8 heta weekendtips i ett julpyntat Tallinn
Det råder julstämning på Rådhusplatsen, i hjärtat av Tallinns gamla stadskärna. På det vidsträckta torget är julmarknaden i full gång, från slutet av november till början av januari.
Den gamla stadsdelen liknar Visby, med åldrig ringmur, välbevarade medeltida hus och ett virrvarr av gator och gränder. På Rådhusplatsen är de ståtliga husen prydda med glittrande dekorationer och kulörta lyktor. Runt om den jättelika julgranen mitt på torget framför rådhusbyggnaden står ett 30-tal små bodar, där det saluförs allt från estniska juldekorationer, pälsmössor, hemstickade vantar och halsdukar till keramik, bärnsten, glas och smide. Och delikatesser som lagrad ost, rökt fisk, choklad och kaviar.
Dessutom bjuds det på smakprov av korvar, rågbröd, honung och godis, samtidigt som glöggdoften höjer julstämningen ytterligare ett snäpp.
Traditionen med julgran i den gamla handelsstaden dök för första gången upp i mitten av 1400-talet och restes då av hantverksskrån och gillen. Granen kläddes med godsaker som barnen fick äta.
Och visst är Tallinn en sann julkortsidyll i midvintertid. Den hör till en av de mest välbevarade medeltida städerna i Europa, upptagen på Unesco:s världsarvslista. 2019 utsågs Tallinns julmarknad till Europas bästa.



Vid Katarinapassagen, som är en smal gränd intill en del av stadsmuren, samsas hantverkare och konstnärer under namnet Katariina Gild. Här tillverkas smycken och föremål av keramik, läder och konstglas. Perfekt för julklappslistan.
Rundvandringen kräver även mysiga kafébesök. Och det finns flera klassiker att välja mellan, där Maiasmokk Kohvik sticker ut med eget marsipanmuseum. Maiasmokk Kohvik är Tallinns äldsta fikaställe med anor från andra halvan av 1800-talet. Vi pratar gedigen kafékultur, där bakverken är en lockelse i sig. Gärna tillsammans med en espresso och ett glas Vana Tallinn, en stark och välsmakande likör.



Under 2000-talet har Tallinn även fått en rad förstklassiga boutiquehotell, spaanläggningar, krogar och barer, som gör helgen till en riktig höjdare för den som söker det där lilla extra vad gäller boende, mat och njutning.
Den är dessutom en fröjd för design- och konstintresserade. På promenadvänligt avstånd kan man som nyfiken besökare smidigt ta sig mellan trendiga designbutiker, smarta modeskapare och ett skinande nytt konstmuseum i gränslandet mellan den gamla och nya staden.
Stoltheten Kumu Art Museum har vuxit fram ur själva urberget. Den hästskoformade futuristiska byggnaden i kalksten, glas och koppar är Tallinns kulturcentrum, med fokus på den inhemska konsten.



Kumu Art Museum är även granne med slottet Kadriorg och den ståtliga parken med samma namn. Det var en gång i tiden Peter den stores sommarresidens.
Missa inte att kolla in distriktet Telliskivi och hamnområdet Noblessner med butiker, museer och innovativa krogar.
Utflykterna dit känns uppfriskande när du känner dig mätt och belåten på medeltidskvarteren med marknadsbodar, julgranskulor och glöggdoft.
Det mest udda inslaget står nog halvön och stadsdelen Kopli för. Charmiga trähus från tidigt 1900-tal blandas med brutalarkitektur från Sovjettiden, i form av slitna industribyggnader.
Men nu har området fått ett lyft, där hantverkare, designer, bagerier och restauranger tagit plats i den gamla gummifabriken Põhjala. Väl värt en halvdag.
RESFAKTA TALLINN
Resa dit: Flyg med SAS och Air Baltic från Stockholm/Arlanda och Köpenhamn/Kastrup. Tar en timme. Från Stockholm finns även en daglig färjeförbindelse med Tallinn med Tallink från Värtaterminalen.
Bästa tiden: Julmarknaden i Tallinn varar mellan 25 november och 8 januari.
Tidsskillnad: +1 timme.
Språk: Estniska, men de flesta pratar engelska.
Valuta: Euro.
Prisnivå: Klart billigare än i Sverige. Estland har 53 på Forex semesterindex, Sverige har 100.
Bra att veta: Tallinn är en promenadvänlig stad, med väl utbyggd kollektivtrafik. Även förhållandevis billigt med taxi.
Läs mer: visittallinn.ee, visitestonia.com
GUIDE: 8 HETA WEEKENDTIPS I TALLINN
1. Koll på arkitektur och design
Ge dig ut på vandring och ta del av arkitekturen. Både den som minner om gamla Sovjettiden och det nya Tallinn med skyskraporna som växer sig allt högre. Promenera från Rådhustorget till Kadriorg, via de glänsande höghusen vid Narvavägen, för att avsluta vid Kumu Art Museum.
De mer ståtliga officiella byggnaderna ligger vid Toompea – Domberget. Härifrån bjuds besökaren på ett panorama över stora delar av Tallinn och stadsmurens mäktiga försvarstorn.
Den amerikanska tidningen Newsweek har beskrivit Tallinn som en av de mest innovativa designstäderna i världen. Ett bra sätt att få koll är att besöka Tallinn Design House i kvarteren Rotermanni, med över hundra designer representerade. Kläder, smycken, skor, möbler – här finns allt! Och missa inte att ta en fikapaus hos grannen RØST Bakery, med luftig skandinavisk design. Tallinnborna står ofta i kö om morgnarna för surdegsfrallorna och kardemummabullarna.
Passa även på att besöka Estonian Museum of Applied Art and Design i Gamla stan, som definitivt ger mersmak.



2. Sliten stadsdel som ömsat skinn
I det gamla industriområdet i stadsdelen Kopli ligger Põhjala, som var gummifabrik fram till 1998. Nu har de slitna byggnaderna blivit kulturcentrum, där konstnärer, hantverkare och designer har sina studior.
Dessutom är det väl värt att bege sig hit för både frukost och lunch på surdegsbageriet Karjase Sai, där paret Kenneth Karjane och Eva Kõrvas frestar med matbröd, bullar och desserter.
Bageriet stänger några timmar på eftermiddagen, för att sedan förvandlas till populär krog på övervåningen, med bland annat surdegspizzor och ett brett urval av naturviner på menyn.
I fabriksbyggnaden finns även Roland Põllu, som driver kaffehandeln Kokomo. Han rostar själv och bjuder gärna på en espresso i samband med kaffeköpet.



3. Boende med känsla
Du finner flera boutiquehotell i gamla stan, där Hotel Telegraaf sticker ut. En pampig byggnad från slutet av 1800-talet, som har förvandlats från bank och stadens telegraf till ett av Tallinns mer exklusiva hotellboenden med lyxigt spa.
Ett mer trendigt budgetalternativ är Hektor Container Hotel i distriktet Telliskivi. Ett 80-tal fraktcontainrar har blivit ett udda boende i en hangarliknande byggnad, där man en gång i tiden reparerade lok. Sköna sängar, golvvärme och smidig online-check in.
Eller varför inte övernatta i havsnära Iglupark – tio iglooliknande stugor byggda i trä, med rymligt rum, kök och terrass. Här finns även fem bastuhus, bar och kontor att hyra. Definitivt läge att tillbringa en stund i ångande hetta med avsvalkande havsdopp före frukost. Under december hålls dessutom en julmarknad på området.



4. Kreativa Telliskivi
Det gamla industriområdet i stadsdelen Kalamaja har blivit en hipp mötesplats för den unga generationen med krogar, destillerier, ginbarer, konstgallerier och barberarsalonger. Och den som gillar graffiti kan ta del av häftiga målningar på tegelväggarna. För varje sommar bjuds konstnärer in för att ge liv åt byggnaderna.
En av höjdpunkterna i Telliskivi Creative City är Fotografiska. Ett internationellt erkänt fotokonstmuseum med rötter i Stockholm. Filialen i Tallinn öppnade år 2019 och har blivit en självklar mötesplats för konst, musik, design och gastronomi.
Den omskrivna finkrogen ligger allra högst upp, med vid takterrass och cool bar. Kökschefen Peter Pihel, som arbetat på Michelinkrogen Fäviken i Jämtland, har hållbarhet och lokala produkter som ledord. En topprestaurang på många sätt och har fått betyget Global Mästarklass i White Guide Nordic.



