Europas 10 bästa öar

Här har vi valt ut några pärlor i Europa, bland annat öar som tillhör England, Skottland, Frankrike och Spanien – dock inga som ligger i Medelhavet, de listar vi i en kommande artikel. Öarna i Europa är fulla av kultur, historia och häftig natur. Vill du ha något mer än en vanlig solsemester är det till några av dessa du ska bege dig.

Colette van Luik
Vackra Saint Martin ligger på Jerseys östra sida. Foto: Shutterstock

1. Jersey, England

Storlek: 119,5 km². 

Invånare: Cirka 95 000. 

Restid: 1 timme med flyg från Gatwicks flygplats söder om London.

Prisindex: 106. 

Öarna Jersey, Guernsey, Sark och Herm ingår i Kanalöarna utanför Normandies kust och 130 km söder om den engelska kusten. De har självstyre men är en så kallad brittisk kronbesittning.

Huvudön Jersey är en mix av det bästa från Storbritannien och Frankrike med en utpräglad anglo-fransk atmosfär, rik på historia, vacker natur och mer än 30 stränder. Den gastronomiska nivån på ön är generellt hög och de många restaurangerna serverar nyfångade skaldjur och lokalproducerade råvaror, bland annat den berömda potatisen Jersey royal och det möra Jerseynötköttet.

I huvudstan St Helier finns Central market, stadens hjärta. Här kan du ströva runt inne i hallen med sina vackra pelare, det välvda taket och fontänen i mitten. Här finns också små restauranger där man kan slå sig ner och njuta av färska bakverk från bageriet och en nybryggd kopp kaffe.

Klimatet är behagligt och bidrar till en fantastisk natur som springer ut i grönska redan i februari. Ön är känd för fina vandringsleder och ett rikt naturliv. 

 

Staden Santa Cruz på Madeiras östkust. Foto: Shutterstock

2. Madeira, Portugal

Storlek: 801 km². 

Invånare: Cirka 260 000.

Restid: 6-8 timmar med flyg från Sverige.

Prisindex: 58. 

Runt en miljon besökare kommer varje år från när och fjärran till Madeira för den fantastiska blomsterprakten och den spännande naturen.

Madeira tillhör Portugal men ligger strax norr om Kanarieöarna, på samma breddgrad som Marocko. Tack vare läget kan man besöka Madeira året runt.

Besök den lilla välbevarade staden Santa Cruz på Madeiras östkust. Här finns mysiga caféer, en välfylld saluhall och en fin klapperstensstrand.

I huvudstaden Funchal kan du njuta av den vackra naturen i den botaniska trädgården och i de många parkerna. I Funchal finns också bra restauranger och några barer. Inte långt från staden breder ett fascinerande bergslandskap ut sig. Här kan du vandra längs de berömda levadorna - flera hundra år gamla bevattningskanaler. Att vandra genom det vackra landskapet är en enastående upplevelse och på vägen passerar du små bergsbyar med sina halmtaksklädda hus. Många åker till Madeira för att ägna sig åt vandring, mountainbiking, canyoning, trailrunning, ridning, tennis, vattensporter och golf.

Förutom det världsberömda vinet är Madeira känd för sitt vackra broderihantverk och för sina korgar, som är populära souvenirer att ta med sig hem. 

 

Tropisk landskap på La Gomera som tillhör Kanarieöarna. Foto: Shutterstock

3. La Gomera, Kanarieöarna, Spanien

Storlek: 369,8 km². 

Invånare: Cirka 22 000.

Restid: 1 timme med färja från Teneriffa. 6-10 timmar med flyg från Sverige till Teneriffa.

Prisindex: 74.

La Gomera är den näst minsta av de sju huvudöarna i den spanska ögruppen Kanarieöarna utanför Afrikas nordvästra kust. La Gomera är kanske även den minst kända ön. Här har ännu inte massturismen slagit till. Naturen på ön är fantastisk och består av berg, raviner och skogar.

Den dimhöljda nationalparken Garajonay ligger mitt på ön och reser sig 1 487 meter över havet. Här finns en av Europas äldsta urskogar och området är lummigt och grönt, medan det soliga kustområdet utgörs av små lavastränder och är nästan ökenlikt.

Ön har inte samma vilda nattliv som grannön Teneriffa, utan hit kommer man om man vill njuta av lugnet och naturen. Ön har haft en alternativ profil ända sedan 60-talet då kringresande hippier grundade en koloni kring Valle Gran Rey på sydvästkusten. De kommer fortfarande, om än inte lika många.

La Gomera har ett behagligt klimat året runt, utan alltför stora temperaturskillnader. De kallaste månaderna, januari och februari, är det runt 20 grader på dagtid. Under den varmaste månaden augusti är det cirka 29 grader på dagtid. Solen skiner de flesta dagarna, störst risk för regn är det under vintern. 

 

Isle of Skye lockar vandrare från hela världen med sitt vilda landskap. Foto: Shutterstock

4. Isle of Skye, Skottland

Storlek: 523 km². 

Invånare: 17 162. 

Restid: 5-6 timmar med bil från Glasgow. Cirka 5 timmar med flyg från Sverige till Glasgow.

Prisindex: 106. 

Låt dig omslutas av det vackra, vilda landskapet på skotska Isle of Skye, den största och nordligaste ön i Inre Hebriderna. Isle of Skye drar vandrare från hela världen till sig tack vare den spektakulära naturen och den fascinerande historien. Ön är kanske mest känd för sin single malt whisky Talisker. Men det är inte bara whiskyälskare som trivs på denna bergiga ö väster om Skottland, förbunden med en bro till det skotska fastlandet. 

Ön bjuder på utmanande vandringar på de tolv bergen eller runt de otaliga små sjöarna i det gröna landskapet. Utsikten från Quiraing mot Staffin Bay har fått många vandrare att dra efter andan. Landskapet med höga klippor och gröna sluttningar har bildats av stora jordskred som också lämnat höga, fristående bergformationer efter sig.

Bästa tiden är sommarhalvåret.

 

 

Île d'Oléron är känd för sina vackra stränder och cykelvägar. Foto: Shutterstock

5. Île d'Oléron, Frankrike

Storlek: 174 km². 

Invånare: Cirka 22 000. 

Restid: 50 minuter med färja från La Rochelle. 1 timme med bil från La Rochelle. Flyg från Sverige till La Rochelle tar cirka 8 timmar.

Prisindex: 91. 

Île d'Oléron är den största ön längs franska Atlantkusten. Ön är berömd för sitt speciella ljus, stillheten, det behagliga klimatet, stränderna, cykelvägarna, musslor och ostron. Livet levs lugnt på Oléron och pulsen är låg trots att ön fylls av badgäster och naturälskare under sommarhalvåret. Allt får ta den tid det tar. Bakgrundsmusik i affärer och på restauranger förekommer sällan. Vid ebb går turister och lokalbefolkning på musseljakt med spade och hink.

För den tillfällige besökaren finns det gott om hus att hyra och många campingplatser för den som föredrar ett billigare alternativ. September är en idealisk tid att åka. Solen värmer utan att det blir stekhett och ändå inbjuder vattentemperaturen till härliga simturer.

 

På Isle of Wights östra sida ligger badorten Shanklin. Foto: Shutterstock

6. Isle of Wight, England

Storlek: 380 km². 

Invånare: Cirka 140 500.

Restid: 10 minuter med svävare från Southsea på fastlandet. Southsea ligger cirka 5 mil söder om Portsmouth.

Prisindex: 106. 

Gröna ängar, vita klippor och sandstränder, samt en och annan villa från romartiden. Isle of Wight är tack vare sitt milda klimat ett populärt turistmål, något den har varit sedan viktoriansk tid. Drottning Victoria blev så betagen av ön att hon byggde ett semesterhus här, Osborne House, vilket man i dag kan besöka.

Den här ön på Englands sydkust ska man resa till om man vill uppleva en av Englands mindre kända pärlor. Och det är lätt att ta sig hit: Den diamantformade ön ligger tre timmar sydväst om London, tåg- och färjeresa inberäknat. Här levs livet lugnare, och att utforska landsvägar och sandstränder i eget tempo är en ren njutning.

I öster ligger klassiska badorter som Shanklin och Sandown. I väster är naturen och havet lite vildare. Yarmouth på västkusten är en liten stad med en ofantlig mängd segelbåtar. Att ta sig runt med lokalbuss fungerar utmärkt. Bästa tiden är sommarhalvåret. 

 

Utsikt över Inis Oirrs hisnande natur.

7. Aran Islands, Irland

Storlek: 47 km². 

Invånare: Cirka 800. 

Restid: 40 minuter med båt från Galway på fastlandet. Cirka 2,5 timmar från Sverige/Kastrup till Dublin. Cirka 3 timmar med buss Dublin till Galway.

Prisindex: 95. 

De berömda Aran Islands består av tre öar utanför Irlands västkust, sydväst om Galway. De utgörs av Inis Mór, Inis Meáin och Inis Oírr. Åk hit och njut av den hisnande naturen, trevliga små pubar och handla vackra arantröjor i varm ylle från lokala får. Öarna erbjuder besökaren en inblick i ett traditionellt irländskt levnadssätt som numera knappt existerar på andra platser i landet. Här talas fortfarande gaeliska som första språk. 

Trots att öarna är små till ytan har de mycket att erbjuda: ruiner från tidig kristen tid, medeltidsslott, klippor, forntida stenfort som det berömda Dún Aonghasa, sandstränder, ren luft, unik flora och fauna samt en rik folklore som öborna är stolta att berätta om. De flesta åker bara över dagen, men det finns hotell om man vill stanna över natten. 

 

Lindisfarne Castle ligger högst upp på stenkullen Beblowe. Foto: Shutterstock

8. Lindisfarne, England

Storlek: 4 km². 

Invånare: Cirka 160. 

Restid: Cirka 15 minuter med bil eller buss från Beal på engelska fastlandet. Beal ligger drygt 10 mil söder om Edinburgh.

Prisindex: 106. 

Cirka 650 000 människor från hela världen besöker varje år Lindisfarne, eller The Holy Island, som den kallas i folkmun.

Ön är magisk på flera sätt. Dels kan man bara ta sig hit när det är ebb. Under högvatten ligger vägen ut till ön under vatten och det gäller att läsa tidvattentabellen noggrant. Varje år fastnar turister med bilarna, överraskade av vattnet som sköljer över vägen.

Dels för öns mäktiga historia. Klostret på Holy Island utsattes för Englands första dokumenterade vikingaattack. Slottet Lindisfarne Castle byggdes redan på 1500-talet högst upp på stenkullen Beblowe, som är öns högsta punkt. Som byggnadsmaterial användes stenar från det gamla klostret. Flera filmer har spelats in här, bland annat Roman Polanskis "Cul-de-Sac". Redan på medeltiden bryggde klostermunkarna mjöd som fortfarande bryggs efter ett hemligt recept och säljs över hela Storbritannien.

Hit åker kulturintresserade, fågelskådare, fiskeintresserade, konstnärer och författare. Högsäsong är på sommaren samt under de religiösa högtiderna som påsk, då många pilgrimer kommer hit. Det finns flera hotell, pensionat och retreats, men boka i god tid. Här finns även fina stränder och vandringsleder. Området är också känt för alla sina får och sälar. 

 

Charmiga Saint Martin på Île de Rés västra sida. Foto: Shutterstock

9. Île de Ré, Frankrike

Storlek: 85 km². 

Invånare: Cirka 17 700. 

Restid: 25 minuter med bil från La Rochelle, som ligger 48 mil sydväst om Paris. 1 timme med buss från La Rochelle. Flyg från Sverige till Paris 2-2,5 timmar.

Prisindex: 91. 

Söder om Bretagne ligger några av Europas vackraste och mest pittoreska öar. Île de Ré är den mest lättillgängliga, via bron från fastlandet. Fransmännen själva säger "l'ile Blanche", den vita ön. Namnet syftar på öns vita guld, saltet, men också på de vita stränderna. På île de Ré cyklar du mellan vidsträckta stränder, vinodlingar, saltängar och charmiga byar. Sommaren är högsäsong, i synnerhet under fransmännens semestermånad augusti.

Missa inte Pineau des Charentes, en blandning av konjak och vin, som dricks kyld. Andra läckerheter är öns småpotatis, fina grönsaker, fisk och ostron.

Ön är känd för sina många antikaffärer, där sommargästerna från Paris och Bordeaux med egna hus på ön jagar prylar.

Bästa tiden är sommarhalvåret minus augusti, då det är fullt med turister. 

 

Kirkwall är huvudorten på ön Mainland. Foto: Shutterstock

10. Mainland, Orkneyöarna, Skottland

Storlek: 1 656 km². 

Invånare: Cirka 9 000. 

Restid: 50 minuter med flyg från Aberdeen på fastlandet till Kirkwall på Mainland. 90 minuter med färja från från Scrabster till Stromnes på Mainland. Flyg från Sverige till Aberdeen cirka 5 timmar.

Prisindex: 106.

 

Mainland är Orkneyöarnas huvudö och de två största orterna i ögruppen, Kirkwall och Stromness ligger här.

Orkneyöarna är en ögrupp som ligger 10 km från den nordöstra spetsen av skotska fastlandet. Gruppen består av många småöar, men bara runt 20 av dem är bebodda. De har en makalöst vacker skärgård, känd för sitt rika djurliv och sin fantasieggande historia. Håll utkik efter den lilla åkersorken som enbart finns här.

Öarna är också ett riktigt paradis för fågelentusiaster: tretåig mås, lunnefågel och stormfågel är bara några av de många arter som lever här. Missa inte heller ett besök i Skara Brae, en av norra Europas bäst bevarade byar från yngre stenåldern, eller Stones of Stenness, ett hengemonument och en stencirkel som härrör från det tredje årtusendet före Kristus.

Det är lätt att ta sig mellan öarna med lokalbuss och färja. Det finns gott om hotell, pensionat och bed and breakfasts att välja mellan. Bästa tiden att åka är under vår och tidig sommar då fåglarna häckar.