Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vackra Lake District – som taget ur en saga

Upptäck Lake District – den ultimata semesterdrömmen

I ett av världens vackraste hörn kan du ta en lagom lång eftermiddagsvandring i bergen innan du återvänder till en vacker bypub för att äta god hemlagad mat, kryssa på den lugna sjön eller ta en tur med ett gammaldags ångtåg. Lake District är Londonbornas absoluta semesterdröm, så passa på under vår och höst när vägarna inte korkas igen av helgturister från storstaden.

Lake District i norra England är onekligen en region av superlativ, här finns till exempel landets högsta berg, dess djupaste sjö och antagligen även några av de mest fotograferade vyerna. Windermere Lake är också Englands största sjö även om den inte är enorm, i jämförelse är Vänern drygt 400 gånger så stor! 

Att ta sig från London till Windermere med tåg är enkelt. Vår resa börjar vid London Euston Station och tar drygt tre timmar inklusive ett byte. I Windermere tar dock järnvägen slut. Det var ett beslut som togs efter stora protester från lokalbefolkningen under 1800-talet, berättar Marie Batty som är marknadschef på museet Wordsworth Grasmere, dit vi tagit oss på eftermiddagen. 

Mycket av det som lockar turister till Lake District ligger i anslutning till och runt sjön Windermere. Foto: Linda Romppala / LINDA ROMPPALA

– Man ville helt enkelt inte ha fler turister uppe i norra delen av Lake District. Tyvärr resulterade det i att man i stället byggde bilvägar tidigt på 1900-talet, så det initiativet föll lite på eget grepp, skrattar marknadschefen Marie som inte verkar helt missnöjd med de många besökarna.  

Här i byn Grasmere har man byggt ett fantastiskt museum i anslutning till poeten William Wordsworths hem Dove Cottage. Han är definitivt den som gjort mest för att sätta Lake District på kartan som ett naturparadis. Wordsworth föddes 1770 i Lake District och blev så småningom en uppburen diktare, berömd för sin nyskapande poesi med en folklig ton. Hemmet Dove Cottage står som om stugan vore orörd sedan hans tid och går att besöka under guidade turer.

Charmiga byn Grasmere ligger bildskönt vid foten av höga kullar. Foto: Linda Romppala

Historiska ingefärskakor

Bakom flodkröken som rinner genom byn ligger en annan av Grasmeres stora besöksattraktioner. En kö av sötsugna och förväntansfulla kunder ringlar sig genom kyrkogården fram till det lilla huset i muren där Sarah Nelsons Gingerbread säljs.

Ingefärskakorna som bär Sarahs namn är krispiga på utsidan och sega i mitten med bitar av kryddiga kanderade ingefärsbitar och de gör sig absolut bäst när de äts ljumma, direkt från bakplåtarna. En bit kostar drygt tio kronor och man kan köpa dem inslagna i vackert papper. 

På bageriet Sarah Nelson har man bakat ingefärskakor sedan mitten på 1800-talet. Foto: Linda Romppala

– Många var här själva som barn och de kommer fortfarande hit år efter år med sina egna familjer för att köpa kakor, berättar Yasmine Hunter, som driver Sarah Nelsons bageri tillsammans med sin familj. Själv är hon fjärde generationens kakentreprenör. Det hemliga receptet som bara Sarah och hennes pappa bagaren känner till finns i ett bankfack på Windermere Bank.

Vi har tagit in på The Temperance Inn i Ambleside, en liten stad någon mil söderut längs sjön. På kvällen testar vi den lokala gastronomin vid ett besök på restaurang Kysty, som blir en glad överraskning. I en imponerande kreativ servering får vi bland annat små eleganta tilltugg av black pudding med rödbeta och cumberlandsås, och makrons med getost. Huvudrätten blir torsk med färska gröna ärtor, chorizo och vattenkrasse i en beurre blanc och desserten är en liten men mäktig skiva chokladkaka toppad med färsk frukt och knäckigt crisp. 

