Foto: sergeizjuganov.com

Här är Estlands bästa julmarknader 2021

Europas bästa julmarknad och Europas första officiella traditionsenliga julgran – båda återfinns i vårt härliga grannland Estland. Höj julstämningen rejält, och ta ett besök på en av alla härliga julmarknader som finns tvärs över Östersjön.

Tallinns julmarknad

Varje år arrangeras Tallinns julmarknad på stadens rådhusplats i den medeltida stadskärnan. Marknaden bjuder på svårslagen julstämning och har röstats fram till Europas bästa. Den traditionsenliga julgranen, som pryder torgets mitt, har rests på samma plats sedan 1441, vilket gör denna till den första i sitt slag i Europa. I hantverksbodarna på torget kan man hitta vackert slöjdarbete, provsmaka estländska delikatesser och värma sig med en kopp glögg. På julmarknaden finns även karuseller för barnen och ett program fullspäckat med underhållning.

Foto: Renee Altrov

Tartus julmarknad

Runtom universitetsstaden Tartu pyntas det med juldekorationer. Befolkningen och hitresta samlas på både rådhustorget och i stadens kyrkor under advent för att komma i julstämning. På marknaden säljs en mängd maträtter som är traditionella för julen såsom surkål, blodkorv, piroger och bakverk.

Stadshuset i Tartu. Foto: Jaak Nilson

Haapsalus julmarknad

I kuststaden Haapsalu, känd för sina många kultur- och musikfestivaler, arrangeras den årliga julmarknaden i stadens kulturcentrum. Här erbjuds besökarna ett brett utbud av hantverk och hemslöjdsarbete och marknaden passar de som är ute efter att fynda årets unika julklappar till sina nära och kära.

Pärnus julmarknad

En och en halv timmes bilfärd från Haapsalu ligger Pärnu. Här öppnar man i år upp för julmarknad på Självständighetstorget som ligger i de centrala delarna av stan. Pärnus julmarknad, som förutom hantverk och god mat, bjuder på ett fullspäckat kulturprogram med underhållning och aktiviteter – perfekt för de som reser med hela familjen.

Pärnu gör sig redo för jul. Foto: Shutterstock

 

Alatskivi Slotts julmarknad

För julmarknadsbesökaren som vill uppleva något utöver det vanliga är ett besök på Alatskivi Slotts julmarknad ett självklart alternativ. I östra Estland, omgiven av grönskande parkområden, ligger detta sagoslott som vanligtvis verkar som ett museum. Julmarknaden bjuder på både estländskt hantverk och delikatesser men gästerna får även ta del av slottets utställningar och konserter som arrangeras på slottets olika våningsplan.

LÄS MER: 10 skäl att älska vårt grannland Estland