande rum. Ett insidertips är att testa lunchmenyn, som brukar vara prisvärd och utmärkt. Turistbyrån förmedlar också särskilda gourmetvandringar med adresser till lokala matproducenter.

 

Det är härligt att gourmetvandra i Provence - här Moustiers Montee Chapelle. Foto: Lottie Knutson

Nu går det direktflyg till Nice

Det är dock värt att minnas att Provence är ett stort område, hela sex departement, och därför med fördel kan fördelas på flera resor. En lagom uppvärmning kan omfatta direktflyg till Nice där hyrbilen fiskas upp. Efter någon timmes resa blir första stoppet Var och de fem byarna runt Fayence, där det för övrigt ryktas att kungafamiljen har köpt en egendom i Montauroux.

Färden fortsätter förslagsvis via småvägar och byar mot Lac de Sainte Croix och de berömda ravinerna runt Verdonfloden. Via Moustiers Sainte Marie och Valensole-platån kör vi via den trevliga lilla staden Forcalquier mot Luberondalen med de vackraste av byar, som Gordes, Lourmarin och Bonnieux.

Efter ytterligare några dagar i Luberondalen kan det vara dags för lite shopping och ungdomligt glam i Aix en Provence, en lagom stor provensalsk stad med helt bilfri, medeltida stadskärna, mycket konst och trevliga marknader. Via högklassiga restaurangen Le Saint Estève och vidhängande hotell Les Lodges Saint Victoire tar returen till Nice och flygplatsen bett bara ett par timmar på motorvägen. Vi hinner bara lagom börja drömma om nästa resa till Sydfrankrike.

Men, undrar någon, hur satt takterna i vad gäller vilda örter och marinad i, 30 år senare? Jodå, timjan, rosmarin och lavendel växer fortfarande vilt utmed vägar och vandringsleder. Och hemma hos Monsieur och Madame Echivard, som sommartid hyr ut några rum i sitt provencalska stenhus Au Chant des Sorgues, går det bra att själv skaffa råvarorna och låna grillen vid uteplatsen. Och ja, marinaden gjorde succé igen.

 

LÄS MER: Fantastiska platser i Frankrike

LÄS MER: Lottie Knutson packar smart och guidar till Provence

 

GUIDE TILL PROVENCE

 

SE OCH GÖRA

GORGES DU VERDON

Den som inte vandrar eller klättrar i bergsmassivet, paddlar eller ror i det turkosblå vattnet nedanför de lodräta väggarna.

www.moustiers.eu

 

LAVENDELFÄLTEN

Lavendeln blommar i slutet av juni och början av juli. Luberondalen med l'Abbaye de Sénanques är det mest fotograferade fältet, medan de lila tonerna är vackrast på Valensole-platån och runt Apt.

www.routes-lavande.com

 

PAYES DES FAYENCE

De fem byarna Seillans, Fayence, Tourettes, Caillan och Montaroux ligger som ett pärlband på var sin kulle. Vandra, cykla eller åk bil mellan byarna.

www.paysdefayance.com

 

ÄTA OCH DRICKA

 

DOMAINE DE CAPELONGUES

Edouard Loubet förtjänar sina två stjärnor i Guide Michelin och läget är osannolikt vackert, även om servicen kan vara ojämn.

www.capelongue.com

 

BASTIDE DE MOUSTIERS

I utkanten av bedårande Moustiers Sainte Marie har Alain Ducasse sin krog och vidhängande hotellverksamhet. Bara maten är resan värd.

www.bastide-moustiers.com

 

LA PAUSE TOURETTANE

Mitt på bytorget och med svindlande vacker utsikt erbjuder La Pause Tourettane trevliga och rustika luncher.

Place de la Mairie, Tourettes

 

SHOPPING OCH NÖJEN

 

GOURMET-RUTTERNA

Alla lokala turistbyråer tipsar om rutter till producenter av allt från honung, choklad, frukt och vin i det egna området.

www.regionpaca.fr

 

CH TEAU FONTVERT OCH VAL D'IRIS

Val d’Iris är en bra familjeproducent i Seillans medan Château Fontvert i Luberondalen skapar ekologiska roséviner i världsklass.

www.fontvert.com; www.valdiris.com

 

BO BRA

 

HÔTEL DES DEUX ROCS

Med ärvda och fyndade antikviteter har det unga paret Malzac-Heimermann inrett sitt lilla hotell i Seillans. Den populära restaurangen ligger vid drickfontänen på bytorget intill.

www.hoteldeuxrocs.com

 

MOULIN DE CAMANDOULE

Här bor besökaren mitt i en ombyggd bondgård där olivoljekvarnen fortfarande är kärnan i baren och den trevliga restaurangdelen.

www.camandoule.com

 

AU CHANT DES SORGUES

Mitt i Luberondalen, med trädgård, liten pool och utekök hyr makarna Echivard ut fem rum i sitt stenhus. Om det är fullt, sök på andra chambres d’hôtes i regionen.

www.au-chant-des-sorgues.com

PROVENCE, FRANKRIKE

Resa dit: Flyg till Nice med SAS eller Norwegian.

Bästa tiden: april - oktober men säsongen är egentligen ännu längre. Undvik juli och augusti.

Valuta: Euro = cirka 10 kronor.

Prisnivå: Som i Sverige, men alkohol är oftast betydligt billigare.

Ta sig runt: Förboka hyrbil på flygplatsen, glöm inte att be om en automatväxlad bil om så önskas. Sedan vandrar besökaren med fördel mellan byarna eller på särskilda vandringsleder.

Bo: Allt från lyxhotell till så kallade chambres d'hôtes, där lokalbor hyr ut några rum i sitt hem, samt hela hus som hyrs ut.

Äta: Alla bra restauranger använder så mycket lokalproducerade råvaror som möjligt och menyerna varierar efter säsong. Sök efter Guide Michelins rekommenderar krogar via nätet.

Göra: Besök lokala producenter av vin, honung, lavendel, olivolja, vinäger eller ost. Vandra eller cykla. Njut av lokala marknader och festivaler. Besök museer och antikmarknader.

Shopping: Provencalska tyger, quiltade kuddar och överkast, keramik, vin, oljor och lavendelhonung.

Bra att veta: De franska vägarna är välskyltade och motorvägen A8 har ett betalsystem, en sträcka kostar några kronor, så ha betalkortet redo.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande