Quinta da Regaleira i Portugal är byggt på 1800-talet och har kopplingar till Tartokort.
Borgvattnets prästgård i Jämtland är numera ett bed & breakfast där du kan övernatta – om du vågar.
Radiobilarna i Pripyat har stått övergivna sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986.
Kyrkan i Kutna Hora i Tjeckien är dekorerat med skelett från 40 000 pestoffer.
1 AV 4
Quinta da Regaleira i Portugal är byggt på 1800-talet och har kopplingar till Tartokort.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 4
Borgvattnets prästgård i Jämtland är numera ett bed & breakfast där du kan övernatta – om du vågar.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
3 AV 4
Radiobilarna i Pripyat har stått övergivna sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986.
Foto: SHUTTERSTOCK
4 AV 4
Kyrkan i Kutna Hora i Tjeckien är dekorerat med skelett från 40 000 pestoffer.
Foto: SHUTTERSTOCK

Europas 10 otäckaste turistattraktioner

Vampyrer, tortyrälskade kungar, udda kulter och kärnkraftsolyckor – Europas förflutna rymmer många kusligheter.

Och många har lämnat monument och minnesmärken efter sig.

Här är tio av Europas ruggigaste turistattraktioner.

1. Quinta da Regaleira, Sintra, Portugal

Det här Unescoskyddade 1800-talsbygget är ett av Portugals populäraste turistmål och ett under av kuslig mystik, skriver thrillist.com.

Här finns ett skrämmande gotiskt kapell med torn, spiror och groteska statyetter, en park med mystiska symboliska monument kopplade till alkemi och frimurarna och ett komplicerat system av grottor, tunnlar och porlande källor som inte har något med vattenförsörjning att göra utan är kopplat till ritualer kring den märkliga Tarotkortleken.

Quinta da Regaleira har ett komplicerat system av grottor, tunnlar och källor. Foto: ADOBE STOCK

 2. Edinburghborgen, Edinburgh, Skottland

Skottlands mäktigaste slott/borg har sett en hel del blod flyta under sin långa historia som maktcentrum. Tortyr, häxprocesser, allehanda krig och intriger. Givetvis betyder det att slottet är mycket rikt på spöken i alla krokar och utrymmen. Det talas om en trumslagarpojke utan huvud, en osynlig pipsäcksblåsare, en spökhund och många fler. Såväl anställda som besökare har lagt märke till plötsliga temperaturskiftningar, skuggfigurer, blinkande ljus och känslan av att ha blivit ryckt i eller fasthållen. 

LÄS MER: Kolla in spöklika byn – med 732 övergivna slott 

Edinburghborgen sägs vara rik på spöken på grund av sin historia av tortyr och häxprocesser. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Prästgården i Borgvattnet, Sverige

Den här före detta prästgården är Sveriges kanske mest omskrivna spökhus. Prästen som bodde här på 1920-talet påstod sig få sin tvätt neddragen från torklinan av okända varelser. Det talas om jungfrur med hämndbegär och begravna spädbarn på bakgården. Det berättas också om spöken som följer dig bakom din rygg och om upplevelser som att osynliga händer drar i dig. Numera är gården ett litet bed & breakfast där modiga är välkomna att övernatta. Flera gäster påstås ha lämnat stället mitt i natten då de på grund av kusliga upplevelser inte vågat vara kvar.

LÄS MER: 19 hemsökta hotell och herrgårdar i Sverige 

Borgvattnets prästgård är Sveriges mest omskrivna spökhus. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Kapuchinermunkarnas krypta, Rom

Beredd er på en riktig skräckupplevelse. I källaren under kyrkan Chiesa di Santa Maria della Concezione, byggde munkarna under perioden 1528-1870 en serie välvda källarrum från topp till tå klädda med ben och dödskallar från döda kolleger, en sorts altarrum prydda med skelettdelar från över 4 000 avlidna munkar. Att ta sig ned här under jord och vandra utmed de makabra rummen och deras dekorationer är en omskakande men svårglömd upplevelse.

Kapuchinermunkarnas krypta i Rom är en riktig skräckupplevelse. Foto: MÅNS IVARSSON

5. Karostafängelset, Liepaja, Lettland

Staden Liepaja (85 000 invånare) rymmer ett militärfängelse från Sovjettiden som är en fasansfull upplevelse. I dag är det ett museum som även erbjuder övernattning i de skräckinjagande cellerna. Guiderna bär militäruniformer och hela upplevelsen är mardrömslik. Bland de trånga cellerna finns bland annat "svarta cellen" där fångar tvingades vistas i totalt mörker. Visas gör även fängelsechefens kontor med dess Stalin- och Leninbyster. På planen utanför finns avrättningsplatsen.