5. Barer med mersmak
Det är lätt att fastna på Botaanik – ett mysigt krypin på Suurtüki 2 i Gamla stan. En minst sagt udda cocktailbar, där botanisten Andres Siem skapar hantverksdrinkar med själ och hjärta.
Älskare av negroni blir inte besvikna, för här finns flera smakrika varianter av cocktailklassikern, bland annat med umeshu, en japansk plommonlikör. Boka bord för säkerhets skull. Endast öppet torsdag–lördag.
Cocktailbaren Whisper Sister på Pärnugatan är en välbevarad hemlighet. Ingen skylt och entrédörren verkar vara stängd för allmänheten. Men hit ringer du och föranmäler din ankomst.
Inspirationen kommer från världens bästa barer, från New York till Singapore. Namnet kommer från de modiga kvinnor i förbudstidens USA, som öppnade illegala barer för att hålla törsten borta. Bartendern Jaroslav Jermakovich utgår dessutom från gästernas sinnesstämning när han föreslår lämpligt drinkval.
För alla ginälskare är ett besök på Junimperium Distillery & Bar i Telliskivi att föredra. Ginfabriken med dess bar är den första i hela Estland och erbjuder guidade turer. I den trendiga baren finner du ett brett sortiment av gin och tonics och cocktails baserade på Junimperiums destillat.



6. Spännande restaurangtrio
Den nya generationen av köksmästare har sedan ett tiotal år tillbaka lett en matrevolution i Tallinn, som spridit sig runtom i landet. Lokalt, ekologiskt och närodlat. Vad gäller restaurangutbudet så finns det kök från hela världen att välja mellan, med modesta priser.
Lee Restoran vid den gamla ringmuren har fått betyget Global Mästarklass i White Guide Nordic. Kökschefen Hiroaki Takeda värnar den estländska mattraditionen, och kryddar med en hel del asiatiska smaker. Grillad vaktel med kantareller och miso är en av favoriterna.
I hamnområdet Noblessner har matkreatören Matthias Diether belönats med en stjärna i Guide Michelin för sin 180 Degrees Restaurant. Här är det fyra- och sexrättersmenyer som gäller.
Mer rustikt kök finner du på Põhjala Brewery & Tap Room i samma område. En ölrestaurang och ett mikrobryggeri, där kökschefen Michael Jiro Holman, med erfarenhet från stjärnprydda Noma i Köpenhamn, serverar ”Texas BBQ” med själ och känsla. Hickoryrökta korvar, revbensspjäll, brisket och polsk korv med surkål. Missa inte den kreolska gumbon och kimchin med mozzarella!



7. Hamnområde i förvandling
En halvtimmes promenad från Gamla stan ligger Noblessner, som genomgått en total förvandling – från slutet hamnområde under Sovjettiden till dynamisk mötesplats.
Det gamla ubåtsvarvet rymmer sedan några år tillbaka smart designade bostadshus, museer, gallerier och restauranger.
Namnet Noblessner är sammansatt av namnen på de ursprungliga ägarna av varvsområdet, den svenske oljemagnaten Emanuel Nobel, som var Alfred Nobels brorson, och Arthur Lessner.
Här finns mycket att ta del av, som upptäckarverkstaden och vetenskapsmuseet Proto samt Kai Art Center, Tallinns nya kulturcentrum som binder samman Noblessnerområdets historia och arkitektur.
För julfantasten är ett besök på Shishi AS ett måste. Det internationella inredningsföretaget har en flaggskeppsbutik och outlet mittemot Põhjala Brewery & Tap Room. Från och med slutet av november till början av januari är butiken sprängfylld med juldekorationer. Ett överdåd av glitter, glamour och färger. Kolla även in den pampiga julgranen, som väl matchar granen på Rådhusplatsen.



8. Museum med KGB-historia
Original Sokos Hotel Viru är med sina 23 våningar en av Tallinns mest framträdande byggnader. Från översta våningen brukade KGB övervaka både hotellgäster och Tallinnbor under Sovjettiden. Endast utländska gäster fick bo här. Trots att hotellet har renoverats i övrigt, har våning 23 stått orörd ända sedan Estland blev självständigt år 1991 och KGB-personalen lämnade lokalerna. Det är numera ett minst sagt udda museum med avlyssningsutrustning, fotografier och utställningar. De dolda mikrofonerna fanns bland annat i lampor och i tallrikar på hotellets restaurang. Förbokning krävs.



LÄS MER: 11 skäl att älska vårt grannland Estland
LÄS MER: Avkopplande weekend i billiga Estland