Europas 10 bästa vinterdestinationer 2020

Vintern kan se ut på många sätt i Europa – från snö och mörker i norr till kvardröjande sol i Medelhavsländerna och mysigt kaféhäng och julmarknader i Centraleuropas städer. Resesajten Lonely Planet har valt ut sina tio favoritdestinationer i Europa för vintern 2020/2021.

Innan du planerar en resa: kontrollera de senaste resebegränsningarna och följ alltid Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

1. Rovaniemi, Finland

Rovaniemi utnämndes till jultomtens officiella bostadsort 2010, även om Mora säkert har en del åsikter om den saken. Polcirkeln går i alla fall rakt igenom Santa Claus Village, åtta kilometer norr om staden, där man kan hälsa på jultomten året runt. Här finns också Santa Park, en nöjespark med jultema i en underjordisk grotta. Rovaniemi är också ett populärt ställe för norrskensspaning.

Tips: Det är inte ovanligt att temperaturen går ner till 20 minusgrader under vintern i Rovaniemi, så packa varma kläder.

Mer info: visitrovaniemi.fi

Slädtur bakom renar i Rovaniemi. Foto: Shutterstock

2. Julmarknader i Tyskland och Österrike

I december formligen vimlar det av julmarknader i hela Tyskland, Österrike och andra centraleuropeiska städer. Räkna med söta små stånd där det säljs allt från pepparkakor, honung, ylletröjor och bjällror till glögg och glas med varmt Glühwein. Bra julmarknader på nära håll finns också i Tallinn och Köpenhamn – och självklart på flera platser i Sverige, till exempel Gamla stan och Skansen i Stockholm.

Tips: Det brukar vara fullt av turister på mest berömda marknaderna i Köln, Wien och München, så det kan vara smart att leta upp julmarknader i mindre städer.

Mer info: europeanbestdestinations.com/christmas-markets

Julmarknaden i Berlin – en av Tysklands många julmarknader. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 16 bästa julmarknaderna i Europa 

3. Abisko, Sverige

Längre norrut än Abisko går nästan inte att komma med tåg i Europa, och natten som varar i flera månader gör detta till en av världens bästa platser för norrskensspaning. Andra saker att prova på är att åka längskidor eller vandra med snöskor i nationalparken, toppbestigning med stighudar och att åka hundsläde.

Tips: Stig av tåget en station tidigare, i Kiruna. Därifrån är det bara 20 minuter till Icehotel i Jukkasjärvi. 

Mer info: kirunalapland.se/se-gora/abisko-en-plats-for-ljusupplevelser

Norrsken i Abisko i Lappland. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Magiska upplevelser på tågluff norr om polcirkeln 

4. Aten, Grekland

Att ta en bild på det världsberömda templet Parthenon utan att få med 500 turister är nästan en omöjlighet på sommaren, men på vintern är det inget problem. Allt det som är jobbigt på sommaren – folksamlingarna, överpriserna på restauranger, värmen, köerna, föroreningarna – är mer eller mindre borta. Medeltemperaturen i Aten på vintern är runt 13 grader, vilket innebär att det är svårt att hitta en bättre tid att upptäcka landets antika arv och uppleva den lokala kulturen.

Tips: Det går förstås att båtluffa i den grekiska övärlden året om, men tänk på att de flesta hotell är stängda på vintern.

Mer info: thisisathens.org

Parthenon på Akropolis gör sig bäst utan folksamlingar. Foto: Shutterstock

5. Köpenhamn, Danmark

Vill du ha en riktig sagokänsla under vintern är det svårt att slå HC Andersens hemland. Strunta i ”Den lilla sjöjungfrun” och dra i stället i väg till någon av stadens många mysiga barer eller kaféer medan snön virvlar utanför fönstret. Tivoli, den romantiska nöjesparken från 1843, har öppet för halloween mellan 9 oktober och 1 november, och öppnar sedan under julsäsongen 13 november–3 januari.

Tips: Unna dig en middag på hyllade Noma, en av två restauranger i Danmark med två stjärnor i Guide Michelin. Bokas lämpligen några månader i förväg.