En traditionell pub i Bowness-on-Windermere. Pubarna i området är ofta perfekta lunchställen med god, vällagad mat.
En traditionell pub i Bowness-on-Windermere. Pubarna i området är ofta perfekta lunchställen med god, vällagad mat.
En traditionell pub i Bowness-on-Windermere. Pubarna i området är ofta perfekta lunchställen med god, vällagad mat.
1 AV 2
En traditionell pub i Bowness-on-Windermere. Pubarna i området är ofta perfekta lunchställen med god, vällagad mat.
Foto: Linda Romppala
2 AV 2
Foto: Linda Romppala / LINDA ROMPPALA

Det finns fyra historiska järnvägar där man kan åka ångtåg som förr i Lake District. Ironiskt nog ligger ingen av dem i anslutning till det moderna tågnätet, så man behöver bil för att ta sig till dem. Threlkeld Quarry and Mining Museum i norr erbjuder kanske de mest ovanliga ångtågen i Lake District, där lok som härstammar från gruvdriftstiden drar öppna vagnar som transporterade kol och gruvarbetare. En tur tar en halvtimma och har en del branta lutningar som gör färden extra spännande. 

Vi tar i stället en tur på den historiska järnvägen Lakeside-Haverthwaite som är knappt en mil lång och trafikeras av ett ånglok med två traditionella tågvagnar. Många väljer att ställa bilen i Haverthwaite och åka tåget upp till den södra änden av sjön Windermere. Ett bra tips är att anlända i god tid före avfärd, då varje avgång är något av en folkfest. Det ligger stor förväntan i luften både på perrongen och i de rutiga tygsätena i kupéerna innan ångmotorn varvas upp och tåget tuffar i väg i ett rejält rökmoln och försvinner in i den cumbriska grönskan. 

På stationen i Hawerthwaite är luften full av ånga och förväntan innan tåget till slut tuffar iväg mot Lakeside. Foto: Linda Romppala

En dag gör vi en utflykt söderut till staden Ulverston, något av en smältdegel för kreativa och konstnärliga verksamheter. Förutom ett buddisttempel finns här finns en rad små framgångsrika företag som Cumbria Crystal, där man fortfarande tillverkar lyxiga kristallglas enligt traditionella metoder som i dag säljs för hisnande summor. 

Lokala glastillverkaren Cumbria Crystal har tillverkat glas till det brittiska kungahuset och många brittiska ambassader. Foto: Linda Romppala

I Ulverston går det också utmärkt att utforska det som glasen kan innehålla. Bakom boskapsmarknaden i Ulverstons industriområde ligger lite otippat gindestilleriet Shed1. I en rustikt snickrad bar bjuder äkta paret Zoe och Andrew Arnold-Bennett in till ginprovning och gin and tea, en egen variant på afternoon tea fast med gin som genomgående tema. Baren är inredd i en stil som påminner om Alice i Underlandet, med färgglada sammetsfåtöljer, vackert utsmyckade tekannor på väggarna och ett virrvarr av kopparrör i taket. 

Andy och Zoe bjuder på historier från sina egna liv och från mödorna kring gintillverkningen, som de startade i det ena av två skjul som de hade på tomten.

– När vår gin blev mer populär började folk ringa och ville ha en visning av tillverkningen. Då gick Andy bara ner i trädgården och öppnade dörren till skjulet! Men vi insåg snart att vi behövde mer utrymme för att kunna ta emot gäster, och därför byggde vi baren och den lilla fabriken vid boskapsmarknaden. 

Det finns ett många lokala gintillverkare i trakten och flera av dem kan besökas för smakprovning. Foto: Linda Romppala

Förutom att prova deras gin och äta utsökta kakor indränkta i gin, enbärsglaserade scones och smörgåsar med ginmarinerad lax, kan man också göra sin egen gin. Det tar drygt fyra timmar och du väljer bland ett 40-tal olika örter och smaksättningar för att få till din personliga favoritsmak. En personlig etikett på det, och du har en perfekt present att ge bort – eller behålla själv. 

Wordsworth är inte den enda författaren som kan sägas ha satt Lake District på den litterära kartan. Beatrix Potter, en brittisk motsvarighet till Astrid Lindgren och Elsa Beskow i en och samma person, levde och verkade här på i slutet på 1800-talet. Vartenda brittiskt barn sedan dess har läst hennes vackert illustrerade berättelser om klädförsedda kaniner, rävar och ankor med mänskliga egenskaper. Hennes hem Hill Top ligger på Windermeres västra sida och kan besökas efter förbokning. Inte långt därifrån ligger också den bedårande byn Hawkshead, som tagen ur en saga. Det sägs vara den minsta byn i England till namnet. Wordsworth gick i småskolan här, och han verkar ha varit lite av en ung vandal; man kan fortfarande se hans namn inkarvat i en av skolbänkarna i det gamla skolmuseet. De flesta stugor, tebutiker och pensionat som kantar gågatorna i Hawkshead härstammar från 1600-talet och är pittoreska så det förslår. 

Det finns flera författarhem att besöka i Lake District, stora författare som Beatrix Potter och Wordsworth levde och verkade här. Foto: Linda Romppala

Inget besök på den brittiska landsbygden är fullkomligt utan ett marknadsbesök på en äkta county fair. På en stor äng vid Crooklands söder om Kendal har man byggt upp en temporär tältstad som under helgen fylls med antikviteter och loppisprylar, hantverk och massvis med olika matstånd, djur och människor. 

I en husvagn sitter den enligt egen utsago världsberömda Romany Rose som kan berätta om min framtid för 250 kronor. ”Kommer du att gifta dig en eller två gånger? Jag kan berätta”, står det på skylten utanför men jag avböjer. 

Ett av tälten är dedikerat till mathantverk, här provar vi lokal korv, rökt fläsk, ost och mintkakor från Kendal. Andy från Shed1 är givetvis här, vi hejar som gamla bekanta och han bjuder på gin i små plastglas.  

Generellt tävlas det en hel del på en county fair. Här hålls mästerskap i grisavel, kaninhoppning, terrierlöpning, drakflygning, pajbakning, tårtdekorationer och veteranbilskörning, bland mycket annat. Man kan också testa på allt från att skjuta pilbåge till att göra smör, och i en hage står ett gäng ungdomar med varsitt får som i tur och ordning får springa ett varv, medan domare i vita rockar bedömer fårets ull, springsteg och muskelmassa. Jag tycker definitivt att jag har fått valuta för inträdet när vi lämnar den nu tvärfulla parkeringen framåt eftermiddagen. 

Missa inte antikladan vid väg A590

Är du på jakt efter ett enormt träskåp, ett par två meter höga grindar i mässing eller kanske en uppstoppad mink med blottade huggtänder som just dödat en lika stor uppstoppad lax? Då är Yew Tree Barn rätta stället för dig. Den enorma antikladan vid väg A590 har framför allt specialiserat sig på större antikviteter och trädgårdsutsmyckning. Efter att ha tittat igenom ladans utbud och insett att inget kommer att få plats i bagaget hem äter vi i stället lunch på Harrys Café i ladans bottenvåning. Det är ett ytterst charmigt lunchställe inrett med gamla kyrkbänkar. Vi beställer en sallad med långbakad grissida, sparris och tapenade, och grillad halloumi med en kapris- och korianderdressing. Harry själv rör sig i restaurangen och hälsar på gästerna, lång och stor som ett par mässingsgrindar med ett bullrigt skratt. 

Givetvis vill man också besöka en pub, eller varför inte flera, under vistelsen. Runtom Lake District finns det flera ikoniska pubar med ljuvligt orimliga djurnamn, som The Drunken Duck, Dog & Gun, Badger bar och Unicorn Inn. Trots avsaknad på djurnamn är Hole in t' Wall i Bowness också väl värt ett besök, puben sägs vara Cumbrias äldsta. Det låga taket är lite udda dekorerat med hängande blommiga porslinskannor och ljuset är skumt när vi kliver in och lägger en beställning på var sin pint. Runt eldstaden hänger några uppstoppade djur och stående vid bardisken jag kan inte låta bli att undra om det finns en tanke med att det är exakt samma djur som figurerar i Beatrix Potters mest älskade sagor, det vill säga fyra kaniner (Peter och systrarna Flopsy, Mopsy och Cottontail), en räv (herr Tod) och en anka (fru Jemima Puddle-Duck). Oavsett, så smakar ölen som väntat alldeles utmärkt.