Att fängelset nu gjorts om till museum är ett sätt att påminna världen om Lettlands förskräckliga 1900-talsförflutna. 

Militärfängelset Karosta från Sovjettiden är numera ett museum med övernattnig i de skräckinjagande cellerna. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Pripyat, Ukraina

Den här orten evakuerades bara några dagar efter Tjernobylolyckan 1986. Kvar står bland annat ett flertal skolor, ett sjukhus, en järnvägsstation och en nöjespark.

Staden, som på 1980-talet hade över 50 000 invånare, är folktom så när på knappt 200 äldre personer som vägrade flytta i samband med olyckan. 

Trots den hemska olyckan som beseglade stadens öde finns det något frestande och fascinerande över den spöklikt fridfulla staden som nu håller på att tas över av naturen.

I dag är Pripyat säkert nog för kortare besök och guidade rundturer.

LÄS MER: Nya bilderna från Tjernobyl – skrämmande vackra

Nöjesparken i Pripyat öppnade dagen efter Tjernobylkatastrofen 1986 – och har stått övergiven sedan dess. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Skelettkyrkan, Kutna Hora, Tjeckien

Kyrkan i staden Kutna Hora (Kuttenberg), en timme öster om Prag, ser ut som en i mängden utifrån. Men skenet bedrar. Kyrkans hela innanmäte är dekorerat med skelett från 40 000 pestoffer. Skeletten log orörda tills 1870 då en konstnär fick uppdrag att arrangera dem. Det blev ett myller av väggdekorationer plus en kandelaber byggd av samtliga delar av ett människoskelett.

LÄS MER: Världens 13 häftigaste övergivna platser 

40 000 pestoffer tjänar som dekoration i kyrkan i Kutna Hora.
40 000 pestoffer tjänar som dekoration i kyrkan i Kutna Hora.
1 AV 2
40 000 pestoffer tjänar som dekoration i kyrkan i Kutna Hora.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2
40 000 pestoffer tjänar som dekoration i kyrkan i Kutna Hora.
Foto: ADOBE STOCK

8. Slottet Bran, Rumänien

Det här slottet, cirka 20 mil norr om Rumäniens huvudstad Bukarest, var enligt myten boplatsen för 1400-talshärskaren Vlad III – mer känd som greve Dracula. Vlad III Dracula av Valakiet (1431–76) var inte precis någon mjukis. Han var en hejare på att ta livet av sina fiender och beräknas ha legat bakom avrättningar av upp emot 100 000 personer. Sitt öknamn "Vlad Pålspetsaren" fick han på grund av sin förtjusning i den djävulska avrättningsmetoden pålning, där offren helt enkelt spetsades på vassa träpålar. Slottet byggdes redan på 1200-talet men har byggts ut och om under århundradena. I dag är det Rumäniens största turistattraktion.

LÄS MER: Europas 9 coolaste sevärdheter – för dig som sett allt 

Greve Draculas slott i Rumänien är en självklar – och otäck – turistattraktion. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Mumierna i bykyrkan, Vodnjan, Kroatien

Byn Vodjnan, 20 minuters bilväg från Pula, lockar med en attraktion som förbryllar forskarna. Byns lilla kyrka rymmer sex mumifierade helgon, varav ett från så långt tillbaka som 1200-talet. Det konstiga är att kropparna saknar alla spår av mumifierande behandlingar, helgonen ser ut att ha bevarats helt naturligt. De utgör en bisarr syn: nästan träaktiga figurer i guldkantade kistor. En av dem, Sankt Nicolosa, anses vara den bäst bevarade mumien i Europa.

Från utsidan ser kyrkan i Vodnjan trevlig ut. Men innanför kyrkportarna ligger sex obehandlade mumier i kistor. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Cliffs of Moher, Liscannor, Irland

Över en miljon besökare kommer årligen till Irlands mest berömda landmärke. Den vilda skönheten gömmer dock en mörk hemlighet: ett stort antal döda kroppar har hittats i de vilda vågorna nedanför de höga klipporna. Och det handlar inte bara om självmord. Kommer du hit när det är mörkt och tar fel avtagsväg kan du mycket väl hamna vid stupet i beckmörkret – med de hotfullt dånande vågorna precis under dig.

LÄS MER: Så ska selfiedöden vid Cliffs of Moher stoppas 

Cliffs of Moher är ett av Irlands mest berömda landmärke. Men den vilda skönheten gömmer en mörk hemlighet. Foto: ADOBE STOCK