Europas stjärnstäder kan bara ses från luften

1500- och 1600-talets europeiska ”stjärnstäder” byggdes med den tidens absolut modernaste teknik – men det är först i vår egen tid vi verkligen kan ta del av deras geometriska skönhet. Den kan nämligen bara ses från luften.

Renässansens stjärnstäder innebar ett helt nytt sätt att bygga försvarsanläggningar, och bakom utformandet låg några av den tidens främsta arkitekter. Tekniken att bygga stjärnformade städer uppstod i mitten på 1400-talet i Italien, då kanoner som laddades med krut kommit att dominera krigföringen och gjorde de gamla medeltida stadsmurarna föråldrade. I stället för de tidigare höga vertikala murarna använde man sig av lågt liggande vallar, breda vallgravar och utskjutande bastioner som skulle eliminera alla döda punkter och förhindra att fientliga arméer kom när staden.

Under 1500- och 1600-talet, som var en period av nästan oavbrutna krig i Europa, spred sig byggnadsstilen till många andra platser, inte minst till Nederländerna. Även om nya militära tekniker snart gjorde stjärnstäderna föråldrade finns många fortfarande kvar. CNN Travel har listat några av de vackraste.

1. Naarden, Nederländerna

Den kanske allra mest imponerande av de nederländska stjärnstäderna är Naarden, som ligger cirka 20 kilometer öster om Amsterdam. Staden är formad som en 12-uddig stjärna med pilspetsar vid varje udd, och är omgiven av dubbla vallgravar. Bastionerna var bemannade av den nederländska armén fram till 1920-talet, långt efter att de förlorat all strategisk betydelse. Lämpligt nog är staden också platsen för det holländska fästningsmuseet Het Nederlands Vestingmuseum.

Naarden är formad som en 12-uddig stjärna. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Brielle, Nederländerna

Den nederländska staden Brielle är mest känd för att ha varit den första stad som befriades från den spanska ockupationen efter det nederländska upproret under Nederländska frihetskriget, även kallat Åttioårskriget. Det inträffade den 1 april 1572, vilket har gett upphov till att stadens namn ingår i den nederländska versionen av ramsan ”April, april, din dumma sill”. Stadens tydliga bastioner och vallgrav är lätta att upptäcka från luften.

Namnet Brielle ingår i den nederländska versionen av ramsan ”April, april, din dumma sill”. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Heusden, Nederländerna

Att besöka Heusden är lite som att resa tillbaka i tiden till 1600-talet. Inte mindre än 134 byggnader i staden är listade som monument. Efter att ha lagt ner 40 år på att renovera sina befästningar vann man 1980 Urbes Nostrae, den högsta europeiska utmärkelsen för restaureringsprojekt. Till sin hjälp hade man en karta från 1649 som man följde när man återskapade staden. Heusden var för övrigt en av de första nederländska städerna som omgavs av en stadsmur.

134 byggnader i Heusden är listade som monument. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Europas vackraste klippbyar 

4. Willemstad, Nederländerna

Det var tänkt att Willemstads bastioner skulle ha förstörts 1926, men av olika skäl blev det inte så, och i dag anses den som ett av de finaste exemplen på stjärnstäder i Nederländerna. Enligt legenden representerar de sju bastionerna de sju provinser som enades 1581 för att befria Nederländerna från spanskt styre och bilda en självständig nederländsk stat. Staden hette från början Ruigenhil, men döptes om till Willemstad 1584 till minne av den nederländske ståthållaren Vilhelm I av Oranien som mördades samma år.

Willemstad anses som ett av de finaste exemplen på stjärnstäder i Nederländerna. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Bourtange, Nederländerna

Den charmiga lilla staden Bourtange (cirka 430 invånare) ligger i norra delen av Nederländerna, precis vid den tyska gränsen. Här verkar inte mycket ha ändrats de senaste tvåhundra åren. Den stjärnformade staden designades av Vilhelm I av Oranien under den nederländska revolten mot Spanien på 1580-talet. Som i så många andra städer förlorade fästningsverken snart sin militära betydelse, och de flesta vallgravarna fylldes igen. I modern tid har de grävts ut igen och många historiska byggnader har restaurerats.

Många historiska byggnader i Bourtange har restaurerats. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Palmanova, Italien

Nära gränsen till Slovenien ligger den lilla staden Palmanova (som inte ska förväxlas med staden på Mallorca med samma namn). På 1500-talet tillhörde den republiken Venedig, och i enlighet med tidens senaste tekniska landvinningar byggdes den i form av en niouddig stjärna, mellan vars uddar murarna stod ut så uddarna kunde försvara varandra. En vallgrav omringade staden, och tre stora portar bevakade infarten. Från det centrala sexkantiga torget Piazza del Duomo går flera koncentriska niosidiga ringar ut. Bara konstruktionen av den första cirkeln, med en total omkrets på sju kilometer, tog 30 år. 2017 utnämndes den till ett världsarv av Unesco, tillsammans med andra venetianska befästningar. 

Från det centrala sexkantiga torget i Palmanova går flera koncentriska niosidiga ringar ut. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Det här är världens 10 vackraste byggnader 

7. Almeida, Portugal

På grund av sitt läge nära den spanska gränsen har Almeida vid ett antal tillfällen belägrats av fiendetrupper genom århundradena, men har ändå lyckats hålla sina unika murar i gott skick. Omgiven av imponerande stjärnformade murar var denna stad en gång en av Portugals viktigaste befästningar. Under spanska självständighetskriget 1807–1814 intogs staden av Napoleons styrkor, efter att ett krutmagasin som dödade hundratals portugisiska och brittiska försvarare hade exploderat.

Almeida har vid ett antal tillfällen belägrats av fiendetrupper. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Elvas, Portugal

Elvas – även kallad ”Gränsens drottning” – är inte bara Portugals utan hela Europas största befästa stad, belägen i regionen Alentejo precis vid spanska gränsen, cirka tjugo mil öster om Lissabon. De första skyddsvallarna byggdes redan under den moriska ockupationen på 800-talet och byggdes sedan på under århundradena, och Elvas fick sin status som fästningsstad vid tiden för Portugisiska restaurationskriget (1640–1668). 2012 utsågs staden till världsarv av Unesco.

Elvas är inte bara Portugals utan hela Europas största befästa stad. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Karlovac, Kroatien

Det är inte så vanligt att man vet exakt när en stad grundas, men när det gäller Karlovac – dåvarande Karlstadt – vet man faktiskt det: det var den 13 juli 1579. Då inledde det Habsburgska riket arbetet med att uppföra en sexuddig befästning för att försvara riket mot en befarad osmansk invasion. Och helt klart lyckades planen. Under det kommande århundradet gjorde osmanerna sju försök att inta staden – alla misslyckades. Mellan 1991 och 1995 var staden åter utsatt för hårda angrepp under kroatiska självständighetskriget.

Karlovac grundades som skydd mot en osmansk invasion. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 9 förtrollande platser i Europa att drömma om