FAKTA: LAKE DISTRICT

Resa hit: Från London Euston kan man åka tåg med byte i Lancaster eller Oxenholme, resan tar cirka tre timmar.

Bästa tiden: Undvik storhelger och högsommar, då det kan vara riktigt trångt på vägarna. Vår och höst är fantastiskt vackra årstider här.

Tidsskillnad: - 1 timme

Valuta: Brittiska pund (GBP).

Prisnivå: Relativt dyrt .

Språk: Engelska.

Elektricitet: 230 volt. Adapter behövs.

Ta dig runt: Det finns ett väl utbyggt bussnät runt östra delen av Windermere och söderut. Ska man ta sig längre norr för att vandra är det bättre att ha en egen bil.

Läs mer: visitlakedistrict.com 

GUIDE: 11 tips till Lake District

ÄTA & DRICKA

1. Harry’s Café

Charmigt matställe och antikhandel. Ladan Yew Tree Barn är välsorterad med stora och spännande antikviteter.
Adress: Low Newton Nr Cartmel, Grange-over-Sands

2. Kysty

Modernt inredd restaurang med kreativt kök. Kysty är lillasyster till michelinrestaurangen The Old Stamp House. Billigare, men lika bra.
Adress: 3/4 Cheapside, Ambleside LA22 0AB

3. Hole in t' Wall

En klassisk, brittisk pub med hederligt pubkrubb mitt i Bowness-on-windermere.
Adress: Robinson Place, Bowness-on-Windermere

BO BRA

4. The Temperance Inn

The Temperance Inn har trevliga rum ovanför en pub centralt i trevliga Ambleside. Frukost ingår, serveras på puben.
Adress: 33 Lake Rd, Ambleside 

5. Hill of Oaks

Hill of Oaks är ett hotell som har stora fina lägenheter med eget kök och utsikt över sjön Windermere. Det finns frukostvaror i kylen och kanoter att hyra.
Adress: Tower Wood, Windermere 

SE & GÖRA

6. Wordsworth Grasmere

Museum, författarhem och aktivitetscenter i ett, ägnat åt poeten William Wordsworth. Här hålls poesiaftnar och workshops, samtidigt som det är en vacker och avkopplande plats att besöka.
Adress: Wordsworth Grasmere

7. Beatrix Potters hem Hill Top

Potter var en av de stora inom brittisk barnlitteratur och gjorde även mycket för att bevara landsbygden runt Windermere. Hennes hem är öppet för besökare.
Adress: Claife, Near Sawrey, Ambleside 

8. Sarah Nelsons Grasmere Gingerbread

Sega och smaskiga är ingefärskakorna som bara säljs i den pyttelilla butiken i Grasmere sedan över 170 år.
Adress: Church Cottage, Grasmere, Ambleside

9. Low Sizergh Barn

Längs vägarna finns ofta välsorterade antikvitetsbutiker och lanthandlar, håll utkik efter skyltar. Low Sizergh Barn till exempel är välsorterad med lokala produkter och färsk mjölk på flaska från gårdens kor.
Adress: Low Sizergh Barn, Sizergh, Kendal

10. Historiska järnvägar

Det finns flera fina ångtågsturer att göra i Lake District, som Lakeside-Haverthwaite-turen i södra änden av sjön Windermere. Härifrån kan man sedan fara vidare med någon av fartygen upp till Bowness, Ambleside eller Grasmere.
Adress: Haverthwaite Station Nr, Ulverston LA12 8AL

11. Shed1 Gin Distillery

Hos Zoe och Andy på Shed1 Gin Distillery kan du prova gin, dricka afternoon gin and tea, och även testa att göra din egen gin under en eftermiddag.
Adress: The Old Calf Shed Auction Mart, N Lonsdale Rd, Ulverston 

LÄS MER: Maxad weekend i London med bästa budget-tipsen