Tallinn julmarknad har blivit framröstad som Europas allra bästa.
1 av 3: Tallinn julmarknad har blivit framröstad som Europas allra bästa. Foto: VISIT ESTONIA
Europas mest stämningsfulla julmarknad – i hjärtat av Gamla stan i Tallinn
2 av 3: Europas mest stämningsfulla julmarknad – i hjärtat av Gamla stan i Tallinn Foto: VISIT ESTONIA
Ståtlig julgran och glöggdoft i äkta medeltidsmiljö.
3 av 3: Ståtlig julgran och glöggdoft i äkta medeltidsmiljö. Foto: GAVAYEC / ADOBE STOCK

Europas bästa julmarknad – närmare än du tror

Europas bästa julmarknad finns närmare än ni tror. 

För Europas bästa julstämning behöver man inte resa längre än till Tallinn. 

Tallinns julmarknad fick hela 208 000 röster i omröstningen om Europas bästa julmarknad. 

Omröstningen arrangerades av organisationen European Best Destinations i samarbete med över 300 europeiska turistbyråer och EU-kommissionens nätverk EDEN. 

Den unikt stämningsfulla julmarknaden har uppmärksammats förr – här om året toppade den ärevördiga engelska tidningen The Times lista över Europas bästa julmarknader.

Och nu håller alltså 208 000 röstande resenärer med. 

Tallinn är en gammal Hansastad och mycket riktig strålar marknaden av medeltida charm där den breder ut sig över det gamla Rådhustorget med sina många kringliggande gränder i Tallinns Gamla stan. 

LÄS MER: Tallinn - guide till den prisvänliga weekendstaden 

Glöggdoft på julmarknad i Tallinn

Mitt på torget ståtar en präktig gran, det doftar av glögg och brända mandlar och ur gränderna strömmar musiker och dansare. Här visar även tomten och hans renar upp sig då och då. I de många stånden erbjuds en stor giv av lokala delikatesser och konsthantverk. Som bivaxljus, honung, ylletröjor, juldekorationer samt glas och porslin. 

Med sitt prisvärda utbud är Tallinns julmarknad en ultimat destination för den som vill frossa i alltifrån julkonserter och vinteraktiviteter till estländska julbordsspecialiteter och hantverk. 

För ett år sedan utsåg stora resesajten Lonely Planet Tallinn till 2018 års bästa resmål ur plånboksperspektiv. Att prisläget är lågt gör knappast staden mindre lockande. 

– Vi är otroligt stolta och glada över att ha fått den här utmärkelsen. Det är ett bevis på att Tallinns julmarknad har allt och lite till för den som vill få en äkta julkänsla och uppleva ett genuint julfirande. I år firar vi Estlands 100-årsjubileum som självständig stat och massor av olika festliga arrangemang har lockat hundratusentals besökare runtom i landet. Vi ser fram emot att välkomna ännu fler att upptäcka vad Estland och Tallinn har att erbjuda, säger Lisen Espeland, Destination Manager i Sverige och Norge på turistbyrån Visit Estonia.

LÄS MER: Europas 15 bästa julmarknader

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande