Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Artisten Peter Johansson har bott i London i fem år.
Artisten Peter Johansson har bott i London i fem år.
Artisten Peter Johansson har bott i London i fem år.
Artisten Peter Johansson har bott i London i fem år. Foto: PRESSBILD/SHUTTERSTOCK

Peter Johanssons 10 bästa tips till London

När artisten Peter Johansson fick huvudrollen i Queen-musikalen ”We will rock you” 2003 flyttade han till London och blev kvar där i fem år. Och kärleken till metropolen har hållit i sig – fortfarande åker han dit minst två gånger per år. ”Allt finns i London, inte bara teater och musikal, utan fantastiska museer och grymt många restauranger som har ett utbud från hela världen. Och så är folk väldigt trevliga också!”

1. West End

”Om man är i West End måste man se en musikal. Om man inte har bestämt sig för någon speciell kan man gå till TKTS på Leicester Square där de säljer biljetter till halva priset till föreställningar samma kväll. Två av mina egna favoriter är ’Wicked’ och ’Book of Mormon’ – två riktigt bra långkörare.”

West End är Londons teaterdistrikt. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Brick Lane

”Jag gillar indisk mat, och då är London helt rätt ställe. Det finns ett speciellt område, Brick Lane, vid Liverpool Street, där det finns ett stort utbud av indiska restauranger. Londonborna säger ofta att de ska ”get a curry”, det är deras smeknamn för att äta indisk mat.”

Ät en indisk curry på Brick Lane. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Camden Market

”På Camden Market finns många marknadsstånd och häftiga butiker, som säljer kläder, mat och konst, och bara att gå runt i de kvarteren är häftigt. Det är lite bohemiskt och hipsteraktigt, långt innan hipsters blev ett begrepp. Gatumusikanter sitter och spelar, här finns häftiga jazzklubbar och kaféer – det är lite som en stad i staden.”

Fynda på Camden Market. Foto: SHUTTERSTOCK

4. British Museum

”På British Museum kan man tillbringa otroligt lång tid. De har utställningar från hela världen, bland annat en häftig egyptisk samling, och så finns ju Rosettastenen här. England har ju plundrat i hela världen, så här finns mycket som egentligen borde finnas på andra ställen. Bara byggnaden i sig är otroligt vacker, och så är det gratis inträde.”

Rosettastenen – en av de största sevärdheterna på British Museum. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Covent Garden

”Det är alltid väldigt mycket folk i Covent Garden, men ibland kan man gå dit och lyssna på opera av någon artist från operahuset som ligger bredvid. Det finns en servering som man kan stå och titta ner på, där de ibland har en pianist som spelar och en operasångerska som sjunger. Runt om finns gatuartister och trollkarlar, så det är mysigt att gå runt här. Här ligger också Royal Ballet om man gillar balett.”

Ät och bli underhållen på Covent Garden. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Charing Cross Road

”Charing Cross Road ligger mitt i teaterdistriktet i West End och går från Tottenham Court Road ner till Leicester Square och är känd för sina många bokhandlar och antikvariat. På tvärgatan Denmark Street ligger väldigt många bra musikaffärer, jag brukar fönstershoppa gitarrer där.”

Bokhandel på Charing Cross Road. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Soho

”En tvärgata upp från Charing Cross Road ligger Soho som också är trevligt att gå omkring i, här finns en massa teater- och andra kulturpersoner. Här finns också flera mysiga tea rooms där man kan ta afternoon tea, Vi brukar gå till Maison Bertaux, där de har fantastiska bakverk. Precis bredvid ligger Cafe Boheme som också är väldigt mysigt.”

Maison Bertaux på Greek Street i Soho. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Brighton

”Har man en dag över ska man ta tåget till Brighton, det tar bara en knapp timme. Brighton är lite som San Francisco med många HBTQ-personer, häftiga independentbutiker, fantastiska kaféer, mode och konst. Brighton Pier är en lång brygga där det finns nöjesfält och spelarkader, och Brighton Pavilion är en fantastisk byggnad som ser ut som ett indiskt palats. Det är trevligt att bara sitta på stranden och äta fish & chips.”

Brighton Pavilion – fantasifull byggnad i Brighton. Foto: SHUTTERSTOCK

9. London Dungeons

”Vid London Bridge kan man gå ner i London Dungeons, där teknik och skådespelare återskapar diverse grymheter från Londons mörka historia, ”the bad old days”. Här kan man se Jack Uppskäraren och andra hemskheter.”

Nedgången till London Dungeons. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Hampton Court Palace

”Henrik VIII:s mest kända palats är ett 1500-talsslott med trädgårdslabyrinter, där man gå guidade turer. Man kan gå runt och se hur det funkade i köket på den tiden, så man får verkligen en inblick i hur det var förr. Det ligger i Richmond, väster om centrala London. Här finns också många trevliga pubar och restauranger.”

Hampton Court Palace ligger i Richmond, väster om centrala London. Foto: SHUTTERSTOCK

PETER JOHANSSON

Ålder: 45.

Gör: Artist.

Bor: I Stockholm.

Familj: Fru och två barn.

Aktuell: Med Sverigeturnén av Queen-tributen ”Champions of rock” den 3–18 februari.

Peter Johansson och Jenna Lee-James i Queen-tributen ”Champions of rock”. Foto: MAGNUS ROUDÉN / FOTORODDAN

LÄS MER: 10 roliga upplevelser i London med tonåringar
LÄS MER:
Maxad weekend i London med bästa budget-tipsen
LÄS MER:
10 bästa barerna i London – hitta din nya favorit