Mer info: visitcopenhagen.com

Mysig julstämning i Köpenhamn. Foto: Shutterstock

6. Budapest, Ungern

Drömmer du om att åka skridsko hand i hand med din älskade finns det få bättre ställen än Városligeti Műjégpálya, den enorma isrinken mitt i den ungerska huvudstaden. Vill du värma dig efteråt finns flera termalbad, av vilka det över hundra år gamla Gellért med sin art nouveau-inredning är det mest berömda. Självklart finns också flera bra julmarknader även i Budapest. Och varför inte ta en vinterkryssning på Donau?

Tips: Leta upp någon av Budapests många ruinpubar, rivningshus som har byggts om till pubar och konsertlokaler.

Mer info: budapestinfo.hu

Skridskoåkning i Budapest med slottet Vajdahunyad i bakgrunden. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Alexander Karims 10 bästa tips till Budapest 

7. Jasná, Slovakien

Slovakien erbjuder högklassig skidåkning till rimliga priser. Även mat och boende är billigt, plus att det finns en värme som ibland saknas i de mer snobbiga skidorterna i Alperna. Jasná är den bästa slovakiska skidorten, med långa nedfarter flankerade av snötyngda granar i de vackra Tatrasbergen. Längtar du efter värme finns två vattenparker i området, varav den största, Tatralandia, har tio åretruntöppna pooler och sex åretruntöppna vattenrutschbanor.

Tips: Direktflyg till Slovakien kan vara dyra, så i många fall är det bättre att flyga till exempelvis Budapest eller Krakow och ta buss eller tåg därifrån. Eller – om du har gott om tid – ta tåget hela vägen.

Mer info: jasna.sk/en

Jasná – den bästa skidorten i Slovakien. Foto: Shutterstock

8. Andalusien, Spanien

Delar av Andalusien ligger längre söderut än den nordafrikanska kusten, så räkna med milda temperaturer under vintern. Priserna är lägre än under högsäsong, och det är betydligt kortare köer till turistattraktioner som palatskomplexet Alhambra i Granada, katedralen i Sevilla eller konstmuseerna i Málaga. Och tapasbarerna och nattlivet håller i gång även på vintern.

Tips: Är du ute efter bra skidåkning rekommenderas ett besök i Sierra Nevada nära Granada.

Mer info: andalucia.org

Det stora palatsområdet Alhambra i Granada härstammar från 1200-talet. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Guide till Andalusien – 20 bästa tipsen 

9. Transsylvanien, Rumänien

Det är svårt att känna den rätta vampyrstämningen om man besöker Draculas slott en solig sommardag medan lammen betar på fälten utanför. Men med stålgrå himmel, kala träd och lite snö går det lättare. Slottet Bran är Rumäniens främsta sevärdhet, även om kopplingen till Vlad III Dracul, alias Dracula, kan diskuteras. Mindre än två timmar med tåg från slottet ligger de två pittoreska medeltidsstäderna Brașov och Sighişoara som båda är värda ett besök.

Tips: Författaren Bram Stoker som skrev succéromanen ”Dracula” besökte aldrig Transsylvanien, så förvänta dig inte alltför många likheter med böckerna och filmerna.

Mer info: romaniatourism.com/transylvania.html

Slottet Bran i Transsylvanien bör besökas på vintern om den rätta stämningen ska infinna sig. Foto: Shutterstock

10. Venedig, Italien

Vacker, magisk och ganska märklig – vad man än anser om karnevalen i Venedig går det inte att komma ifrån att det är en europeisk institution, med anor från slutet av 1200-talet. Med hjälp av genomarbetade kostymer och spöklika masker väcks kanalstadens färgglada historia till liv. Årets karneval ställdes in på grund av corona, men nästa år kommer evenemanget tillbaka – och ansiktsmasker har ju faktiskt alltid varit en del av grejen. 6–16 februari 2021 är datumen som gäller.

Tips: Boka boende i god tid, eller ännu hellre: ta tåget in och ut ur staden samma dag för att hålla nere kostnaderna.

Mer info: visit-venice-italy.com/carnival-venice-italy-programme.html

Karnevalen i Venedig äger rum i februari varje år (om det inte är coronatider). Foto: Shutterstock

LÄS MER: Upptäck Venedigs öar – i Hemingways fotspår